גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"משפחות צעירות לא חייבות לגור ברוטשילד פינת נחמני"

מנכ"ל מודלים כלכליים ד"ר יעקב שיינין בכנס הנדל"ן של ארנסט אנד יאנג: "אין מחסור בדירות מגורים בישראל היום, זה סיפורים. בונים 40 אלף דירות בשנה, בנו פעם 30 אלף. כנראה יבנו 43 אלף בשנים הקרובות, וזה מספיק"

"מחיר בית ממוצע בארה"ב זהה ריאלית היום למחיר בשנת 1987, אצלנו בישראל פי 2". כך אמר הבוקר (ב') ד"ר יעקב שיינין, מנכ"ל מודלים כלכליים, בכנס הנדל"ן השנתי של פירמת ארנסט אנד יאנג ומשרד עוה"ד שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות' במלון דיוויד אינטר קונטיננטל בתל אביב.

לדבריו, לא באמת חסרות דירות בישראל כפי שנהוג לומר. "דירה ממוצעת בישראל נבנתה לפני 27 שנה, בשטח 100 מ"ר במרחק 30 ק"מ מתל אביב ומחירה 1.2 מיליון שקל, שעלה ריאלית ב-40% מאז 2008, ואם אין לך הון התחלתי אתה לא יכול לקנות את הדירה" אומר שיינין.

"אבל חייבים לזכור שרק 5% בלבד מתושבי ישראל גרים בתל אביב, ומה לעשות, מי שלא גר בתל אביב עדיין ימשיך לחיות. לא כולם חייבים לגור ברוטשילד ונחמני. הפרברים יהיו יותר ויותר מקומות לגידול ילדים. משפחות בגיל 30-60 ילכו לפרברים, והמבוגרים והצעירים מאוד יגורו בתל אביב. מי שמחליף חיתול ושומע את הקולות מהפאב הסמוך זה לא תורם לו. הפרברים יתמלאו לאט לאט בגלל שמטרפולין תל אביב לא כל כך צפופה, היא עומדת על 2000 נפש לקמ"ר, לעומת 5000 נפש לקמ"ר במטרופולין לונדון".

שיינין סבור כי משפחות צעירות ימצאו לנכון לגור בפרברים בעיקר בזכות השינויים בתחבורה. "היום אי אפשר לקנות קטר רכבת שנוסע פחות מ-200 קמ"ש, והמשמעות היא שנסיעה מבאר שבע לתל אביב תימשך חצי שעה בלבד". שיינין מוסיף כי "אין מחסור בדירות מגורים בישראל היום. זה סיפורים. בונים 40 אלף דירות בשנה, בנו פעם 30 אלף. כנראה יבנו 43 אלף בשנים הקרובות, וזה מספיק.

אז למה מחירי הדירות עולים? לדברי שיינין ניתן ללמוד את התשובה מארה"ב. "היתה בועה ענקית בארה"ב במחירי הבתים וזה קרה בדיוק שהריבית היתה נמוכה. ב-2005 הבינו בארה"ב שיש בועה, והעלה את הריבית. מאז המציאות יצאה משליטה ובתגובה לכך הורידו את הריבית לאפס, אבל זה כבר לא עזר והבועה התפוצצה. בשנת 1987 נדרשו 62 חודשי שכר ממוצע בארה"ב, ובישראל 60. היום נדרשים 59 חודשי שכר בארה"ב, ובישראל 131 משכורות. ויווה לישראל באמת".

שיינין מוסיף כי בישראל ניצבת בעיה בפני מקבלי ההחלטות כי הורדת הריבית משמעותה הגדלת הבועה. "התסכול של מחאת הדיור היה בגלל שלא ניתן לקנות דירה בלי עזרה מההורים, וזה כדי לקנות דירה בת 27 שנה שאם החליפו בה את הריצוף אתה בר מזל. שאנחנו היינו צעירים, היו נדרשים 55 חודשי שכר, והילדים שלנו נדרשים ל-131 משכורות. אפשר לבנות דירות כמה שרוצים, עדיין הצפיפות במטרופולין תל אביב נמוכה משל לונדון, וגם אם מספר התושבים יוכפל עדיין היא תהייה נמוכה יותר מלונדון, וגם לונדון לא הכי צפופה, כי במטרופולין ניו יורק יש 10 אלף לקמ"ר, ולכן אין סיבה בעולם שמחירי הדירות בישראל יעלו. גם לגבי דירות ההשקעה צריך להבין שמי שמשקיע בדירה הוא לא מגדיל את הביקוש לגור בדירות, כי הוא עצמו לא רוצה לגור בה. רק 40 אלף אנשים בשנה באמת משקפים ביקושים חדשים. משקיע רק רוצה שוכר שגם כך לא קונה דירות ולא מגדיל ביקושים".

עו"ד גורמן: לאף אחד בממשלה אין אינטרס להוריד את מחירי הדירות

"לא יכולה להיות בשורה על ירידת מחירי דירות בגלל שלאף אחד בממשלה אין אינטרס להוריד את המחירים", כך אמר עו"ד מני גורמן, שותף בכיר במשרד עוה"ד שטיינמץ, הרינג, גורמן. לדברי גורמן, "הממשלה נהנית להמשיך לחלוב את פרת המיסים הזו והבנקים יצטרכו לרשום הפסדים, אם תהיה ירידה. במקרה כזה אנשים לא יוכלו למכור את הנכסים שלהם".

גורמן הוסיף כי כיום אנו עדים לבעיה קשה במערכות הפיננסיות. "ענף הנדל"ן הוא אחד הענפים הנזקקים לאשראי ולהרבה ממנו", אמר גורמן. "ללא מקורות מימון העומדים לרשות שוק הנדל"ן לא ניתן לרכוש קרקעות ולבטח גם לא לפתח אותם ולייצר שוק דינמי ואטרקטיבי".

לדברי גורמן, נקודת הפתיחה של ממשלת ישראל החדשה שיצאה לדרך לפני קצת יותר משלושה חודשים, לא פשוטה. "הנתונים מצביעים בבירור על מחסור של 100 אלף יחידות דיור במדינת ישראל לעומת עודף של 50 אלף יחידות דיור בשנת 1995. על מחסור של 11 אלף ידיים עובדות בתחום הביצוע, על פער של 25% מאז 2009 בין הגידול במחירי הדירות לבין מחירי השכירות, על גידול בהוצאות שכר דירה מכלל ההכנסה לעומת קיפאון בגובה ההשתכרות ועל ירידה של 3% בהתחלות הבניה ברבעון האחרון של 2012 לעומת הרבעון המקביל אשתקד, על סוג של מחנק אשראי ועל הליכים ביורוקרטיים שנמשכים שנים מרגע רכישת הקרקע עד להשלמת הפרויקט".

גורמן התייחס לתקציב המדינה, וציין כי "נראה ששר האוצר יאיר לפיד, במסגרת אישור תקציב המדינה והעברת חוק ההסדרים, קיבל החלטה שמשמעותה מנוגדת להצהרות שהשמיע טרם החבירות לגבי ההכרח להוריד את מחירי הדירות. התקציב החדש לא נושא בשורות על שינוי במחירים אלא להפך, נושא עימו בשורות כואבות בדבר הגדלת נטל המס על אוכלוסיית משלמי המיסים ובמיוחד מיסים הקשורים עם תחום הנדל"ן.

ייתכן והגדלת נטל המס תסייע בשמירה על יעד הגירעון, אך ייתכן עוד יותר שהיא תייקר את מחירי הדירות. קיימת סכנה שנטל המס ישנה את המגמה ויגרור את מדינת ישראל אל עבר הקטנת הצריכה של משקי הבית, גידול באבטלה ומיתון. הממשלה חייבים לשאול את עצמה האם נכון בימים אלה לפעול להקטנת הגירעון ולקיצוץ תקציבי או שמא יש לפעול להרחבה תקציבית אחראית שתפקידה העיקרי הוא לעודד צמיחה".

לדברי גורמן, "ישנה סתירה פנימית מובנית בין הפתרון לענף הנדל"ן והורדת מחירי הדיור לבין כיסוי הגירעון התקציבי באמצעות הטלת מיסים במיוחד על ענף הנדל"ן. בבחירה בין שניהם לעת עתה, החליטו שר האוצר וממשלת ישראל להתמקד בהעלאת המיסוי אשר בסופו של דבר יפגע בצרכנים".

עוד כתבות

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מרגיע מפני החשש לעליות מחירים ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט חשפה מחשבי AI חדשים

הנאסד"ק עלה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה