גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופשה בישראל? לעשירים בלבד

חדר במלון באירופה עולה כמו אוהל בחניון קמפינג בארץ. למה?

הדברים שאמר שר התיירות עוזי לנדאו בראיון שנתן החודש (2.7.13) ל"גלובס", שלפיהם - "אם דורשים ממני מחיר גבוה, לא אנפוש פה", וכי "מה שקורה היום זה שמי שאין לו כסף נשאר בבית; מי שיכול להרשות לעצמו קצת יותר עושה קמפינג; ומי שיכול להרשות לעצמו יותר נוסע לקפריסין ועוד יותר לפריז; ומי שיש לו באמת הרבה כסף נשאר לנפוש בארץ" - מעוררים תחושת אי-נוחות קשה.

מדובר בקו חשיבה בעייתי שהוא בבחינת זריית מלח על הפצעים של רבים בציבור הרחב, אשר היו מצפים מן השר הממונה על התיירות בישראל לייצר עבורם אפשרויות נופש בארץ במחירים סבירים, ולא לשמוע את נציג הממשלה הבכיר המופקד על עידוד התיירות במדינה, מרים ידיים והופך למנטור צרכנות ו/או מדריך טיולים גלובלי.

כולנו מכירים את מצוקת המשפחות הצעירות בחודש אוגוסט. הילדים סיימו זה מכבר את הפעילות בקייטנות אשר עלו אף הן ממון רב, וכעת נותר חודש שלם לנסות ולמלא את זמנם, בו בזמן שמלאי ימי החופשה המגיע להורים מדולדל.

זהו פרק הזמן שבו משפחות בעולם ובארץ בוחנות יציאה לחופשה משפחתית שנתית, שהיא פתרון להיעדר מסגרת לילדים - וגם דרך חשובה וראויה לגיבוש משפחתי ולמילוי המצברים של ההורים, כדי שיתמודדו טוב יותר עם אתגרי היום-יום הגוברים.

מבחינה חברתית, העובדה שכל מי שיכולים להרשות לעצמם יוצאים לנופש בארץ ובחו"ל, גוררת תחושת תסכול וייסורי מצפון אצל ההורים אשר אינם יכולים להרשות לעצמם חופשה במחירי השוק הנתונים.

ישראלים רבים תרים ומחפשים ברשת האינטרנט ובעיתונים אחר פתרון נופש. הם מקווים שאולי כך הם יזכו בפיס של החופשות וימצאו במקרה חופשה ישראלית במחיר סביר. אולם ברוב המקרים מאמצים אלה מעלים חרס כי רבים נמצאים באותה מצוקה.

לא מדובר באזרחים עצלים ומפונקים, אלא בלבה של החברה הישראלית העובדת ומשתכרת, שכבת אוכלוסייה הנושאת במרבית נטל המס במדינה והמילואים, אשר בסך-הכול מבקשת חופשה במחיר הוגן.

מבחינה זאת, מצבם של העובדים בחברות ממשלתיות מסוימות, במקומות מסוימים בשירות הציבורי ובחברות פרטיות גדולות ספציפיות, טוב הרבה יותר, כי הם זוכים פעמים רבות לתעריפים משופרים אשר אינם דומים לתעריפים שאותם משלם הציבור הרחב.

עובדים אחרים במשק, שאין מאחוריהם מעסיק חזק ונדיב, נפגעים באופן פרדוקסלי מתופעה זו, שכן מיעוט החדרים אשר נותרו במלונות לציבור הרחב מצטמצם עוד יותר, ומחירי החדרים הנותרים מאמירים.

סריקה של היצע החדרים בבתי-המלון והצימרים בישראל בחודש אוגוסט מלמדת כי חופשה בארץ הפכה כבר מזמן למוצר לעשירים בלבד. שבוע נופש במלון תעלה לישראלי הממוצע סכומים דמיוניים, השקולים ברוב המקרים להכנסה חודשית של משפחה ישראלית ממוצעת.

מי שבוחן באמצעות אתרי האינטרנט מחירי בתי-מלון בעולם באותו פרק זמן, מגלה כי ניתן לשכור חדר במלון אירופי או דירת סטודיו נאה ב-400-500 שקל ללילה; ואילו בישראל, במחירים האלה תוכל משפחה ישראלית ללון באוהל בחניון קמפינג. מחירי הטיסות והצורך לשכור רכב בחו"ל לא מאפשרים לישראלי ליהנות מחופשה במחירים הגיוניים.

לנפוש במחירים שווים לכל כיס

עם זאת, מסקר הלמ"ס - שבדק 342 בתי-מלון בארץ, הכוללים 45 אלף חדרים - עולה כי מחזור ההכנסות של בתי-המלון ב-2012 היה 8.7 מיליארד שקל; והרווח התפעולי - לפני הוצאות מימון ופחת - צמח אשתקד ב-11% ל-1.8 מיליארד שקל.

קרי, על אף המחירים היקרים והמופקעים, ישראלים רבים יוצאים לחופשות בארץ. למשפחות צעירות רבות יש תחושה ש"כולם יוצאים לנופש, ורק אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו, לא ביוון ואפילו לא בטבריה".

בארץ קיים מחסור של 15אלף חדרי אירוח, אולם על מנת שאלה אכן יקומו בשנים הקרובות, נדרשת ממשלת ישראל לגבש קבינט תיירותי המשותף לנציגי משרד התיירות, משרד האוצר והרשויות המקומיות.

תפקיד הקבינט התיירותי יהיה להביא בזמן מוגבל תוכנית אופרטיבית שתסלול את הדרך המהירה לשינוי תוכניות-בניין-עיר, תקצר תורים ברשויות התכנון, תסייע להעמדת ביטחונות וקבלת מימון ליזמי מלונאות ועוד צעדים חיוניים רבים.

המלונאים בישראל מתלוננים זה שנים - ובצדק - על רגולציה מכבידה הדורשת מהם תקני כוח-אדם מיותרים ויקרים, וראוי לפעול ולסייע להם בנדון, על מנת להפוך מוקדם ככל האפשר את החופשה בישראל מחלום למציאות.

בדרך זו הממשלה תרוויח גידול במספר המועסקים במשק, הכנסות גדולות יותר מתיירות פנים וחוץ - והעיקר, אולי בעוד שנים ספורות הציבור יוכל לשוב ולנפוש בארצו במחירים שווים לכל כיס.

* הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד