גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לינץ' פומבי

שופטים נתלים בכיכר העיר התקשורתית. גם להם מגיע צדק

שיטה חדשה באה לעולם: סיכול ממוקד בשופטים. לינץ' פומבי, שמטרתו השגת תוצאות אופרטיביות בשדה המשפט, יחסי ציבור לאידיאולוגיה קיצונית וגזירת קופון תקשורתי.

זה מה שחווה השופט בדימוס ניסים ישעיה, שחייו המקצועיים נגדעו ביום אחד, כשמישהו טרח לפרסם שהשופט אמר בעת דיון משפטי ש"יש בנות שנהנות מאונס".

ברגע אחד הפך ישעיה לאייקון הצרוב בתודעה הקולקטיבית, של גברים המאמינים שקיימות שתי קטגוריות של נשים: כאלה שאינן נהנות מאונס - וכאלה שכן. למען הסדר הטוב: אין בכך שמץ של אמת.

אחר-כך התפוצץ מטען החבלה התקשורתי בפניו של השופט בדימוס נתן נחמני, ש"הואשם" בכך שבמהלך דיון בבית משפט לענייני משפחה בשנת 2008, סירב להתרשם מהאשמת אב לילדה בת 5, כי סבה של הילדה מלקק את שדיה. "אז מה אם הוא מלקק אותה", השיב השופט לדברי האב, "יש לבדוק אם מדובר במעשה הנושא אופי מיני".

מיד הוכנס השופט בדימוס נחמני לקטגוריה של שופטים וגברים חשוכים, המעלימים עין מסטיות מיניות פדופיליות, ביושבו על כס השיפוט.

למען הסדר הטוב: הטענה בדבר ליקוק שדיה של הילדה נולדה רק בשעת הפניית הסיפור לעיתונות. בזמן אמת - בדיון בבית המשפט ובתלונה לנציב תלונות הציבור על שופטים - דובר על "ליקוק הבת", ולא צוין באיזה אזור של הגוף. נוכח הפרט הזה, נראה כי תגובתו של השופט במהלך הדיון היא תגובה עניינית וסבירה, בעת דיון טעון בסיטואציה משפחתית רוויית האשמות.

בהמשך התפתחה השיטה, וכעת כבר לא מדובר רק בשופטים בדימוס, אלא בשופטים מכהנים. 3 שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים, צבי סגל, משה דרורי ויורם נועם, גילו בשבוע שעבר כי היו שותפים לפשע שנעשה בקטינה, שהייתה קורבן אונס. בתקשורת פורסם כי במהלך משפטם של הנאשמים באונס, אולצה הנערה המתלוננת לכרוע על ארבע ולהדגים כיצד נאנסה. זאת, תוך כדי שהסנגור צועק עליה שהיא "שקרנית" וש"היית רטובה" במהלך האונס.

ההתלהמות התקשורתית שאיננה יודעת גבול הציתה אש סביב 3 השופטים. לא חלפו שעות אחדות, ושרת המשפטים ציפי לבני קפצה על העגלה והגישה תלונה נגדם לנציב התלונות על שופטים, אליעזר גולדברג.

אין כמעט פרט אחד נכון בסיפור שפורסם. המתלוננת לא אולצה להדגים באולם בית המשפט את תנוחת האונס, אלא ביקשה מיוזמתה להדגים. השופטים סירבו לאשר הדגמה כזו במהלך החקירה הנגדית על-ידי הסנגור, והדבר מתועד בפרוטוקול הדיון וכן בקלטת - שכן הדיון כולו הוקלט. בסופו של דבר, הנערה ערכה הדגמה של תנוחת הרגליים של התוקף, בתשובה לשאלותיו של התובע, נציג הפרקליטות, בחקירה החוזרת - ולא בשעת החקירה הנגדית.

הסיבה לכך שבית המשפט נדרש לשאלות אלה היא שהמשפט נסב על השאלה - האם אכן אירע אונס או מעשים מגונים בלבד. בסופו של דבר התמוטטה גרסתה של המתלוננת, והנאשמים הורשעו בעסקת טיעון במעשים מגונים בלבד.

מחוללי המהומות אינם מתעניינים בעובדות

הלאה: איש מהנוכחים באולם המשפט, לרבות הוריה של המתלוננת שנכחו בבית המשפט בעת עדותה, ועורכת דין מטעם מרכז "נגה" שייצגה אותה בזמנה, לא השמיעו בזמן אמת ולו בדל טענה בדבר היחס שקיבלה הקטינה מבית המשפט.

אלא שכעת טוענת באת-כוחה של המתלוננת כי הטראומה האמיתית שעברה לא הייתה האונס מצד 4 צעירים פלסטינים (אונס שלא היה), אלא דווקא היחס המשפיל שחוותה בבית המשפט. באיחור של 4 שנים, כמו בזיכרון מודחק, נזכרו גם ההורים לחתום על תצהירים המחלקים את חייה של הנערה לעת שלפני מתן העדות בבית המשפט, ולאחריה.

אלא שמחוללי המהומות אינם מתעניינים בעובדות. הטרנד הנוכחי הוא תליית שופטים בכיכר העיר התקשורתית, מהולה בשמחה לאיד, תוך הסתמכות על שברי אינפורמציה הנמסרים מפי גורמים אינטרסנטיים.

השופטים, שחל עליהם איסור להתראיין בתקשורת, מוצאים עצמם חשופים בצריח, בלא יכולת להגן על עצמם. כל הגורמים שאמורים להתייצב לפניהם נאלמו דום ואינם. לא נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, לא מנהל בתי המשפט מיכאל שפיצר, לא יו"רית נציגות השופטים השופטת ורדה וירט-ליבנה, ולא שרת המשפטים ציפי לבני, שנחפזה במקרה האחרון להגיש תלונה לא מבוססת.

בוואקום השורר בצמרת מערכת המשפט, נשתכח שגם לשופטים עצמם מגיע משפט צדק.

עוד כתבות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

עו''ד אייל נחשון / צילום: נמרוד גליקמן

חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן