גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופטים מתקוממים על הביקורת נגדם בתיקי אונס

מערכת המשפט מתחילה להגן על עצמה, נוכח המתקפות החריפות על שופטים הדנים בתיקי אונס, ועקב מאמר של האלוף (במיל') איילנד שקרא להגביל את עוצמת השופטים ■ השופט אורנשטיין: "לנקוט נגד המשמיצים צעדים מיידיים וחריפים"

האם מערכת המשפט מתעוררת ומתחילה להגן על עצמה, נוכח המתקפות החריפות על שופטים בתקשורת? כך עולה מתכתובת פנימית בין חברי נציגות השופטים מהימים האחרונים, שהגיעה לידי "גלובס".

הסערה המתחוללת בקרב השופטים נגעת בין היתר לביקורת הבלתי מוצדקת שנמתחה על הרכב השופטים, צבי סגל, משה דרורי ויורם נועם מבית המשפט המחוזי בירושלים, שדנו בתיק אונס שהתנהל בפניהם בשנת 2008, ושבמסגרתו הואשמו כמה קטינים פלסטינים באונס קטינה יהודייה. נטען כי השופטים איפשרו את השפלתה של המתלוננת באולם המשפט, ואילצו אותה להדגים כיצד נאנסה - ואולם כל הפרטים שפורסמו בנושא זה היו שגויים ומעוותים.

בעקבות הדברים פירסם בשבוע שעבר האלוף (במיל') גיורא איילנד מאמר ביקורת ב"ידיעות אחרונות", שעורר את זעמם של השופטים.

על-פי מהלכי הימים האחרונים, נראה כי המערכת המשפטית מתעוררת ויוצאת מהקיפאון התקשורתי, שבמסגרתו איש מהגורמים הבכירים במערכת - נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס; מנהל בתי המשפט, מיכאל שפיצר; ויו"ר נציגות השופטים, ורדה וירט-ליבנה - לא השמיע את קולו.

"שופטים רבים הופכים עם השנים אטומים מתנשאים ומנותקים מהעם", כתב איילנד במאמרו. "הגיע הזמן להגביל הן את עוצמתם של השופטים והן של היועצים המשפטיים ולייצר יכולת של ביקורת אמיתית עליהם".

בעקבות זאת מיהר שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, איתן אורנשטיין, חבר נציגות השופטים, לפנות לדוברת בתי המשפט, אילת פילו, וכינה את מאמרו של איילנד "דברי-בלע".

לדבריו, "הדברים שנכתבו מדירים שינה מעיני שופטים רבים, והם חלק ממסע הולך ונמשך של פגיעה בשופטים, המהווים גם זילות והסתה במערכת המשפט, אך דומני שדברים כה חמורים, ועוד על-ידי אלוף במיל', טרם נכתבו. אנו סבורים כי יש לעצור את ההידרדרות האמורה ולנקוט צעדים מיידיים וחריפים, בטרם יהיה זה מאוחר מדי לתקן את שנעשה".

אורנשטיין, שציין כי הוא פועל על דעתה של יו"ר הנציגות וירט-ליבנה, השוהה בחו"ל, ציין בשם השופטים כי "ציפינו שעוד היום תצא הכחשה נחרצת של המערכת, אך כזאת לא אירע".

דבריו של אורנשטיין באו על רקע התקוממות של רבים מהשופטים חברי הנציגות. כך למשל, כתב השופט אחיקם סטולר מבית המשפט המחוזי מרכז: "אני סבור כי יש להגיב באופן מיידי להתקפות בעיתונות, כדי שקולנו יישמע. הדרך הנאותה היא לשכור שירותיו של איש תקשורת, שידברר את נציגות השופטים".

השופט משה הכהן מבית המשפט המחוזי בירושלים הזכיר, לצד מאמרו של איילנד, גם את מאמר הביקורת של הסופרת יוכי ברנדס ב"ישראל היום", שבו כתבה כי "עושה רושם שהיושבים על כס המשפט חיים בבועה. סוטי המין פוגעים רק בבנותינו. הבריונים מטילים חיתתם רק ברחובותינו. הנהגים משתוללים רק בכבישינו. לשופטים יש כנראה בנות, רחובות וכבישים משלהם".

"לא מדובר באזובי קיר משולי החברה", כתב השופט משה הכהן לחבריו, "אלא במובילי דעת קהל, אנשי האליטה והאינטליגנציה, והגל התקשורתי העכור השוטף אותנו, אם לא יזכה לתגובה הולמת, ימשיך להתגלגל הלאה ולא ייעצר".

כהן מתח ביקורת על השתיקה מצד ראשי המערכת וציין כי "השופטים הופכים לאחרונה יותר ויותר לאסקופה נדרסת בזירה התקשורתית והדברים מחלחלים לציבור הרחב. שתיקה והרכנת ראש בתקווה שהגל יעבור איכשהו היא מדיניות מוטעית, שכן בנסיבות כאלה - שתיקה כהודאה היא".

אורנשטיין השיב לחבריו בנציגות כי "השופטת וירט-ליבנה, הנמצאת בחו"ל, מודעת להתרחשויות, ואף היא, כמו כולנו, מוטרדת מהן. לאחר שובה לארץ בשבוע הבא, ייבחנו הדברים, ויישקלו הצעדים שיש לנקוט".

"מאמרו של איילנד מקרין רדידות"

את תשובתו לפנייתו של השופט אורנשטיין לדוברת בתי המשפט, העביר מנהל בתי המשפט מיכאל שפיצר לכלל השופטים והרשמים.

"קראתי את המייל שלך כמו גם תגובות נוספות", כתב שפיצר. "לצערי, מאמרו של האלוף במיל' איילנד מקרין רדידות, השתלחות וחוסר הכרה בסיסי של מערכת המשפט, כל זאת תוך הפרחת סיסמאות כוללניות וסתמיות ודומה שכל קורא בר-דעת מבין זאת.

"המאמר לא נעלם מעינינו, כמו גם הנזק שהוא גורם, אולם תגובה לכך רק עלולה להוסיף שמן למדורה התקשורתית שבעיצומה אנו מצויים. ייתכן כי סיבות אישיות סמויות מן העין הביאו את מר איילנד להרחיב את כתיבתו גם לתחומי המשפט ולנצל את הבמה התקשורתית העומדת לרשותו".

"צריך לזכור", הוסיף שפיצר, "שלא פעם אנחנו פועלים בידיים קשורות. כך למשל, אין בידינו לפרסם מידע מתיקים שחל עליהם חיסיון, גם אם הפרסומים בקשר לאותם תיקים אינם מבוססים ומושתתים על חצאי ורבעי דברים. השופטים יודעים היטב שהמערכת מגינה עליהם בכל יכולתה, גם אם הדברים נעשים בצנעה".

במייל נוסף שהועבר לכלל השופטים למחרת היום, העביר שפיצר קישורים לשני תיקים משפטיים שבהם היה מעורב איילנד - האחד הוא תביעה קטנה שבה חויב בתשלום 1,000 שקל, והאחר הוא פסק דינו של השופט נעם סולברג מימיו בבית המשפט המחוזי בירושלים, שבו אוזכרה באופן שלילי פנייתו של איילנד לסרן ר', כדי לברר אפשרות שייסוג מתביעת לשון הרע שהגיש נגד העיתונאית אילנה דיין. "זה מה שנקרא גילוי נאות", חתם שפיצר.

"עצמאות שיפוטית"

דוברת בתי המשפט מסרה בתגובה להתפתחויות האחרונות כי "ביקורת על מערכת בתי המשפט היא דבר לגיטימי, ומערכת המשפט קשובה לה. יחד עם זאת, ראוי שהביקורת תהא עניינית, הוגנת ומאוזנת.

"לטעמנו הגורם המבקר צריך לכלול גילוי נאות, שהיא חובה עיתונאית ממעלה ראשונה. מאמרו של גיורא איילנד היה כוללני וגורף, וכלל הטחת עלבונות בלשון בוטה כלפי מערכת בתי המשפט וכלפי השופטים. כל זאת בלא לגלות כי לאיילנד היו מספר היתקלויות במסגרת הליכים משפטיים".

עוד ציינה הדוברת כי "יש חשיבות עצומה לעצמאות השיפוטית, המוענקת לשופטים בביצוע מלאכת השפיטה. המערכת בהחלט נתונה לביקורת. קיימת ביקורת שיפוטית על החלטות ופסקי דין, ובנוסף פתוחה המערכת הן לביקורת של נציב תלונות הציבור על שופטים והן לביקורת ציבורית.

"ביקורת שכל עניינה ליבוי קולות מתלהמים - מוסיפה שמן למדורה, אינה מסייעת במציאת פתרונות הולמים ופוגעת שלא בצדק באמון הציבור במערכת המשפט".

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"