גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוזר: "חרד למצב הבורסה. אסור להסתכל על הבעיות כנזלת, כמשהו שיעבור"

ועדת הכספים דנה בהתפטרות בכירי הבורסה ■ "מדובר ברעידת אדמה, וייתכן שזו בבואה של הכלכלה הישראלית", אמר יו"ר הוועדה, ח"כ סלומיאנסקי

"השפל הנוכחי בבורסה בת"א הוא לא הראשון בתולדותיה. ההבדל הוא שיושבי ראש רשות ניירות ערך הקודמים לא חשבו שהפתרון לשפל הוא הדחה של מנהליה", כך אמר היום יו"ר הבורסה הפורש, סם ברונפלד, במהלך דיון מיוחד שקיימה ועדת הכספים של הכנסת בנוגע להתייבשות הבורסה.

"אני חרד למצב הבורסה", השיב יו"ר רשות ני"ע, פרופ' שמואל האוזר. "אי אפשר לשבת בשקט ולא לעשות כלום".

ברונפלד והאוזר התייצבו הבוקר במשכן הכנסת לטובת דיון שיזם יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי). זאת, בעקבות ההתפטרות הגורפת של בכירי הבורסה באחד העם, הכוללת את המנכ"לית אסתר לבנון, המשנה למנכ"ל יוני שמש, סמנכ"ל הכספים יוסי טרייסטר, וכאמור ברונפלד עצמו, תוך שבועיים בלבד, כשברקע חלופת ההאשמות בין ברונפלד להאוזר בשאלה מי אחראי למצב הנוכחי בבורסה.

"הבורסה בישראל עוברת טלטלה גדולה מאוד. מדובר ברעידת אדמה, ויתכן שזוהי בבואה של הכלכלה הישראלית", הסביר סלומיאנסקי מדוע ביקש לקיים את הדיון בדחיפות. "יש צורך להתניע חשיבה בנושא, ולהבין מהן הסיבות שבגינן הגענו למצב הנוכחי ומה צריך לקרות בעתיד. אני יודע שישנן ועדות שונות שמטפלות בעניין, אבל קשה להתאים תרופה אם לא יודעים מה המחלה". בהמשך, התריע יו"ר הוועדה כי במקרה הצורך הוא לא יהסס לעשות שינויים בחקיקה.

"הדיון שמתקיים כאן עכשיו הוא אמירה שאנחנו לא מרוצים מהקורה בבורסה. בשורה התחתונה, כרגע הבורסה לא ממלאת את תפקידה", הוסיף ח"כ אלעזר שטרן (התנועה).

סלומיאנסקי ביקש מהאוזר וברונפלד להסביר לח"כים שנכחו בדיון, ביניהם זהבה גלאון (מרצ), עפר שלח (יש עתיד), אראל מרגלית (עבודה), שמעון סולומון (יש עתיד) ובסאל ג'טאס (בל"ד), מה עומד מאחורי הצניחה החדה במחזורי המסחר בת"א, שמאז 2010 נחתכו ביותר מ-40%.

"בשנה שעברה גויסו בבורסה 120 מיליארד שקל באג"ח. לאן נעלם שוק המניות? למה המחזורים יורדים?", תהה ברונפלד ומיד השיב על כך בעצמו: "הבורסה היא אצטדיון כלכלי עליו משחקות הקבוצות - חברות, משקיעים, גופים מוסדיים. הדשא נהדר, הטריבונות נקיות והתאורה מצוינת, רק שאנחנו לא יכולים לעלות למגרש ולהבקיע גולים".

לדבריו, הוא מעולם לא נתקל בתלונות על איכות השירות שהבורסה מספקת. "יש לנו מערכות מסחר משוכללות, שמאפשרות לנו לטפל גם במחזורי מסחר של 10 מיליארד שקל ביום. לכן, השאלה שצריך לשאול היא לאן נעלמו השחקנים בשוק ההון? הבעיה נמצאת במקום אחר, לא בבורסה", טען.

"ללא בורסה יעילה, סיכויי הצמיחה של המשק ייפגעו", אמר האוזר, שכזכור האשים לאחרונה את ברונפלד כי כשל בתפקידו. "יש קשר בין התייבשות הבורסה להיעדר הצמיחה, הגידול בגירעון והגידול באבטלה - והוא העדר מקורות הון", הסביר האוזר. "בהעדר נזילות, קשה לגייס הון והצמיחה נפגעת.

"אנחנו במקום השישי בעולם מבחינת הגנה על המשקיעים. כשמדברים על רגולציה ושוקלים את הדברים, צריך לזכור שרגולציה חסרה פוגעת במשקיעים", הוסיף.

"הטלטלה היא הזדמנות לשינוי"

עם זאת, האוזר - שנאלץ להתמודד עם הטענה שהעומס הרגולטורי מבריח חברות מחוץ לבורסה - הסכים כי צריך להפחית חלק מהדרישות. "יש מקום להקל על הגופים בשוק ההון, לחשוב איך אפשר לתרום לפיתוח השוק לצד דאגה לרווחת הצרכנים, המשקיעים והחברות. עם זאת, הבורסה מתייבשת, ומדובר במשאב לאומי. אנחנו צריכים לעשות כל מאמץ כדי לסייע להצלחתה".

יו"ר הרשות קיבל רוח גבית מחלק מהנוכחים בדיון, ביניהם ח"כ גלאון, שאף שיבחה אותו על המהלכים שהוא נוקט ועל 'אומץ ליבו': "יש עליהום בכל הקשור לעומס רגולציה, ואני מוטרדת מכך שכל התהליכים שקשורים להקלות ברגולציה עלולים לסכן את כספי הציבור. לכן, צריך להסתכל ולראות האם הבורסה מתנהלת כמו שצריך. אולי הגיע הזמן לטלטלה?", הציעה.

גלאון אף הזהירה את הנוכחים מפני טיפול ברגולציה שיפגע במשקיעים. "הבעיה טמונה בכשלים שיש בשוק ההון, שצריך להיות הרבה יותר שקוף ואמין". אז, להערכתה, "מחזורי הבורסה יעלו והיא תחזור להיות מנוע צמיחה".

"צריך לרדת מעניין הרגולציה", סבור ח"כ ג'טאס. "זו האווירה העסקית החדשה. המערכת הניהולית צריכה להתאים את עצמה, וגם הציבור צריך להבין את זה".

אילן פלטו, מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, הדגיש כי "עיקר הבעיה היא בעודף הרגולציה, פגיעה בזכויות קניין של בעלי שליטה, חשיפה אישית לקנסות גם במקרים של טעויות בתום לב, ועלויות מטורפות. כל אלו ביחד מרחיקים את החברות בישראל מהבורסה, והנפגע העיקרי בסופו של דבר הוא האזרח הקטן - יש לו גם פחות מקומות תעסוקה וגם פחות תשואה בהשקעות".

"המשבר בבורסה הוא הזדמנות לשינוי. כיום, במבנה הארגוני הנוכחי שלה, הדירקטורים בבורסה נמנעים מלעשות שינויים", אמר אלי בבלי, יו"ר איגוד קרנות הנאמנות, שקרא להפוך את הבורסה לארגון שעומד בכללי הממשל התאגידי. כידוע, דירקטוריון הבורסה מורכב מבעלי תפקידים בגופים שעליהם הבורסה מפקחת, מה שמקנה לחברי ההנהלה שליטה מסוימת. אגב, אף אחד מחברי הבורסה, שהם למעשה בעליה, לא מצא לנכון להיות היום בדיון.

"צריך להפוך את הבורסה ממלכ"ר לחברה עסקית, כמו בבורסות אחרות בעולם. מהלך כזה יקדם את הבורסה ויהפוך אותה ליותר אטרקטיבית", הוסיף בבלי.

"הנהלת הבורסה עושה כל שביכולתה", אמר ברונפלד. "במארס 2012 הגשתי תזכיר לגבי האופן בו היא צריכה לטפל בירידה במחזורי המסחר, שהועבר גם ליו"ר רשות ני"ע. בהמשך, התזכיר הזה עבר גם לשר האוצר. לכן, הניסיון להציג את הבורסה כמי שיושבת ומחכה לנס, הוא מופרך. אפילו אמרתי שזו הזדמנות לעשות שינויים בבורסה.

"זה לא קרה, ועכשיו כולנו מדברים על נזלת. ההתעסקות בהנהלת הבורסה היא כמו להתעסק בצ'ופצ'יק של הקומקום, ולא בקומקום עצמו - שהוא שוק ההון בישראל".

על כך אמר ח"כ מרגלית כי "הבורסה הישראלית צריכה דם חדש", והציע שהגורם שיעמוד בראשה יהיה בעל אוריינטציה שיווקית: "את ישראל בכלל ואת הבורסה בפרט צריך לשווק. הבורסה בת"א צריכה להפוך ל'נאסד"ק של המזרח התיכון'".

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט