גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד האתר 'עדיקא': "בארץ אנחנו מפגרים צרכנית"

אתר המכירות האינטרנטי עדיקה מתבלט בנוף הווירטואלי המקומי כשם נרדף לבוטיק אופנה אורבני ומתוחכם ■ דדי שוורצברג, מייסד החברה ומנכ"ל משותף, מספר בריאיון ל"גלובס" על האבסורד בישראל

חובבי האופנה והטרנדים יודעים כבר מזמן שהאינטרנט הוא מקור ללא מעט פריטים אופנתיים וזולים. לא בכדי, הפכו שיטוטי שופינג וירטואליים למחויבי המציאות ועשרות פלטפורמות מקוונות שונות מאפשרות היום לרכוש בקליק אחד לא מעט פריטי אופנה שווים במחירים אטרקטיביים ולקבל אותם עד הבית. בנוף הווירטואלי המקומי, מתבלט בנסיקתו ובהצלחתו אתר המכירות המקוון והצעיר Adika, עם מספר כניסות יומי ממוצע שחוצה את ה-10,000 ביום. האתר, שהוקם ב-2011, נחשב כיום לשם נרדף לבוטיק אופנה אורבני, איכותי ומתוחכם, שבמסגרתו מוצעים למכירה מדי יום בגדים, נעליים ושאר אקססוריז ייחודיים במחירים אטרקטיביים ובסיילים קבועים ומפתיעים של עשרות אחוזים.

"לא הכרתי את עולם האינטרנט לפני עדיקה", אומר בראיון ל"גלובס" דדי שוורצברג, מייסד החברה ומנכ"ל משותף. "אני בא ממקום של עסקים. למדתי לכתוב תוכניות עסקיות, איך לנתח עסק ולנהל עסק. מאוד התלהבתי והסתקרנתי מהאינטרנט, כי ראיתי את ההזדמנות והבנתי שבאינטרנט המשחק הוא טראפיק וחשיפה, ואם תאפיין את זה נכון - השמים הם הגבול".

- איך התחלתם?

"התחלנו הכול לאט. חצי שנה רק עדי (עדי רונן - שותפתו של שוורצברג לעסק, י.ב.י), ואני היינו בעסק. היינו יושבים בלילות ואורזים יחד את ההזמנות. הלקוחה הראשונה שהזמינה מהאתר קיבלה ממני את המשלוח באופן אישי. במשך חצי שנה הייתה תנועה של 30 איש באתר והחלפתי ארבעה מתכנתים. העבודה החלה באמת לפני כשנה, כשנתתי את הבמה ללבנה ברבי שהוא אוטודידקט, מתכנת גאון בתחומו, איש מערכות שהציל את האתר ולטום רום המעצב, שהיה איתנו מהיום הראשון, אמן גראפי, שהוא הוואליום שלי. שניהם הפכו לשותפים בחברה. כיום עובדים בעדיקה יותר מ-30 אנשים, ואנחנו ממשיכים לגייס עוד. בשנה האחרונה צמחנו במאות אחוזים".

- מתי ידעת שעדיקה תהפוך להצלחה גדולה?

"כשבאתי לעדיקה ידעתי שזה יעבוד כי אם השוק העולמי צומח בעשרות אחוזים אם לא במאות, זה יהיה חייב לקרות גם כאן. האבסורד כאן הוא שמבחינת טכנולוגית אנחנו הכי מתקדמים אבל מבחינה צרכנית אנחנו מפגרים בערך ב-10 שנים. אנחנו מניעים את כל הטכנולוגיה בעולם אבל השוק הישראלי לא יודע איך להשתמש בה".

"מרחק גדול בין האקסל למציאות"

שוורצברג, 37, הוא בעל תואר ראשון ושני בכלכלה ומימון מהאוניברסיטה העברית. עם תום הלימודים, החל לסלול לעצמו מסלול ברור ומוצלח בשוק ההון, ובמשך שש שנים צבר ניסיון בתפקידים בכירים כאנליסט וכמנהל השקעות בחברות שונות. בסופן הקים את קרן הגידור "טוליפ" שחלם לפתוח, עם הון של 20 מיליון שקל שגייס עבורה, חלקם ממנכ"לים של חברות ציבוריות שעבד איתם בעבר. כשנה קודם, פנתה אליו עדי רונן כדי שיפתח לה תוכנית עסקית למיזם בגדים אינטרנטי, במשך שנה הם נהגו לשבת יחד על המיזם בערבים וכחודשיים לאחר שהקים את הקרן שחלם עליה, החליט לפרוש ממנה לטובת עדיקה. שוורצברג: "כשקמתי בבוקר וראיתי שאני הרבה יותר מתעניין בטראפיק ובהזמנות של עדיקה מאשר בלוח המניות - פתאום קלטתי כמה האינטרנט הוא מקום מטורף לביזנס".

- איך הניסיון העסקי הכין אותך לעולם המסחר הדיגיטלי?

"יש מרחק גדול בין האקסל למציאות. אני יכול לומר לך שעשינו מלא טעויות, אבל הקפדנו לעשות אותן בקטן. לקחתי סיכון, אני מודה. ויתרתי על משהו גדול אבל זה היה סיכון מושכל".

- מה חלוקת העבודה בינך לבין עדי?

"אני אחראי על הניהול ועל הטכנולוגיה ועדי אחראית על הקניינות. אנחנו לגמרי משלימים אחד את השני וזו הגדולה שלנו. עדי באה מהאופנה. היא יודעת לבחור נכון והיא יודעת בדיוק מה הקהל רוצה. הפן העסקי והניהולי הוא שלי. את מה שעדי עושה אני לא יכול לעשות ולהיפך".

בדומה לאתרי שופינג אחרים, עדיקה הוא אתר קניות יפה ומושקע, המיועד לפאשוניסטיות אבל לא רק - הוא מיועד למהירות החלטה שיצליחו ללכוד את הפריט הרצוי רגע לפני שהוא אוזל מהמלאי. על-פי שוורצברג, עדיקה מוגדר כעסק רווחי מהיום הראשון: "החוכמה היא לא לעשות טעויות בגדול", הוא אומר. "דאגתי שהעסק אף פעם לא יפסיד, שיהיה במימון עצמי, בלי הלוואות ומאז אנחנו בצמיחה".

- מה הכי חשוב בתחום השופינג אונליין?

"שירות לקוחות וחדשנות - להוביל בממשק, בשירות, בהגשה, בפרסום".

לגדול עם פינצ'י מור

בניגוד לאתרי שופניג אונליין אחרים, ההצלחה של עדיקה לא מתבססת רק על ייבוא. "רצינו מותג משלנו", אומר שוורצברג. "אנחנו קונים מלאים, אבל אנחנו גם מייצרים קולקציות משלנו. נעליים, בגדים ותיקים". אם בעבר ליוו את כל הבגדים באתר טיקטים של hand pick items, חלק גדול מהם נושא היום את שם האתר שהפך למותג בפני עצמו (כינוי החיבה של עדי רונן, אגב). דווקא במובנים אופנתיים, עבור שוורצברג מדובר בסגירת מעגל אישית-משפחתית. סבתו היא המעצבת שושנה בן צור, מחלוצות האופנה בישראל שעדיין ממשיכה לעצב והוריו מנהלים את המפעל ואת חלק מהחנויות שלה. "גדלתי עם פינצ'י מור". הוא משחזר. "מגיל ארבע, הייתי מגיע לתצוגות אופנה של סבתי ומכין טיקטים. היום המחסנים שלנו צמודים למפעל שלה. ככה כל הידע של אבא שלי בייצור עובר גם אלינו. אנחנו נעזרים בהם בלי סוף. "חלק מהפריטים שאנחנו מוכרים באתר תחת הקטגוריה של אקסלוסיב - מהווה אינטרפרטציה של דברים שסבתא שלי עיצבה".

- איך מצליחים לשמור על קול עיצובי ייחודי?

"אני לא מתיימר לקבוע טרנדים. אני כן מתיימר לזהות אותם לפני כולם על בסיס מה שקורה בחו"ל ולהוציא אותם מהר, כי אין לי הגבלת זמן של ייצור. אני יכול לתת מענה מיידי לכל טרנד".

נוסף לעניין העיצוב והייצור העצמאי, בימים אלה שוקדים בעדיקה גם על שיתופי פעולה עם מעצבים ישראלים ומעצבים מחו"ל. בשלב ראשון מדובר בקולקציות קפסולה של תכשיטים בלעדית עבור עדיקה, שתעלה בקרוב, של המעצבת מיכל בן עמי.

- מהי מדיניות התמחור שלכם?

"אנחנו לא מחפשים לעשות רווח מוגזם. מחיר ממוצע אצלנו הוא 180 שקל. רוב הפריטים נעים בין 120 ל-220 שקל. תשעה שקלים למשלוח שמגיע עם שליח עד הבית תוך שלושה ימי עסקים בכל הארץ. אנחנו מסבסדים את זה, הלוואי ויכולתי להוריד את זה לאפס. דואר רשום חינם בכל הארץ, החזרות חינם. יש לנו קטגוריית סייל שאנחנו מאוד משקיעים בה. סיילים יכולים להגיע גם ל-70%, כמעט כל סופשבוע אנחנו עושים סייל של 20%-30%, כולל ב'אקסלוסיב', הקטגוריה היוקרתית של האתר". *מה החתך הגילאי של הקהל שלכם?

"הקהל שלנו הוא ברובו בגילאי 15-35. פנינו לצעירות כאסטרטגיה מכוונת. הצעירות נולדו לתוך האינטרנט. הגיל הממוצע שקונה הכי הרבה הוא 22, הגיל שמספק את הבאזז הכי גדול זה 17. הן מתייגות את עצמן בעדיקה ומאוד קל לתקשר איתן דרך הרשתות החברתיות.

"כשעדי מדגימה באינסטגרם פריט שלנו ובר רפאלי ולירן כוהנר לובשות עדיקה ומעלות את זה לפייסבוק - תוך רגע זה נחטף. במובן הזה עדיקה היא נכס סוציאלי והאינסטגרם זו אחת הפלטפורמות הכי מעניינות עבורנו".

- מה לגבי אפליקציה?

יש לנו התאמה לאייפון. 30% מהכניסות לאתר הן מהנייד. אבל הרכישות נעשות מהאייפד או מהמחשב".

- מהו האתגר הגדול ביותר שלכם בימים אלה?

"האסטרטגיה והאתגר שלנו זה לשמור על צביון של בוטיק ולא של סופרמרקט. אתה מתקשר עם לקוחות בטראפיק מטורף ובכל זאת, אנחנו מסננים מדי יום עשרות גורמים, מעצבים, פלטפורמות ומפרסמים כדי לשמור על צביון נקי ואישי".

- מה לגבי תחום הגברים?

"זה יקרה ברגע שאמצא את השותף המתאים. אני ערוך לזה ויש לי את כל הידע אבל אני לא יודע לבחור בגדים, ועדי מתמחה בתחום הנשים. אנחנו צריכים מישהו שיידע לעשות נכון את הרכש".

- מה הדבר הבא?

"לצאת לחו"ל, לאירופה. אבל זה ייקח עוד זמן. אנחנו עדיין לומדים את הדברים".

עדיקא

שנת הקמה: 2011, תל-אביב

בעלים: דדי שוורצברג, 37 ועדי רונן, 27

ממוצע כניסות יומי: יותר מ-10,000

גיל הרכישה הממוצע: 22

תדירות קולקציות: פעמיים בשבוע

השקעה מצטברת עד כה: כמיליון שקל

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

הניקיי צלל בכ-2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה