גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעקב פרנקל למד את הלקח; מתי גם לפיד ונתניהו ילמדו?

פרופ' פרנקל איבד את הלגיטימיות - אבל רה"מ ושר האוצר מתנהגים כאילו כל זה רק באשמתנו. מה, אם לא נתנהג יפה, אולי גם הם לא יהיו כאן?

1.

פרופ' יעקב פרנקל לא יכול היה להיות נגיד בנק ישראל. הוא איבד את הלגיטימיות, הפסיד את הגיבוי הציבורי להיות "המבוגר האחראי", "המלכה האם" של כלכלת ישראל. הוא איבד את הכוח האישי להדיח יו"ר בנק גדול מתפקידו, ניטלה ממנו הסמכותיות האישית להוכיח שרי ממשלה על בזבוזים והתנהלות נלוזה.

אם היה מתמנה, היה לנגיד קצוץ כנפיים, חלש, חושש מביקורת אישית ותלוי עד נסחט ברצונו הטוב של ראש הממשלה. אתמול, חמישה שבועות אחרי חגיגת המינוי והסחבת הבירוקרטית - הוא הבין את זה. הבין שהחמאה על הראש תיזל ותיזל ולא תיעלם, שבכל טיסה יבדקו בשבע עיניים את מצב הבושם והתיקים בדיוטי פרי, ובכל החלטה יחפשו קשרים והקשרים.

2.

בוועדת טירקל דווקא הייתה נטייה של חברים לאשר את המינוי. הם הרי צמצמו את תפקידם לשאלה אחת: האם היה חייב או לא חייב לדווח להם על התקרית בהונג-קונג. ובכן, פרנקל הציג לוועדה מסמכים מהונג-קונג, שהראו שהפרשה שם קרתה והסתיימה בלא תיק משפטי. 'זה כמו ששוטר תנועה עוצר אותך מכיוון שלא עצרת במעבר חצייה או עברת באדום', אמרו שם, 'דיברת, בכית, הסברת, השוטר נתן לך ליהנות מהספק ושלח אותך לדרכך באזהרה - אבל בלי רפורט'. האם היית חייב לדווח על זה לוועדה? כנראה שלא.

דוח מבקר המדינה הבעייתי ביותר של שנת 2002, שהוא הסיבה המרכזית לכך שפרנקל לא יכול לכהן כנגיד בנק ישראל, בקושי רפרף על שולחן הוועדה. "הוא החזיר את הכסף", אמר חבר אחד, "גם היועץ המשפטי לממשלה דאז אליקים רובינשטיין החליט שזה לא פלילי". כאילו אין את צמד המילים "טוהר מידות" בלקסיקון שלהם.

3.

פרנקל זז, נשארנו עם שני בוחרי-נגיד: ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד, שמרגע לרגע נראים יותר כפגועים ביכולת הקליטה וההבנה הציבורית.

אתמול בלילה, אחרי שפרנקל התבכיין והחשיד גורמים עלומים בפריים-טיים, שלחו השניים הודעות קיצוניות, הזויות ודומות באיומיהן בצורה מעוררת גיחוך. לפיד: "איזה פספוס. פרנקל יכול היה להיות בדיוק מה שאנחנו זקוקים לו. נגיד מנוסה, חכם, מבין עניין, שהחליט לוותר על הון תועפות ולבוא 'לעשות מילואים'... גילה פתאום שלכל מי שיש לו מקלדת מותר ללכלך, להכפיש ולכתוב עליו דברים איומים שאפילו לא נבדקו".

ואז כמיטב המסורת העכשווית טרח לפיד לזרוע תחושת אשמה בציבור: "אם השיח הציבורי שלנו ימשיך להיות כל כך אלים וחסר כבוד, לא נצליח לשכנע אף אחד לבוא לתרום למדינה. לא חבל?"

מלשכת נתניהו נשלחה ההודעה: "אנו מצרים על הודעתו של פרופ' יעקב פרנקל, שהיא תוצר ישיר של האווירה בה אנו מצויים, לפיה אדם מושמץ מבלי שניתנת לו הזכות לעמוד על טענותיו...".

וכמובן המשפט המאיים ורווי הטחת אשמה: "באווירה הקיימת היום איננו רחוקים מהיום בו איש לא ירצה להתקרב לחיים הציבוריים".

4.

יפה ומכובד שהם משבחים ומהללים את פרנקל, ובהזדמנות זו גם את בחירתם בו, אבל למה לבלף? האם לא ניתנה לפרנקל הזכות להוכיח את טענותיו? ניתנה גם ניתנה. לא פעם ולא פעמיים, אולי 50 פעם בשבע השנים האחרונות, ובטח שגם בחודש האחרון, ודאי וודאי שגם אמש בשידור לאומה.

לעניין האיומים: נראה ששניהם מדברים על עצמם. שניהם עוברים חודשים ארוכים של חבטות ומריטת נוצות, מהאופוזיציה, מהקואליציה שלהם וגם מהציבור שלהם. אז הם בוחרים להפחיד.

אם לא נתנהג יפה, אולי גם הם לא יהיו כאן?

התשובה אחת: מי שלא ראוי, למי שיש שלדים בארון, מי שלא נהג בדרך הישר כל חייו, מי שעושה בכספי ציבור מה שלא היה עושה בכספו שלו - בהחלט לא צריך להיכנס לעולם החיים הציבוריים.

לעניין "המילואים" והוויתור הדרמטי על "הון תועפות" - התירוצים האופנתיים של הנלחם על מקום במערכת הציבורית: די, לאנשים יש חשבונות, שיקולים ויצרים שהם רוצים לספק לעצמם. יש שוחרי הון, יש שוחרי כוח, כבוד, עניין, נגישות, או כל סיבה מקצועית, אישית או נפשית אחרת. אף אחד מההמונים המשתוקקים להיכנס לשירות הציבורי לא עושה טובה. גם לא מילואים.

5.

קריטריונים מסוימים של אתיקה, יושרה, מוסר וניקיון דעת נכנסים אט אט לציבוריות - ונתקלים במלחמת חורמה אדירה של הממסד המדושן, של האוליגרכיה הקיימת. אנשי ציבור עם תיקים פליליים יושבים על כיסאותיהם; יושבי בתי סוהר חוגגים בכנסת; יועץ משפטי לממשלה ושר ביטחון לשעבר שמעסיקים עובדי בית לא חוקיים שולחים/מנדבים את נשותיהם לקחת אחריות, לחתום על עסקת טיעון, וממשיכים במשרתם הבכירה; מנהלי תאגידים שמעכו את כספו של הציבור נאחזים בקרנות המזבח; בנקאים שחילקו למקורבים את הכסף של אחרים יושבים איתן על הקופה; ועוד ועוד ועוד.

יעקב פרנקל לא היה כאן כשהמדינה התחילה להשתנות, ולכן לא יכול היה להעלות בדעתו שיקרה מה שיקרה. נתניהו ולפיד היו צריכים לדעת, אבל הם העדיפו לברוח שוב מהמציאות המשתנה.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט