גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשכת עורכי הדין מציעה: כך נקל על העומס בבתי המשפט

בין ההצעות: קביעת מועד לישיבת קדם-משפט מיד עם הגשת התובענה, חיוב בעל הדין לפרט מהם המסמכים המהותיים עליהם הוא מסתמך במסגרת כתבי הטענות, שמיעת דיונים באופן רציף מדי יום, הקלטת דיונים, הגשת סיכומים בעל-פה ועוד

בתי המשפט בישראל הם מהעמוסים בעולם. הנתונים הסטטיסטיים כבר לא מפתיעים אף אחד. ישראל היא בין המובילות, יחסית לשאר מדינות העולם, בכמות התיקים שנפתחה לכל 100 אלף איש (3,893 תיקים) בשנת 2012, אך מדורגת בין האחרונות בכל הנוגע לכמות השופטים לכל 100 אלף איש (8.02).

מלאי התיקים בכלל בתי המשפט, למעט בית המשפט העליון, עמד בסוף שנת 2012 על 442 אלף תיקים, ובשנה זו נפתחו כ-700 אלף תיקים, ונסגרו 738 אלף תיקים.

עם מלאי התיקים הזה אמורים להתמודד כ-650 שופטים. בחישוב גס עולה כי כל שופט בישראל נדרש לטפל בממוצע בכ-700 תיקים פתוחים.

שנים זועקים השופטים, עורכי הדין והמתדיינים ומתקוממים נוכח העומס הכבד ועינוי הדין, אבל המציאות חזקה מהמחאות. במהלך השנים הועלו רעיונות לפתרון הבעיה, חלקם אף יושמו, ובתקופתה של נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, אף צומצמו במעט התיקים התלויים בבתי המשפט, וזמני ההמתנה לפסקי דין הצטמצמו מעט. ואולם, הבעיה הגדולה של העומס במערכת בעינה עומדת.

ייעול וקיצור

כעת, גם ועדת הליטיגציה של מחוז תל-אביב בלשכת עורכי הדין מנסה לספק פתרונות לבעיית העומס הקשה. בדוח שכתבה הוועדה, בראשות עורכי הדין רפאל ליבא ורם ז'אן, מוצעים 8 פתרונות לצמצום בעיית העומס והסחבת בבתי המשפט, בין היתר באמצעות ייעול הדיונים וקיצור ההליכים.

הפתרונות המוצעים הם: קביעת מועד לישיבת קדם-משפט מיד עם הגשת התובענה; חיוב בעל הדין לפרט מהם המסמכים המהותיים עליהם הוא מסתמך, במסגרת כתבי הטענות; שמיעת דיונים באופן רציף מדי יום; הקלטת דיונים; הגבלת היקף הטיעון וכתבי הטענות; הגשת סיכומים בעל-פה; מתן פסק דין על-ידי הערכאה הדיונית בתוך 30 יום ממועד הגשת הסיכומים; ופסיקת הוצאות ריאליות עם סיום ההליך המשפטי.

במסגרת דיוניה פרסה הוועדה את הפתרונות האפשריים, יתרונותיהם וחסרונותיהם בפני נציגי חברת "שלדור ייעוץ אסטרטגי בע"מ", שעמלים בימים אלה על הכנת תהליך תכנוני לקידום ולשיפור מערכת בתי המשפט בישראל, בשיתוף עם אגף התקציבים במשרד האוצר.

"למרבה ההפתעה, חלק גדול מן הפתרונות מצוי זה מכבר במסגרת תקנות סדר הדין האזרחי, אך בפועל אינו נאכף", צוין בדוח הוועדה.

עוד צוין כי "חברי ועדת הליטיגציה תמימי דעים כי אכיפת חלק מן הפתרונות, באופן עקבי, יכולה להביא להפחתת העומס שבו נתונה מערכת בתי המשפט, והם מבקשים לעורר בהזדמנות זו את תשומת-הלב - הן של המתדיינים והן של כבוד השופטים - לפתרונות אלה".

בדוח הסופי שערכה הוועדה מפורטים הן הפתרונות שהוצעו והן העמדות השונות שהובעו במהלך דיוני הוועדה, באשר ליתרונותיהם ולחסרונותיהם. שרת המשפטים ציפי לבני, לטיפולך.

1. קביעת מועד לישיבת קדם-משפט מיד עם הגשת התובענה: הפתרון, שנהוג בבית המשפט המחוזי מרכז, מאפשר שריון של מועד קדם-משפט.

* יתרונות: מאפשר קידום של הטיפול בתיק ביעילות ובזריזות, תוך צמצום בקשות למתן ארכה לצורך הגשת כתבי טענות (כתב הגנה, כתב תשובה, תביעה שכנגד, הודעות לצד ג' וכדומה).

* חסרונות: מועדי הדיון נקבעים, לעתים, מבלי להתחשב בתקופה אותה מאפשר הדין, להגשת מלוא כתבי הטענות, וממילא יש להורות על דחיית מועד הדיון עד לאחר הגשתם (מכוח תקנה 141 לתקנות סדרי הדין).

2. חיוב בעל הדין לפרט מהם המסמכים המהותיים עליהם הוא מסתמך, במסגרת כתבי הטענות: פתרון זה - מקורו בתקנה 75 לתקנות סדר הדין, אך הוא אינו נאכף על-ידי בתי המשפט.

* יתרונות: מאפשר לצדדים לדעת מראש ובשלב התחלתי של הדיון מול אילו טענות ומסמכים הם מתמודדים; מונע הרחבת חזית וסרבול של ההליכים בשלבים מתקדמים; ואף יכול לעודד פשרות וסיום של ההליכים בשלב מוקדם.

* חסרונות: אין.

3. שמיעת דיונים באופן רציף מדי יום: פתרון זה מותווה כבר עתה במסגרת תקנה 152 לתקנות, אך אינו מיושם באופן עקבי על-ידי כל ערכאות השיפוט.

* יתרונות: התיק נשמע מהר יותר וביעילות - בית המשפט והצדדים אינם צריכים ללמוד מחדש את החומר הרלוונטי לפני כל מועד דיון.

* חסרונות: ההכנה לדיונים מצריכה פינוי זמן מראש ומגבילה את היכולת להתפנות למשימות נוספות בסמוך למועד הדיון.

4. הקלטת דיונים: פתרון זה נהוג בחלק מהדיונים המתקיימים בפני הערכאות השונות.

* יתרונות: מאפשר שמיעה מהירה יותר של פרשת ההוכחות והתרשמות טובה יותר מן העדים (אין צורך להפסיק את הדיון, לאור אילוצי קצב ההקלדה, תוך מתן אפשרות לעד לחשוב על מתן תשובות "יצירתיות").

* חסרונות: עלות כספית לצדדים ופרוטוקול עב כרס, שחלקו עלול להיות רצוף באמירות לא רלוונטיות וחסרות ערך לדיון.

5. הגבלת היקף הטיעון וכתבי הטענות: פתרון הנהוג בחלק מן הערכאות, במיוחד ככל שהדברים נוגעים לסיכומי הצדדים בכתב, לפני מתן פסק הדין.

* יתרונות: מעודד דיון ממוקד ויעיל בעיקרי הדברים.

* חסרונות: קיצור היריעה עלול למנוע מן הצדדים לפרוש את מלוא משנתם, ולהותירם בתחושה - ולעתים בצדק - כי לא קיבלו את יומם בבית המשפט.

6. סיכומים בעל-פה: בהתאם לתקנה 160 לתקנות, סיכומים בעל-פה הם ברירת המחדל, ואילו צו לסיכומים בכתב יינתן לפי שיקול-דעתו של בית המשפט. בפועל, סיכומים בכתב הם חזון נפרץ, ואילו סיכומים בעל-פה אינם נפוצים.

* יתרונות: סיכומים בעל-פה מאפשרים את סיום הדיון באופן מהיר יותר. סיכומי שני הצדדים נשמעים באותו היום, ובית המשפט מתחיל מיד לאחר מכן במלאכת הכנת פסק הדין.

* חסרונות: סיכומים בעל-פה אינם מאפשרים לצדדים לפרוש את מלוא טענותיהם. לעתים מועלות באולם בית המשפט טענות מפתיעות, שהצדדים אינם יכולים להתייחס אליהן בהתרעה קצרה.

7. מתן פסק דין בתוך 30 יום ממועד הגשת הסיכומים: פתרון זה הותקן במסגרת תקנה 190 לתקנות ונועד לקצר את זמן בירור התיק. בפועל, כמעט שאינו נאכף.

* יתרונות: מניעת עינוי דין.

* חסרונות: עלול להוביל את הערכאה הדיונית לקבלת פסקי דין מוטעים עקב כתיבת ההכרעה תחת לחץ של זמן.

8. פסיקת הוצאות ריאליות עם סיום ההליך המשפטי: הפתרון הותווה, ככל שהדברים נוגעים לסכסוכים בין גופים מסחריים, במסגרת החלטה שניתנה על-ידי רשם בית המשפט העליון, יגאל מרזל (בג"צ 891/05 בעניין תנובה), אך ההחלטה אינה מיושמת הלכה למעשה בערכאות השיפוט.

* יתרונות: צמצום כמות הליכי הסרק.

* חסרונות: הרתעת מעוטי יכולת מהגשת תובענות ופגיעה בזכות הגישה לערכאות.

הפתרונות המוצעים

■ קביעת מועד לישיבת קדם-משפט מיד עם הגשת התובענה

■ חיוב בעל הדין לפרט מהם המסמכים המהותיים עליהם הוא מסתמך, במסגרת כתבי הטענות

■ שמיעת דיונים באופן רציף מדי יום

■ הקלטת דיונים

■ הגבלת היקף הטיעון וכתבי הטענות

■ הגשת סיכומים בעל-פה

■ מתן פסק דין בתוך 30 יום ממועד הגשת הסיכומים

■ פסיקת הוצאות ריאליות עם סיום ההליך המשפטי

יו"ר הוועדה הינו עו"ד רפאל ליבא ממשרד איתן מהולל & שדות ועו"ד רם ז'אן ממשרד עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות'. חברי הוועדה - סגני היו"ר עורכי הדין יוחאי שלף, אייל פייבל ואמיר פרנקל וכן עו"ד ליאב ויינבאום, מנהל המחלקה המסחרית בפרקליטות המדינה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

שימוש שלא כדין במאות אלפי שקלים: צו פירוק לעמותה לניצולי שואה

הבקשה הוגשה לפני מספר חודשים, לאחר הליך ביקורת עומק שנערך בעמותה והעלה שורה ארוכה של ליקויים מהותיים ● לפי ממצאי הביקורת, מוסדות העמותה לא תפקדו כמתחייב, וסמכויות מהותיות רוכזו בידי מייסדת העמותה, ששימשה גם כמורשית החתימה להעברות הכספים שהועברו אליה

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

סבב הפיטורים באמזון מתרחב: החל מהשבוע יפוטרו עוד 16 אלף איש

החל מהשבוע אמזון מרחיבה את גל הפיטורים שלה לעוד 16 אלף עובדים, בעיקר במשרות מטה ופיתוח ● מייל פנימי בחברה על עליית הבינה המלאכותית מספק הקשר לגל הקיצוצים הגדול בתולדותיה, אך המנכ"ל מנסה להרגיע את העובדים ולייחס את המהלך לעודף כוח אדם

מטוס של דלתא איירליינס / צילום: דלתא איירליינס

החברה האמריקאית שמבטלת טיסות לישראל בגלל הסופה בארה"ב

חברת התעופה דלתא איירליינס הודיעה על ביטול טיסות בקו תל אביב-ניו יורק ● זאת על רקע סופה הפוקדת את צפון-מזרח ארה"ב, שהובילה לביטול של אלפי טיסות במדינה

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

שבעה דברים שכדאי לוודא שעשינו - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

אורי אלון וטוני בלייר / צילום: תמונה פרטית

​ערב עם טראמפ ובלייר: יו"ר לאומי היה הישראלי היחיד במפגש המנהיגים העסקיים בדאבוס

במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שהתקיים בשבוע שעבר, ערך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מפגש סגור לכ–100 מבכירי המגזר העסקי הגלובלי - אורי אלון מלאומי היה הישראלי היחיד ● בכירי משק האנרגיה נפגשו באילת, והספריה הלאומית נחנכה סוף–סוף באופן רשמי ● אירועים ומינויים

הומנואידים. סין משקיעה בהם הרבה משאבים / צילום: Shutterstock

בלי ששמנו לב, זירת הרובוטים דמויי אדם עשתה קפיצת מדרגה

השבוע התריע מנכ"ל גוגל DeepMind בוועידת דאבוס כי סין רחוקה רק כחצי שנה מהישגי המעבדות המערביות המובילות בגזרת ה–AI ● באילו תחומים סין כבר עוקפת את היתר, ולמה זה כל כך מפחיד את המערב

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

ידין קאופמן / צילום: יח''צ תמורה

למד בישיבה, היה בן בית אצל אהרן ברק - והופך אופציות של חברות לתרומות במיליונים

"כמה שנים אחרי האינתיפאדה השנייה גייסתי קרן לסטארט־אפים ברמאללה. עזרנו בהקמה, והשקענו בחברות פלסטיניות. שום חברה לא שרדה" ● שיחה קצרה עם ידין קאופמן, מייסד קרן תמורה, שמתרימה אופציות מסטארט־אפים למטרות אימפקט

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורה של עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, מיתוג והתוכניות להנפקה בבורסה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד, אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המניה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

רן גואילי ז''ל

בבית קברות ברצועה: מבצע רחב היקף לאיתור רן גואילי

גורמים בישראל: בלילה אחד אלפים נרצחו בידי המשטר באיראן, טבח בממדים שקשה לדמיין ● צה"ל תקף מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון ● בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

"המשטר האיראני אכזרי כי אם הוא ייפול הוא יהיה הראשון בתור לנקמה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל תומכת במילציות החדשות ברצועת עזה שמתנגדות לחמאס, המשבר של השלטון באיראן, הסגר של צה"ל בחברון פוגע כלכלית בעיר, והאנטישמיות שסובלים מורים יהודים בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה