גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סם ברונפלד ואסתר לבנון לא הבינו שהבית בוער"

לראש ני"ע שמואל האוזר אין שום בעיה עם התפטרות הנהלת הבורסה, להפך ■ "ההנהלה הייתה מאוד מיושנת - התפקוד לקה בחסר", אומר גורם המצוי בעניינים ■ גורמים בסביבת הבורסה: "ההנהלה הייתה השעיר לעזאזל בסיפור הזה"

איפה היו יותר אמוציות - בסיפור תיק החליפות שהוביל את יעקב פרנקל להסיר השבוע את מועמדותו לתפקיד נגיד בנק ישראל, או בהתפטרות צמרת הבורסה? גורמים שונים שמכירים היטב את המעורבים, ושנשאלו את השאלה המאוד לא מדעית הזאת, לא מהססים: הזעם של פרנקל, הם אומרים, הוא כסף קטן בהשוואה לכעסים ולדם הרע שזורם בין צמרת הבורסה היוצאת לבין יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר. "זאת הייתה השתלטות עוינת", האשים השבוע סם ברונפלד את האוזר וכנראה התכוון להרבה יותר.

אלא שהאוזר בכלל לא חושב שהוא האיש הרע בסיפור הזה. כבר זמן רב שהוא מוטרד ממצב שוק ההון ומהמקום שאליו הגיע. "שמוליק ממש לא ישן בלילות בגלל מה שקורה שם. חייבים להחזיר לבורסה את מקומה כמנוף הצמיחה של הכלכלה", אומר גורם המכיר אותו היטב ומצטט דברים שאמר האוזר בוועידת שוק ההון של גלובס לפני פחות מחודשיים.

"שגשוג הבורסה יעודד יזמות, ייצור מקומות תעסוקה, יגוון את מקורות המימון, ימשוך השקעות זרות וייטיב בסופו של דבר עם כל אחד ואחד מאיתנו. (...) שוק הון דינמי ובורסה שמספקת נזילות זה אינטרס כלכלי לאומי (...) אנחנו צריכים להפוך כל אבן ולשאול מה אנחנו יכולים לעשות, לחשוב מחוץ לקופסה. לפעול לטובת הנגשה למשקיעים זרים, לחשוב איך מביאים מוצרים חדשים, איך מגדילים את היצע החברות, והוזלת עלויות".

הדברים הללו לא הפתיעו את מביני העניין. הם נאמרו בהמשך ל"מפת הדרכים" לבורסה, שעליה הכריז האוזר בספטמבר 2012 וצעדים נוספים שנקט. אלא שלמרות כל זאת, אומרים מקורבים של האוזר, בבורסה שום דבר לא זז. להפך. המשקיפים שלו בדירקטוריון הבורסה, דיווחו שאפילו תוכניות עבודה אין. המנכ"לית אסתר לבנון והיו"ר המשיכו לדבוק בטענה שהדברים לא נתונים לשליטתם ושהיובש נובע - בחלקו או ברובו - מהמצב הכללי בעולם. "אין תרופה לנזלת, ואין תרופה לשפל בבורסה", אמר ברונפלד לפני כחודשיים, וסיכם: "אנחנו היינו בסדר".

"הם לא הבינו שהבית בוער", מחדד גורם שמקורב להתנהלות הרשות. "הם לא הבינו שהגיע הזמן להחליף דיסקט. אי אפשר לשבת ולא לעשות כלום ורק להגיד 'זה נזלת, זה נזלת'. אם התפקיד של ברונפלד מסתכם בטקסי פתיחה של המסחר, בואו ניקח בחור בן 25, שיקבל שכר מינימום, ידליק את האורות בבוקר ויכבה אותם בערב".

האוזר, ממשיך אותו הגורם, ראה שאין לו עם מי להפוך את האבנים והחליט לעשות את זה לבד. "הוא יצר קואליציה חזקה אצל השרים הרלבנטיים ופעל באינטנסיביות מאחורי הקלעים במיוחד אחרי שמונו שרי האוצר והכלכלה החדשים".

הביקורת חלחלה לחברי דירקטוריון הבורסה, שהבינו שיש להם רוח גבית מהאוזר. בין היתר, הם הזמינו דוח הערכה מחברת הערכה חיצונית, שבשורה התחתונה גם מתח ביקורת על בעלי התפקידים בבורסה.

"בדירקטוריון בבורסה בסך הכול טוב", אומר גורם המצוי בעניין, "והאוזר גם אמר את זה בעבר. אבל מטבע הדברים, הם נזהרים כי חברי הדירקטוריון הם נציגים של גופים שמפוקחים על-ידי הבורסה".

ועל הרקע הזה, החליטה המנכ"לית לבנון לקחת אחריות, ופינתה את כיסאה. ברונפלד לפי גרסאות מסויימות נשמע אז אומר, שבדיעבד, טעה בשעתו בבחירתה. כך או כך, הוא אמר שישמש כמנכ"ל עד שייבחר מחליף, ואף התכוון לשבת בוועדת האיתור. האוזר זעם והודיע שהצעד אינו מקובל עליו. ברונפלד התעקש גם אחרי שהאוזר הבהיר לו כי ישלח בעניין מכתב לדירקטוריון. המכתב נשלח ואז באה ההתפטרות המתוקשרת.

לא נזלת ולא שפעת

האוזר ממש לא חושב שמצב הבורסה משול לנזלת ואפילו לא לשפעת. נכון, אומרים בסביבת הרשות, מאז המשבר של 2008 כל הבורסות בעולם סובלות והקטנות עוד יותר. ועדיין אי אפשר לקבל את זה כמובן מאליו ויש לנסות לשפר.

"התפקוד של הנהלת הבורסה לקה בחסר", מוסיפים הגורמים. "ההנהלה הייתה מאוד מיושנת, היה חוסר קשב לשווקים ולשחקנים השונים. מנהלי הבורסה לא ראו בשוק לקוח בין היתר בגלל שאין תחרות. עם השנים המחזורים עלו והם נהנו מזה למרות שזה לא היה בזכותם. אבל הגלגל מסתובב והיום יש יובש. לא שזה בהכרח באשמתם, אבל הם קיוו שהשוק יסתדר לבד. הם לא שינו את הראש. זה עניין של דור. צריך להבין: מישור ההתייחסות שלהם הוא שנות ה-70 וה-80, אבל מה לעשות ומה שרלבנטי זה מה שקורה בעולם היום".

דוגמה לדברים שאפשר לעשות? לרשות יש רשימה ארוכה. "בא משקיע ואומר: אני רוצה להשקיע בבורסה כאן, אבל כדי להתחבר למידע בישראל יש פרוטוקולי מחשב שהם ישראליים בלבד. למה שלא יהיו בינלאומיים? אפילו הסימון של החברות הוא לא בינלאומי. או נקודה אחרת: למה אפשר לקנות מניות רק דרך חבר בורסה שהוא מראש גורם שקרוב לצלחת? למה לא יכול לשבת גוף בפינלנד, או בלונדון, ולרכוש מניות ישירות? למה הוא צריך לעבור דרך חבר בורסה? וזה לא נגמר שם - מה עם שותפות עם בורסות אחרות בעולם? הדוגמה הבולטת היא היורונקסט - פרי איחוד של הבורסות באמסטרדם, פריז ובריסל, לונדון וליסבון שיצר שותפות עם הבורסה בניו יורק".

וגם בזאת, מוסיף הגורם, הדברים לא מסתיימים - אפשר לדון במוצרים פיננסיים נוספים, במבנה עמלות אחר ועוד ועוד. "יש הרבה דברים אפשריים, אבל אם חושבים שמדובר בנזלת, בטח שלא יעשו כלום".

גורמים בסביבת הבורסה עונים כי עד לאחרונה זכתה הבורסה לשבחים והערכה ונחשבה בעיני רבים לאחת הטובות בעולם. ופתאום, תמהים שם, ברגע אחד, היא הופכת למיושנת ולא רלוונטית?

הגורמים מוסיפים כי אי אפשר להטיל את כל האשמה על המתרחש בשוק ההון על הנהלת הבורסה ולברוח מאחריות. כך למשל לגבי עודף הרגולציה שהבריחה משקיעים. "הנהלת הבורסה הייתה השעיר לעזאזל בסיפור הזה" הם אומרים.

גם ולדמן חוטף

למצב הלא מזהיר של הבורסה חברו גם ההכרזות המתוקשרות של איל וולדמן, בעל השליטה בחברת מלאנוקס, ביחס לעזיבת הבורסה בישראל. "לא נראה לי שנחזור בקרוב לבורסה בתל אביב", הוא הצהיר. גיל שויד, בעל השליטה בצ'ק פוינט, הוסיף עוד קיסם כשהמליץ לחברות טכנולוגיה לא להנפיק בבורסה בישראל.

האוזר חושב שאמירות מהסוג הזה מיותרות. "זה לא שבגלל הדברים של וולדמן או שויד מישהו יעזוב את הבורסה", אומר גורם המכיר את עמדתו. "החברות מרגישות את הקושי. הן לא צריכות שיגידו להן. מי שרוצה ללכת, שיילך. אבל למה להגיד 'תתרחקו מישראל'? יש לזה אפקט מצטבר".

וכאן, כמובן, נכנס עניין הרגולציה. "חברות מוציאות היום תשקיפים של 600-700 עמוד, שאף אחד לא קורא", אומר בכיר בחברה ציבורית בין הגדולות. "חברות כורעות תחת נטל הרגולציה, עד כדי כך שמרב התשומות הניהוליות מוקדשות לכך. זה מכביד אפילו על חברות גדולות, אז מה יגידו הבינוניות?".

האוזר מבין שהכבדת הרגולציה, לא רק שלא תביא חברות לבורסה, אלא גם תוציא מהבורסה את החברות שכבר שם. "אפשר שמטוטלת הרגולציה הלכה רחוק מדי וזה ראוי לדיון ואף לתיקון", אמר לאחרונה. "אני מכיר בעובדה שצריכים למצוא את נקודת האיזון הנכונה ולא לעבור את הגבול, כדי להימנע ממחנק רגולציה, להימנע מהסטת כספים של משקיעים ישראלים לחו"ל, לעודד את העניין של חברות עסקיות ושל משקיעים בבורסה בתל אביב, ולהכיר בחיוניות של הבורסה כמנוף צמיחה".

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35