גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאלף דרקון

מה ראוי ונאה יותר: להגן על הפרטיות - או להעמידה בסיכון?

א. בקרוב אמור להתחיל הניסוי המקדים למאגר הביומטרי. במסגרתו יישאלו אזרחים שבאים לחדש תעודת זהות או דרכון אם ברצונם בתעודה ביומטרית - צילום פנים ולקיחת טביעות אצבעות.

הפיילוט אמור להימשך שנתיים, ובמהלכו ניתן לסרב להצעה. בסוף השנתיים יוחלט אם להפוך את המאגר לקבוע. אם כך יקרה, ישראל תהיה הדמוקרטיה הראשונה בעולם המחזיקה טביעות אצבעות וצילומי פנים של כל אזרחיה על-פי חוק מחייב.

המהלך לבניית המאגר הביומטרי והדיון בעניינו נמשכים כ-4 שנים. הטיעונים בעד המאגר הם שניים: הקלה נוספת על רשויות החוק בלחימה בפשע ומאבק בתופעת גניבת זהויות. בכל שנה אובדים או נגנבים כ-120 אלף תעודות זהות ולמעלה מ-20 אלף דרכונים - שאותם, נכון להיום, קל לזייף ולערוך בהם מניפולציות. חלקן (הקטנטן) של התעודות מוצא את דרכו לעולם הפשע ועוזר, למשל, להימלטות של חשודים לחו"ל. מיעוט עוד יותר מבוטל מוצא את עצמו בשירות הטרור. רוצחיו של רחבעם זאבי, לדוגמה, השתמשו בתעודות זהות גנובות.

אלה טיעונים שאין לזלזל בהם, אבל הם טיעונים טכניים במהותם, לא מהותיים בתוכנם. מה גם שבכלל לא ברור הקשר ביניהם לבין המאגר הביומטרי - תעודות זהות חכמות הן אכן צורך אמיתי, אבל אין הכרח לקשור אותן למאגר ביומטרי.

הטיעונים נגד המאגר גם הם שניים, אחד טכני ואחד מהותי. הטכני: כל מאגר נפרץ. במוקדם או במאוחר ידלפו הנתונים וייעשה בהם שימוש זדוני, בין אם על-ידי גורמי פשיעה וטרור ובין אם על-ידי רשויות החוק בעצמן (לדוגמה, תפירת תיק). המהותי: מדובר בהפרה גסה של זכות האדם לפרטיות, זכות יסוד.

ב. כולם אוהבים יותר להתעסק בטיעון המהותי, המוסרי. כולם אוהבים לדבר גבוהה-גבוהה על אותה זכות יסוד קדושה לפרטיות. ובצדק. לחשוב, לדבר ולהילחם על רעיונות ועל מקום האדם בחברה המודרנית זה גם כיף, גם חשוב וגם עושה טוב לעור הפנים. מההיכרות שלי עם הלוחמים הנועזים נגד המאגר אני יכול להעיד שהם נראים נהדר.

גם לי יש נאומים חוצבי להבות על חשיבותה של פרטיות ועל נזקי הפגיעה בה. אבל כמה אפשר. וחוץ מזה, לדידי הוויכוח הטכני מרתק הרבה יותר. כי כמו שאני תמיד נוהג לומר, במין גרסה אתאיסטית פרטית שלי ל"אלוהים נמצא בפרטים הקטנים": אין לך מהותי יותר מהטכני. כי הטכנולוגיה היא ביטוי לרוח האדם, לעוצמתו ולחולשותיו, לתשוקותיו ולפחדיו, לא פחות מאשר הפילוסופיה והאמנות. מכונות הן רעיונות ותוכנות הן יצירות לא פחות מפסל או משיר.

ותוכיח הסוגיה שלפנינו: אבטחת מידע. לכאורה, עניין מתיש למהנדסי תוכנה. אבל נקו את רעשי הרקע וראשי-התיבות, ותיווכחו שיש לנו פה ויכוח פילוסופי לעילא על מהו מידע, מהו אדם, מהן מגבלות כוחו.

בואו איתי ונצלול אל המעמקים הקרירים ונעפיל אל הפסגות הנישאות של הנפש האנושית.

ג. מתנגדי המאגר הביומטרי טוענים, כאמור, כי לטווח ארוך אין שום אפשרות לאבטח את המידע. ההיסטוריה מוכיחה שהם צודקים. לאן שלא תביט, המידע רוצה להתפזר: מרשם האוכלוסין של ישראל דלף פעמים רבות, כמו גם מאגרי נתונים של בנקים, תוכניות מסווגות של הצבא, התכתבויות (וויקיליקס), אלבומים של להקות, פרוטוקולים של ישיבות, תמונות מביכות, סרטי סקס, פסקי דין, ועוד, ועוד, לבלי סוף. צחוק הגורל: השבוע דלפה התכתבות סודית של משרד המשפטים בנושא המאגר הביומטרי וממנה למדנו על בעיות חמורות בתחום אבטחת המידע של תעודות הזהות החכמות - ראו כמה מקסימה וסימבולית יכולה להיות ידיעה חדשותית!

אנחנו לא יכולים לשלוט במידע כמו שאנחנו לא יכולים לשלוט בבני האדם - זה מה שאומרים המתנגדים למאגר. כמו שאמר סארטר: "החופש הוא גזירה שאין בכוח האדם לבטלה, אין לנו ברירה אלא להיות חופשיים".

הטכניקה והמהות אותו דבר. ניצול לרעה של מידע (או ניצול לטובה, לא משנה) הוא טבעי ובלתי נמנע עד כדי כך שאין סיכוי להילחם בו. גם אם תכתוב את תוכנת ההצפנה הטובה בעולם, יבוא האקר ויכתוב תוכנה טובה יותר. תמיד יהיה איזה מישהו שיתרשל, שידליף. זה מרדף שאינו נגמר ואנחנו נידונים להפסיד בו לנצח.

אל מולם טוענים חסידי המאגר הביומטרי (יש מעט מאוד כאלה) שהמאגר יאובטח ברמה הגבוהה ביותר - רמה 11! (חובבי סרט הרוקנרול האדיר "ספיינל טאפ" ודאי מחייכים עכשיו), שהמידע יאוכסן מחוץ לרשת, שבעלי הגישה אליו יהיו מעטים וייבחרו בקפידה, שצילומי הפנים יופרדו מהמידע על בעליהם, ועוד ועוד. זה בסדר, הם אומרים, תסמכו עלינו. אנחנו נעצור את השיטפון. אנחנו האצבע בסכר, אנחנו סופרמן, אנחנו כוח צביקה.

ההיסטוריה שפורטה לעיל מוכיחה שהם טועים. אבל רגע. אולי זה רק כיוון שזו ההיסטוריה שאנחנו מכירים. רוצה לומר: אנחנו יודעים על המאגרים שהודלפו רק בגלל שהם הודלפו. אנחנו לא יודעים על מה שאין לנו מושג לגביו, על מה שנותר מוחבא. אולי זה רק קצה הקרחון של המידע האפל בעולמנו (במאמר מוסגר ובלתי קשור, השבוע למדתי משהו מקסים: באפריקה, כידוע, אין קרחונים. התחליף שלהם לביטוי "קצה הקרחון" הוא "האוזן של ההיפופוטם"). הרי ברור שאף אחד לא ידווח בחדשות על מאגר שלא נפרץ.

אבל אף שהטענה שלהם - שהם יצליחו לעצור את המידע, לכלוא אותו בקופסה - שגויה בעיניי, אני פשוט מת עליה. טענה מקסימה, אפילו הירואית.

ד. ראוי לשאול: איזה צד מבטא את רוח האדם בצורה טובה ויפה יותר, אלה שמנסים להגן על הפרטיות שלו או אלה שמנסים להעמיד אותה בסיכון?

יש פה היפוך נהדר. מצד אחד, ברור לי שההתנגדות למאגר משרתת טוב יותר את האינטרסים של אזרחי ישראל. מצד שני, אנחנו לא רק אזרחי ישראל - אנחנו בני אדם, חלק מהמין האנושי המפואר, כל מה שאנחנו עושים בעולם הזה, זה לחלום את החלום הבלתי אפשרי ולנסות להגשים אותו.

חסידי הפרטיות והדמוקרטיה המתנגדים למאגר (אני גאה להימנות עימם, אגב) אומרים: זה קשה מדי, זה בלתי אפשרי, אתה לא יכול לעצור את זה. הפתרון שלהם: אז עזוב, בוא בכלל לא ניכנס לזה. מי צריך לנסות לאבטח מידע כשהמידע רוצה להיות חופשי.

אבל התומכים במאגר - שאנחנו נהנים לתאר אותם כמרושעים וכאטומים המזלזלים בנו כפרטים - מציגים עמדה אנושית נהדרת ותכונה נעלה בהרבה: כן, הם אומרים, זה קשה מדי. כן, כנראה שזה בלתי אפשרי ואולי אי אפשר לעשות את זה. אבל הפתרון שלהם הוא: אז יאללה, בואו נתאמץ ונעשה את זה. יש פה אומץ לב קמיקזי כמעט, יש פה אמונה יוקדת. בעיניי זה ממש תנ"כי. הם קצת כמו כלב בן יפונה, שלמרות הענקים של ארץ כנען ולמרות הערים המבוצרות עמד מול העם והצהיר: "עלה נעלה... כי יכול נוכל לה" (במדבר י"ג, ד').

אפשר גם לשאול את זה אחרת: מי שחקן כדורגל טוב יותר? זה עם הנעליים שנשארו חדשות או זה שכבר שפשף כמה סוליות? מי מקדם יותר את אבטחת המידע, זה שמסרב להקים מאגר בגלל הפחד מפריצה או זה שמקים, מבצר, נלחם, מאתגר את הפורצים ומושך את כל התחום קדימה, גם אם תוך כדי יהיו נזקים?

תמיד אפשר לא לעשות, תמיד נחמד יותר להימנע, תמיד חכם יותר להיות זהיר. אבל בסופו של יום, יש רק דרך אחת לגלות בעצמך שכדור הארץ עגול - לשוט באומץ אל עבר הקצה. האנשים הגדולים באמת דופקים את הראש בקיר.

יוזמי המאגר הביומטרי ותומכיו לא מדברים על ערכי יסוד ועל מהות הדמוקרטיה, אבל מבטאים אידיאל נאצל. הם טועים בגדול: המאגר הוא אסון שמחכה להתרחש. אבל זה לא אומר שאנחנו לא צריכים להעריך אותם על זה שהם מזכירים לנו מה זה להיות אדם: לטעות, ליפול, להיכשל, אבל לקום כל פעם מחדש ולהמשיך לרוץ. ברכיים שרוטות זה הסיפור האנושי.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים