גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גילה דורש מיוניברסל מקאן לאשר עמו מראש כל שת"פ

ברוקנר-נטע-יער, ענבר-מרחב-ניסן וזרמון DDB יידרשו לאשר את שיתוף-הפעולה שלהם עם יוניברסל מקאן בתחום הטלוויזיה ■ הממונה על ההגבלים הודיע בנוסף כי שיתוף-הפעולה בין יוניברסל וגליקמן-נטלר-סמסונוב מעורר חשש תחרותי משמעותי

הממונה על ההגבלים העסקיים, דיויד גילה, הטיל אמש (ד') פצצה בשוק המדיה, כאשר הודיע לחברת המדיה יוניברסל מקאן כי תיאלץ להגיש לבחינת הממונה על ההגבלים שורה של הסכמים ושיתופי-פעולה הקיימים בינה לבין משרדי פרסום בחברות מדיה, לפני שתוכל להמשיך לרכוש מדיה עבורם.

ל"גלובס" נודע כי על-פי החלטת הממונה, משרדי הפרסום ברוקנר-נטע-יער, ענבר-מרחב-ניסן וזרמון DDB יידרשו לאשר את שיתוף-הפעולה שלהם עם מקאן בתחום הטלוויזיה.

עוד הודיע הממונה ליוניברסל ולמשרד הפרסום גליקמן-נטלר-סמסונוב כי שיתוף-הפעולה שבמסגרתו רוכשת יוניברסל מדיה עבור משרד הפרסום גליקמן מעורר חשש תחרותי משמעותי, הנובע מריכוז נתח שוק בטלוויזיה בידי חברת יוניברסל, ולכן מעורר שאלה וחשש מהאפשרות להעניק להם פטור נוסף להסדר כובל. הפטור הנוכחי שניתן לשיתוף-הפעולה בין גליקמן ומקאן הוא מ-2010, אז ניתן למשך 3 שנים, עד נובמבר השנה.

הודעת הממונה אתמול כי הוא לא צפוי לאשר את שיתוף-הפעולה בין גליקמן ליוניברסל אינה מפתיעה, שכן כבר בבחינת השוק האחרונה שערך הממונה, לפני מספר חודשים, אז בחן את בקשת המיזוג של זניט מדיה מקבוצת פובליסיס TMF המאגדת את משרדי הפרסום יהושע גיתם ויורו, נראה היה כי הוא מאמץ גישה חדשה, שלפיה שוק הטלוויזיה הוא השוק הרלוונטי בבחינת כוח בשוק, ולא שוק המדיה כולו, כפי שהיה מקובל עד אז.

מאחר שמקאן וגליקמן הם שני משרדי פרסום גדולים, הנמנים עם העשירייה הראשונה, העריכו בשוק כי האישור לא יינתן, מאחר שהכוח המשותף גלוי לעין. אך רבים האמינו שבכך יסתפק הממונה. לכן, הדרישה לקבל אישור על כמעט כל הסכם שיתוף-הפעולה שיש ליוניברסל עם גורמי פרסום ומדיה, הוא בגדר "רעם ביום בהיר" בענף.

יוניברסל מקאן קונה מדיה עבור מספר משרדים בינוניים קטנים, ביניהם ענבר-מרחב ניסן, פרסום אברהם, ברוקנר-נטע-יער ועוד. הדרישה להביא שיתופי-פעולה מעין אלה אל שולחן הממונה, משמעותה שהכוח העצום שנוצר בידי מקאן בתחום הטלוויזיה, שבו היא מחזיקה נתח שוק של כ-27%-30% מכלל הפרסום, עשוי להתפרק.

החלטת הממונה מעוררת שאלות לגבי אופן התנהלות השוק בעתיד. כך למשל, לא ברור כעת מי ירכוש את המדיה בעתיד למשרדים כמו אלה שהוזכרו לעיל, כאשר ברור שהעתיד החדש שאליו מוביל הממונה הוא של ביזור הכוח, ולכן יש להניח שהוא לא יאפשר לגליקמן-נטלר-סמסונוב, למשל, לחבור לחברת מדיה גדולה אחרת, כי אז ייווצר כוח גדול במקום אחר.

שאלה נוספת היא מה יחליט הממונה לגבי שיתופי-פעולה אחרים, כמו זה של TMF למשל, הרוכשת אף היא מדיה למספר משרדי פרסום, או כמו של חברת המדיה מדיה קום של אדלר-חומסקי, שגם היא לא מסתפקת ברכישת מדיה לאדלר-חומסקי עצמו.

כוח-נגד ליוניברסל

יש להניח כי מי שמחככים ידיים בהנאה היום הם הפרסומאים מודי כידון ויורם באומן, שכן עצם בחינת שוק המדיה החלה כתוצאה ממהלך שהם הובילו בניסיון לייצר כוח-נגד לכוחה של יוניברסל מקאן.

זניט מדיה היא חברת המדיה של משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי, הנמנה עם קבוצת פובליסיס. TMF היא חברת מדיה הרוכשת בעיקר את המדיה של משרדי הפרסום שבבעלות קבוצת אומניקום הבינלאומית, בהם גיתם BBDO, יהושע TBWA, דרורי-שלומי ויורו ישראל. הפורמט שהתגבש בין באומן לכידון היה כזה שבו אמורה זניט לרכוש את המדיה שלה באמצעות TMF.

מספר 2 חזק

באומן וכידון הבינו אמנם שגם אם בקשתם תאושר, הם לא יהפכו להיות השחקן הגדול בשוק, אך קיוו שלכל הפחות יהיו מספר 2 חזק שאי-אפשר להתעלם ממנו.

הנחת הבסיס של השניים הייתה שבמקרה שהבקשה לא תאושר, יתקשה הממונה בהמשך לאשר את הבקשה להמשך שיתוף-פעולה בין גליקמן למקאן.

בסופו של דבר הממונה החליט שלא לאשר את המיזוג בין TMF לזניט, לאחר שקבע כי לא מייצרים כוח נוסף כדי למנוע כוח קיים.

מצד שני, ההישג הגדול שלהם כבר אז היה שהממונה התייחס בפעם הראשונה לשוק הטלוויזיה כשוק נפרד, העומד בפני עצמו, ומתוך הסתכלות זו נגזרות החלטותיו כעת.

בקבוצת מקאן-אריקסון בחרו שלא להתייחס לידיעה.

מגליקמן-נטלר-סמסונוב נמסר: "בימים הקרובים נגיש את הבקשה לחידוש הפטור. אנחנו מאמינים בשיתוף-הפעולה שלנו עם מקאן וחושבים שהוא צודק ואינו פוגע בתחרות - וזאת גם חוות-הדעת שיש לנו מעורכי הדין שלנו".

מרשות ההגבלים העסקיים נמסר: "הרשות לא תתייחס ואינה מאשרת את השמות המאוזכרים בכתבה. הרשות עדכנה את חברת יוניברסל בשמות החברות וההסכמים שאותם היא צריכה לבחון".

פרשנות: יהיו שינויים - אבל לא ברור אילו

עם החלטתו של הממונה לבקש מחברות המדיה לאשר עמו כל סוג של שיתוף-פעולה שהם עושים עם גוף אחר - שזו למעשה משמעות המכתב שלו למקאן, נפתח עידן חדש בענף, שבשלב זה רבים בו סימני השאלה מסימני הקריאה.

ברור שהשוק נכנס למערבולת, אך לא ברור אם הוא בדרך לחוף מבטחים. מה שהממונה החליט זה לבחון כל פעם מחדש את הכוח שיש בידי הגופים הגדולים, אבל מה שלא ברור עדיין זה מהי הנקודה המדויקת שבו הוא יעצור את הכוח, ולפי מה זה ייקבע.

לשם המחשה: כשיבוא למשל משרד הפרסום ברוקנר-נטע-יער לקבל אישור על רכישת טלוויזיה דרך מקאן, האם יגידו להם לא, כי ענבר-מרחב הגיש בקשה רגע קודם לכן, והממונה השתכנע שהכוח הגיע למכסה המספיקה? או שהממונה יגדיר מראש מה הנתח שאליו אפשר להגיע בטלוויזיה מבלי לפגוע בתחרות? אם זה הכיוון, המשמעות היא שעבודתו של הממונה רחוקה מלהסתיים, והיא רק בתחילת הדרך.

שאלה נוספת היא איך שומרים על המשרדים הקטנים שלא ייפגעו. ברור שמי שמרוויח בשלב הראשון מהמהלך הן המתחרות הישירות של מקאן, ומה שייווצר בשלב הראשון הם פערים פחות גדולים בין השחקנים הראשיים. אבל מי שעלול לשלם מחיר הם משרדי פרסום קטנים, שלא ברור בשלב זה למי ובאיזה קונסטלציה יוכלו לחבור. האם תינתן להם אפשרות לחבור זה לזה כדי לייצר סוג של כוח - או שהם ייאלצו להשלים עם זה שיש להניח שהם יהיו בצד המסחרי פחות תחרותיים בגלל קושי טבעי להתמודד מול הגדולים?

נקודת נוספת למחשבה היא איפה בעתיד טמונה האפשרות של המשרדים לגדול ולהתפתח במובן של כוח וכסף. המקום הזה הוא באינטרנט, ונראה כי אחרי שבענף יסיימו לחגוג את מה שמסתמן בשלב הזה כבלימת הכוח של מקאן, הם יגלו כי תוך זמן קצר הם מוצאים את עצמם מנהלים את אותה מלחמה באינטרנט, שכן כמו בשוק הטלוויזיה מישהו שם חשב 10 צעדים לפני כולם ובנה כוח שלא פשוט לעמוד מולו.

הממונה החל לטפל בכשל שוק שכנראה צריך היה לטפל בו. אבל לעצור כאן לא יספיק. הממונה צריך להגדיר חוקי משחק חדשים וברורים, שייצרו באמת שוק תחרותי למתמודדים בו.

שוק חברות המדיה

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הדולר מזנק ל-3.82 שקלים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש