גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נלחם נגד הנחירות: במה משקיע היזם שמכר את אומריקס?

היזם שמכר את אומריקס משקיע בחברת ניקסואה שמונעת דום נשימה בשינה ומסייעת גם במאבק נגד נחירות טאוב: "אנשים אומרים לי 'סוף סוף אשתי מוכנה לישון איתי באותו החדר'"

לפני כשנתיים, בשיאו של המשפט של מדינת ישראל נגד חברת אומריקס ומייסדה רוברט טאוב, אמר טאוב כי לא יקים חברות נוספות בישראל. את חברת ניקסואה, הבייבי החדש שלו, הוא הקים בבלגיה ואף העביר לשם את מנכ"ל החברה, ד"ר עדי משיח. בהמשך רשם טאוב חברה בת ישראלית של ניקסואה בתל אביב.

המשפט צפוי להגיע לגישור וכעת טאוב חושף שהחברה אמנם רשומה בבלגיה, אך מחצית מהעובדים שלה מועסקים בישראל. "תחום הביוטק והמדטק בארץ עדיין מאוד מושך. כמו בעבר, אני מעריך מאוד את היזמות של חברות ישראליות וחוקרים ישראלים", הוא אומר.

טאוב מוכר כמי שהקים את חברת הדבק הביולוגי אומריקס ומכר אותה לג'ונסון אנד ג'ונסון ב-2008 ב-438 מיליון דולר. ניקסואה, שפיתחה מכשיר מושתל זעיר למניעת דום נשימה בשינה, היא כעת חברת הסטארט-אפ המובילה בפורטפוליו שלו (ראו מסגרת). החברה גייסה 12 מיליון אירו מטאוב עצמו וממשקיעים פרטיים נוספים, בהם אווה וואשר, בעבר אחד הבכירים בקונצרן GE ויורגן המברכט, עד לאחרונה מנכ"ל חברת BASF. החברה מעסיקה היום 22 עובדים, כמחצית מהם כאמור בישראל, והיא צפויה להגדיל את כוח האדם בישראל.

"להחזיק משהו ביד"

משיח: "את רוברט טאוב הכרתי דרך אחי, ניסים משיח, שהיה מנכ"ל אומריקס. רוברט בדיוק מכר את אומריקס. הגעתי אליו עם רצון להקים חברה בתחום הרפואי, וזהו. בחנו שווקים שונים. אמרתי - לא קרדיולוגיה, כי זה רווי. לא פארמה - כי רוברט לא התלהב להיכנס אחרי אומריקס שוב למסלול ארוך ותובעני ולא תוכנה - כי קשה לשווק את זה. בתחום הרפואי, אנשים אוהבים להחזיק משהו ביד".

כך נפל הפור על השוק של דום נשימה בשינה, היום שוק של 2 מיליארד דולר. "ראינו כי אחת מהשיטות החדשות לטיפול בהפרעה היא גירוי עצבי, וחשבנו שנוכל להציע גירוי עצבי טוב יותר. החידוש הוא לא ברמה הקלינית אלא מבחינה טכנולוגית, איך עושים את זה".

דום נשימה בשינה מתרחש כאשר בעת השינה, הלשון צונחת אחורה וחוסמת את מעבר החמצן בתוך חלל הפה. התוצאה היא חנק ויקיצה חלקית כ-15-30 פעמים בשעה - בפציינטים שמצבם מוגדר קל עד בינוני. התוצאה היא עייפות, הפרעות קוגניטיביות, דיכאון הנובע מחוסר השינה. כמו כן, כיוון שהגוף מגיב לחנק בבעתה, אזי עם הזמן לחץ הדם עולה, וכך גם הנטייה למחלות לב. השמנה היא גם גורם נפוץ להפרעה, וגם תוצאה שלה - חוסר השינה והסטרס הקבוע, משמינים. ההשמנה גורמת לחסימה עוד יותר מוחלטת של הגרון.

"סיכויי ההישרדות של חולה דום נשימה בינוני ומעלה בן 60 פלוס, במשך חמש שנים, ללא טיפול, הוא כ-26%", אומר משיח.

הפתרון הנפוץ הקיים לבעיה הוא מסיכה שמזרימה אוויר לתוך האף, מעין מכונת הנשמה קטנה. אלא שהמסכות לא נוחות, כ-10% מהחולים מסרבים להשתמש בהם ועוד כ-50% מפסיקים את השימוש לאחר זמן מה.

בשנים האחרונות מפתחות כמה מהחברות המובילות בעולם, מכשירים דומים לקוצבי לב, אשר מושתלים כך שהם מגרים את העצב השולט בשריר הלשון. הגירוי מרים את הלשון של האדם הישן מבלי להעיר אותו.

שתיל זעיר בסנטר

המוצר של ניקסואה הוא שיפור של המוצרים האלה, שאינו מפר את הפטנטים שלהם - כך אומרת החברה. זהו שתל זעיר שמושתל בתוך הסנטר. אין בו בטרייה או מקור אנרגיה כלשהו. הוא מקבל את האנרגיה שלו ממדבקה חיצונית אותה מדביקים על הסנטר רק בלילה. משיח: "כולנו ישנו עם המדבקה והיא נוחה מאוד". לעומת זאת במכשירים של החברות האחרות, ה"קוצבים" שנמצאים כרגע בפיתוח, המכשיר המושתל הוא גדול למדי, כמו קוצב לב ממוזער כאמור, והוא מכיל את מקור האנרגיה - כלומר יש להחליפו פעם בכמה שנים.

הבדל נוסף מול הקוצבים הוא שאת הכבל של הקוצב יש ללפף על גבי העצב בניתוח מורכב. השתל של ניקסואה לא נוגע בעצב כלל, אלא משדר שדה חשמלי ממוקד בכיוונו. כך, הניתוח זעיר פולשני וקצר מאוד - 15-20 דק' כשבעתיד ניתן יהיה לבצעו בהרדמה מקומית. המוצר יכול לחיות בגוף ללא החלפה מעל 10 שנים.

פתרונות נוספים מולם תצטרך החברה להתחרות, הם גרסאות מוקטנות של המסכה, או במקרים החמורים ביותר - ניתוחי פולשניים דרסטיים כמו הסטת הלסת קדימה, הדבקה של הלשון לחיך, קשירה של הלשון לחיך בכבל (הניתוח הזה לבדו מגלגל 500 מיליון דולר) ועוד.

החברה מקווה להיות בשוק בעוד כשנה עד שנתיים, אחרי ניסויים משמעותיים - גם מעבר למה שידרשו הרגולטורים. עד ההגעה לשוק יידרשו עוד כ-10 מיליון אירו, להערכתה.

טאוב: "אנחנו רוצים למתג את המוצר, כי בניגוד לאומריקס, מדובר במוצר רפואי שהוא קצת מוצר צריכה". הוא מסביר את השם ניקסואה: "ניקס זה בבלגית לילה ואוה - אוח - ינשוף בעברית. ינשוף לילה הוא האיש שלא ישן. גם עדי הוא כזה - הוא ער כל הלילה". הלוגו של החברה מורכב מינשוף וירח. הוא עוצב על ידי בתו של טאוב, ואתר האינטרנט של החברה שיעלה בקרוב - יוקם על ידי בנו. "כולנו במשפחה אמנותיים".

המוצר פותר, בנוסף לדום נשימה בשינה, גם את תופעת הלוואי- נחירות. משיח: "הנחירות אינן בעיה רפואית, אך הן הורסות את חיי הנישואין, ואת המכשיר אפשר לשווק גם דרך בני ובנות הזוג של החולים. אנשים אומרים לי 'סוף סוף אשתי מוכנה לישון איתי באותו החדר', או 'סוף סוף אני יכול לנשק את אשתי לפני השינה, כי אין לי על הפרצוף מסיכה עם חדק של פיל'", אומר משיח.

בעתיד החברה עשויה לפתח את המוצר שלה גם לסוג אחרים של גירוי עצבי. "הערכתנו היא כי בעתיד הגרוי העצבי יחליף את התרופות", אומר טאוב. "איננו היחידים שחושבים כך. גם בכירים בתחום הפארמה, טבעו לאחרונה את המונח Neuraceuticals, לתיאור השדה המתפתח הזה".

טאוב: מתכוון להגביר המעורבות בנוירודרם

רוברט טאוב משקיע במספר חברות ביומד ישראליות. אמנם ניקסואה היא "הבייבי החדש שלו", והחברה שבה הוא משקיע את רוב זמנו וכספו, אך הוא מעורב מאוד גם בנוירודרם. "אני חושב שאגדיל את מעורבותי בה בקרוב", הוא אמור.

הכוונה היא כנראה להגברת המעורבות המקצועית ואולי גם להגדלת ההשקעה בחברה. נוירודרם פיתחה מערכת להעברת תרופות דרך העור, וכעת היא מתמחה בעיקר בתרופות בתחום הפרקינסון. לאחרונה קיבלה החברה תוצאות טובות בניסוי יעילות ראשוני שביצעה במוצר שהינו שילוב של שתי תרופות לפריקינסון אשר ניתנות יחד דרך העור.

"לנוירודרם אני מחויב. בחברה ישראלית נוספת, לייפבונד, שמפתחת מוצרים לתחום עצירת הדימומים, אני בעיקר משקיע. החברה הישראלית הרביעית בה השקעתי, גלייקומינדס, לא במצב מי יודע מה".

עוד כתבות

איסטנבול / צילום: Shutterstock

למרות הפסקת המסחר: ישראל החזירה דיפלומטים לשגרירות באנקרה

בחודש האחרון החלה ישראל להחזיר דיפלומטים ישראלים לטורקיה ● זאת למרות התקררות היחסים בין המדינות, והחלטת אנקרה להפסיק את הסחר עם ישראל עד להפסקת אש בעזה ● מה עומד מאחורי ההחלטה הישראלית?

אמפי שוני הערב. משתתפי העצרת מניפים שלטים ''אין חטופים. אין עצמאות.'' / צילום: עודד אנגל Oded Engel

132 חטופים בעזה: טקס יום העצמאות האלטרנטיבי של משפחות החטופים

מטה משפחות החטופים קיים הערב (ב') עצרת בכיכר החטופים בת"א ● במקביל התקיים טקס "כיבוי משואות והדלקת התקווה" באמפי שוני ששודר בשידור ישיר במספר מוקדים ברחבי הארץ ● מחר (ג') יציינו את יום העצמאות במטס של תשעה מטוסים במבנה חסר שיניפו תמונות של 132 החטופים

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

שני בנייני ענק שיאכלסו 9 מיליון איש: כך נקלע לסחרור הפרויקט הגדול בעולם

התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה ● אפילו אדריכל בריטי המעורב בפרויקט כינה אותו "תמוה ובלתי סביר, אפילו עבור מי שעוסק בתכנונו"

ג'ים סימונס / צילום: Reuters, Reuters

"המשקיע הטוב בעולם" הלך לעולמו. מה למדנו ממנו?

ג'ים סימונס, המשקיע האגדי ומייסד חברת מחקר השווקים רנסנס, הלך לעולמו בסוף השבוע האחרון כשהוא בן 86 ● גלובס צולל לסיפורו של משקיע העל היהודי, שניצח את התשואות של וורן באפט, המציא שיטה חדשה לניהול השקעות, ובכלל חלם בילדותו להיות רב. "מזל שזה בא והלך", סיפר באחד מראיונותיו

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן של אמזון פורש מתפקידו

סליפסקי: "זהו זמן טוב עבורי לבלות זמן רב יותר עם משפחתי, להיטען מעט, וליצור לעצמי מרחב מנטלי כדי לשקף ולבחון את האפשרויות שלי" ● מאט גרמן, סגן נשיא למכירות ושיווק של שירותי האינטרנט של אמזון, יחליפו ● ברבעון האחרון, שירותי הענן יצרו לאמזון הכנסות של 25 מיליארד דולר, מעל ציפיות האנליסטים

כ-300 אלף משתתפים במחאה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

"זה לא מסובך": מה עומד מאחורי הסלוגן שפוגע בתדמית של ישראל

במשך 50 שנה, לפני הכרזת העצמאות ומייד אחריה, ישראל הייתה קלה להבנה ולהסבר ● עכשיו, מבקשי נפשה חוטפים את הנרטיב, ומכריזים שאין דבר פשוט יותר מהבנת צדקתם של הפלסטינים ● הנזק כבד והשאלה היא מה אפשר לעשות שעדיין לא נוסה

דני טוקטלי ואסף גולדברג / איור: גיל ג'יבלי

המשפחות ששולטות בשוק ההון אך פועלות מתחת לרדאר, וההסתבכות

אי הסדרים שנתגלו לאחרונה בחברת ניהול הגמל סלייס, חושפים לאור הזרקורים את בעליה - משפחות גולדברג וטוקטלי, שמחזיקות במכונת מזומנים משומנת המספקת לגופים פיננסיים את מערכות המסחר ושירותי התפעול ● כיצד הפכו שתי המשפחות לדומיננטיות בשוק ההון הישראלי, ומדוע החליטו להיכנס לתחום הפעילות שהסתבך

ענבל קנקה, הממונה על הליך ההפקעות בנת''ע, וכיכר מגן דוד בתל אביב / צילום: כדיה לוי

"זו גם ציונות וגם משתלם לבעלי הבתים": עורכת הדין שמפקיעה נכסים לטובת תוואי המטרו

"ההפקעות יוצאות משתלמות מאוד לבעלים", אומרת עו"ד ענבל קנקה, הממונה על הליך הפקעות הנכסים בחברת נת"ע שאחראית על הקמת המטרו ● בראיון לגלובס היא מספרת על המבצע הגדול מסוגו בתולדות המדינה והודפת טענות ללחצים פוליטיים ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: ap, Adel Hana

דיווח: יחיא סינוואר מסתתר במנהרות בח'אן יונס

עם פתיחת אירועי יום הזיכרון הופעל צבע אדום בעוטף עזה ● פעמיים בתוך זמן קצר נשמעו אזעקות בשדרות: חלק מהרקטות יורטו וחלק נפלו בשטחים פתוחים • בצה"ל מעדכנים על התקדמות הלחימה בג'באליה, רפיח וזייתון: יותר מ-150 מטרות טרור הושמדו ביממה האחרונה ● עדכונים שוטפים

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

ערן אור, מנכ''ל ומייסד חברת XRHealth / צילום: יח''צ

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

עזריאלי ספירלה / הדמיה: KPF

80 קומות לפחות: המגדלים החדשים שישנו את קו הרקיע של תל אביב

שורת גורדי שחקים בני עשרות קומות צפויה לשנות את פניה של תל אביב וסביבתה בתוך עשור, והמבנים הגבוהים של היום יסתכלו מלמטה על הענקים של העתיד ● המגדלים החדשים לא ישמשו את הדיירים רק למגורים או לעבודה, אלא יכללו בתי קפה, חנויות ואפילו שטחים ציבוריים ● וגם: האם בבנייה החדשה נצטרך לוותר על הרכב? ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

מימין: שלומי בן חיים, גל קרובינר, אלי גליקמן / צילום: ג'ייפרוג, ענבל מרמרי, איתי רפפורט

המניה הישראלית שקפצה ב-90% מהשפל והדוחות שהזניקו את פאגאיה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • ג'יי פרוג הציגה דוחות חזקים אך המניה צללה ● פאגאיה זינקה בחדות לאחר שעקפה את התחזיות בתוצאות הכספיות ● וצים סיכמה זינוק של כ-20% בשני ימי מסחר בעקבות עלייה במחירי התובלה הימית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

עליות קלות בוול סטריט; פאוול: "אני כבר לא בטוח שהאינפלציה תרד"

נאסד"ק עולה בכ-0.2% ● פאוול: "היו סבלניים בקשר להורדת הריבית" ● גיימסטופ ו-AMC מזנקות שוב בעשרות אחוזים ● מלחמת הסחר: ביידן מעלה מכסים על היבוא הסיני, מכוניות חשמליות, שבבים ועוד - טסלה מזנקת ב-3.5% ● מדד מחירי הייצור בארה"ב עלה מעל הצפי ● הום דיפו יורדת בעקבות דוח מאכזב ● שינויים פרסונליים באמזון: אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן, פורש

איך לחסוך בחיי הסוללה? / אילוסטרציה: Shutterstock

סוללת הטלפון מתרוקנת במהירות? כך תאריכו את זמן השימוש בה

השימוש היומיומי בסמארטפונים ובמחשבים ניידים מייצר תלות בשקעי טעינה, אך ניתן להקטין אותה בכמה צעדים פשוטים ● מהקטנת בהירות מסך, דרך כיבוי תוכנות "כבדות" ועד תוכנית חיסכון בחשמל

סם אלטמן, מנכ''ל OPEN AI / צילום: ap, Patrick Semansky

אירוע החשיפה של Open AI: דגם חדש של ChatGPT

OPEN AI חשפה הערב מספר יכולות חדשות במוצריה ● סם אלטמן כתב בחשבון ה-X שלו: "לא GPT-5, לא מנוע חיפוש, אבל אנחנו חושבים שאנשים יאהבו"

מודל ראש שהדפיסה סטרטסיס / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס

מדפיסים אפילו חלקי גוף: השוק שהעלה הילוך דווקא בנסיבות קשות

ריבוי הפציעות ומקרי הקטיעות במלחמה הנוכחית הזניק את השימוש בהדפסות תלת ממד, שמאפשרות ייצור בזמן אמת של חלקי גוף וכלי עזר ייחודיים ● במרוץ לרפואה מותאמת אישית, המעבדות להדפסת תלת־ממד עוקפות את עולם התרופות

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

גבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

מטוסי צה"ל תקפו משגרי חיזבאללה מוכנים לשיגור בדרום לבנון

4 חיילים נפצעו בינוני וקל מפגיעת טיל נ"ט סמוך לקיבוץ יפתח שבגליל העליון ● שני כטב"מים פגעו באזור בית הלל שבאצבע הגליל מבלי שהופעלה אזעקה • בטקס הקראת השמות בהיכל הזיכרון בהר הרצל, אמר שר הביטחון כי "המלחמה תימשך עד שנשיב את חטופינו ונפרק את שלטון חמאס" • התרעות בעוטף עזה ובגליל • עדכונים בולטים 

דירות / צילום: Shutterstock

העסקאות באשקלון זינקו יותר מפי 2: כמה דירות חדשות נמכרו ברבעון הראשון?

על פי נתוני הלמ"ס, מספר העסקאות ברבעון הראשון קפץ ב-90% לעומת רבעון המלחמה הראשון ● באשקלון כמות העסקאות קפצה ב-155% ● מלאי הדירות החדשות למכירה עומד על כ-66,700 יחידות דיור סך הכל, כשליש ממנו מרוכז במחוז תל אביב וכרבע במחוז המרכז ● המשמעות: אזורי הביקוש הפכו גם לאזורי ההיצע