גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נסיך מצרים

אירועי השבועות האחרונים מסמנים את הגנרל סיסי כמנהיג המובהק הבא במצרים

הימים האלה הם ימי לידתו של מנהיג חדש במצרים. שמו עבד אל-פתאח סיסי, ומיותר לחפש מידע מסווג אודותיו או לרחרח אצל פקידים אמריקנים שנפגשו עמו. די לעקוב אחר הביטויים הגלויים של התנהלותו כדי להבחין כי האיש קורץ מחומר של ראשי מדינה. שנתיים וחצי מאז הדחתו של הנשיא חוסני מובארק, לא הופיעה במצרים אישיות כמותו, שהצליחה להעניק לעשרות מיליוני אזרחים תחושת ביטחון ושייכות.

הנה מה שהספיק הגנרל סיסי, מפקד צבא מצרים, לעשות בחודש אחד בלבד: הוא הדיח נשיא מכהן, סילק את האחים המוסלמים מעמדות ההשפעה שתפסו, סגר כלי תקשורת המזוהים עם האחים, והכריז עליהם מלחמת חורמה בכיכרות. כשקרא למיליונים לצאת לרחוב ולהביע תמיכה בצעדיו, הוא זכה להיענות מרשימה.

משטר הקצינים נאבק באופוזיציה עיקשת

בצעד נדיר של תמיכה עממית, מעניק רוב העם המצרי גיבוי לסיסי אף לשפוך את דמם של תומכי הנשיא המודח מוחמד מורסי, אם זה מה שצריך כדי להשיב את הסדר הציבורי על כנו. מפגן הלגיטימציה שהזמין סיסי מהעם יסייע לו מול וושינגטון, שמגששת תקופה ארוכה בחיפוש אחר האיש שלה בקהיר. ואם לא די באלה, הכריז שר ההגנה המצרי על "סופת המדבר" - מבצע צבאי נרחב נגד הפלגים הקיצוניים, שמאיימים לקרוע את סיני מאחיזת השלטון המרכזי בקהיר.

אירועי השבועות האחרונים במצרים החזירו לאנשי המשטר הישן את האחיזה שנשמטה מידיהם אחרי הליכתו הכפויה של מובארק הביתה. גם האחים המוסלמים חזרו למקומם המוכר בספסלי האופוזיציה, מוכים וחבולים מהניסיון להשתלב בשלטון שלא צלח. מצבם רע משהיה ערב ההפיכה נגד מובארק בפברואר 2011. בשעתם, ניאותו שכבות רבות בציבור להעניק להם הזדמנות היסטורית להשתלב בשלטון. מאז, גם אלה התמעטו.

מוקדי הכוח מצויים כיום בשליטת הקצינים: מערכת המודיעין והמשטרה, מערכת המשפט. גם רוב התקשורת בידיהם, כמו בימים הטובים. אבל מקור הכוח העיקרי של הצבא בימים אלה הוא הציבור. מי שלא ראה את המוני המצרים אומרים "כן" לסיסי שלשום (שישי) בכיכר תחריר - לא ראה פסטיבל לאומי מימיו. "הייתה אווירה של שמחה, הרגשתי כאילו ניצחנו בגביע העולמי בכדורגל", אמר אחד מהם אתמול, בעברית צחה, בראיון לגלי צה"ל.

ולמרות תחושת הניצחון - משטר הקצינים נאבק באופוזיציה עיקשת שטרם אמרה את מילתה האחרונה. שאלות קיומיות ממתינות להם מעבר לפינה. כיצד, למשל, יצלחו סיסי ואנשיו את האתגרים הרבים, ובראשם המצב הכלכלי המעורער. מה יקרה ללגיטימציה העממית הסוחפת, אם יגלה המצרי שוב כי עתידו לוט בערפל ופרנסתו קופחה. אנו, בתסריט כזה, נישאר בתוכנית ריאליטי: במקום כוכב נולד - לרדת בגדול.

אירועי השבועות האחרונים במצרים הם לקח עבור אלה מאיתנו, הישראלים, שהטיפו אז בידענות, כי מצרים נפלה שדודה בידי האחים המוסלמים לאחר לכתו של מובארק. ההמונים שזרמו לכיכרות להפגין תמיכה בסיסי, לא עשו זאת בפקודה. הם באו מרצונם. מספרם היה רב לאין שיעור מזה של תומכי האחים המוסלמים, שקראו להחזיר את מורסי לארמון הנשיאות, בנימוק שהוא נבחר בדרך דמוקרטית.

הציבור המצרי הוכיח כי נטייתם הדתית של האחים איננה משחקת אצלו תפקיד מרכזי ואינה קוסמת למצרי הממוצע. זה רוצה יציבות, פרנסה ועתיד בטוח, עוד לפני שהוא מוכן לשמוע מה יש לאלוהים להציע.

ובנוגע לישראל - בחיוך שעלה על פניהם של ראשי צה"ל ופיקוד הדרום, אפשר להבחין אפילו מקהיר. בעידן האחים המוסלמים פעלו ראשי הצבא המצרי פחות בחופשיות, לא בשל הכבלים שהניח עליהם מורסי - מעולם לא הייתה עליהם סמכות כלשהי - אלא בעיקר בשל החשש מתגובת הציבור.

מהלכי מחץ נגד אויב משותף

לפני שנה, בעקבות טבח 16 השוטרים המצרים ברפיח על-ידי קיצוניים, הבינו סיסי ואנשיו שאם לא יתעשתו מיד, הם עלולים לקום בוקר אחד ולמצוא כי חלקים נרחבים מסיני עברו לאחיזת החמאס. חקירות מאומצות הבהירו להם, שמאחורי הפיגוע עומדת הזרוע הצבאית של חמאס. תנועת-המלקחיים בין האחים המוסלמים בקהיר לחמאס בסיני זכתה לגיבוי פיננסי מרשים של ממשלת קטאר, והפכה להיות משולש מסוכן עבור הקצינים.

הדרת האחים המוסלמים מארמון הנשיאות סילקה מקהיר גם את השפעתה ההולכת ומתרחבת של קטאר הקטנה והעשירה על הפוליטיקה המצרית.

מי שרוצה לדעת נקמה מתוקה מהי, ידמיין כיצד הרגישו הקצינים כאשר אנשיהם נשלחו לסגור את אולפני אל-ג'זירה בקהיר.

מאז לא פועלים צוותי התחנה על אדמת מצרים. הבעיטה החוצה לא כוונה רק לעורכי התחנה הפופולרית, ששכחה איזון עיתונאי מהו - אלא גם לישבנו של האמיר הקטארי.

כוחות של הארמייה השנייה והארמייה השלישית, מצוידים בגיבוי ציבורי ואמריקני, יצאו בסוף-השבוע למבצע "סופת המדבר" נגד החמושים בסיני. מבצע מהסוג הזה - שחורג מהנספח הצבאי בהסכם השלום - מתנהל בתיאום עם צה"ל ובאישור ממשלת ישראל. שני הצבאות חזרו לתאם, בדרגים הגבוהים ביותר, מהלכי מחץ נגד אויב משותף.

את התוצאות המעשיות של שיתוף-הפעולה ראו תושבי רפיח ואל-עריש בשבוע שעבר, כאשר מסוקי-קרב מצריים חגו מעליהם. שם וברצועת עזה למדו לפתע, כי גם לחיל האוויר המצרי יש אפאצ'ים.

הכותב הוא הפרשן לענייני ערבים של גל"ץ

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"