גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זכרונות מהמלחמה: בחזרה למקום שבו נפלה עלי קטיושה

לקראת יום השנה למלחמת לבנון חזר יובל אזולאי לקריית שמונה: שבע שנים דרשתי מעצמי לחזור למקום שבו כמעט מצאתי את מותי, ושבע שנים לא הצלחתי. עתה הגיעה העת

"את האמת?", אומר לי שלמה, "זה נס שאתה חי. אני לא יודע איך אתה מדבר איתי עכשיו. הקטיושה נפלה ממש לידך. כמעט עליך. הפיצוץ היה גדול. אני ושני חברים, שישבנו בתוך הבית, נהדפנו אל הקיר מעוצמת הפיצוץ. ואתה היית בחוץ, חטפת את הכול".

אני נושך שפתיים ושותק. כמה פעמים בחיים מזדמן לאדם לשמוע על האימה הפרטית שלו מפי מישהו אחר? והאיש ממשיך בסיפור לידתי מחדש בסוף חודש יולי 2006: "3 מטר ממך, זה כל הסיפור. הקטיושה פגעה בגג הבניין. אני זוכר טוב באיזה מצב מצאנו אותך, אני ועוד מישהו. חטפת חזק בבטן וביד. איבדת הרבה דם. רעדת והיית בהלם. בכל פעם איבדת הכרה. התקשרתי למד"א. צעקתי שיבואו. וכל הזמן נפלו מסביב קטיושות. כל הזמן היו שריקות ופיצוצים".

שבע שנים דרשתי מעצמי לחזור לביקור במקום הזה, רחוב השופטים שבקריית שמונה, שממנו פוניתי שותת דם על אלונקה, ושבע שנים לא הצלחתי. שבע שנים דמיינתי את הרגשות שיציפו אותי, את הזיכרונות המודחקים שיתעוררו לחיים חדשים ואת הפצעים המייסרים שיחזרו לדמם, ופשוט ויתרתי. עד עכשיו, יום השנה השביעי למלחמת לבנון השנייה.

זאת הייתה משימה עיתונאית שגרתית בקריית שמונה, אחת החזיתות המרכזיות. עשיתי רבות כאלה קודם לכן במלחמה הזאת ובעימותים אחרים. אלא שבאותו היום משהו מאוד בסיסי השתבש. באתי לסקר ויצאתי מסוקר.

באתי להתרשם ויצאתי עם תודעה שנצרבה לשנים רבות. אפילו כשכתבתי בשבוע שעבר בעמודי החדשות של העיתון הזה על משבר במפעליה של העיר שמייצרים רכיבים לטנק המרכבה, ראיתי בעיני רוחי בעיקר עשן סמיך שמיתמר מרכס נפתלי הבוער ורחובות נטושים; ראיתי את הקשישה המבועתת שראיינתי במקלט ציבורי מטונף, ואת האישה שהגג של חדר הביטחון שלה קרס אל מיטתה כשספג פגיעה ישירה של קטיושה. אותה אישה ואותו בית שאליהם שמתי באותו יום גורלי את פעמיי, ולשם חזרתי השבוע כדי לסגור את המעגל שבתחילתו יד תלויה על בלימה, חזה פתוח ותחושה שהגעתי לשלב הכי סופי בחיים, רגע לפני קבלת התואר ז"ל.

"קשה לי לנשום", אמרתי לחברה שליוותה אותי לקריית שמונה כשנכנסנו לאוטו. קצת אחרי ואדי ערה הלחץ גבר עד שהרגיש כמו יתד במרכז הסרעפת. הפה יבש. זה מזג האוויר, אני מסביר. זה החום שבחוץ והקיץ הבוער. והכול פתאום דומה ומזכיר את היום ההוא. המחשבות טסות והנופים שכל-כך אהבתי פעם נחשפים לעיניי, שמחפשות את האש ואת פטריות העשן שהותירו המטחים.

פניות הכרחיות בדרך שעשיתי אינספור פעמים בעבר כבר נשכחו, אבל צפת נראית באופק. הנה השלט שמכוון לבית החולים זיו שאליו פוניתי. אני מנסה לא לחשוב, להתרכז בכביש, להסיח את הדעת בשיחות טלפון על עניינים חדשותיים שוטפים.

משמאל הרכס שלעולם יזכיר לי את שני מסוקי הקרב שהיו בדרך לתקיפה בלבנון, התנגשו והתרסקו על הצלע. והנה בא הפלשבק מהלילה הארור כשאני עומד שם, למרגלות ההר, עם מחברת מרופטת ועט, ולמעלה אורות אדומים וכחולים של כוחות ההצלה. מסיט מבט ימינה ורואה את המקום שבו נחת היסעור, שהותיר ענן גדול של אבק מחניק; אמבולנס מתקרב אליו וחיילים מעבירים ממנו בבהילות אל ההליקופטר גופה של חלל עטופה בניילון שחור. וחייל אחר, שנשען על דלת של גי'פ, מקיא את ארוחת הערב שלו כשבאוויר מרחפת מועקת מוות. והפנים החתומות של אלה שהיו שם כי היו חייבים ואלה שהיו שם כי כך רצה הגורל. השקט המצמית, שהופר כעבור דקות במטח רקטות נוסף.

קצת אחרי צומת כח, ווייז מקבל את הפיקוד ומנווט לרחוב. עניין של 2.6 קילומטרים בקו אווירי. כמה פניות חדות בעלייה ואנחנו מתקרבים. את ישיבת ההסדר זכרתי. וגם את המקלט שלידה, כי זאת הנקודה הקרובה ביותר שאליה יכול היה להגיע האמבולנס שפינה אותי מן התופת. אני נזכר בחובשים שהושיטו יד וניסו להרגיע, וגם באותו רגע קצר שהיה עבורי לנצח שלם, כשכולם נשכבו על הארץ לידי כי כמה רקטות שרקו ממש מעל הראש.

אני מגיע אל היעד חנוק, אבל נחוש. הנה רחוב השופטים, הנה המקום שכמעט והיה מקום מותי, הרחוב שבו במשך שנים התגוררו כל סיוטיי. והוא בסך הכול רחוב די סטנדרטי בקריית שמונה שמקיים שגרת קיץ מפוהקת.

יהודה עטר יוצא מהבית לזרוק את האשפה. אני שואל אותו לפרטיה של האישה שליד ביתה שהיתי בזמן פגיעת הקטיושה. הוא עונה באדיבות ומספר שכבר עזבה לכפר סבא. הוא זוכר אותי פצוע, מספר שהקטיושה שפגעה בי תפסה אותו ברחוב. "נשכבתי ממש כאן, צמוד לקיר הזה", הוא אומר ומצביע על חומת בטון שצמודה לחניה ריקה. "את כל המלחמה עברתי כאן. משנת 68' אני גר כאן. לא עוזב. בטח שאני זוכר אותך. נפצעת קשה. זה היה מטח רציני. כל ההר בער".

הוא מספק לי כיוון כללי למקום המדויק שבו כל זה קרה לי, ואני מתבלבל. שורות שורות של שיכונים דו-קומתיים בנויים בצורה אחידה, כל מרפסת בקומה השנייה נראית לי כמו אותה מרפסת שאליה רצתי משום מה באמוק אחרי הפציעה ושבה הותרתי שלוליות גדולות של דם. התברברות קלה ברחוב, מגרש חניה קטן וזיכרון רחוק מניעים אותי כמהופנט. אני ממשיך סמטה אחת הלאה ופוגש את מאיר שושן, שמכיר את סיפור הפציעה שלי ומצביע על הבית שאליו הלכתי באותו היום. "אתה רואה? זה בקומה השנייה. עדיין יש סדקים על הקיר. אבל היא כבר לא גרה פה".

אנחנו הולכים אל מרפסת ביתו. הוא מוזג מים צוננים ואשתו, מסודי, פורסת מלון קר ומתוק. היא מספרת על הקטיושה שלי כזאת שגרמה לה ולבני ביתה לעזוב את העיר עד שהקרבות יירגעו. כשחזרו, מצאו שגם ביתם ספג פגיעה: "הכול היה הרוס", מספר מאיר, "ההדף הרס הכול. חלונות נשברו, תריסים עפו, צלחות במטבח התנפצו. כאילו הוכה ברעידת אדמה. מזל שלא היינו פה".

שבע שנים אחרי ואני עומד באותה סמטה, שבה דיברתי בסלולרי כששריקה קצרה הקדימה פיצוץ גדול, שזרק אותי לשנים של שיקום, של נפילות וקימות, של שקיעות והתמודדויות, שבסופן המסקנה הנחרצת שייצר החיים חזק יותר מכל נסראללה. הנה המרפסת שמלאה בדמי. הנה המדרכה שאליה שקעתי בעלפוני. הנה הקיר שממנו הדהדו הצרחות ששמעתי, אך לא ראיתי, בשל העיוורון הזמני שהותיר בי הבזק הפיצוץ.

המקום השתנה. בנו שם תוספות של חדרים, עם רעפים אדומים, ויש גם שיח בריא של פסיפלורה מתוקה. אני מוכן להישבע שהמקום הזה לא היה כל-כך ירוק לפני שבע שנים. אני מסית כמה מהענפים הירוקים, מסתכל על הבית ורואה סימנים אפורים של טיח שאינם בצבע הבניין, שמכסים על הרסיסים כמו צלקות. אני עומד שם דקות ארוכות עם צלקותיי שלי, בעיניי אני סורק את השטח, ידי השלמה אוחזת מחברת ועט. אני עדיין עיתונאי. ומספיק חי בשביל להבין שאין לי שום סיכוי למצוא במקום הזה את העט האהוב שהעיפה לי הקטיושה.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים