גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטכנולוגיה שיכולה להרוג אתכם

מערכת הרפואה בעולם עושה שימוש גובר במידע דיגיטלי ■ לצד היתרונות הרבים, המהפכה הזו גורמת לסכנות ובמקרים מסוימים גם למוות ■ פרופ' למידע רפואי שאימו נפטרה בגלל טעות: "אם היו גיליונות נייר, זה לא היה קורה"

כשאמו בת ה-84 של סקוט סילברסטין, בטי, החלה לגמגם, הוא דאג שהיא נמצאת בעיצומו של שבץ והבהיל אותה לבית החולים. לאחר שאושפזה, סילברסטין, שהינו רופא, הציץ בגיליון הרפואי של אימו.

גיליונות רפואיים דיגיטליים אמורים להפוך את הטיפול הרפואי לבטוח יותר, על ידי אספקת יותר מידע. הוא ראה שהתרופה סוטלול, ששולטת בפעימות לב מואצות, רשומה בצדק כאחת התרופות שלה.

לאחר כמה ימים, כשהתעוררה בעיה בלבה, הוא שוב בחן את הגיליון והיה המום לגלות שהתרופה כבר לא מופיעה ברשימה. לאחר מכן סבלה אימו מקרישי דם, דיממה ונזקקה לניתוח חירום במוח. היא נפטרה ב-2011. סילברסטין מאשים את הגיליונות הרפואיים הבעייתיים של בית החולים במותה.

"הייתי נוכח כשהם הכניסו אותה לתוך שק גופות והניחו אותה בתוך מכונית לוויות בחניה שלי", אמר סילברסטין, שהגיש תביעה על גרימת מוות ברשלנות. "אם היו גיליונות נייר, זה לא היה קורה". בית החולים Abington Memorial סירב להגיב לטענות.

גיליונות רפואיים אלקטרוניים אמורים לשפר את הטיפול הרפואי על ידי כך שהם מספקים לרופאים גישה מהירה להיסטוריה הרפואית של מטופלים, למרשמי תרופות, לתוצאות מעבדה ולנתונים חיוניים אחרים. על אף שמערכות ממוחשבות הפחיתו טעויות מסוגים מסוימים, המעבר מנייר למערכות דיגיטליות יצר בעיות חדשות.

מינונים של תרופות

מינונים מסוכנים של תרופות ניתנו למטופלים בגלל ממשק מבלבל של תוכנות גיליונות רפואיים; מטופלים עברו ניתוחים בלתי נחוצים מכיוון שהגיליונות הרפואיים שלהם הציגו מידע לא נכון; ועיכובים ברשתות המחשב בשליחת הדמיות, למשל, גרמו לנזק חמור ואף למוות, כך על פי מחקר שפורסם ב-2011.

על פי מחקר אחר מספר הדוחות על טעויות רפואיות הקשורות לגיליונות רפואיים אלקטרוניים הולך וגדל. מתוך 3,099 מקרים שדווחו במהלך תקופה של שמונה שנים, 1,142 הוגשו ב-2011, יותר מפי שניים יחסית ל-2010.

גיליונות רפואיים אלקטרוניים, אבן הפינה של מאמציו של נשיא ארה"ב ברק אובמה להפוך את מערכת הבריאות האמריקאית לעדכנית, הפכו לשגרה בקליניקות רפואיות. כ-69% מהרופאים בארה"ב השתמשו בגיליונות רפואיים ב-2012, כך על פי כתב העת Health Affairs. המספר הזה צפוי לגדול שכן הממשלה מציעה בונוסים עבור אימוץ מוקדם של הטכנולוגיה והחל מ-2015 גם תטיל קנסות על מי שלא ישדרג את המערכת.

24 מיליארד דולר

היקף שוק הגיליונות האלקטרוניים עומד על 24.2 מיליארד דולר ברחבי העולם בשנה החולפת והצפי כי השוק יגדל בממוצע ב-10% מדי שנה עד ל-2015, כך על פי חברת המחקר Accenture Research. הספקים הגדולים ביותר של המערכות הללו הם Epic Systems Corp, McKesson Corp, Cerner Corp, Allscripts Healthcare Solutions, ו-Siemens AG.

גיליונות אלקטרוניים הפחיתו עד מאוד טעויות רפואיות שכיחות. עתה נמנעות 17 מיליון טעויות רפואיות בארה"ב מדי שנה בשל שימוש של בתי החולים במערכות ממוחשבות להזמנת מרשמים, כך על פי מחקר שפורסם בפברואר ב-Journal of the American Medical Informatics Association.

במערכות כאלה, כתב יד לא ברור אינו בעייתי, ורופאים מקבלים התראות כאשר הם מנסים לרשום צירופים מסוכנים של תרופות. "לא הייתי חוזרת לגיליונות נייר לעולם - אין שום ספק שהגיליונות האלקטרוניים יותר טובים", כך אומר ליאורה הורביץ, רופאה ופרופ' לרפואה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל. "אבל למרות שהם טובים, הם רחוקים כל כך מלהיות מצוינים שזה מדהים".

אחיות מתלוננות

באחרונה התלוננו אחיות ב-Marin General Hospital בקליפורניה על מערכת של גיליונות רפואיים אלקטרוניים מתוצרת McKesson אשר גרמה, לטענתם, להזמנת תרופות לא נכונות למטופלים. מבית החולים נמסר כי חלה התקדמות בטיפול בנושאים הללו, כי ההשקעה היתה "מאתגרת" וכי "התוצאה היא בית חולים בטוח יותר למטופלים". מן החברה נמסר כי היא משתפת פעולה עם בית החולים לפתרון הבעיה.

בשנה שעברה הופנתה ביקורת מצד אחיות העובדות במחוז קוטרה קוסטה שליד סן פרנסיסקו. הן התלוננו על תקלות במערכת של המחוז, שעלותה 45 מיליון דולר, כמו תרופות שנעלמות מתיקים אלקטרוניים ומסכנות את חיי החולים.

תוך חודש, הוגשו 129 תלונות על ידי אחיות בבתי החולים של המחוז, שם נתגלעו הבעיות הקשות ביותר. חלק מהבעיות נבעו בגלל טעות אנוש - תרופות שהוקלדו לא נכון לתוך המערכת, אך לדברי מנהל מחלקת המחשב של המחוז, "חל שיפור דרמטי" בעבודתם של אנשי צוות המשתמשים בטכנולוגיה.

בניגוד ליצרנים של ציוד רפואי בארה"ב, שעליהם לדווח על כל התקלות, החבלות הקשות ומקרי המוות הקשורים למוצרים שלהן בארה"ב למנהל המזון והתרופות האמריקני, חברות תוכנה המייצרות גיליונות רפואיים אלקטרוניים אינן כפופות לדרישות דומות.

כתוצאה מכך, אין מידע רב על הסיכונים הכרוכים במערכות שלהם, מכיוון שאין מסד נתונים מרכזי של דוחות טעויות ויצרני הגיליונות אוסרים לעתים קרובות על לקוחות לדון בתהליכים לא בטוחים. הפרקטיקה יוצרת "סיכונים בלתי מקובלים מבחינת בטיחות", כך על פי דוח משנת 2011 של ה-Institute of Medicine of the National Academies.

אחד המחקרים המקיפים ביותר בנושא בחן דיווחים על אירועים שליליים שהוגשו ל-FDA בין ינואר 2008 ליולי 2010. מתוך 899,768 דוחות, 436 היו קשורים לטכנולוגיה של מידע רפואי, לרבות גיליונות רפואיים, ו-46 היו קשורים לנזק לחולים, לרבות ארבעה מקרי מוות. "אנשים חושבים שאם יטמיעו טכנולוגיה בתוך מערכת הבריאות, זה ישפר אותה, אבל זה לא נכון", כך אומר אמריקו קויירה, מנהל המחקר.

סימנס מגישה דוחות על אירועים שליליים למנהל המזון והתרופות ואינה אוסרת על לקוחות לתת גילוי לבעיות, כך מסרה החברה.

החברות Allscripts, McKesson ו-Epic סירבו לומר אם יש להן מערכת דומה. על אף שמנהל המזון והתרופות אינו מפקח על גיליונות רפואיים אלקטרוניים, ישנה מחלקה במשרד הבריאות האמריקני - מפקח על השקת המערכות וקובע תקני בטיחות. מנהלת יחידת המדיניות והתכנון של המחלקה אמרה "עד כה אין לנו עדות שטכנולוגיית מידע על בריאות מהווה גורם משמעותי באירועים של בטיחות, ואנחנו מעוניינים להבין אם יש מיתאם כזה וכיצד להפחית את הסיכונים".

תקופה מסוכנת

כשמדובר בגיליונות רפואיים אלקטרוניים, הזמן המסוכן ביותר מבחינת החולים הוא מיד עם התקנת הטכנולוגיה החדשה. שיעורי התמותה בבית החולים לילדים בפיטסבורג עלו לאחר ההטמעה של מערכת גיליונות אלקטרוניים של חברת Cerner, כך על פי מחקר שפורסם ב-2005 בכתב העת Pediatrics.

במשך 18 החודשים שנבחנו, אחוזי התמותה עלו ל-6.6% בחמשת החודשים לאחר התקנת המערכת, בהשוואה ל-2.8% ב-13 החודשים שלפני המחקר. החוקרים סבורים, שעיכובים בטיפול בחולים עשויים היו לתרום למקרי המוות. העיכובים נגרמו על ידי מספר גורמים, לרבות מספר ההקלקות הדרושות כדי להכניס למערכת הזמנות של מרשמים והמגבלות המוטלות על ידי התוכנה על הזמן שבו הרופאים יכולים להזמין תרופות עבור חולים חדשים.

המקרה של בטי סילברסטין יצא לאור מכיוון שבנה הוא גם פרופ' למידע רפואי באוניברסיטת דרקסל, והוא אחד הקולות הבולטים המזהירים מפני קלות האימוץ של גיליונות רפואיים אלקטרוניים.

לדבריו, הוא תובע את בית החולים בין היתר כדי להבין כיצד נעלמה התרופה ללב מהגיליון של אימו. המחדל גרם לבית החולים לתת לה תרופות שיתקנו את המצב ולבצע ניתוח חירום, שלדבריו הוביל למותה. למרות זאת, אין כוונתו למנוע את התפשטותן של המערכות הללו. "אמא שלי עדיין היתה בחיים, מקפצת לה בשמחה, אם לא היו שוכחים לתת לה תרופה שעולה שני דולר", כך אמר. "אני רוצה לתקן את הטכנולוגיה. היא יכולה לעזור, אבל צריך לעשות את זה כפי שצריך".

בריאות

עוד כתבות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה