גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תגובת השוק לדוחות אורקל הייתה אלימה; הזדמנות נוצרה?

המצב החדש שנרקם בין אורקל למיקרוסופט ו-Salsesforce ילמד אותנו האם יריבות מרות מן העבר יכולות להפוך לשותפות נאמנות ■ אחרי הנפילות האחרונות שידעו משקיעי אורקל, האם בסבב ההודעות המסעיר של המנכ"ל והמייסד, לארי אליסון, יש בשורה עבורם

אצל לארי אליסון, מנכ"ל ומייסד אורקל , מערכות היחסים העסקיות אינן נושא פשוט. במשך העשור וחצי האחרונים הפך אליסון - חובב יאכטות, מכוניות מרוץ ובתים מפוארים - לאטרקציה אמיתית בעולם תשתיות המחשוב הארגוניות המשמים. נקודת השיא מגיעה בדרך כלל בכינוסי החברה התקופתיים - אז הנאום של אליסון הוא חוויה, מלא באנקדוטות בידוריות על המתחרים, ובראשם SAP, מיקרוסופט, Salesforce.com וכמובן IBM.

ההתבדחויות התקופתיות על המתחרים, שהפכו לעתים לסכסוכים מרים, מסבירות חלק מתשומת הלב שממנה נהנתה אורקל, כאשר הכריזה בסוף יוני על שיתוף-פעולה מקיף עם מיקרוסופט, Salesforce ו-Netsuite.

בשני הדיווחים הרבעוניים האחרונים, נזכיר, אורקל לא עמדה בציפיות של וול סטריט, והשוק הגיב באלימות - על רקע חששות שמודל העסקים המסורתי של אורקל, שמבוסס על מכירת רישיונות חדשים לבסיסי נתונים ותוכנה ארגונית (כשליש מהמכירות), נפגע עם המעבר המואץ של ארגונים לפתרונות תוכנה שמבוססים על חוות שרתים מרוחקות (מחשוב ענן) - עם התרסקות מיידית של יותר מ-10% בכל פעם בשווי החברה.

זהו אינו המצב הטבעי של אורקל, שביצעה עשרות רכישות בעשור האחרון והכפילה יותר מפי 3 את שוויה מאז אמצע העשור הקודם. מאז מארס, אז אכזבה אורקל בפעם הראשונה בדיווח הרבעוני, רשמה מניית החברה ירידה של כ-10%, לשווי של 153 מיליארד דולר כעת, בעוד מדד נאסד"ק טיפס בכ-10%. האנליסטים חזרו ברובם בשבועות האחרונים על דירוג "קנייה" למניה (24 עם "קנייה", 14 עם "החזק" ו-2 עם "מכירה"), והמחיר הממוצע למניה לתקופה הקרובה מוערך ב-36.5 דולר, לעומת 32.5 דולר בתחילת המסחר היום.

כך, שיתופי-פעולה אסטרטגיים, בעיקר כאלה עם מתחרים מושמצים, עשויים להיות גשר למרחבים שבהם אורקל פחות מוכרת, לחזק אותה מבחינה תדמיתית ותפעולית, ואולי אף להרגיע את המשקיעים שחוששים כי משהו "השתבש" במנגנון הביצועי הכמעט מושלם שהפגינה החברה בשנים האחרונות. עבור משקיעים שחשים כך, ובהסתמך על המלצות האנליסטים, נראית מניית אורקל כהזדמנות.

"אנחנו לא מתעסקים בכיף"

אסטרטגית, שיתוף-הפעולה עם מיקרוסופט הוא מוזר במיוחד. במסגרת ההסכם תציע מיקרוסופט ללקוחות הארגוניים את בסיס הנתונים המתחרה של אורקל, סביבת פיתוח היישומים ושפת ה-Java, כולל תמיכה של אורקל בלקוחות. לכאורה, שיתוף-הפעולה יאפשר הנגשה של פתרונות שתי החברות למאות אלפי לקוחות פוטנציאליים. אלא שההיסטוריה המשותפת הופכת את שיתוף-הפעולה הזה למעורר תהיות. התחרות בין שתי ענקיות המחשוב סווגה תמיד על-ידי אורקל כניסיון של חברה לא מנוסה בשוק הארגוני (מיקרוסופט) לגנוב ממנה נתח שוק.

"שלא כמו החברים ברדמונד אנחנו לא עושים מכונות משחקים, פתרונות להרצת מדיה, או משחקים. אנחנו לא מתעסקים בכיף. העסקים שלנו משעממים ואין מה להראות לילדים", כך התייחסה בעבר צפרה כץ, נשיאת אורקל, למיקרוסופט. והנה, האחרונה הופכת לשותפה ראויה בפנייה לאותו שוק עתיר דרישות.

אז מה השתנה? "עידן ענני המחשוב קורא לחשיבה חדשה ואמיצה", מנסה להסביר Satya Nadella, נשיא חטיבת השרתים וכלי התוכנה הארגוניים של מיקרוסופט, בבלוג הרשמי של החברה.

הכותרת של בנק ההשקעות קרדיט סוויס מסבירה מעט יותר. "האויב של האויב שלי, הוא החבר שלי בענן", כותבים האנליסטים, שמעריכים כי השת"פ יאפשר למיקרוסופט להרחיק מהלקוחות הפוטנציאליים שתי חברות מתחרות באספקת פתרונות לשיפור הניצולת של השרתים הארגוניים - VMware ורד האט. בסיטיבנק, מוסיפים בהקשר זה, כי "איחוד הכוחות יספק מסה קריטית בהתמודדות כנגד שירות אחסון הקבצים מרחוק, ה-AWS, של אמזון".

למרות הפוטנציאל, בסיטי משוכנעים שהשת"פ לא יתרום הרבה לשורה העליונה בשתי החברות, לפחות בזמן הקרוב. במריל לינץ' רואים את היתרון עבור אורקל - גם כאן בהקשר של אמזון - אבל מכיוון אחר. "שותפויות חדשות, עם ספקיות תוכנה ותשתיות מחשוב מרוחקות, כגון מיקרוסופט, Salesforce, וגם אמזון (אשר עמה יש לאורקל שת"פ מזה כמה שנים, ש' ש'), יכולות להאיץ גידול במכירת בסיסי הנתונים, ולמצב את אורקל כספקית בסיסי הנתונים המובילה ליישומים בענני המחשוב בעוד כמה שנים".

"לא יזיז את המחט"

אם השינוי ביחסים מול מיקרוסופט הוא בסופו של דבר טכני בעיקרו, הרי עם Salesforce מדובר בדרמה אמתית, גם במונחים הוליוודיים. מרק בניוף, מנכ"ל ומייסד Salesforce, התבגר עסקית לצלו של אליסון, כעוזר שלו באורקל. כאשר פרש מענקית המחשוב להקמת Salesforce, הוא קיבל את ברכת הדרך מהבוס שכללה גם צ'ק נדיב כמשקיע בחברה. לא לחינם התייחסו בסיטיבנק לשת"פ בין החברות תחת הכותרת "הסנדק ובן החסות".

במשך השנים זיהו באורקל את Salesforce, שמספקת אפליקציית מחשוב ארגוני בענן המחשוב (בתחום ניהול קשרי הלקוחות, CRM), כמתחרה, והיחס היה בהתאם. לפני שנתיים, בכנס השנתי של אורקל, היה בניוף הכוכב. לא בגלל שהופיע על הבמה, אלא מפני ש"נזרק" ממנה, כמעט באופן פיזי. ברגע האחרון אורקל ביטלה את הופעתו בכנס כנואם אורח, והוא נכנס ל"כוונת" של אליסון. אלמלא פטירתו של סטיב ג'ובס הייתה גונבת את ההצגה באותו היום, היו כותרות העיתונות הכלכלית מלאות בהכפשות של אליסון על הטכנולוגיה של Salesforce.

והנה חזרו אליסון ובניוף לקשר "חברתי" - מדובר בהסכם שהוערך על-ידי בית ההשקעות JMP Securities ב-300 מיליון דולר על פני 12 שנים. ההסכם כולל אינטגרציה יותר קרובה בין התוכנות של שתי החברות, שימוש בתשתיות החומרה והתוכנה של אורקל על-ידי Salesforce, ושימוש בתוכנת Salesforce באורקל עצמה. השת"פ המפתיע, טוענים בקרדיט סוויס, "יהיה חיובי לשתי החברות", ויספק לכל אחת התמודדות תחרותית יותר טובה, וגישה לבסיס לקוחות יותר נרחב.

עם זאת, טוענים בסיטי, לא נראה שבסופו של דבר השת"פ הזה "יזיז את המחט" באחת החברות, והוא פשוט יקל על ההתמודדות של הלקוחות עם הקשיים ביישום התוכנה, מה ש"טוב לשתי החברות".

כך, בתוך בליל האירועים בעולם המחשוב הארגוני, נתפסים הסכמי השת"פ האחרונים של אורקל כהתפתחות מעניינת, אך למי שרואה אותם כטריגר לאפסייד במחירי המניות, כדאי אולי לחכות קצת. לפחות עד לנאום הבא של אליסון, שבו יסומן האויב החדש.

אורקל

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו