גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מתכננת אורבוטק להתאושש מהשפל שפקד אותה ב-2012

תוכנית ההתאוששות של יצרנית מכונות הבדיקה - ב-3 שלבים

שנת 2012 הייתה מאתגרת במיוחד עבור אורבוטק, יצרנית מכונות הבדיקה למכשירים אלקטרוניים מיבנה. שני השווקים המרכזיים שבהם היא פעילה, המעגלים המודפסים (PCB) והמסכים השטוחים (FPD), נכנסו במקביל לסייקל שלילי, וחתכו את הכנסותיה בכ-30% לעומת 2011, לרמה של 401 מיליון דולר. אינדיקציה טובה לשפל שחוותה אורבוטק בשנה שעברה הייתה היקף מכירות המכונות החדשות; זה עמד על 239 מיליון דולר בלבד, נמוך מב-2009, השנה שלאחר המשבר הפיננסי.

הסייקל השלילי נחת על אורבוטק בהפתעה, מה שהוביל לכך שפעמיים במהלך השנה הורידה החברה את תחזית ההכנסות השנתית.

ואם כל זה לא הספיק, הגיעה פרשת הוצאת המידע מקוריאה. ביולי אשתקד הואשמו עובדי החברה שהוציאו מידע הקשור לטכנולוגיית OLED של טלוויזיות בגודל 55 אינץ', מידע שממשלת קוריאה הגדירה כ"טכנולוגיית ליבה" שאסור להוציאה מהמדינה. פרשה זו הציבה אז עננה על פעילות החברה שם, נוסף על האי-ודאות בנוגע להוצאות המשפט שיהיו לאורבוטק בגינה. כל האירועים הללו חלחלו גם למניית אורבוטק , שאיבדה כ-15% מערכה בשנה זו.

ובאמצע הסערה, דיווחה החברה ביולי אשתקד על בקשתו של רני כהן, מנכ"ל החברה מ-2006, לפרוש מתפקידו. החל מ-2013 החליפו אשר לוי, מנהל בעל ותק של 20 שנה בחברה, שכיהן עד אז כנשיא העסקים הגלובלי שלה.

שילוב האירועים הביא לכך שהנהלת החברה בראשות לוי גיבשה תוכנית עבודה אסטרטגית בת שלושה שלבים מרכזיים, שנועדה לשמור על המיצוב המוביל של החברה, תוך הגדלת ההכנסות והרווחיות.

שלב 1: להוציא עוד מהקיים

את החלק הראשון בתוכנית, שגובש לקראת שנת העבודה של 2013 ושהשלמתו הסתיימה לאחרונה, ניתן לכנות Getting More From the Same. באורבוטק החליטו שאפילו אם השווקים המרכזיים שבהם פועלת החברה יתנהגו במצב דומה גם ב-2013, יציגו החברה ומוצריה ביצועים הרבה יותר טובים.

החלק המשמעותי ביישום תוכנית זו היה להוריד את מבנה ההוצאות של החברה, כך שברמת הכנסות שנתית של כ-350 מיליון דולר היא תציג רווחיות גבוהה יותר לעומת 2012. במסגרת זו ביצעה החברה תוכנית רה-ארגון שכללה גם פיטורים של כ-100 מהעובדים בסוף שנת 2012 - כ-6% מכוח האדם בחברה.

את הפירות של התוכנית הזו אפשר היה לראות כבר בתוצאות הרבעון הראשון של השנה. אורבוטק סיימה רבעון זה עם הכנסות של 95.5 מיליון דולר, ירידה של מיליון דולר לעומת הרבעון המקביל אשתקד. למרות הירידה הקלה בהכנסות, הרווח התפעולי גדל יותר מפי שניים והגיע לכ-6 מיליון דולר, ובשורה התחתונה סיימה אורבוטק רבעון זה ברווח של 5 מיליון דולר, לעומת רווח של 1.6 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

שלב 2: צמיחה מתוך החברה

מבנה ההוצאות של החברה והמודל הפיננסי שלה אמורים לתמוך בצמיחה של בין 150 ל-200 מיליון דולר, מבלי שיהיה צורך להגדיל את העלויות. את הגידול הזה בהכנסות רוצה אורבוטק ליצור מתוך מוצרים שקיימים היום בתוכנית העבודה של החברה, וגם כאן מכוונת אורבוטק לייצר צמיחה, ללא קשר להתנהגות השווקים.

הכוונה בתוכנית זו היא ליצור גידול בהכנסות לא על-ידי מכירת מספר גבוה יותר של מכונות ללקוחות קיימים, דבר שתלוי בעיקר בצורכי הלקוח. עיקר הפעילות בתחום זה מוכוונת לכניסה לשווקים חדשים שבהם אורבוטק לא פעילה, וכן פיתוח אפליקציות חדשות ושימושים נוספים למוצרים קיימים שיש בחברה.

שלב 3: המהלך האסטרטגי הבא

אורבוטק פעילה זה שני עשורים בשני שווקים עיקריים (ה-PCB וה-FPD), ובמשך התקופה הזו היא ניסתה, לעתים ללא הצלחה יתרה, להיכנס לתחומים אחרים. כך, לדוגמה, ניסתה החברה לפתח פעילות רפואית בתחום גילוי הקרינה הגרעינית וכן פעילות בתחום הדמיית הלב, אולם בסופו של דבר נמכרו פעילויות אלו לאחר כמה שנים, בעיקר בשל הצורך לבצע השקעות משמעותיות כדי להביא אותן לרשום הכנסות משמעותיות.

מאז נכנסה אורבוטק לתחום חדש, קרוב יותר לפעילות הליבה של החברה, בתחום הבדיקה לפאנלים סולאריים. שוק זה נמצא בשפל בשנתיים האחרונות, אולם המוצר שפיתחה החברה נמצא בפיילוט אצל יצרן פאנלים פוטו-וולטאיים מוביל, וייתכן כי ברבעונים הקרובים תחל החברה לרשום הכנסות מפעילות זו.

גם אם תחזית זו תתממש, הרי שהיא לא תשנה מקצה לקצה את אופיה של החברה. באורבוטק ממבצעים בימים אלה עבודת הכנה יסודית במטרה לבחון מה צריך להיות הצעד האסטרטגי הגדול הבא שלה. הצעד הגדול האחרון של החברה היה ב-2008, עת רכשה אורבוטק בסכום כולל של כ-290 מיליון דולר את חברת פוטון דיינמיקס, המספקת ליצרני מסכי טלוויזיה שטוחים מערכות בדיקה חשמליות.

באורבוטק, שבקופתה היו בסוף הרבעון הראשון מזומנים בהיקף של כ-223 מיליון דולר, מחפשים כעת באופן אקטיבי רכישה, שתהיה משיקה לתחומי הפעילות הנוכחיים שלה.

לצורך כך אף הקימה החברה בחודש שעבר שתי יחידות עסקיות חדשות. הראשונה היא יחידת אסטרטגיה ופיתוח עסקי, שתתמקד בניצול הזדמנויות צמיחה בתחומים חדשים ומשלימים לתחומי פעילותה של החברה. השנייה היא יחידת "מוצר גלובלי", שתרכז את פעילות המו"פ של אורבוטק, תוך דגש על איתור הזדמנויות עסקיות חדשות.

תוכנית העבודה של החברה הוצגה למשקיעים, ובינתיים הם מביעים בה אמון. מאז תחילת השנה טיפסה מניית אורבוטק בכ-43%, כך שכעת היא נסחרת לפי שווי של כ-520 מיליון דולר.

מלבד שיפור הרווחיות ברבעון הראשון, תרמו לכך שני גורמים נוספים. הראשון הוא תוכנית רכישת המניות שעליה הכריזה החברה בנובמבר אשתקד, בהיקף של כ-30 מיליון דולר. על פי הערכות, עד סוף הרבעון השני נרכשו במסגרת תוכנית זו מניות בהיקף של כ-10 מיליון דולר.

הגורם השני הוא הסרת העננה סביב הפרשה בקוריאה: פעילות החברה במדינה לא נפגעה כתוצאה ממנה, וכ-80% מההוצאות המשפטיות, שהצטברו עד עתה לכ-7.5 מיליון דולר, כוסו על-ידי חברת הביטוח.

ביום חמישי הבא, 1 באוגוסט, תפרסם אורבוטק את תוצאותיה הכספיות לרבעון השני. תחזית החברה היא להכנסות של עד 105 מיליון דולר, אבל את המשקיעים יעניין יותר לשמוע את הערכות ההנהלה למחצית השנייה, וכן לראות האם פוטנציאל הצמיחה והשיפור ברווחיות הקיים בחברה אכן מחלחל לתוצאות בפועל.

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות