גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגה לדמוקרטיה? מבט אחר על המותג "האביב הערבי"

איך קרה שהפיכה צבאית, שבבסיסה עמדו אינטרסים אישיים, שווקה לעולם כמהפכה עממית וחגיגה לדמוקרטיה? ■ מבט אחר על אירועי כיכר תחריר מ-2011

החדר המטופח במטה המשמר הרפובליקני בקהיר ישבה חבורת ג'נטלמנים בעניבות. המתח על פניהם ניכר. הם הגיעו לשם נסערים אחרי שנמלטו מארמון הנשיאות, מחשש שההמון המוסת יפרוץ אליו. מאות קילומטרים משם, בשארם א-שייח, הסתגר מי שהיה עד לפני זמן קצר הנשיא הכל יכול, וכעת שהה בבית הקיץ שלו כחיה נרדפת שמחפשת מפלט. ערב קודם הוא הכריז על העברת מלוא סמכויותיו לסגנו, עומר סלימאן, בציפייה שהרחוב הסוער יירגע, אבל ההמונים המשיכו לתבוע בנחישות שילך הביתה.

בחדר ישבו סלימאן, שר ההגנה מוחמד חוסיין טנטאווי וראש הממשלה אחמד שפיק. שלושתם הגיעו למסקנה שאין פתרון אחר, הנשיא מובארק חייב לפרוש. סלימאן היה זה שערך את השיחה.

"המצב קשה, אנו נאלצים לדרוש מאדוני להכריע ולעזוב את כס הנשיאות", נזכר שפיק במלים שירה סלימאן לתוך השפופרת. מובארק הבין שאין לו אפשרות לסרב. הוא ביקש לעכב את ההודעה הפומבית בכמה שעות כדי לאפשר לשני בניו להגיע אליו לסיני, אך בקשתו נענתה בסירוב. לפי שפיק, סלימאן אמר לו "אנחנו מתנצלים שוב, עלינו לזרז את העניינים ולפרסם את הודעת הפרישה בהקדם, כי המדינה תבער בתוך שנייה".

כמה שעות אחר כך יצא סלימאן לציבור ופרסם את ההודעה הקצרה על סיום חייו הפוליטיים של הנשיא, ועל העברת סמכויותיו לצבא. ההודעה הייתה שיאו של המהלך שיזמו ראשי הצבא כדי להראות למובארק את הדרך החוצה. מהלך ששווק לציבור המצרי, ולעולם כולו, כמהפכה עממית, אירוע היסטורי במאבקו של עם על חירותו. אך למעשה ההגדרה הטובה ביותר למה שהתרחש באותם ימים היא הפיכה צבאית. תמרון שמקורו באינטרסים ציניים, שנוהל בחופזה תחת לחציו של הרחוב הסוער.

הציבור בלע בתיאבון את המיתוג שמכרו לו אנשי הצבא. מצרים בחודשים שלאחר ימי מובארק הייתה אופטימית מאין כמותה. בזה אחר זה הובאו לבית המשפט סמלי המשטר הישן, אך כמובן שאיש מהם לא היה מעמודי התווך של מערכת הביטחון.

בכיכר תחריר נמכרו כרזות שבהן נראו אותם אישים מובאים לחבל התלייה. כל מצרי שנשאל ידע לספר כי בפברואר 2011 התרחשה בקהיר מהפכה. הם הביעו את ביטחונם, בתמימות נוגעת ללב, שהעתיד יהיה ורוד. על הצבא סיפרו כולם נפלאות ותיארו כיצד הגנרלים התבקשו לירות במפגינים אבל סירבו.

מאז חלפו שנתיים וחצי, ובמצרים אכן חלו שינויים רבים. אבל לקרוא להם מהפכה יהיה צעד מרחיק לכת.

היכן בחוריך הקשוחים?

יומיים לפני הודעת הפרישה של מובארק התכנס סגל הפיקוד הבכיר, בראשותו של פידלמרשל טנטאווי, במטה הכוחות המשולבים בקהיר. מובארק, הנשיא והמפקד העליון של הצבא, לא הוזמן. בכיכר תחריר התקבצו מאות אלפים וצעקו לו "לך הביתה". כל ערוצי הטלוויזיה המובילים בעולם העבירו את התמונות בשידור חי. למחרת פרסמו הקצינים את "כרוז מספר 1", הודעה רשמית מטעמם, שבה ביטאו תמיכה "בדרישות הלגיטימיות של העם המצרי". הגנרלים אסרו על מנהל הטלוויזיה המצרית, שקיבל את הקלטת ובה ההודעה, לדווח עליה לאנשי מובארק עד השידור.

בהיסטוריה העצבנית של המשטרים הערביים, "כרוז מספר 1" הוא עדות להדחה. זהו כינויה של ההודעה הראשונה שמפרסמת חבורת קצינים שתפסה את השלטון. במשך 6 עשורים, מאז נשמע ברדיו קולו של הקצין אנואר סאדאת מכריז על הדחת המלך פארוק, לא ידעה מצרים "כרוז מספר 1".

מרגע שקיבל סלימאן את הסכמתו של מובארק לפרוש, הוא עמל על נוסח ההודעה שיקריא בפני המצלמות בתוך כמה שעות. מובארק אישר את נוסח ההודעה הקצרה, ובלבד שבמקום המילה "פרש" ייאמר כי הוא העביר את סמכויותיו לצבא. בערבו של אותו יום שודרו דבריו של סלימאן בטלוויזיה המצרית, וכמה דקות אחר כך הכריזה המועצה הצבאית העליונה על פיזור הפרלמנט ועל הקפאת החוקה. מסירת הסמכות לקצינים רוקנה מתוכן גם את תפקיד סגן הנשיא, שבו החזיק סלימאן.

מדוע החליטו הגנרלים על מהלך מרחיק לכת שכזה? בהערכות מצב שביצעו באותם ימים סוערים הם הבינו כי ההפגנות ברחוב הולכות ומסתבכות, וכי הרגע הגורלי שבו יהיה עליהם להחליט אם להפעיל כוח משמעותי נגד אזרחים קרב. אילו אכן היה אירוע כזה מתרחש, היה הצבא מאבד את הנכס היקר לו ביותר: הערצת הציבור והיותו "צבא העם". הגנרלים גם חששו כי חיילים זוטרים יסרבו לירות במפגינים שמגיעים מאותן שכבות חברתיות שמהן באו הם עצמם.

"באחת השיחות פנה מובארק לטנטאווי ואמר לו, 'היכן הבחורים הקשוחים שלך?'" העיד ראש הממשלה לשעבר שפיק, "טנטאווי ענה: 'אדוני הנשיא, איני יכול לפתוח באש. והנשיא הגיב: 'לא אמרתי לפתוח באש... הטנקים לא יועילו. אני שואל היכן בחוריך הקשוחים, שיעמדו מול המפגינים?'".

עניין נוסף, מפתיע יותר, שהטריד את הקצינים נגע לכיסיהם הפרטיים. הצבא המצרי הפך בעשרות השנים האחרונות לעסק כלכלי מכניס. על-פי הערכות במערב, הממסד הביטחוני שולט על רבע מהכלכלה המצרית, וקצינים וקצינים בדימוס מחזיקים בבעלות על מיזמי נדל"ן, בתי מלון, חברות נסיעות ואף רשתות של גני ילדים. חלק מהמאמץ לטפח את תדמיתו של הצבא כפרה קדושה נועד להרחיק ממנו כל ביקורת ציבורית או עיסוק בענייניו הצדדיים.

אבל בעשור האחרון הלך והתפתח לנגד עיני הגנרלים איום חדש. מובארק הכשיר בהתמדה את בנו גמאל לרשת אותו. גמאל הוא כלכלן, בעל הופעה מרשימה, השכלה רחבה ואנגלית מצוחצחת. הוא היטיב להכיר דמויות מפתח בכלכלה העולמית והבנתו בענייני המשק הייתה מרשימה. בשליחות אביו ניהל גמאל תהליך הפרטה נרחב של חברות ממשלתיות, שהצליח מעל למשוער. וכך, לחרדתם של הקצינים, בנה גמאל אליטת עסקים משלו. הוא קירב אליו חבורה של אנשי עסקים ממכריו, העניק להם זיכיונות במיליארדים ושילב אותם בתפקידי מפתח במפלגה. בעיני רוחם ראו הקצינים כיצד יורש הנער המלוטש, הקפיטליסט, החדשן, את כס הנשיא, ויוצא למסע של שידוד מערכות במשק, שיוביל לפגיעה באינטרסים הכלכליים שלהם.

בספרו "עדותי", שיצא לאור השנה בקהיר, חשף שר החוץ האחרון בעידן מובארק, אחמד אבו אל-רייט, טפח מן המתיחות ששררה בין הצמרת הביטחונית למשפחת מובארק. "שוחחתי על הסוגיה הזו רבות עם סלימאן במהלך טיסות משותפות", כתב אבו אל-רייט. "היה מוסכם עלינו, כי קיים ניסיון לכפות את בנו של הנשיא על המדינה. היה ברור שאם הדבר ייעשה לאחר מות הנשיא, הניסיון ייכשל. הכוחות החמושים ורוב מנגנוני הביטחון לא יסכימו לכך, והעם יתמוך בהם. ואם הנשיא ינסה לכפות את בנו על הציבור עוד בחייו, תישאר הסכנה כמות שהיא".

אבו אל-רייט העיד, כי באחת משיחותיו עם סלימאן, הוא הבהיר שאין בכוונתו להישאר בתפקידו כשר החוץ של מצרים, במקרה שגמאל יהיה היורש. "הוא ענה לי - 'גם אני'. תהינו מה יעשה טנטאווי, וסלימאן הוסיף: 'הם רוצים להיפטר גם ממני וגם ממנו. הם פעלו לכך וימשיכו לפעול'. הרגשתי שסלימאן מתכוון לאשת הנשיא ולכמה מן הסובבים אותו".

גמאל מובארק, אם כן, ולא אביו חוסני, הוא זה שהטריד את ראשי הצבא. הנשיא הרי היה ממילא בערוב ימיו (ולאחר פרוץ המהומות אף הודיע שאין בכוונתו להתמודד לכהונה שישית כנשיא). אירועי המחאה זימנו לגנרלים הזדמנות פז לתת לבן השאפתן את המהלומה אשר לה היה ראוי מבחינתם. אבל כדי להזיז את גמאל מהדרך, היה עליהם להסיט ממנה תחילה את אביו.

ואכן, יממה בלבד לאחר הדחת מובארק, ב-12 בפברואר 2011, הודיע גם הבן גמאל כי הוא פורש מתפקידו הבכיר כאיש מספר 2 במפלגת השלטון. מיד אחריו "התפטר" ממנה חברו, איש העסקים אחמד עז, מיליארדר שעשה את הונו בענף הפלדה. השניים למעשה הודחו, ובחודשים שלאחר מכן נתפרו להם - ביחד עם עלא מובארק, האח הבכור - תיקים פליליים על מעשי שחיתות ושוחד.

מי באמת הדיח את טנטאווי

אבל הדחת מובארק לא הייתה אירוע חד-פעמי. שנה וחצי אחריה חוותה מצרים הפיכה צבאית נוספת, שגם היא שווקה לציבור כעניין שונה בתכלית. באחד מימי אוגוסט 2012, 6 שבועות בלבד אחרי כניסתו של מוחמד מורסי לתפקיד הנשיא, יצא דוברו לעיתונאים ובפיו הודעה מפתיעה. מורסי, מסר הדובר, הוציא לגמלאות את פילדמרשל מוחמד חוסיין טנטאווי, שר ההגנה וראש המועצה הצבאית העליונה, ואת מפקד הצבא סאמי ענאן. סוכנויות ידיעות ברחבי העולם מיהרו לפרסם את הידיעה במבזק מיוחד, וזו טיפסה מיד לראש הכותרות. נשיאה הראשון של מצרים אחרי מובארק, איש האחים המוסלמים, מקפד את ראשו של האיש החזק, גיבור מלחמת אוקטובר.

בפועל, לנשיא הטרי לא היו יד ורגל במהלך. טנטאווי בן ה-77 התבקש לפרוש בהפיכה פנימית שביצעו קציני הדור הצעיר בפיקוד העליון של צבא מצרים. הקצינים, בראשם מפקד מנגנון המודיעין הצבאי, גנרל עבד אל-פתאח סיסי, ומפקד הארמיה השלישית סובחי סדקי, האמינו כי טנטאווי שבע ימים ועייף, וכי אין בכוחו להוביל את מצרים אל מול האתגרים הקיומיים שעומדים בפניה. לא פחות מכך, הם סברו כי בעשור השישי לחייהם, הגיע זמנם ליטול את המושכות. סיסי נכנס לנעליו של טנטאווי כשר ההגנה. סדקי מונה למפקד הצבא במקום ענאן.

ההפיכה הצבאית השקטה הזו שווקה לציבור כצו נשיאותי ואומצה בחום על-ידי ממשלות וכלי תקשורת מובילים ברחבי העולם. לא רק שהקצינים עצמם הדיחו את "הזקן", הם אף הצליחו לגרום לכולם לחשוב כי אחרים ביצעו זאת במקומם. אבל הם לא הסתפקו בכך והדליפו לעיתונות המצרית כי טנטאווי תכנן הפיכה נגד הנשיא הטרי ולכן הקדים מורסי תרופה למכה. בפועל, למורסי בכלל עוד לא היו כלים כדי לדעת על מזימה כזאת ולסכלה. וממילא גם לא היה מי שישעה לפקודתו - מנגנוני המודיעין והצבא, אז והיום, כפופים למרותם של הגנרלים.

אבל מסגור האירועים בצורה כזאת השתלם לכל השחקנים הראשיים באירוע. טנטאווי וענאן הבינו שגורלם ועתידם בידי הקצינים, וכי אם ידברו יזיקו לעצמם. הם היו נאמנים לאתוס שעליו חינכו את פקודיהם, לשמור את הכביסה המלוכלכת בבית. לקצינים המדיחים היה חשוב להראות שהצבא סר למרותה של לשכת הנשיא, אף שפעמים רבות הדברים התנהלו בצורה אחרת לגמרי. ולמורסי ואנשיו בצמרת האחים המוסלמים השתיקה הייתה שווה יותר מכולם. מה יותר מרשים מהפגנת שרירים כזו של נשיא בראשית דרכו? אז מה אם במקביל, הרחק מאור הזרקורים, המשיך הצבא לשמש כאחראי הבלעדי על ענייני הביטחון והחוץ, ולשלוט ביד רמה במערכת המשפט?

מעבר לכך, לשלטון החדש היה חשוב לשדר מסר של אחדות, במיוחד לנוכח המציאות המעורערת שאליה נקלעה מצרים אחרי לכתו של מובארק. מהומות הדמים שפרצו ערב פרישתו גבו את חייהם של אלף בני אדם. משרדי ממשלה, ארמון הנשיאות, השגרירות הישראלית, צינור הגז לישראל ולירדן, כנסיות ואזרחים נוצרים היו כולם בזה אחר זה יעדים לפוגרומים ולהתקפות מצד המון זועם או כנופיות חמושות. התיירים ברחו, רמת הפשיעה עלתה, ובפוליטיקה אחז שיתוק.

מצרים טולטלה על-ידי שלל בעיות, ובכל יום נחתה על פרנסיה בעיה ששיוועה לפתרון. בידי יורשיו של מובארק הופקד גורלם של 80 מיליון מצרים, ומרגע שהאחים המוסלמים והצבא חלקו את השלטון יחד, קיבלו על עצמם שני הממסדים החזקים במצרים אחריות לאומית כבדה. הם הילכו על-פי תהום ונדרשו למראית עין של לכידות.

נכון להיום, מובארק הוא אזרח חף מפשע, נאשם שעומד לדין במשפט חוזר. הנשיא לשעבר בן ה-85 יחיה עוד שנה או שנתיים לכל היותר, ואת המשפט שלו אפשר יהיה לגרור עד שיקרה אחד מהשניים: או שימות, או שהאווירה ברחוב תאפשר לגנרלים להורות לבית המשפט לזכותו. כן, התסריט האחרון אינו מופרך. ככל שחולף הזמן, מתרבים המצרים שמתגעגעים לנשיא שכה אהבו לשנוא.

הכתבה המלאה - במגזין פירמה

עוד כתבות

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות