גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סם ברונפלד ואסתר לבנון לא הבינו שהבית בוער"

לראש ני"ע שמואל האוזר אין שום בעיה עם התפטרות הנהלת הבורסה, להפך ■ "ההנהלה הייתה מאוד מיושנת - התפקוד לקה בחסר", אומר גורם המצוי בעניינים ■ גורמים בסביבת הבורסה: "ההנהלה הייתה השעיר לעזאזל בסיפור הזה"

איפה היו יותר אמוציות - בסיפור תיק החליפות שהוביל את יעקב פרנקל להסיר השבוע את מועמדותו לתפקיד נגיד בנק ישראל, או בהתפטרות צמרת הבורסה? גורמים שונים שמכירים היטב את המעורבים, ושנשאלו את השאלה המאוד לא מדעית הזאת, לא מהססים: הזעם של פרנקל, הם אומרים, הוא כסף קטן בהשוואה לכעסים ולדם הרע שזורם בין צמרת הבורסה היוצאת לבין יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר. "זאת הייתה השתלטות עוינת", האשים השבוע סם ברונפלד את האוזר וכנראה התכוון להרבה יותר.

אלא שהאוזר בכלל לא חושב שהוא האיש הרע בסיפור הזה. כבר זמן רב שהוא מוטרד ממצב שוק ההון ומהמקום שאליו הגיע. "שמוליק ממש לא ישן בלילות בגלל מה שקורה שם. חייבים להחזיר לבורסה את מקומה כמנוף הצמיחה של הכלכלה", אומר גורם המכיר אותו היטב ומצטט דברים שאמר האוזר בוועידת שוק ההון של גלובס לפני פחות מחודשיים.

"שגשוג הבורסה יעודד יזמות, ייצור מקומות תעסוקה, יגוון את מקורות המימון, ימשוך השקעות זרות וייטיב בסופו של דבר עם כל אחד ואחד מאיתנו. (...) שוק הון דינמי ובורסה שמספקת נזילות זה אינטרס כלכלי לאומי (...) אנחנו צריכים להפוך כל אבן ולשאול מה אנחנו יכולים לעשות, לחשוב מחוץ לקופסה. לפעול לטובת הנגשה למשקיעים זרים, לחשוב איך מביאים מוצרים חדשים, איך מגדילים את היצע החברות, והוזלת עלויות".

הדברים הללו לא הפתיעו את מביני העניין. הם נאמרו בהמשך ל"מפת הדרכים" לבורסה, שעליה הכריז האוזר בספטמבר 2012 וצעדים נוספים שנקט. אלא שלמרות כל זאת, אומרים מקורבים של האוזר, בבורסה שום דבר לא זז. להפך. המשקיפים שלו בדירקטוריון הבורסה, דיווחו שאפילו תוכניות עבודה אין. המנכ"לית אסתר לבנון והיו"ר המשיכו לדבוק בטענה שהדברים לא נתונים לשליטתם ושהיובש נובע - בחלקו או ברובו - מהמצב הכללי בעולם. "אין תרופה לנזלת, ואין תרופה לשפל בבורסה", אמר ברונפלד לפני כחודשיים, וסיכם: "אנחנו היינו בסדר".

"הם לא הבינו שהבית בוער", מחדד גורם שמקורב להתנהלות הרשות. "הם לא הבינו שהגיע הזמן להחליף דיסקט. אי אפשר לשבת ולא לעשות כלום ורק להגיד 'זה נזלת, זה נזלת'. אם התפקיד של ברונפלד מסתכם בטקסי פתיחה של המסחר, בואו ניקח בחור בן 25, שיקבל שכר מינימום, ידליק את האורות בבוקר ויכבה אותם בערב".

האוזר, ממשיך אותו הגורם, ראה שאין לו עם מי להפוך את האבנים והחליט לעשות את זה לבד. "הוא יצר קואליציה חזקה אצל השרים הרלבנטיים ופעל באינטנסיביות מאחורי הקלעים במיוחד אחרי שמונו שרי האוצר והכלכלה החדשים".

הביקורת חלחלה לחברי דירקטוריון הבורסה, שהבינו שיש להם רוח גבית מהאוזר. בין היתר, הם הזמינו דוח הערכה מחברת הערכה חיצונית, שבשורה התחתונה גם מתח ביקורת על בעלי התפקידים בבורסה.

"בדירקטוריון בבורסה בסך הכול טוב", אומר גורם המצוי בעניין, "והאוזר גם אמר את זה בעבר. אבל מטבע הדברים, הם נזהרים כי חברי הדירקטוריון הם נציגים של גופים שמפוקחים על-ידי הבורסה".

ועל הרקע הזה, החליטה המנכ"לית לבנון לקחת אחריות, ופינתה את כיסאה. ברונפלד לפי גרסאות מסויימות נשמע אז אומר, שבדיעבד, טעה בשעתו בבחירתה. כך או כך, הוא אמר שישמש כמנכ"ל עד שייבחר מחליף, ואף התכוון לשבת בוועדת האיתור. האוזר זעם והודיע שהצעד אינו מקובל עליו. ברונפלד התעקש גם אחרי שהאוזר הבהיר לו כי ישלח בעניין מכתב לדירקטוריון. המכתב נשלח ואז באה ההתפטרות המתוקשרת.

לא נזלת ולא שפעת

האוזר ממש לא חושב שמצב הבורסה משול לנזלת ואפילו לא לשפעת. נכון, אומרים בסביבת הרשות, מאז המשבר של 2008 כל הבורסות בעולם סובלות והקטנות עוד יותר. ועדיין אי אפשר לקבל את זה כמובן מאליו ויש לנסות לשפר.

"התפקוד של הנהלת הבורסה לקה בחסר", מוסיפים הגורמים. "ההנהלה הייתה מאוד מיושנת, היה חוסר קשב לשווקים ולשחקנים השונים. מנהלי הבורסה לא ראו בשוק לקוח בין היתר בגלל שאין תחרות. עם השנים המחזורים עלו והם נהנו מזה למרות שזה לא היה בזכותם. אבל הגלגל מסתובב והיום יש יובש. לא שזה בהכרח באשמתם, אבל הם קיוו שהשוק יסתדר לבד. הם לא שינו את הראש. זה עניין של דור. צריך להבין: מישור ההתייחסות שלהם הוא שנות ה-70 וה-80, אבל מה לעשות ומה שרלבנטי זה מה שקורה בעולם היום".

דוגמה לדברים שאפשר לעשות? לרשות יש רשימה ארוכה. "בא משקיע ואומר: אני רוצה להשקיע בבורסה כאן, אבל כדי להתחבר למידע בישראל יש פרוטוקולי מחשב שהם ישראליים בלבד. למה שלא יהיו בינלאומיים? אפילו הסימון של החברות הוא לא בינלאומי. או נקודה אחרת: למה אפשר לקנות מניות רק דרך חבר בורסה שהוא מראש גורם שקרוב לצלחת? למה לא יכול לשבת גוף בפינלנד, או בלונדון, ולרכוש מניות ישירות? למה הוא צריך לעבור דרך חבר בורסה? וזה לא נגמר שם - מה עם שותפות עם בורסות אחרות בעולם? הדוגמה הבולטת היא היורונקסט - פרי איחוד של הבורסות באמסטרדם, פריז ובריסל, לונדון וליסבון שיצר שותפות עם הבורסה בניו יורק".

וגם בזאת, מוסיף הגורם, הדברים לא מסתיימים - אפשר לדון במוצרים פיננסיים נוספים, במבנה עמלות אחר ועוד ועוד. "יש הרבה דברים אפשריים, אבל אם חושבים שמדובר בנזלת, בטח שלא יעשו כלום".

גורמים בסביבת הבורסה עונים כי עד לאחרונה זכתה הבורסה לשבחים והערכה ונחשבה בעיני רבים לאחת הטובות בעולם. ופתאום, תמהים שם, ברגע אחד, היא הופכת למיושנת ולא רלוונטית?

הגורמים מוסיפים כי אי אפשר להטיל את כל האשמה על המתרחש בשוק ההון על הנהלת הבורסה ולברוח מאחריות. כך למשל לגבי עודף הרגולציה שהבריחה משקיעים. "הנהלת הבורסה הייתה השעיר לעזאזל בסיפור הזה" הם אומרים.

גם ולדמן חוטף

למצב הלא מזהיר של הבורסה חברו גם ההכרזות המתוקשרות של איל וולדמן, בעל השליטה בחברת מלאנוקס, ביחס לעזיבת הבורסה בישראל. "לא נראה לי שנחזור בקרוב לבורסה בתל אביב", הוא הצהיר. גיל שויד, בעל השליטה בצ'ק פוינט, הוסיף עוד קיסם כשהמליץ לחברות טכנולוגיה לא להנפיק בבורסה בישראל.

האוזר חושב שאמירות מהסוג הזה מיותרות. "זה לא שבגלל הדברים של וולדמן או שויד מישהו יעזוב את הבורסה", אומר גורם המכיר את עמדתו. "החברות מרגישות את הקושי. הן לא צריכות שיגידו להן. מי שרוצה ללכת, שיילך. אבל למה להגיד 'תתרחקו מישראל'? יש לזה אפקט מצטבר".

וכאן, כמובן, נכנס עניין הרגולציה. "חברות מוציאות היום תשקיפים של 600-700 עמוד, שאף אחד לא קורא", אומר בכיר בחברה ציבורית בין הגדולות. "חברות כורעות תחת נטל הרגולציה, עד כדי כך שמרב התשומות הניהוליות מוקדשות לכך. זה מכביד אפילו על חברות גדולות, אז מה יגידו הבינוניות?".

האוזר מבין שהכבדת הרגולציה, לא רק שלא תביא חברות לבורסה, אלא גם תוציא מהבורסה את החברות שכבר שם. "אפשר שמטוטלת הרגולציה הלכה רחוק מדי וזה ראוי לדיון ואף לתיקון", אמר לאחרונה. "אני מכיר בעובדה שצריכים למצוא את נקודת האיזון הנכונה ולא לעבור את הגבול, כדי להימנע ממחנק רגולציה, להימנע מהסטת כספים של משקיעים ישראלים לחו"ל, לעודד את העניין של חברות עסקיות ושל משקיעים בבורסה בתל אביב, ולהכיר בחיוניות של הבורסה כמנוף צמיחה".

עוד כתבות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות