גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החשש של מתנגדי המאגר הביומטרי נסמך על בורות"

גון קמני, ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי, משיב לביקורת: "הטענה כאילו ישראל היא הדמוקרטיה היחידה המנהלת מאגר ביומטרי מופרכת ושגויה מיסודה"

פרויקט המעבר לתעודות זהות ולדרכונים חכמים יצא לדרך בשבוע שעבר. התיעוד החכם כולל שבב אלקטרוני ובו פרטים ביומטריים הנשמרים במאגר נתונים לאומי ומאפשרים לוודא ולהבטיח כי לכל אזרח תהיה תעודה אחת בזהות אחת בלבד.

"מכרתי לו בית שלא היה שלי, כי לא רציתי שייסע מכאן עם יחס שלילי", שרו להקת בצל ירוק ואריק איינשטיין למילים של חיים חפר, ואולי ידעו שהם מנבאים את העתיד. שימוש בזהות גנובה למכירת דירות ורכבים שאינם בבעלות המוכר הפכו להונאה שכיחה בישראל.

פתיחת חשבונות בנק ושימוש בכרטיסי אשראי תוך התחזות יוצרים נזק אדיר לכלכלה. גם השימוש בדרכונים ישראליים מזויפים לצורך הונאה ופעילות חבלנית ועבריינית במדינות העולם המערבי מאתגר את יחסי החוץ של המדינה על בסיס שוטף.

מאגר הנתונים הלאומי הוקם מכוח חקיקה ראשית שנעשתה בכנסת ישראל. את הבסיס לחקיקה היוותה עבודת מטה שבוצעה בהובלת המל"ל (המועצה לביטחון לאומי), בשיתוף צוות מומחים מגוון שכלל נציגי משרדי ממשלה שונים, גורמי ביטחון, מומחי צופן ומומחי ביומטריה ועוד. תוצר עבודת המטה הנחה מעבר לתיעוד הכולל ביומטריה, בשילוב שמירת הנתונים הביומטריים בבסיס נתונים מרכזי, המאגר.

הליך החקיקה לווה בדיון ציבורי ער, אשר כלל גם עתירה לבג"ץ. מתווה החקיקה הסופי שהתקבל נועד להבטיח יישום מיטבי של המאגר הלאומי וכן הגנה מרבית מפני שימוש לרעה בנתונים.

בין היתר, נקבע כי המאגר יוקם לתקופת מבחן בת שנתיים, שבמהלכן יבוצעו מבדקים רבים לבחינת תצורת יישום המאגר. בתום תקופת המבחן תשוב הכנסת ותבחן את תוצאות המבדקים, וההחלטה לגבי המשך יישום המאגר תתקבל בהתאם לבחינת יתרונותיו מול הסיכונים הגלומים בו.

זו נקודה חשובה שדומה כי נשכחה בלהט הדיון הציבורי. בשונה ממאבקים ציבוריים אחרים שמתרחשים סביבנו בנושאים ראויים וחשובים, המאבק סביב הקמת מאגר הנתונים הלאומי הוכרע ועבר את מבחן הכנסת ואת מבחן בג"ץ.

תרומה גדולה להגנה על הפרטיות

בפני המחוקק עמדה העובדה שתיעוד חכם ללא מאגר ביומטרי מהווה פרצה אדירה, שלמעשה מרוקנת מתוכן את התיעוד החכם. תיעוד ללא מאגר ייצור מראית-עין של תיעוד אמין, אולם למעשה תעודות אלה יהיו יעד מועדף לגניבה ולזיוף זהות. כך לדוגמה עלולים גורמים עבריינים ואחרים להתחזות בזהות בדויה מול פקיד רשות האוכלוסין ולקבל תיעוד 'לגיטימי' בעל אמינות גבוהה.

מאות אלפי אזרחים מסרו בשנים האחרונות נתונים ביומטריים ללא חשש לגורמים רבים במדינה, ובהם רשות שדות התעופה (נתב"ג), קופות-החולים, שירות התעסוקה, משרדי התחבורה והפנים, זאת בנוסף למאגרים הקיימים בידי משטרת ישראל וצה"ל.

קיום מאגר הנתונים הביומטריים מכוח חקיקה ראשית של הכנסת דווקא יגביר את ההגנה על הפרטיות של כל אזרח, ותרומתו להגנה על הפרטיות גדולה לאין שיעור מהחשש לפגיעה.

העובדות המצערות בתחום ההגנה על הפרטיות הן שזיופי תעודות זהות ודרכונים ישראליים מבוצעים כיום גם על-ידי חובבנים, בכלים פשוטים ולא דורשים מומחיות. יתרה מכך, בלשכות רשות האוכלוסין נדרשות יותר מ-160 אלף תעודות זהות חדשות מדי שנה לאזרחים המדווחים על אובדן או גניבה.

גם בהנחה שמרבית הדיווחים הם של אובדן בתום-לב, הרי שאלה האוחזים בתעודות בזהות בדויה בסופו של דבר, עושים בהן שימוש בתחומי פשיעה וטרור. השימוש במאגר לאומי יאפשר את מניעת תופעת ההתחזות וגניבת הזהות.

התיעוד הקיים לא התחדש יותר מ-30 שנה. הטכנולוגיה - הדפוס, ההצפנה והביומטריה התקדמו ללא היכר, וישראל נותרה מאחור.

בעולם, בניגוד לטענות המתנגדים, חלה התקדמות דרמטית בתחום הביומטריה. כל ישראלי המבקש להוציא ויזה לארה"ב נדרש לתת טביעות 10 אצבעות וצילום פנים שנשמרים במאגר נתונים בארה"ב. בנוסף, במדינות רבות בארה"ב, בהן קליפורניה, טקסס ועוד, קיימים מאגרים ביומטריים של בעלי רישיונות נהיגה של אזרחי המדינות (שבארה"ב הם תחליף לתעודת הזהות שלנו).

בין המדינות הנוספות המנהלות כיום מאגרים הכוללים נתונים ביומטריים של אזרחיהן, בדומה למאגר המוקם בישראל, נמנות ספרד, פורטוגל, שווייץ, פינלנד, הודו, מקסיקו, צ'ילה, קניה ועוד. כל המדינות החברות בארגון ה-OECD מיישמות דרכונים ביומטריים, כאשר בחלקן, פרטי מחזיקי הדרכון נשמרים במאגר.

ביפן, אוסטרליה, ניו-זילנד ועוד נדרשים מבקשי הוויזה למסור נתונים ביומטריים הנשמרים במאגר. ב-28 מדינות האיחוד האירופי נדרש כל אדם למסור נתונים ביומטריים לצורך קבלת ויזה, שנשמרים במאגר נתונים ביומטריים מרכזי (הכולל עשרות-מיליוני נתונים).

לפיכך, הטענה כאילו ישראל היא הדמוקרטיה היחידה המנהלת מאגר ביומטרי היא מופרכת ושגויה מיסודה.

עובדות אלו ידועות למתנגדי המאגר אשר ממשיכים בטענות בדבר החששות מפני דליפת המאגר ושימוש בנתונים למטרות זרות. החשש מובן אך הוא נסמך על חוסר ידיעה ולעיתים אף בורות.

ליישר קו עם המדינות המפותחות בעולם

לצורך הגנה על הנתונים הביומטריים החליטה כנסת ישראל להקים רשות ממלכתית עצמאית, "הרשות לניהול המאגר הביומטרי", בכפיפות לשר הפנים. תפקידה העיקרי, לצד ניהול שוטף של המאגר, הוא להבטיח שלא תתקיים פריצה למאגר הן בהיבט הפיזי והן בתחום הסייבר, וכן שהשימוש בנתונים יבוצע תוך הגנה מוחלטת על פרטיות מבקשי התיעוד.

זו הסיבה שמלכתחילה הוגדר כי המאגר מנוהל ברשת עצמאית ונפרדת מכל רשת אחרת, תוך שמירת מינימום הנתונים הנדרשים - טביעת שתי אצבעות וצילום פנים, המאוחסנים באופן מוצפן, שאינו ניתן לגישה מבחוץ. המאגר לא כולל נתוני שם, כתובת וכל נתון ביוגרפי.

המאגר מוגן במערכות אבטחת מידע מתקדמות. הגישה למאגר מבוקרת ומוגבלת למספר מצומצם של עובדים אשר אושרו לרמת הסיווג הביטחוני הגבוהה ביותר כנדרש, ואשר הוסמכו לכך בהמלצת ראש הרשות ובחתימת שר הפנים וראש הממשלה. תצורת האבטחה נבחנה ואושרה על-ידי הגורמים הרלבנטיים בשירות הביטחון הכללי.

תקופת המבחן אשר יצאה לדרך השבוע היא צו השעה במציאות הקיימת בישראל ובצורך ליישר קו עם המדינות המפותחות בעולם המערבי ובכלל. בתקופת המבחן יכול כל אזרח לבחור אם ירצה להצטרף ולקבל תיעוד חכם ביומטרי אם לאו.

בחלוף תקופת הזמן שנקצבה למבחן בחוק, תשוב הכנסת ותבחן את תצורת יישומו של המאגר הביומטרי, ואני בטוח כי תרומתו להגנה על הפרטיות ולביטחון המדינה תעמוד אז כמו היום אל מול עיני חבריה.

* הכותב הוא ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי במשרד הפנים.

עוד כתבות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות