גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה באמת נשלם על דקת שיחה בטלפון?

כמה נשלם על קישוריות ברשת הנייחת? עבודה שהוצגה למשרד התקשורת דיברה על 1.04 אג' לדקה, אך המתחרות של בזק טוענות כי המחיר צריך להיות נמוך יותר

מחירי השימוש ברשתות של בזק והוט עשויים לרדת באופן משמעותי. נתונים שהוצגו בפני משרד התקשורת מסמנים ירידה משמעותית בתעריף קישור הגומלין - שמוכר בשם קישוריות - ברשת בזק.

המחירים צפויים לרדת כאשר השוק יעבור לעבוד במתכונת של 4 קבוצות תקשורת. בפורמט הזה, פרטנר וסלקום ירכשו תשתיות מבזק והוט, שימכרו להן תשתיות במחירים מפוקחים.

מה הקשר בין מחירי הקישוריות בבזק לבין מחירי השימוש בתשתיות? כדי לדעת את מחיר הקישוריות צריך לחשב את העלויות של בזק. כאשר בודקים את הנתונים, אפשר לגזור מאותה עבודה את שני התעריפים - גם את עלות השימוש וגם את עלות הקישוריות, שמבטאת את המחיר של דקת שיחה.

לפני כשבוע סיים משרד התקשורת את הליך השימוע שערך לגבי תעריף קישור הגומלין ברשת נייחת. המשרד נפגש עם נציגים של חברות התקשורת ואיפשר להן להציג את העמדות שלהן בפניו ובנוסף בפני חברת הייעוץ הבינלאומית פרונטיר ובפני פרופ' ראובן גרונאו, שמלווה את המשרד בנושא זה.

התעריף שפורסם - 1.04 אגורות לדקה - מבוסס על עבודה שהכינה חברת פרונטיר עבור משרד התקשורת. התעריף נקבע בהתאם לפרקטיקה האירופאית המקובלת שמבוססת על "מפעיל חדש ויעיל". הפרקטיקה הזו שימשה את משרד התקשורת בעבר, כאשר קבע את תעריפי קישור הגומלין ברשתות הסלולר.

העבודה של פרונטיר, כאמור, תשמש את משרד התקשורת בהמשך הדרך גם לצורך קביעת התעריפים בשוק הסיטונאי.

מתקנים בחדרי תקשורת

במסגרת השימוע הוצגו נתונים עדכניים שמצביעים על כך שעלות קישור הגומלין במודל של מפעיל חדש ויעיל, נמוכה משמעותית מזו שהוצגה במודל של פרונטיר.

הנתונים שהוצגו בעבודה מצביעים על כך שרשת של מפעיל חדש ויעיל זקוקה לפחות חפירות ולכמות קטנה יותר של ציוד, בהשוואה למה שקיים בפועל ברשת בזק.

מהנתונים עולה בנוסף כי עלות החפירות ועלות התפעול של רשת יעילה נמוכים באופן משמעותי ביחס לעלות ששימשה את המודל של פרונטיר.

איך ניתן להסביר את חוסר היעילות של בזק? הרשת של החברה תוכננה בעבר לצורך אספקת שירות טלפוניה ולא שירות אינטרנט, שמצריך תכנון שונה.

כאשר יתכננו את הרשת מחדש, ניתן יהיה לספק מהירות גלישה גבוהה מזו הקיימת בבזק, תוך שימוש בפריסת סיבים אופטיים ובטכנולוגיית Vectoring - הטכנולוגיה החדשה שבזק עומדת לאמץ בזמן הקרוב במטרה לספק מהירויות גלישה גבוהות. השימוש בטכנולוגיה החדשה יאפשר להשתמש בפחות חפירות ובפחות מתקני תקשורת.

בחברות טענו בנוסף כי עלות תחזוקת ארונות התקשורת הישנים של בזק גבוהה מדי, בין השאר בגלל העובדה שהם פרוסים בקרנות הרחוב. הפריסה הזו מייקרת את עלות התחזוקה, שמורכבת בין השאר מתשלומי שכירות, ארנונה וחשמל. החלופה שמציעות החברות היא לפרוס מתקנים בחדרי תקשורת.

המגמה העולמית של מפעילי התקשורת היא להניח מרכזת תקשורת קטנה בכל בניין. המהלך הזה חוסך הרבה כסף, בהשוואה להצבת מרכזות ברחובות. הפריסה הלא יעילה של בזק מובילה לכך שכמות המנויים הממוצעת בכל מתקן תקשורת נמוכה באופן ניכר מזו שניתן להגיע אליה בפריסה יעילה.

בשורה התחתונה - העלות הממוצעת שמשלם כל מנוי - גבוהה יותר. המתחרות של בזק שהשתתפו בשימוע העלו אפשרות נוספת - שלפיה ועד העובדים החזק בבזק שומר על כמות עובדים ועל רמות שכר גבוה, מהלך שגם הוא עלול לפגוע ביעילות החברה.

הנתונים החדשים שהוצגו במסגרת השימוע מצביעים על כך שבזק היא חברה בלתי יעילה, ולכן הנתונים שלה אינם יכולים לשמש בסיס לחישוב תעריפי קישור הגומלין והשוק הסיטונאי. המפעילות המתחרות מבקשות לאמץ בהקשר הזה את הפרקטיקה האירופאית, שמשקפת עלות של מפעיל יעיל.

טענה אחרת שהועלתה בשימוע נוגעת לחוות-הדעת שהציגה בעבר חברת נרה. מדובר בדיון שבו נקבעו דמי הקישוריות בסלולר, דיון שבו נרה הציגה בפני משרד התקשורת את המודל הכלכלי של השוק. לטענת החברות שהשתתפו בשימוע, נרה לא הביאה בחשבון את חוסר היעילות שאפיין בזמנו את החברות.

דוגמה לכך אפשר למצוא בכך שחברת נרה בנתה מודל עלות, שנשען על כמות מתגים נמוכה מזו שהייתה בפועל אצל חברות הסלולר. תעריף קישור הגומלין בסלולר נקבע בסופו של דבר על בסיס מפעיל יעיל ולא על בסיס העלות של חברות הסלולר בפועל, ולכן אין מקום להתחשב בחוסר היעילות ששורר כיום בבזק.

עם זאת, ההבדלים בין העלויות שחישבה נרה לעלויות של מפעילות הסלולר בפועל היו קטנים יחסית, שכן חברות הסלולר היו יעילות באופן יחסי, מה שלא ניתן לומר על חברת בזק כיום.

להתייעל באופן ניכר

טיעון נוסף שהוצג בשימוע עסק בכך שהעמקת התחרות תחייב את בזק להתייעל באופן ניכר וליישם מבנה עלויות רזה יותר.

לפי הגישה הזו, צריך לתמחר את תעריף קישור הגומלין על בסיס העלויות שבזק צריכה ויכולה להגיע אליהן, ולא על בסיס העלות הנוכחית, שמשקפת חוסר יעילות.

תמחור תעריפי קישור גומלין והשוק סיטונאי, על בסיס מודל לא יעיל, ייתן לבזק פיצוי לא מוצדק בגין התנהלות לא יעילה. המצב הזה עלול לייצר חסמי כניסה למתחרים חדשים, באופן שיפגע בתחרות לטווח ארוך.

בנוסף טוענים בחברות כי התוצאה של מודל פרונטיר גבוהה באופן בלתי סביר בהשוואה לעולם. כך למשל, האיחוד האירופאי דחה לאחרונה את בקשת הרגולטור האיטלקי לקבוע תעריף קישור גומלין נייח בסך 0.6 אגורות לדקה, בטענה שמדובר בתעריף גבוה מדי בסטנדרטים אירופיים, אשר עומדים על 0.47 אגורות לדקה.

במסגרת השימוע ציינו החברות כי תעריפי קישור הגומלין בישראל אמורים להיות נמוכים יותר מאלה שנקבעים באירופה, וזאת בשל העובדה שישראל היא מדינה קטנה, מישורית וצפופה. לאור הנסיבות האלה, זול יותר לפרוס רשת תקשורת בישראל בהשוואה לאירופה.

ההשוואה למודלים אירופאים דומים מחזקת את הטענה כי התעריפים שנקבעו בישראל צריכים להיות נמוכים בחצי לפחות בהשוואה לתעריפים שפרסמה פרונטיר. הנתון הזה עשוי לרמז על הפחתה משמעותית בתעריפי השוק הסיטונאי.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות