גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העם בתפקיד אויב העם

הנמלים הם תירוץ לריסוק העבודה המאורגנת ולדפוק את כולנו

א. הבנייה וההפרטה של שני נמלים חדשים הן לא העיקר. מצדי שיפריטו. נמל הוא אמנם שירות חיוני למדינה, אבל בסופו של דבר, מדובר במנופים שמעבירים דברים כבדים ממקום למקום. זה לא שירות חיוני באמת כמו רווחה, בריאות או חינוך.

הדבר העיקרי שעומד בראש מעייני הממשלה הנוכחית הזו הוא המלחמה בעבודה המאורגנת, עד לריסוקה. לשם כך היא תעשה את הכול, אפילו תבנה נמל או שניים ותפריט אותם. אפילו תשקר במצח נחושה לאזרחים שהיא עושה את זה בשבילם, על מנת להוזיל את יוקר המחיה.

זאת אף שאין קשר מובהק בין יוקר המחיה להקמת נמל חדש. לבטח אין קשר בין המשכורות הגבוהות של עובדי הנמל ליוקר המחיה, למשכורת שלכם או לגירעון בתקציב המדינה. יוקר המחיה תלוי בממשלה, לא בוועד עובדי הנמל.

התעריפים של הנמל (הרווחי) נקבעים על-ידי האוצר, שמשאיר אותם גבוהים כדי לקבל דיבידנד של מאות מיליוני שקלים בשנה. הם לא צריכים עוד נמל כדי להוריד תעריף, הם יכולים לעשות את זה עכשיו, אבל הם לא עושים את זה כי הם רוצים שנשנא את עובדי הנמלים, את הוועדים החזקים והעומדים בראשם וככה יהיה להם קל יותר למחוץ את העבודה המאורגנת; שזה שתי מילים יפות מאוד, אבל מה זו עבודה מאורגנת - אלה אנשים שעובדים. אותם, אותנו, רוצה הממשלה הזו לרסק.

אשלם בחוסר רצון את מס השפתיים המקובל ואומר גם אני שאלון חסן לא בסדר וכל זה. הכול נכון ואין שום סיבה או טעם להגן על חלק מהדברים שנעשו בנמל, אבל חסן הוא רק תירוץ. תירוץ נהדר ומושלם, אבל תירוץ, לדפוק את כולנו. הממשלה חייבת באד גאי.

היום זה חסן, אתמול זו אדרעי, שלשום זה יהושע פרץ. ככה זה עובד והכול כשר במלחמה הזו. אני מוכן לשים עשרים שקל על השולחן שאחוז הרמאים, הגנבים והמושחתים בקרב הפוליטיקאים עולה על אחוז הרמאים והגנבים והמושחתים בקרב הפעילים בעבודה המאורגנת, שמספקים כותרות בתחום הזה לעתים רחוקות. אז על אלה אנחנו אמורים לסמוך ואת אלה אנו אמורים לשטום?

ב. הפרטת הנמלים היא ממש לא העיקר. הרי ממה נפשך: אין שום דבר האמור לעמוד עקרונית בין הפרטה לבין עבודה מאורגנת, ויעידו עשרות אלפי העובדים המאוגדים בעסקים הפרטיים. גם בנמלים החדשים, סביר להניח, יתאגדו העובדים. עובדה שעובדי הנמל רוצים את ההפרטה. זו הממשלה שעצרה ופוצצה את המגעים.

אז מה העניין? העניין הוא הגבלת זכות השביתה. זה הבונבון האמיתי שמנסה עכשיו נתניהו להעביר לנגד עינינו. בשלב הראשון מדברים על איסור שביתה בשירותים החיוניים. רכבות, נמלים, מקורות, שדה התעופה, חברת החשמל. הם קוראים לזה "הוועדה לבוררות חובה בשירותים חיוניים". בשלבים הבאים ירחיבו את האיסור הזה, ואם אתם חושבים שזה לא הולך לשם, שזה לא חלומם הרטוב של כץ, בנט ונתניהו, אז חבל.

הגבלת ו/או שלילה של זכות השביתה זה מטורף לגמרי, אין בכלל מאיפה להתחיל להסביר את זה. מה עם שלילת הזכות לפיטורין? אני מאוד מעריך את אילן לוין שאמר והדגיש שהנהגת בוררות חובה ומניעת השביתה בשירותים החיוניים, אסור שילווו בשכר לא הוגן ובהידרדרות של תנאי ההעסקה. אבל זה יקרה, ועוד איך.

זה לא יכול לקרות אחרת, כי ברגע שלקחת לעובד את הנשק הכמעט יחיד שיש לו, השארת אותו חסר כוח מול המעביד. ואם אין לך כוח, מה ימנע מהצד השני לעשות כרצונו? מה אפשר יהיה לעשות, מלבד להוריד את הראש? אין ואקום בעולם. כשאחד מתכווץ, השני מתפשט.

הגבלה של זכות השביתה, שגם כך נעשה בה שימוש יותר מזהיר, לא תפקיר רק את אלה שעובדים בשירותים החיוניים המונופוליסטיים, אלא את כלל העובדים.

ג. אבל הפשע הגדול של בנט, כץ, נתניהו, לפיד וכל אלה, הוא לא כלפי עובדי הנמלים ויו"ר הוועד שלהם - אלא כלפי כולנו. כל אחת ואחד מאיתנו. כשהם רומסים ברגל גסה את נציגי העובדים החזקים, מה הם משדרים למנהלים בחברות הקטנות והבינוניות? מה הם משדרים לכלל העובדים שחושבים על התארגנות? איזה מסר שולח ראש הממשלה למנהל או לבעלים בעסק הבינוני שעובדים עושים מאמץ להתאגד? שאם לשר הכלכלה מותר לומר על ועד חזק שהוא כמו נמלים שצריך להדביר אותם, שר התחבורה מתבטא בגסות, והוא שבראש הפירמידה לא פוצה פה, הרי ששבירת התארגנות ראשונית היא ממש בסדר.

אנחנו יכולים לראות את זה קורה מולנו בהמון מקומות. אם לראש הממשלה ושריו אין צורך להקפיד על כבוד העובד (ועוד "החזק"), הרי שהכול מותר. הממשלה יוצרת אווירה ציבורית רעילה ואנטי עבודה מאורגנת ומהלכת אימה על כלל העובדים. זה הפשע הגדול והנזק האמיתי. איך הם קוראים לזה ביחידות המיוחדות שלהם? רוח המפקד. רוח רעה מאוד. והצביעות הבלתי נסבלת שבללוות כל השתלחות כזו במין משפט, "אני בעד עבודה מאורגנת, אבל...".

הרי אם היו מטפלים בוועד העובדים באשדוד בכל הכוח (הראוי לשימוש בכל סוג של שחיתות) תוך הקפדה על שמירת כבוד שאר העובדים, עוד מילא. אם נתניהו - מכץ ומבנט אינני מצפה לדבר - היה מפטיר בין איום להשתלחות גם מילה טובה של חיזוק לעובדים האחרים שהתאגדו, דיינו.

אם היה מאיים על מעסיקים נצלנים ושוברי התארגנויות כמו שהוא מאיים על הוועד בנמל אשדוד, ניחא. אם היה יוצר אווירה שבה שחיתות של ועד היא בלתי נסבלת, אבל לא פחות בלתי נסבלת היא התנהגות פסולה של מעסיקים, אבל לא. ההתקפה היא כוללת, והיא מאורגנת הרבה יותר מהעבודה שאותה היא באה למגר.

והכול בשם "התחרות". "תחרות זו התרופה לכל דבר", כתב כץ. משפט כל-כך דפוק, אלוהים. הוא ודאי לא מכיר את המשפט האלמותי של הפילוסוף ישעיה ברלין: "תחרות לזאבים היא מוות לכבשים" (האמת שברלין דיבר על חירות והפכתי לו לתחרות, יסלח לי אלוהי הפילוסופים). איזה תחרות, לעזאזל? התחרות היחידה שאני רואה היא בין שרי הממשלה מי ידבר יותר שטויות.

ד. יש קשר הדוק בין מה שקורה בנמלים והמלחמה בעבודה המאורגנת לבין המאגר הביומטרי, שהניסוי בו התחיל השבוע. ראו: המדינה מתנערת לאורך עשורים, ובעקביות מעוררת השתאות, מכמה שיותר מחובותיה וממחויבויותיה כלפי אזרחיה. עבודה מאורגנת היא חלק בלתי נפרד מהמחויבות הזו: תנאים סבירים, ביטחון, הגנה. הסכמים קיבוציים, העומדים בבסיס העבודה המאורגנת, הם הסכמה בין העובדים, ארגון העובדים והמעסיק - כשהמדינה נותנת לכל זה תוקף של חוק. היא בעצם ערבה לנו לכך שהמעסיק לא יוכל לדפוק אותנו יותר מהסביר ולמעסיק, שעובדיו יעשו את העבודה.

העבודה המאורגנת והעובדים המוגנים (יחסית), הולכים ונשחקים ויחד איתם כולנו. גם הלא מאורגנים, זה ברור וידוע: אנחנו כל הזמן עובדים יותר ויותר ומקבלים פחות ופחות, מנושלים מזכויות יסוד אחת אחר השנייה - וראו איזה פלא, תוך כדי כל זה מצאה המדינה את הבעיה האמיתית: העבודה המאורגנת עצמה.

ובזמן שביד אחת היא מתנערת מאיתנו, המדינה, בידה השנייה היא מגבירה את לפיתתה בצווארנו, בעזרת כלים כמו המאגר הביומטרי. כלים שמסכנים אותנו, מגבילים אותנו. שני הדברים האלה הולכים ביחד. מילא אם היה איזה דיל דמיוני, שבמסגרתו היינו מוותרים על פרטיות, אבל מקבלים בריאות, או פנסיה נהדרת. אבל הדיל הפוך: אנחנו נדפוק אותך בעבודה ובתמורה נשלול ממך את הפרטיות.

הדבר הכי מדכא ומכעיס זה שמסע השיסוי והדה-לגיטימציה הזה עובד. עובד על עובדים, עובד על מעסיקים. עובד על כולם. העובדים, בכל מקום, תמיד תחת מתקפה, תמיד חושדים בהם שהם מנצלים את כוחם לרעה, בעוד שלכל מי שעיניים בראשו ברור איפה הכוח ומי מנצל אותו לרעה.

והצביעות. אם את אותה האנרגיה שמשקיעים בלשסות אותנו בעובדי הנמלים היו משקיעים בלגנות ובלהוקיע את מעלימי המס, לא היינו צריכים בכלל קיצוצים בתקציב. אבל מתכנן מס אגרסיבי הוא חבר מועדון. יו"ר ועד - אויב העם.

הממשלה יוצרת אווירה ציבורית רעילה. איך הם קוראים לזה ביחידות המיוחדות שלהם? רוח המפקד. רוח רעה מאוד

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי