גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נלחם נגד הנחירות: במה משקיע היזם שמכר את אומריקס?

היזם שמכר את אומריקס משקיע בחברת ניקסואה שמונעת דום נשימה בשינה ומסייעת גם במאבק נגד נחירות טאוב: "אנשים אומרים לי 'סוף סוף אשתי מוכנה לישון איתי באותו החדר'"

לפני כשנתיים, בשיאו של המשפט של מדינת ישראל נגד חברת אומריקס ומייסדה רוברט טאוב, אמר טאוב כי לא יקים חברות נוספות בישראל. את חברת ניקסואה, הבייבי החדש שלו, הוא הקים בבלגיה ואף העביר לשם את מנכ"ל החברה, ד"ר עדי משיח. בהמשך רשם טאוב חברה בת ישראלית של ניקסואה בתל אביב.

המשפט צפוי להגיע לגישור וכעת טאוב חושף שהחברה אמנם רשומה בבלגיה, אך מחצית מהעובדים שלה מועסקים בישראל. "תחום הביוטק והמדטק בארץ עדיין מאוד מושך. כמו בעבר, אני מעריך מאוד את היזמות של חברות ישראליות וחוקרים ישראלים", הוא אומר.

טאוב מוכר כמי שהקים את חברת הדבק הביולוגי אומריקס ומכר אותה לג'ונסון אנד ג'ונסון ב-2008 ב-438 מיליון דולר. ניקסואה, שפיתחה מכשיר מושתל זעיר למניעת דום נשימה בשינה, היא כעת חברת הסטארט-אפ המובילה בפורטפוליו שלו (ראו מסגרת). החברה גייסה 12 מיליון אירו מטאוב עצמו וממשקיעים פרטיים נוספים, בהם אווה וואשר, בעבר אחד הבכירים בקונצרן GE ויורגן המברכט, עד לאחרונה מנכ"ל חברת BASF. החברה מעסיקה היום 22 עובדים, כמחצית מהם כאמור בישראל, והיא צפויה להגדיל את כוח האדם בישראל.

"להחזיק משהו ביד"

משיח: "את רוברט טאוב הכרתי דרך אחי, ניסים משיח, שהיה מנכ"ל אומריקס. רוברט בדיוק מכר את אומריקס. הגעתי אליו עם רצון להקים חברה בתחום הרפואי, וזהו. בחנו שווקים שונים. אמרתי - לא קרדיולוגיה, כי זה רווי. לא פארמה - כי רוברט לא התלהב להיכנס אחרי אומריקס שוב למסלול ארוך ותובעני ולא תוכנה - כי קשה לשווק את זה. בתחום הרפואי, אנשים אוהבים להחזיק משהו ביד".

כך נפל הפור על השוק של דום נשימה בשינה, היום שוק של 2 מיליארד דולר. "ראינו כי אחת מהשיטות החדשות לטיפול בהפרעה היא גירוי עצבי, וחשבנו שנוכל להציע גירוי עצבי טוב יותר. החידוש הוא לא ברמה הקלינית אלא מבחינה טכנולוגית, איך עושים את זה".

דום נשימה בשינה מתרחש כאשר בעת השינה, הלשון צונחת אחורה וחוסמת את מעבר החמצן בתוך חלל הפה. התוצאה היא חנק ויקיצה חלקית כ-15-30 פעמים בשעה - בפציינטים שמצבם מוגדר קל עד בינוני. התוצאה היא עייפות, הפרעות קוגניטיביות, דיכאון הנובע מחוסר השינה. כמו כן, כיוון שהגוף מגיב לחנק בבעתה, אזי עם הזמן לחץ הדם עולה, וכך גם הנטייה למחלות לב. השמנה היא גם גורם נפוץ להפרעה, וגם תוצאה שלה - חוסר השינה והסטרס הקבוע, משמינים. ההשמנה גורמת לחסימה עוד יותר מוחלטת של הגרון.

"סיכויי ההישרדות של חולה דום נשימה בינוני ומעלה בן 60 פלוס, במשך חמש שנים, ללא טיפול, הוא כ-26%", אומר משיח.

הפתרון הנפוץ הקיים לבעיה הוא מסיכה שמזרימה אוויר לתוך האף, מעין מכונת הנשמה קטנה. אלא שהמסכות לא נוחות, כ-10% מהחולים מסרבים להשתמש בהם ועוד כ-50% מפסיקים את השימוש לאחר זמן מה.

בשנים האחרונות מפתחות כמה מהחברות המובילות בעולם, מכשירים דומים לקוצבי לב, אשר מושתלים כך שהם מגרים את העצב השולט בשריר הלשון. הגירוי מרים את הלשון של האדם הישן מבלי להעיר אותו.

שתיל זעיר בסנטר

המוצר של ניקסואה הוא שיפור של המוצרים האלה, שאינו מפר את הפטנטים שלהם - כך אומרת החברה. זהו שתל זעיר שמושתל בתוך הסנטר. אין בו בטרייה או מקור אנרגיה כלשהו. הוא מקבל את האנרגיה שלו ממדבקה חיצונית אותה מדביקים על הסנטר רק בלילה. משיח: "כולנו ישנו עם המדבקה והיא נוחה מאוד". לעומת זאת במכשירים של החברות האחרות, ה"קוצבים" שנמצאים כרגע בפיתוח, המכשיר המושתל הוא גדול למדי, כמו קוצב לב ממוזער כאמור, והוא מכיל את מקור האנרגיה - כלומר יש להחליפו פעם בכמה שנים.

הבדל נוסף מול הקוצבים הוא שאת הכבל של הקוצב יש ללפף על גבי העצב בניתוח מורכב. השתל של ניקסואה לא נוגע בעצב כלל, אלא משדר שדה חשמלי ממוקד בכיוונו. כך, הניתוח זעיר פולשני וקצר מאוד - 15-20 דק' כשבעתיד ניתן יהיה לבצעו בהרדמה מקומית. המוצר יכול לחיות בגוף ללא החלפה מעל 10 שנים.

פתרונות נוספים מולם תצטרך החברה להתחרות, הם גרסאות מוקטנות של המסכה, או במקרים החמורים ביותר - ניתוחי פולשניים דרסטיים כמו הסטת הלסת קדימה, הדבקה של הלשון לחיך, קשירה של הלשון לחיך בכבל (הניתוח הזה לבדו מגלגל 500 מיליון דולר) ועוד.

החברה מקווה להיות בשוק בעוד כשנה עד שנתיים, אחרי ניסויים משמעותיים - גם מעבר למה שידרשו הרגולטורים. עד ההגעה לשוק יידרשו עוד כ-10 מיליון אירו, להערכתה.

טאוב: "אנחנו רוצים למתג את המוצר, כי בניגוד לאומריקס, מדובר במוצר רפואי שהוא קצת מוצר צריכה". הוא מסביר את השם ניקסואה: "ניקס זה בבלגית לילה ואוה - אוח - ינשוף בעברית. ינשוף לילה הוא האיש שלא ישן. גם עדי הוא כזה - הוא ער כל הלילה". הלוגו של החברה מורכב מינשוף וירח. הוא עוצב על ידי בתו של טאוב, ואתר האינטרנט של החברה שיעלה בקרוב - יוקם על ידי בנו. "כולנו במשפחה אמנותיים".

המוצר פותר, בנוסף לדום נשימה בשינה, גם את תופעת הלוואי- נחירות. משיח: "הנחירות אינן בעיה רפואית, אך הן הורסות את חיי הנישואין, ואת המכשיר אפשר לשווק גם דרך בני ובנות הזוג של החולים. אנשים אומרים לי 'סוף סוף אשתי מוכנה לישון איתי באותו החדר', או 'סוף סוף אני יכול לנשק את אשתי לפני השינה, כי אין לי על הפרצוף מסיכה עם חדק של פיל'", אומר משיח.

בעתיד החברה עשויה לפתח את המוצר שלה גם לסוג אחרים של גירוי עצבי. "הערכתנו היא כי בעתיד הגרוי העצבי יחליף את התרופות", אומר טאוב. "איננו היחידים שחושבים כך. גם בכירים בתחום הפארמה, טבעו לאחרונה את המונח Neuraceuticals, לתיאור השדה המתפתח הזה".

טאוב: מתכוון להגביר המעורבות בנוירודרם

רוברט טאוב משקיע במספר חברות ביומד ישראליות. אמנם ניקסואה היא "הבייבי החדש שלו", והחברה שבה הוא משקיע את רוב זמנו וכספו, אך הוא מעורב מאוד גם בנוירודרם. "אני חושב שאגדיל את מעורבותי בה בקרוב", הוא אמור.

הכוונה היא כנראה להגברת המעורבות המקצועית ואולי גם להגדלת ההשקעה בחברה. נוירודרם פיתחה מערכת להעברת תרופות דרך העור, וכעת היא מתמחה בעיקר בתרופות בתחום הפרקינסון. לאחרונה קיבלה החברה תוצאות טובות בניסוי יעילות ראשוני שביצעה במוצר שהינו שילוב של שתי תרופות לפריקינסון אשר ניתנות יחד דרך העור.

"לנוירודרם אני מחויב. בחברה ישראלית נוספת, לייפבונד, שמפתחת מוצרים לתחום עצירת הדימומים, אני בעיקר משקיע. החברה הישראלית הרביעית בה השקעתי, גלייקומינדס, לא במצב מי יודע מה".

עוד כתבות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית