גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזור רובוטיקה זינקה פי 7 תוך שנה; איך היא עשתה את זה?

מזור רובוטיקה הצליחה לעשות את מה שרוב חברות הציוד הרפואי חולמות לעשות, ומעט אכן מצליחות ■ הרובוט שפיתחה, המסייע בניתוחי עמוד שדרה, הופך להצלחה מסחרית מסחררת

לפני ששמנו פעמנו למשרדי מזור רובוטיקה בקיסריה, נזכרנו באחד הפרקים של סדרת הדרמה הרפואית המצליחה "האנטומיה של גריי" (כן, היינו מכורים). מנהלי בית החולים "סיאטל גרייס" נתקלים במקרה כירורגי מורכב שמעורר דיון סוער. כל אחד מהם מביע את דעתו בעניין (לנתח, לא לנתח), ואז מגיע לבית החולים רופא אחר, מכר מהעבר של חלק מהם, וזה שתמיד היה ידוע ביכולתו לחשוב מחוץ לקופסה, ובשפה רפואית - קצת משיגנע.

אותו רופא מציע להם להיעזר ברובוט חדשני כדי לבצע את אותה פרוצדורה כירורגית נדרשת, ובאופן אוטומטי חלק מהם דוחים את הצעתו על הסף. "אני לא אתן לרובוט לנתח חולה שלי", אומר אחד מהם. לבסוף, וכמו שתמיד קורה בדרמה רפואית Made in USA, הפרוצדורה אכן מתבצעת בסיוע הרובוט - ובהצלחה גדולה - המטופל משוחרר לביתו, ו"סיאטל גרייס" מככב במהדורות החדשות המקומיות. פרק נוסף של "האנטומיה של גריי" מגיע לסופו.

ועכשיו בחזרה למציאות. רובוטיקה (דהיינו שימוש ברובוט) כאמצעי עזר בפרוצדורות כירורגיות מסובכות אולי עדיין נתפסת בעיני רבים כמדע בדיוני, אך המציאות בשטח מוכיחה כי לא כך הוא הדבר, והדוגמה הישראלית הכי טובה לכך היא הסיפור של מזור רובוטיקה (Mazor Robotics).

מזור עשתה למעשה את מה שכל חברת ציוד רפואי חולמת לעשות: להפוך חלום למציאות, וזה אומר להפוך פיתוח למוצר מסחרי מצליח, כזה שההכנסות ממנו עולות בטור הנדסי, וכזה המסביר את דהירת השוורים אחריה: מניית מזור הכפילה בשנה האחרונה את שוויה פי שבעה, וזה מדגדג כרגע מיליארד שקל, והופך אותה לאחת מחברות הביומד הישראליות המצליחות ביותר.

אז איך בדיוק הגיעה מזור לאן שהגיעה ולהיכן היא צועדת מכאן? ובכן, כדי להסביר זאת נלך 13 שנה אחורה. מזור נולדה בחממת הטכניון על בסיס רעיון של פרופסור משה שהם, ראש המעבדה לרובוטיקה של הטכניון. רעיון זה שלו, שלא היה ממש מבושל, הפך לחברה ציבורית שאת מושכותיה קיבל המנכ"ל אורי הדומי לפני 10 שנים.

הדומי הבין שאסור למזור לירות לכל הכיוונים, ועדיף לה לסמן לעצמה מטרה אחת, דהיינו שוק אחד אותו תנסה לכבוש. לאחר מחשבה ארוכה, בחרה מזור להפוך את הרעיון של פרופסור שהם למוצר מסחרי שמיועד אך ורק לניתוחי עמוד שדרה. לאחר שחוותה חבלי לידה לא פשוטים (גם לאחר שהמערכת שפיתחה קיבלה את אישור ה-FDA), הגיעה החברה לרגע המיוחל: המערכת זוכה להצלחה גדולה, ונמכרת כאילו הייתה לחמניות חמות. רק בשבוע האחרון, לדוגמה, הודיעה החברה על מכירה של שתי מערכות נוספות, ועל הזמנת המשך ראשונה - שלושתן מבתי חולים בארה"ב.

המערכת של מזור, שנקראת Renaissance, היא מערכת הנחיה ומיקום רובוטית שמסייעת למנתחים אורתופדיים ונוירוכירורגיים בהכוונה מדויקת של כלים ניתוחיים, בהתאם לתכנון מסלול קדם-ניתוח ממוחשב ומבוסס הדמיה. תוכנת המערכת מעבדת תמונת הדמיה של ה-CT בעזרת אלגוריתמים של עיבוד תמונה ומעבירה באופן אוטומטי את קואורדינטות המסלול הנדרשות ליחידת הרובוט (ראו תמונה)בהתאם לתכנון הקדם-ניתוחי. יחידת הרובוט מניעה זרוע קשיחה המכוונת אל נקודת הכניסה המתוכננת דרכה מוחדר כלי הניתוח (לרוב, מקדח).

במילים קצת יותר פשוטות, הרובוט של מזור הופך ניתוח עמוד שדרה ממוצע לקל ויעיל יותר, הן עבור הרופא המנתח, צוות חדר הניתוח והמטופל עצמו: השימוש ברובוט מקטין את הצורך במגע יד אדם בעמוד השדרה, התכנון הקדם-ניתוחי מקטין את החשיפה של כל הנוכחים בחדר הניתוח לקרינה המסוכנת, ושיעור הבעיות שנגרמות פוסט ניתוח לא מדויק קטן יותר וכך משפר את איכות החיים של המטופל בטווח הארוך.

המטופל מבקש ניתוח עם רובוט

יתרונות אלו יצרו מצב - שמסביר את ההצלחה המסחרית של המערכת - שיש 3 שחקנים שמפיקים ממנה תועלת: הרופא המנתח (המערכת מקלה עליו את הניתוח); בית החולים (כעסק לכל דבר, עבורו זהו מקור הכנסה שאף מגדיל את הכנסותיו מניתוחים אחרים וכך משמש מקדם מכירות); והמטופל עצמו (שכבר לא חושש מניתוח בסיוע רובוט ואף מבקש אותו במקום ניתוח רגיל, כפי שמעיד הדומי).

מזור קיבלה את אישור ה-FDA בסוף 2006, אך רק באמצע 2010 החלה לשווק מסחרית את המערכת בשוק האמריקאי - השוק החשוב ביותר עבורה - וזאת לאחר שלמדה על בשרה שאישור FDA אין פירושו שיווק מסחרי מיידי. לאחר ששיפרה את המערכת, ושינתה את המודל העסקי ("לא רצינו להגיע לשוק האמריקאי עם מוצר לא בשל", אומר הדומי) - החלה החברה למכור אותה בארה"ב, ומאז היא לא מפסיקה. עד כה מכרה מזור למעלה מ-50 מערכות, וידה עוד נטויה.

כפי שמעיד הדומי, כל בית חולים יכול לרכוש יותר ממערכת אחת, וזה אכן מה שהוא חווה. "אחד ממנהלי בתי חולים שהזמינו מהחברה יותר ממערכת אחת הסביר לי שהמערכת לא רק הגדילה את מספר ניתוחי עמוד השדרה שהוא מבצע אלא את מספר הניתוחים הכולל, דהיינו את מחזור ההכנסות הכולל שלו". בממוצע, בית חולים מחזיר את ההשקעה במערכת תוך פחות משנה - נתון המסביר את האטרקטיביות הכלכלית שלה.

ההצלחה המסחרית של מזור, וכפועל יוצא התמחור של החברה (ראו מסגרת), נובעים מיתרון אחר שכלל אינו בר ביטול: למזור אין כרגע מתחרות, אפילו לא חצי מתחרה. בשוק בו היא פועלת יש חברות שמוכרות מערכות רובוטיות אך לא עבור ניתוחי עמוד שדרה. לדוגמה, Intuitive Surgical האמריקאית, שנסחרת לפי שווי של 20.1 מיליארד דולר, משווקת רובוט שמסייע בפרוצדורות כירורגיות בבלוטת הערמונית, מערכת המין הנקבית והלב; Mako Surgical האמריקאית, שנסחרת לפי שווי של 568 מיליון דולר, משווקת רובוט המסייע בניתוחי ברכיים, ואילו Hansen Medical האמריקאית, שנסחרת לפי שווי של 99 מיליון דולר, משווקת רובוט המסייע בצינטורי לב.

הדומי מודע לכך שתחרות ישירה תתפתח ביום מן הימים, כפי שתמיד קורה. "לפי כל הנחות העבודה שלנו, בסביבות 2016-2018 תתפתח תחרות ישירה למזור, אך נכון לרגע זה אין חברה שהגישה בקשה לאישור FDA למוצר דומה", הוא אומר. "ברור לנו שלא נישאר לבד בשוק הזה", הוא מדגיש.

ועד שתתפתח תחרות כזו, מזור מפתחת את פעילותה גם מחוץ לגבולות ארה"ב, בעיקר בהודו ורוסיה. בהודו לדוגמה, מכרה החברה מערכת אחת, וזו ביצעה 30 פרוצדורות תוך 7 שבועות. "מעבר לגודלה, בהודו יש הרבה תיירות רפואית", אומר הדומי.

ההתרחבות הגיאוגרפית של מזור - גם אם הדומי לא מוכן להודות בכך בפה מלא - נובעת ממטרת על שיש לחברה, והיא להפוך את השימוש ברובוט למה שקרוי בעגה הרפואית Standard of Care, דהיינו שכל ניתוח בעמוד שדרה יבוצע בסיוע הרובוט, ולא משנה מידת מורכבותו.

מטרה זו עדיין רחוקה מהגשמתה, אך לפחות כרגע נראה כי מזור צועדת בבטחה לכיוונה.

בתי ההשקעות: האפסייד במניה עדיין לא מוצה

כחברת צמיחה טהורה, קשה לקבוע האם התמחור הנוכחי של מזור רובוטיקה הוא גבוה או נמוך. ממש כמו השווי שהצמידה גוגל לווייז (Waze) - מיליארד דולר פחות או יותר - לשווי של מזור אין ממש בנצ'מרק אליו ניתן להשוות אותו כי אין הרבה חברות שדומות לה. ובהעדר כאלו, וכחברת צמיחה שרק דוהרת קדימה, כל מספר קולע.

ובכל זאת, יש מדד פיננסי אחד או שניים לפיו ניתן לתמחר את החברה - כפי שעולה משתי אנליזות שבוצעו באחרונה למניה, פוסט הנפקת תעודות הפיקדון שלה (ADR) בנאסד"ק. מזור, נזכיר, הפכה באחרונה לציבורית בשוק ההון האמריקאי, וזו אחת הסיבות מדוע המניה ממשיכה לעלות במעלה ההר כאילו אין מחר.

בית ההשקעות הראשון שבחר לנתח את החברה הוא Ladenburg Thalmann, שלפני קצת למעלה משלושה שבועות העריך כי תעודת הפיקדון שלה (ADR אחת של מזור שווה שתי מניות רגילות) שווה 15.52 דולר, וזאת לעומת מחיר אחרון של 13.98 דולר. Ladenburg Thalmann מבסס את הערכתו על מכפיל שווי נכסי להכנסות של חברות ציוד רפואי, כהגדרתו, "גלובליות, קטנות במונחי שווי (Small Cap), שצומחות מידי שנה בלפחות 20%". מכפיל זה, להערכתו, עומד על 6.8.

Ladenburg Thalmann מעריך כי השנה הכנסות מזור יעמדו על 21.9 מיליון דולר, על 31.2 מיליון דולר בשנה הבאה ועל 41.9 מיליון דולר בשנת 2015.

בדומה לו, בית ההשקעות השני, Wallach Beth, העריך לפני שבועיים כי תעודת הפיקדון של מזור שווה 18 דולר (פרמיה של 29%), והערכה זו שלו מבוססת על מכפיל הכנסות 9 לעומת 7 במקרה של חברות ציוד רפואי אחרות שמציגות צמיחה מהירה. Wallach Beth מאמין שמזור תציג צמיחה גבוהה יותר מזו של חברות דומות לה, ומעריך שבשנה הבאה תמכור החברה 28 מערכות - יותר מחצי ממה שמכרה עד כה, וזו בעיניו "הערכה שמרנית".

המטרה הבאה: ניתוחי מוח

למרות שהפתרון של מזור לניתוחי עמוד שדרה מצוי רק בתחילת דרכו המסחרית, החברה כבר מנסה לשכפל את הצלחתו לאיבר אחר: המוח, לא פחות ולא יותר.

בלי לקפוץ מעל הפופיק, ולאחר שהפיקה לקחים מטעויות שביצעה בתהליך השיווק של המוצר הראשון, מזור מניחה בימים אלו את התשתית ל"דבר הגדול הבא": מערכת Renaissance לכירורגיית מוח, כולל טיפול בצמצום הסימפטומים של מחלת הפרקינסון, וכן סיוע בביופסיות והתערבויות נקודתיות שמיקומן מצריך דיוק בהגעה לנקודת הטיפול שבעומק המוח.

החברה כבר קיבלה את אישור ה-CE (ה-FDA האירופי) וה-FDA האמריקאי ליישום המערכת בניתוחי מוח, וכמו במקרה של עמוד השדרה, מזור קודם כל בוחנת את המערכת בשוק הגרמני לפני שהיא פורצת איתה לשוק האמריקאי, השוק המהותי ביותר בעיניה. לפני כשנה הושלמו בהצלחה שלוש פרוצדורות של ביופסיות מוח מונחות המערכת הרובוטית של החברה בבית חולים גרמני, ועד כה בוצעו עשר כאלו מחוץ לארה"ב. במארס השנה בוצעה ביופסיה ראשונה בארה"ב. מזור מתכננת להשיק מסחרית את היישום החדש בשנה הבאה, לאחר שתבצע פרוצדורות נוספות בחולים חיים.

לאחר ההשקה, תנסה החברה לשווק את המערכת גם עבור גירוי מוחי באמצעות אלקטרודות, והחדרת שתלים במוח כחלק מטיפולי DBS (Deep Brain Stimulation). DBS זוהי שיטת טיפול חדשנית בכירורגיית מוח במהלכה מוחדר קוצב חשמלי למוח שמשפיע על הרקמה הספציפית שמשפיעה על המחלה.

להערכת מזור, בארה"ב לבדה מתבצעים מידי שנה 25 אלף פרוצדורות של ביופסיית מוח, ואילו שוק החדרת השתלים וטיפולי ה-DBS מוערך במאות מיליוני דולרים.

פוטנציאל זה נראה לא רע, אך מכאן ועד הפיכתו למקור הכנסות ממשי לחברה - הדרך עדיין ארוכה. אולי פחות ארוכה מזו שעשתה המערכת המסחרית הנוכחית של החברה, אך עדיין לא קצרה מספיק כדי ששוק ההון יבנה עליה כמנוע צמיחה שיוכיח עצמו כבר בשנה הבאה.

המודל העסקי

המספרים של מזור

התפלגות ההכנסות

מה עומד מאחורי הפוטנציאל

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות, בנימוק כי הבורר סבור כי הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"