גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם ההון השחור בארץ יחויב במס, אפשר יהיה להוריד מסים"

האם אפשר יהיה לבטל בישראל את השימוש בכסף מזומן ולצמצם היקף הכלכלה השחורה? "ברגע שעוברים לרישום דיגיטלי - הכול נרשם, והמס עובר באופן מיידי" ■ אם נתגבר על המחסומים הפסיכולוגיים, "כסף דיגיטלי אי-אפשר להלבין"

לפני פחות משנה, קצת לפני שלציבור נודע על הבור הגדול בתקציב המדינה, ישבו כמה מבכירי משרד רואי החשבון ליאון-אורליצקי לארוחת צהריים סמוך למשרדם בתל-אביב. תוך כדי דיבורים על החיים ועל העבודה, זרק רו"ח עופר אורליצקי, אחד השותפים המייסדים, רעיון: "למה שישראל לא תוותר על המזומן ותעבור לשימוש בכרטיסי אשראי, כרטיסים נטענים וארנקים אלקטרוניים?".

היה רגע של שקט, ואז החל דיון סוער סביב השולחן, וככל שהעמיק, התגבשה הדעה שהרעיון הזה יכול לעשות רק טוב. אחד ממנהלי המחלקות במשרד, שביקש לא לנקוב בשמו, החליט ללכת צעד אחד קדימה ונפגש עם בכירים ברשות המסים בניסיון לקדם את הרעיון.

למרבה אכזבתו, הם דחו אותו על הסף. "כששאלתי למה", הוא אומר, "לא היה להם מה להגיד. אחרי עוד כמה שיחות הם התחילו לגלגל את הרעיון בינם לבין עצמם, אבל אז התחיל קמפיין הבחירות, והיוזמה התמוססה".

מי שמחפש עוד אינדיקציה להתלהבות המצומצמת מאוד במשרדי הממשלה מהרעיון, יוכל לקבל אותה מהעובדה שכאשר פנינו למשרד האוצר ולבנק ישראל וביקשנו לדבר עם אחד מהבכירים על הרעיון, נענינו בשלילה מוחלטת.

ביטול הכסף המזומן, או לפחות צמצום היקף השימוש בו, יכול להיות תרופת קסמים לאחת הבעיות הגדולות של הכלכלה הישראלית (ולא רק שלה) - הכלכלה השחורה. על-פי הערכות שונות, מתנהלות בישראל עסקות לא מדווחות בסכומים שנעים בין 150 ל-200 מיליארד שקל בשנה, כסף שהמס בגינו אינו משולם לקופת המדינה.

מחקר חדש של ויזה אירופה, שפורסם בשבוע שעבר ב"גלובס", מצא כי ההון השחור מהווה כ-18.9% מהפעילות הכלכלית בישראל. "אם הכסף הזה יחויב במס", אומר אותו רואה חשבון בכיר, "לא רק שלא נזדקק להעלאת המסים, אלא להפך. אפשר יהיה להוריד מסים. ברגע שמבטלים את המזומן ועוברים לרישום דיגיטלי, הכול נרשם, והמס עובר באופן מיידי".

בסטנדרטים ישראלים התרחיש הזה נשמע כמעט דמיוני. הלקוח המקומי וגם הסוחר יצטרכו להתגבר על מחסומים פסיכולוגיים גדולים, שהראשון שבהם הוא העובדה שבכסף דיגיטלי אי-אפשר לגעת, אי-אפשר לצבור אותו מתחת למזרן (או בכספת) ובעיקר אי-אפשר לשכנע באמצעותו את נותן השירות לתת את "הנחת המזומן" שכל-כך רווחת בישראל.

ועדיין, במספר מדינות בעולם העניין הזה כבר סוג של מציאות. המתקדמת שבהן היא שבדיה, שבה המשק עבר לשימוש כמעט מלא בחיובים דיגיטליים. במדינות רבות נוספות באירופה - בלגיה, דנמרק, איטליה, ספרד ועוד - ישנה תקרת תשלום המותרת במזומן, כשהמגמה היא להורידה בהדרגה עד להפסקה עתידית של השימוש במזומן.

ד"ר לאה פסרמן-יוזפוב, מהפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, המתמחה בתאגידים, בניירות ערך ובמיסוי, מסבירה כי בשבדיה לא הייתה החלטה ממשלתית להקטנת השימוש במזומן אלא החלטה של הבנקים, שאחזקת הכסף המזומן והטיפול בו לא היו כלכליים עבורם. רוב הבנקים המרכזיים במדינה פשוט הפסיקו מתן שירותי מזומנים ב-75%-65% מהסניפים שלהם, והיקף העסקות במזומן צנח דרמטית.

"להחזיק כסף מזומן עולה הרבה כסף. עלויות אבטחה, העברת השטרות, שמירה עליהם וכו'. גם הדפסת הכסף עצמו עולה לא מעט - השטרות החדשים שמנפיק בנק ישראל השנה יעלו לנו 308 מיליון שקל", אומרת פסרמן-יוזפוב. "בשבדיה רק אחד הבנקים הגדולים ממשיך לתת שירותי מזומן מלאים, והמצב הזה מקטין את השימוש בשטרות לאחוזים בודדים מהעסקות במשק".

נתון נוסף על הנעשה בשבדיה מגיע מלשכת המסחר המקומית במדינה, שמדווחת כי רק 20% מהעסקות שנעשות בחנויות - מהמכולת השכונתית ועד חנות רהיטים ענקית - נעשות במזומן.

"רוב הכסף השחור בישראל נמצא בעולם התחתון", מעריך רואה החשבון הבכיר. "שם נמצאים הסכומים הגדולים. שאר הכסף מתגלגל אצל בעלי מקצועות קטנים - אינסטלטורים, מוסכניקים, חשמלאים, מכולות וכו'".

- אז החיסכון יהיה קטן יותר. אתה רואה עבריינים כבדים משתמשים בכרטיסים?

"לא תהיה להם ברירה. איך הם ילבינו כסף שחור? הלבנה מתאפשרת רק כשאין רישום".

- אז עברייני המס יעברו להשתמש במטבע זר.

"זאת תהיה תופעה שבשוליים. אם אינסטלטור יקבל 100 דולר נניח, מה הוא יעשה איתם? גם בצ'יינג'ים - אם יהיו - יהיה רק כסף דיגיטלי. תשאלי, למשל, מה יעשו עם פועל פלסטיני מהשטחים - הרי אתה צריך לתת לו משכורת. אז אין בעיה. נותנים לו כרטיס נטען, הוא מגיע ליציאה מישראל, ושם מחליפים לו את הכסף הדיגיטלי במטבע זר. אנשים רגילים לשטרות, כמו שהיינו רגילים לטלפון עם חוגה. הם יתרגלו גם לכרטיסי אשראי".

המשנה לשעבר למנהל רשות המסים, רו"ח אוסקר אבו ראזק, יותר מסופק. ביחס לחיסכון בעלויות הוא אומר כי "גם לייצר כרטיסי אשראי ולתחזק את המכונות עולה כסף, והכנת התשתית תעלה הרבה מאוד. יכול להיות שבטווח הארוך יהיה בזה חיסכון, אבל אין לי ספק שבטווח הקצר העלות תהיה מאוד גבוהה".

ביחס לעבריינים הוא בטוח שהם ימצאו מהר מאוד פתרונות יצירתיים. "זה לא יגמור את תופעת ההון השחור", הוא פוסק. "אולי נחזור לעידן הברטר. אז יהיו עסקאות ברטר לא מדווחות, והעבריינים יעבירו את הפעילות שלהם מחוץ לישראל. לא תהיה בעיה לעקוף את זה.

"ועוד נקודה למחשבה. מה עם היצוא והיבוא? מה עם חברות שלא רוצות לעשות עסקים בכרטיסי אשראי מפחד שהאקרים יגנבו להן את המספרים, כמו שכבר קרה בעבר לא פעם? אז נעבור מהון שחור להון מוזהב? איפה שיש בני אדם יהיו הון שחור, משטרה ובתי-קברות. האם זה יחסל את ההון השחור? איך אומרים בערבית? כאלם פאדי".

קשישים, עניים וטכנולוגיה

ח"כ אבישי ברוורמן, פרופ' לכלכלה, יו"ר ועדת הכלכלה ובכיר לשעבר בבנק העולמי, לא פוסל את הרעיון, אבל מודאג מהאוכלוסיות שיתקשו להתמודד עם הקדמה הטכנולוגית, כמו למשל נזקקים או אוכלוסייה בוגרת. "בישראל יש פתיחות גבוהה לטכנולוגיות דיגיטליות, אבל גם אצלנו יש אוכלוסיות עם פתיחות נמוכה. גם בשבדיה זה מפותח הרבה יותר בערים הגדולות מאשר בכפרים".

לרואה החשבון הבכיר דווקא יש פתרונות לעניין. "אנשים נזקקים מקבלים את הקצבה מביטוח לאומי. אם אין להם חשבון בבנק רגיל, יש להם חשבון בבנק הדואר. הם מקבלים את התשלומים ומושכים אותם במזומן. אפשר להטעין את הכספים האלה על כרטיס, ואם יש עמלות, הממשלה יכולה לעזור במימון.

"הטכנולוגיה מתפתחת בצורה מהירה מאוד, ולכולם ברור שהמעבר לקניות בארנק אלקטרוני זה עניין של בין 10 ל-15 שנים. המכירות באינטרנט עולות מדי שנה. השינוי יהיה כל-כך עמוק, שאני צופה שהפדיון בקניונים יירד".

על-פי המחקר שהוזכר של ויזה אירופה, בישראל נרשמו ב-2011 134 עסקות אלקטרוניות לנפש, מתוכן 95 בכרטיסי אשראי. בממוצע לכל 10 אנשים בישראל יש 7.7 כרטיסי אשראי, ומספר מסופי הסליקה עומד על 14 לכל 1,000 בני אדם.

התשתית הזאת יכולה להיות התחלה טובה למעבר לשימוש בכסף דיגיטלי, גם אם ברור שאינה מספיקה. התשתית שייכת ברובה לחברות האשראי, שגובות עמלות מפעולות דיגיטליות למיניהן ויהיו המרוויחות הגדולות ממהלך כזה.

"תהליך הדיגיטליזציה יקרה בעולם והוא חיובי, אבל צריך להבטיח שזה לא יהפוך למכשיר לסחיטת עמלות על-ידי חברות כרטיסי האשראי" אומר ברוורמן.

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב