גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר הבורסה מתפטר ומשתלח בשמואל האוזר

ברונפלד: "רשות ני"ע מאשימה את הבורסה בכל הנזקים שנגרמו לשוק ההון ע"י הרגולציה הלא-מידתית" ■ האוזר: "תחת הנהלה חדשה, הבורסה תצמח"

טלטלה שכמותה לא ידעה הבורסה לניירות ערך בת"א ב-60 שנות קיומה: בתוך שבועיים בלבד התפטרו בזה אחר זה כמעט כל חברי ההנהלה הבכירה של הגוף היחיד בישראל האחראי על המסחר בניירות ערך. זאת, על רקע מחלוקות קשות ויחסים עכורים בינם לבין עצמם, ובינם לבין יו"ר רשות ני"ע, שמואל האוזר. היום, שבוע בלבד לאחר התפטרות המנכ"לית אסתר לבנון, הגיש את התפטרותו גם יו"ר הבורסה, סם ברונפלד, אגב הטחת האשמות קשות בהאוזר, שאתמול הגדיר את תפקודו של ברונפלד כ"כושל".

ברונפלד, הנמצא בבורסה כבר 28 שנה, הגיש מכתב לחברי הדירקטוריון בו הוא מבקש להפסיק את כהונתו באופן מיידי. "אני נאלץ להתפטר מתפקידי בגלל פעולות נמשכות ל'השתלטות עוינת' על הבורסה, מצד רשות ניירות ערך. מצד אחד, הרשות מאשימה את הבורסה בכל הנזקים שנגרמו לשוק ההון על ידי הרגולציה הלא-מידתית. מצד שני, הרשות מבטלת בהבל פה את העשייה הרבה והטובה, במשך שנים רבות, של סגל הבורסה והדירקטורים.

"הרשות גם מתערבת מעבר לסביר בניהול האקזקוטיבי של הבורסה ובכך פוגעת בניהולה התקין. הרשות טשטשה את הגבול הברור בין פיקוח לגיטימי, לבין התערבות ניהולית, לא לגיטימית. לנוכח כל אלה, המשך שרותי שוב אינו אפשרי", כתב ברונפלד, תוך שהוא מודה לחברי הדירקטוריון ועובדי הבורסה על פועלם.

אתמול הגיעה המתיחות בין ברונפלד ליו"ר הרשות האוזר לשיא, בעקבות מכתב חריף ששלח האחרון לחברי דירקטוריון הבורסה. במכתב טען האוזר כי ברונפלד כשל בתפקידו, ודרש מהדירקטורים שלא לכלול את היו"ר בוועדת איתור המנכ"ל החדש, בשל פגיעה בתנאי הממשל התאגידי. ברונפלד שלח מכתב תגובה, ובו טען כי האוזר מנסה להסיט את הביקורת מתפקוד הרשות, שלדבריו נושאת באחריות כבדה למצב שוק ההון.

"יו"ר דירקטוריון הבורסה אכן הביע דעתו ביחס לבעיות בהתנהלותה של מנכ"ל הבורסה - האם אין בכך כדי להצביע גם על כשל בהתנהגות של יו"ר הבורסה, שלא מצא לנכון לדחוף לפתרונות שיאפשרו להתמודד עם המשבר הכלכלי? אני סבור שזהו בבירור תפקידו", כתב האוזר לדירקטורים.

האוזר: "הבורסה תצא מחוזקת"

ברונפלד מצידו השיב מלחמה וכתב לחברי הדירקטוריון כי מכתבו של יו"ר רשות ני"ע "נועד להסיט לעבר הבורסה את הביקורת על תפקוד הרשות, אשר נושאת באחריות כבדה למצב שוק ההון. המכתב גם מכיל האשמות שווא בנושאי ממשל תאגידי, בהם נושאים שעלו בעבר בוועדות הדירקטוריון ובדירקטוריון עצמו וטופלו באופן מסודר, והכל בידיעת רשות ניירות ערך".

בתגובה להתפטרותו של ברונפלד אמר היום האוזר כי הוא "מאמין שהבורסה בת"א תצא מחוזקת מההתפתחויות האחרונות. יש לבורסה דירקטוריון מקצועי, מנוסה ואחראי ואני סמוך ובטוח כי הוא יפעל בהקדם למינוי מנכ"ל ויו"ר. הבורסה בת"א היא משאב לאומי ויש להשיב לה את מקומה החשוב בכלכלה הישראלית. אני משוכנע כי תחת הנהגה של הנהלה חדשה, הבורסה תעלה למסלול של צמיחה ופיתוח ותצעד לעידן חדש של בורסה מודרנית, משוכללת ואטרקטיבית למשקיעים מקומיים וזרים כאחד".

בהמשך דבריו התייחס האוזר גם לטענות כלפיו בעניין העומס הרגולטורי. "הרשות מכירה בצורך להתאים את הרגולציה למצב השוק ואנו פועלים במלוא המרץ לחזק את שוק ההון, לפתח אותו וליישם הקלות לגופים המפותחים", אמר.

התפטרות סיטונית

המאבק בין ראשי הבורסה ליו"ר רשות ני"ע הביא לכך שכאמור בתוך פחות משבועיים הנהלת הבורסה התפרקה לחלוטין. ראשון לעזוב היה יוסי טרייסטר, מנהל מחלקת מינהל וכספים וסמנכ"ל בכיר בבורסה לניירות ערך בתל-אביב. עזיבתו של טרייסטר, שהחליט לפרוש מסיבות אישיות, לוותה בלא מעט סימני שאלה, והעיקרי שבהם הוא עזיבתו שבועות ספורים לפני המעבר לבניין החדש - פרויקט אותו ניהל ביד רמה בשלוש השנים האחרונות.

שבוע לאחר מכן מסרה המנכ"לית לבנון את התפטרותה. במכתב שהעבירה לדירקטוריון ציינה לבנון, שנמצאת בתפקיד כ-7 שנים, כי החליטה להתפטר לאחר שלא קיבלה את תמיכת הדירקטוריון לתוכנית שהציגה לטיפול בהתייבשות הבורסה. "איני מרגישה תמיכה נחרצת של הדירקטוריון בתוכנית", כתבה. ואולם, ברקע להחלטתה עמד גם הקרע עם ברונפלד. לפני כשבועיים, נזכיר, העביר ברונפלד חוות דעת לחברי הדירקטוריון לפיה התפקוד של המנכ"לית לבנון הוא בינוני. זו הייתה הפעם הראשונה שבה ברונפלד התבקש להעריך את תפקודה של לבנון, וזאת במסגרת הערכת ביצועי הבכירים בבורסה.

אתמול הודיע גם המשנה למנכ"ל יוני שמש על החליט לעזוב את תפקידו - גם הוא אחרי כמעט שלושה עשורים בבורסה. ברונפלד ולבנון עוזבים את הבורסה אחרי 30 שנה, במהלכן כל אחד מהם צבר עשרות מיליוני שקלים. למעשה, רק בחמש השנים האחרונות (2008-2012), במהלכם צנחו מחזורי המסחר בבורסה ב-46%, גרף ברונפלד לכיסו 9.3 מיליון שקל ואילו לבנון נהנתה מ-9.6 מיליון שקל.

ברונפלד קיבל היום רוח גבית מחלק מהפעילים בשוק, ובראשם מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות אילן פלטו. "הוויכוחים בין הבורסה לרשות ני"ע רק מסיטים את תשומת הלב מהדיון העיקרי, כלומר הטיפול בבעיות בשוק הון. הגורם העיקרי שאחראי להיווצרותן של הבעיות הללו זו הרשות, והאוזר לא יכול להתחמק מאחריות", אמר פלטו, שקרא להאוזר לעשות "בדק בית רציני".

פלטו הוסיף ואמר כי רשות ני"ע היא האחראית על הרגולציה של שוק ההון, וכי "פעילותם בשנים האחרונות הובילה לפגיעה אנושה בשוק ההון, תוך שהיא מחזקת את רצון החברות הציבורית להימחק מהמסחר".

"הרשות לא יכולה להתחמק ולהגיד שהבורסה אשמה", סיכם, תוך שהוא קורא לחברי הוועדה להגברת הנזילות, שהוקמה ע"י האוזר, "שלא ליפול במלכודת של שכלול המסחר באמצעות הוספת מדדים, אלא להיות אמיצים מספיק כדי לטפל בבעיה האמיתית, שהיא הרגולציה העודפת".

לבנון וברונפלד

בורסה

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

תיקון והתנצלות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב