גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הקשר בין עוני לבתי שימוש

כמה ארוחות צהריים יכול הודי לאכול ב-1.17 שקלים?

החדשות היו טובות מאוד, לשם שינוי. הודו אינה מניבה אותן לעתים קרובות. חלקם של העניים באוכלוסייה פחת בתוך שבע שנים (2004-2011) מ-37% ל-22%. זו ירידה כמעט-סינית. הודו התקרבה בזה כדי נגיעה אל היעד שהציב האו"ם ב-1990: הפחתת העוני בעולם ב-50% עד שנת 2015.

הטור הזה ציין לפני שבועיים את תרועת-הניצחון המאופקת מאוד שבקעה מהודו http://tinyurl.)com/lvkt48n). היא הייתה מאופקת, מפני שרוב החדשות הכלכליות והחברתיות בהודו בימים האלה אינן מצדיקות תרועות. הכלכלה הלאומית נתקעה, שיעורי הצמיחה פוחתים, המטבע מאבד את ערכו, מחירי המזון ותעריפי האנרגיה מאמירים (גולדמן-זאקס הורידה אתמול את הודו בדירוג המלצותיה ל- underweight) אבל נתוני העוני של רשות התכנון הלאומית הראו בעליל, כי הודו מתקדמת. הם גם שירתו את צרכיה המידיים של מפלגת השלטון, המועמדת כנראה לתבוסה בבחירות של השנה הבאה.

אבל מאז התפרסמה הסטטיסטיקה התפתח ויכוח מרתק, לפעמים רציני ולפעמים מגוחך, על הרלוונטיות של הנתונים האלה. כל מי שעוקבים אחרי שאלות של עוני, תהיה ארץ מוצאם אשר תהיה, יוכלו להניד בראשיהם. כוחו של הוויכוח הזה יפה כמעט לכל חברה, אפילו חברות מפותחות. חוץ מצפון קוריאה, נדמה לי ששום ארץ עדיין לא הודיעה על הצלחתה לבער את העוני, אם כי אחדות הצליחו לבער את העושר.

עוני אינו רק כסף

מיהו עני? אבני-הבוחן הן בהכרח שרירותיות. ב-2005, הבנק העולמי העמיד את קו "העוני המוחלט" על שכר של 1.25 דולרים ביום. בארה"ב, אופן החישוב לא השתנה מאז 1965, בהתאמה לאינפלציה. הוא עומד על 15 דולר ביום (בכסף של 2009). הסכומים האלה צריכים התאמה לכוח הקנייה וליוקר המחיה.

יתר על כן, כלכלני הבנק העולמי מציעים אמות מידה נוספות לשערוך העוני. כמובן, הוא מתבטא קודם כל ב"היעדר משאבים מספיקים לספק את צורכי היסוד של החיים", אבל גם באמות מידה הבאות: מחלות תכופות ומוות מוקדם; בערות וחינוך לקוי, המחבלים ביכולתו של היחיד "להבין את העולם ואת עצמו"; תנאי מחיה המסכנים את בריאותו הגופנית והנפשית; עבודה שהיא במקרה הטוב לא-מספקת ובמקרה הרע מסוכנת; "מחסור מופגן של כבוד עצמי, היעדר כבוד מצד אחרים"; היעדר השפעה על חיי הקהילה.

את רוב הקריטריונים האלה קצת קשה לכמת במשוואות מתמטיות, אבל כרוכה בהן תזכורת על חלקיות תוקפו של כל מחקר על העוני. צריך להגיד שדעתם של מייסדי הודו המודרנית, אילו קראו את המחקר, הייתה נוחה מרוחו. המהטמה גאנדהי חשב את העוני החומרי לאופציה הריאלית היחידה, כל זמן שההסתפקות במועט מזמנת עושר ספיריטואלי. אחד הכלכלנים המחוננים ביותר של זמננו, ההודי אמארטיה סן, חתן פרס נובל, היה ממקורות ההשראה של המחקר הזה (את כל 300 וכמה עמודיו אפשר לקרוא על הרשת, ב-http://tinyurl.com/mggfgg3).

"תוצאות כה מוגבלות"

אמארטיה סן עצמו התחיל את הוויכוח במקרה. הוא מבלה את רוב זמנו מחוץ להודו. בגיל 80 הוא עדיין פעיל נמרץ בקמפוסים באמריקה ובבריטניה, פרופסור בהרווארד, האסיאני הראשון שעמד אי-פעם בראש קולג' בריטי יוקרתי באוניברסיטת אוקספורד. אבל הוא היה החודש בדלהי לרגל פרסום ספר חדש על עניין הודי מאוד: חוסר השוויון הקיצוני, המאפיין את שגשוגה הכלכלי (Uncertain Glory - אפשר למצוא באמזון).

הודו הצטרפה אל ליגת הנמרים של אסיה רק בשנות ה-90, אם גם לא בדילוגי-סין, תוצאה של רפורמות כלכליות חלקיות. במרוצת 20 השנה האחרונות התהווה בה מעמד ביניים מרשים: פרופ' סן מעמיד אותו על 100 מיליון, "יותר מאוכלוסייתן של ארצות רבות". אבל בהודו יש כמעט 1.3 מיליארד בני אדם. כאשר מאה מיליון עושים חיל, וממלאים קניונים ענקיים בכל מרכז עירוני, איפה נמצאים כל השאר?

"בכל קורות העולם קשה למצוא דוגמאות להתפתחות כלכלית כה מהירה, לאורך זמן כה גדול, עם תוצאות כה מוגבלות בצמצום הקיפוח האנושי", כותב סן.

איפה בכלל צריך להתחיל? תזונה לקויה, שבגללה 43% מילדי הודו סובלים ממשקל-חסר (רק 2% בסין); מחסור בבתי-שימוש, שמפניו חצי האוכלוסייה עושה את צרכיה מתחת לפני השמים, עניין מסוכן במיוחד בשביל נשים; להבדיל, אף אחת מ-200 האוניברסיטאות הטובות ביותר בעולם אינה נמצאת בהודו.

התקשורת (בלשון האנגלית, שהיא בהכרח נחלת מיעוט קטן, אבל יש לה השפעה מכרעת על האליטות) קיבלה את ספרו של סן בעניין עצום. אולי זו עדות נוספת להשפעה חסרת-היחס של אינטלקטואלים שמאליים על המדיה. ככה זה, כנראה, בכל הארצות חוץ מצפון קוריאה. אבל העניין בספרו של סן לא היה חד-צדדי. סן הוזמן להתווכח בפומבי, בשידור טלוויזיה חי, עם מבקר ותיק וקולני של דעותיו, כלכלן הודי מפורסם אחר, ג'אגאדיש בהוואגוואטי, פרופ' באוניברסיטת קולומביה בניו יורק.

ואז הוא אמר: רק לא NaMo

בהאוואגוואטי מאשים את סן, שהוא "מעלה מס שפתיים" לפיתוח כלכלי, והתרופות שהוא מציע יסבו "נזק עצום" למהלך התקין. בהאווגוואטי סומך את ידיו על דגם הפיתוח של גוג'אראט, מדינה בחוף הצפון מערבי של הודו, שרשמה שיעורי צמיחה שנתיים של עד 9% בעשר השנים האחרונות. הליברליזציה של חוקיה משכה אליה השקעות ענק ממדינות אחרות של הודו ומחלקים אחרים של העולם (כולל ישראל. חברה ישראלית מפתחת שם נמל עמוק-מים).

למרבה חוסר הנוחיות הפוליטית, אי אפשר להזכיר בימים האלה את גוג'אראט מבלי להזכיר את האיש הידוע עכשיו יותר ויותר בראשי התיבות של שמו NaMo, הלוא הוא נארנדרה מודי, ראש ממשלת גוג'אראט ואבי "הנס הכלכלי" שלה. מודי הוא המועמד הכמעט-ודאי של האופוזיציה לראשות הממשלה בבחירות הממשמשות ובאות (לא יאוחר ממאי 2014).

יש לו כריזמה, כישרון רטורי, ביוגרפיה מרשימה, רקורד פוליטי מזהיר, ניסיון רב בניהול. אבל יש לו גם שונאים רבים, הזוכרים לו את חטא נעוריו: טבח של המוני מוסלמים באהמדאבאד, העיר הגדולה ביותר במדינתו, לפני 11 שנה. הוא נושא הדגל של הימין ההינדואי הדתי, שתוכניותיו אינן מתיישבות עם האתוס החילוני רב-השנים של הודו (הבריטים חילקו את תת היבשת לשתי מדינות, אחת מהן מוסלמית. אבל הודו מעולם לא הסכימה לתווית של "מדינה הינדואית", אף כי 80% מתושביה הם הינדו).

פרופ' סן נשאל בראיון טלוויזיה מה דעתו על "NaMo בתור אזרח הודי", הוא השיב, "אינני רוצה בו כראש ממשלתי". מדוע? מפני שאין הוא חילוני מספיק, ומפני שדגם הפיתוח שלו אינו בן-החלה בשאר חלקי הודו.

רק זה היה חסר לאופוזיציה. בטונים שישראלים מכירים יפה מזירתם הפוליטית, הפטריוטיות של פרופ' סן הועמדה בספק. "האם יש לו בכלל זכות הצבעה?", שאל חבר פרלמנט מן הימין. הוא קרא לשלול מסן את ה"בהאראט ראטנה", אות הכבוד האזרחי הגבוה ביותר של הודו, שהוענק לו ב-1999.

רעב, עם חמש רופיות בכיס

הפוליטיזציה של הוויכוח אולי לא הייתה הכרחית, אבל כנראה הייתה בלתי נמנעת. הכול עכשיו פוליטי בדמוקרטיה הרעשנית והפלורליסטית הזו. הכול - כולל הסטטיסטיקה של העוני.

אם נקבל אותה כפשוטה, משפחה כפרית בהודו, המוציאה 3,000 רופיות בחודש (175 שקל), ומשפחה עירונית המוציאה 4,000 רופיות (235 שקל) נמצאות "מעל לקו העוני". פוליטיקאים של מפלגת השלטון חשבו שהקו גבוה מדי. אחד מהם, ממומבאיי, הבירה הפיננסית של הודו, הכריז ש-12 רופיות (70 אגורות) מספיקות להאכיל אדם ממוצע בצהריים. פוליטיקאי אחר, מן הבירה דלהי, הוריד את המשוכה עוד יותר: חמש רופיות (29 אגורות) מספיקות לארוחת צהריים סבירה.

עיתונאי ב"טיימס אוף אינדיה" ניסה להעמיד את ההכרזה הזו במבחן. הוא יצא לרחובות עיר הבירה רעב, עם שטר של חמש רופיות בכיסו. המינימום שנדרש למנה צנועה של אורז ושעועית היה 33 רופיות (1.93 שקל). חמש? לגלג רוכל אחד. "יספיקו לך אולי לכוס מים".

מאיפה באו אם כן חמש הרופיות? העיתונאי בדק ומצא, שזה המחיר של ארוחה מסובסדת במזנון חברי הפרלמנט בדלהי. הוויכוח אגב עדיין לא הסתיים. שר החקלאות בממשלה של מדינת אסאם, ענייה מרודה בצפון מזרח הודו, הכריז ש-20 רופיות (1.17 שקל) יכולות למלא את קיבותיהם של שמונה בני אדם. ראש הממשלה של אסאם הסתייג, אבל המיניסטר עומד על דעתו: אין לו על מה להתנצל, הוא יכנס מסיבת עיתונאים כדי להוכיח את זה. המתינו-נא בנשימה עצורה.

התערובת של פוליטי ואקדמי היא תמיד בעייתית. בייחוד בחברה פתוחה ובמערכת דמוקרטית. אינטלקטואלים ראויים ליותר כבוד ממה שדמוקרטיות מוכנות להעניק להן, וממה שחולקות להם קהילות גדפניות של טוקבקיסטים אנונימיים. אבל על הודו אפשר לפחות להגיד שגם כאשר היא בלתי נעימה, היא תמיד מעניינת.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט