גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה השינויים שאתם צריכים לבצע בתיק ההשקעות שלכם

כיצד עמדו הערכותינו מסוף אשתקד במבחן המציאות במחצית הראשונה של 2013, ואילו התאמות יש לבצע בתיק לקראת המחצית השנייה

מחצית שנה סוערת עברה על השווקים. שונות גבוהה בין אפיקי השקעה, מכשירים ומטבעות הדגישה את הצורך באלוקציית השקעות נכונה ורחבה. הסערה התבטאה בתנודות חדות בשוקי המניות, שונות גבוהה בין מטבעות, וירידות באפיקים כאג"ח, זהב וחלק מהסחורות החקלאיות. לקראת סוף 2012 המלצנו כאן תחת הכותרת "מכינים תיק לשנה", על אלוקציית השקעות מסוימת וכעת זמן לסיכום ביניים.

בתחילת השנה נבע חוסר הוודאות בשווקים מהבחירות בארה"ב והחלפת השלטון בסין, בדגש על השלכות הצוק הפיסקלי והקיצוצים התקציביים. היום עיקר חוסר הוודאות נובע מהשלכות צמצום האשראי בסין על הצמיחה המקומית והעולמית, ומהשלכות צמצום רכישות הפד באג"ח שמתוכנן החל בספטמבר-דצמבר השנה. על צמצום זה, שהביא לתנודתיות רבה בשווקים תוך עליית תשואות באג"ח והקדמת הצפי להעלאת ריבית ראשונה בארה"ב, הרחבנו כאן בטורים האחרונים.

בתחילת השנה הערכנו צמיחה גלובלית של 3% השנה, וכעת תחזיתנו עודכנה מעט מטה ל-2.8% השנה ו-3.4% ב-2014. שיפור מומנטום הצמיחה במדינות המפותחות, בהובלת ארה"ב במחצית השנייה, צפוי להביא להמשך מגמה של איזון עליית תשואות אג"ח על ידי מניות, אם כי בקצב מתון בהרבה מזה שהתרחש בחצי הראשון; כל זאת בדגש על סוף השנה.

הנחה זו הייתה הנחת הבסיס לבניית תיק השקעות בתחילת השנה, כאשר הערכנו עליית תשואות בעיקר באג"ח ממשלתיות ובדירוגים הגבוהים. בכמה תחומי אג"ח, בעיקר בדירוגים הנמוכים, עליית התשואות האחרונה הביאה למצב שבו ניתן לצפות לתשואה חיובית נאה בהמשך השנה. עליית תשואות האג"ח בארה"ב נגרמה גם עקב משיכה של 80 מיליארד דולר מקרנות אג"ח בתוך שבועות בודדים - מה שגרם לתשואות האג"ח בדירוג השקעה לפתיחת שנה מהגרועות זה שלושה עשורים.

מצבה המשופר, באופן יחסי ומוחלט, של ארה"ב, בהובלת מגזרי הנדל"ן והצריכה הפרטית, עומד בבסיס אמון משקיעים רבים בעולם שמביא להשתתפותם בשוקי המניות בעיקר, ומכאן חשיבות המעקב אחרי התפתחויות המקרו שם.

באופן כללי, ניתן להמליץ למשקיעים לחפש אחר נכסי השקעה במדינות, שבהן המקרו מתאושש - דוגמת ארה"ב, יפן, אנגליה, שוויץ ועוד; ולהיזהר ממדינות, שבהן נתוני המקרו מידרדרים, בדגש על גירעונות "תאומים", קרי בחשבונות השוטפים ותקציבי המדינות. תזת ההשקעה בנכסים הקשורים לארה"ב ובדולר לא השתנתה כבר למעלה משנה, והיא ממשיכה להוביל אותנו גם לתוך החצי השני של 2013.

התמתנות מומנטום הצמיחה במדינות שווקים מתפתחים רבים הפכה אותנו במשך הרבעון הראשון לזהירים הרבה יותר, בכל הקשור להשקעות הקשורות לשווקים אלה; זאת תוך ניסיונות לאתר שווקים, שבהם הצמיחה עדיין גבוהה, דוגמת חלק ממדינות אסיה - מדינות שבהן הבנק המרכזי והממשל מנסים לעודד הצמיחה, כמו קוריאה הדרומית.

המח"מ המומלץ בממשלתיות: 3 שנים

שוק ההון המקומי צולח העברה מסודרת של שניים מהתפקידים הבכירים בכלכלה המקומית, שר אוצר ונגיד. זאת תוך שהוא מנסה לשמור על מסגרת התקציבית, שתשמר את דירוג האשראי הגבוה יחסית של ישראל, שבא לידי ביטוי בפרמיית סיכון נמוכה, ואף יורדת באחרונה, מול שווקים רבים כולל שוק האג"ח בארה"ב.

גם לגבי השוק המקומי המלצתנו מסוף שנה שעברה לא השתנתה. משקל חסר לאג"ח ממשלתיות, שנהנות מתשואה בגין צבירת הריבית בלבד במחצית השנה; אל מול אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה מקבוצת A, שהניב עד אמצע יולי תשואה נאה של 4.14% בתל בונד 40, ואף למעלה מכך בקרנות נאמנות המתמחות בתחום השקעה זה. גם תחום הדירוגים הנמוכים, שהומלץ כאן, עלה עד 8% בקרנות נבחרות, למרות המשך הדיון הציבורי בהסדרי החוב.

למחצית השנה השנייה ציפיותינו לתשואה בתחום הקונצרני נמוכות, גם בגלל ירידה בקצב האינפלציה שעמד מתחילת השנה על 1.3%, אך בעיקר בשל ירידת המרווחים שמותירה בידי המשקיע במקרים רבים תשואה שוטפת בלבד.

בתחום הממשלתי, ההערכה לירידה בקצב האינפלציה במחצית השנייה של השנה, עומדת בבסיס המלצתנו להטיה שקלית מתונה בתיק ההשקעות. פרמיית הסיכון הנמוכה מעל אג"ח ממשלת ארה"ב מיטיבה, לדעתנו, עם החזקה של מח"מ בינוני של העקום הממשלתי, ולא בצורה של החזקה בקצוות, קרי שילוב של מח"מ קצר וארוך. סך מח"מ התיק המומלץ נמוך ממח"מ השוק, ועומד על כ-3 שנים. הריבית, שככל הנראה לא תרד, מביאה אותנו גם להמלצה על אג"ח ממשלתיות בריבית משתנה, במקום החזקה במק"מ, וזאת בתוספת תשואה מעל תשואת המק"מ של 0.2%-0.23%.

משקל יתר לת"א 75

גם בחלק המנייתי המקומי המלצתנו מתחילת השנה לא השתנתה. במדד ת"א 100 להעניק משקל יתר למדד ת"א 75, הכולל מניות דואליות רבות, תוך פיזור גדול בין חברות מתחומי פעילות שונים ומגוונים, הנסחרות להערכתנו בתמחור חסר.

רוני בירון, האנליסט הראשי של חטיבת בנקאות ההשקעות של UBS בישראל, המליץ בתחילת השנה על מניות בזק ופרוטרום שהניבו כ-40% ו-35% בהתאמה, כמו גם על שותפויות רציו ואבנר. לחצי השני של השנה הוא ממשיך להמליץ להחזיק במניות בזק ורציו, ולהחליף את אבנר בקבוצת דלק ואת מניית פרוטרום (שהגיעה למחיר היעד) בחברה לישראל.

ההערכה היא, כי תשואה עודפת בתקופה הקרובה תגיע מחברות החזקה כקבוצת דלק והחברה לישראל, אשר מנסות להשטיח את המבנה הארגוני שלהן - תהליך שיציף ערך למשקיעים.

במקרה של דלק, ההערכה כי החברה תמשיך למכור נכסים ותתמקד בתחום הגז והנפט; ואצל החברה לישראל פיצול שלה יצמצם את הדיסקאונט הגבוה שבו היא נסחרת ביחס לשווי החזקותיה.

ההמלצה על בזק מבוססת על תשואת דיבידנד ותזרים חופשי גבוה, ועל נושא ביטול ההפרדה המבנית, שיביא יותר בשורה מסיכונים בתחום הקווי.

לגבי רציו ההערכה מבוססת על סגירת חלק מהדיסקאונט שבו היא נסחרת ביחס להחזקתה במאגר "לוויתן", וכן על גילום חלק מהשווי האופציונלי לתגליות נוספות בשכבות עמוקות יותר ב"גל".

לסיכום, מרבית הערכותינו, כפי שהוצגו לפני תחילת השנה, עומדות במבחן התוצאה. זהירות באפיק האג"ח, בדגש על החלק הממשלתי והדירוגים הגבוהים; והערכה כי עליית תשואות עתידית נוספת, לכשתתרחש, יש לאזן ברכיב מניות, שצפוי להגיב לחיוב להתאוששות בכלכלה העולמית בחצי השני של השנה ולתוך השנה הבאה, בדגש על שווקים מפותחים.

* הכותב הוא מנהל השקעות ראשי ב-UBS Wealth Management Israel Ltd. לכותב המאמר ו/או לחברה עשוי להיות עניין אישי בנושא. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

המניות הישראליות

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות