גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע היפנים חיים הרבה יותר?

הקשישים ביפן מאריכים ימים הודות לתזונה בריאה ואילו הצעירים לא שמעו על חוות דעת שנייה ■ הצצה מיוחדת לשוק הבריאות השני בגודלו בעולם - החולים ההיפוכונדרים, הרפואה המסורתית והזווית הישראלית כתבה ראשונה בסדרה

ביפן חיים כ-127 מיליון בני אדם. מדובר במדינה העשירית בעולם מבחינת כמות האוכלוסייה, אולם רמת החיים הגבוהה הופכת את יפן לשוק הבריאות השני בגודלו בעולם. בשנת 2010 הוציאו תושבי ארץ השמש העולה סכום עתק של כ-500 מיליארד דולר עבור כלל שירותי הבריאות, כ-8.3% מהתמ"ג הלאומי.

חברות ישראליות לא הזדרזו בעבר לפעול ביפן באופן ישיר, בעיקר בגלל הבדלתי התרבות והשפה. בשנים האחרונות הפכו כל שוקי העולם לאתגרים, לרבות ארצות הברית ואירופה, מה שמשדרג בעקיפין את מעמדה של יפן בעיני המנכ"ל הישראלי.

תוחלת החיים הממוצעת במדינה היא הגבוהה בעולם (83 שנים), אולם שיעור הילודה אינו גבוה. שני הגורמים האלה מובילים לכך שהאוכלוסייה מזדקנת במהירות, מה שהופך את יפן למדינה הזקנה ביותר בעולם. הסיטואציה הזו מובילה את ממשלת יפן לחפש פתרונות לאוכלוסייה המזדקנת.

היפנים התבססו בעבר על תזונה בריאה יחסית - דלה בפחמימות ושומן ועשירה בדגים ואצות. רוב אזרחי המדינה הקשישים, שכבר מלאו להם 90, ממלאים את בתי החולים ו"מסרבים" למות. המסורת הבריאה הזו נשברה לפני עשרות שנים בני ה-50 וה-60 ביפן סובלים משיעורי תחלואה גבוהים יותר ביחס להוריהם. היפנים סובלים ממחלות שבעבר לא היו נפוצות במדינה, בהן מחלות לב, סוכרת וסיבוכי השמנה. במקביל חלה בשנים האחרונות עלייה בשיעורי הסרטן במדינה.

הזדקנות האוכלוסייה והעליה בתחלואה, הובילה לצמיחה דו ספרתית בהכנסות של חברות התרופות הבינלאומיות הגדולותבשוק היפני.

ביטוח מרכזי, רגולציה יקרה

יפן נחשבת לשוק בריאות ריכוזי יחסית. אזרחי המדינה מחויבים לבטח את עצמם, באמצעות המעסיק, באחת משמונה חברות ביטוח בריאות פרטיות. מי שאינו מבוטח על ידי המעסיק, יבוטח בביטוח ממשלתי. ועדה ממשלתית קובעת את היקף הכיסוי הביטוחי לכל מוצר, גם כשהביטוח מבוצע בפועל דרך החברות הפרטיות. רק מעט אזרחים ביפן מחזיקים בביטוח פרטי.

חברות הביטוח מנהלות משא ומתן קשוח מול חברות התרופות והן יכולות, עם הזמן, להפחית את המחיר שהן משלמות באופן חד צדדי. לצד החיסרון הזה, כאשר חברות הביטוח סוגרות מחיר, כל השוק מתיישר.

רוב בתי החולים ביפן הם מלכ"רים. אחרים מנוהלים על ידי חברות פרטיות, אולם לא נמצאים בבעלות חברות הביטוח. כדי להבטיח טיפול מוצלח למבוגרים, קיצרה יפן את הזמן הארוך שנדרש לרגולטורים שלה לאישור תרופות ומוצרים רפואיים, וכעת התהליך דומה באורכו לזה המקובל בארה"ב. "היו לנו חוויות טובות, מפתיעות לטובה, עם הרגולטור היפני. לוחות הזמנים היו סבירים, והדרישות הוגנות", אומר יובל ינאי, סמנכ"ל הכספים בחברת גיוון אימג'ינג שמפתחת גלולה לאבחון מחלות במעי, ורושמת כ-5% ממכירותיה ביפן.

לא כולם קיבלו את הרושם הזה. בני ארזי, מנכ"ל קבוצת הייעוץ הרגולטורי ארזי גרופ, טוען שהרגולציה ביפן, בעיקר זו שרלוונטית למכשור רפואי, היא היקרה בעולם. לדברי ארזי, "החזקת משרד מקומי, שגם רושם עבורך את המוצר, היא עסק יקר. הם לוקחים על עצמם סיכון רב ובנוסף עלויות השכר בתחום הזה ביפן הן גבוהות. בעבר ניתן היה לשווק מוצרים דרך האינטרנט, בלי לרשום אותם רשמית ביפן ובלי נציגת מקומית, אבל לאחרונה סתמו גם את הפרצה הזו".

נובורו קגימוטו הוא מפיץ מקומי. הוא משווק ביפן את המוצרים של חברת איתמר מדיקל, אשר לאחרונה החלה במקביל גם לשווק אותם במדינה באופן עצמאי, צעד חריג עבור סטארט-אפ ישראלי, שמעיד על אמונה משמעותית בחשיבות השוק היפני לחברה.

לדברי קגימוטו, הצורך בקיצוצים במערכת בריאות שבעבר הציעה שיפוי ביטוחי כמעט בלתי מוגבל בעלות סבירה, יוצר מתח פוליטי במדינה. "הממשלה מעוניינת כעת להשקיע יותר מבעבר במניעת מחלות, לעומת טיפול בהן", אומר קגימוטו.

הגישה הזו מספקת הזדמנות ליצרני מכשור רפואי שמיועד לאבחון מוקדם. בהתאם למגמה הזו, המכשיר של איתמר מדיקל לאבחון מוקדם של מחלות לב, קיבל שיפוי ביטוחי ביפן לשימושים קליניים כבר לפני שנים. רק בימים אלה מתחילה החברה לקבל שיפוי דומה במדינות אחרות, בהן ארה"ב.

כאשר מחיר נקבע על ידי חברות הביטוח (מחיר אחיד לכולן כפי שצוין לעיל), קשה מאוד לשנותו. כדי לקבל שיפוי במחיר משופר עבור מיכשור רפואי, צריך בדרך כלל להעביר דרך הרגולציה היפנית מכשיר "דור ב'" - דגם מתקדם של מוצר חדש.

"מערכת הבריאות נגישה לכולם"

"מערכת הבריאות שלנו טובה ונגישה לכולם, והנגישות היא חלק ממה שתורם לתוחלת החיים", אומר ד"ר טקיוקי אשידה, שמפעיל את אשידה קליניק בטוקיו".

אשידה מציין כי לרוב הרופאים היפנים אין קליניקה פרטית, בגלל החלטה ממשלתית שלפיה ברגע שהפעלת ביטוח פרטי או שילמת מכיסך עבור רכיב בטיפול, לא תוכל להפעיל ביטוח ממשלתי לגבי שום אלמנט הקשור באותו הטיפול או באותה הבעיה. "זה לא כל כך קל לחולה ולא לרופא, ודווקא את זה הייתי רוצה לשנות כדי שחולים כן יוכלו לשלם מן הכיס על טיפולים שחשובים להם", הוא אומר, "יש סיכוי לשינוי במישור הזה".

- מי מחליט באיזה מוצרים ישתמשו בבתי החולים - הרופא או איש הכספים?

אשידה: "זה תלוי בבית החולים. אם המוסד פרטי, איש הכספים יכריע. בבתי חולים ציבוריים יותר, הרופאים מקבלים לידיהם את התקציב ומנהלים לגביו דיון".

"מאוד נלהב מהשוק היפני"

ממשלת יפן מסבסדת את הטיפול הרפואי של כל אזרח מרגע שהוא עובר אחוז מסוים מהכנסתו. ייתכן שהסבסוד הזה תורם לכך שהיפנים הם צרכנים נלהבים של מערכת הבריאות, שלא לומר היפוכונדרים. הם מבקרים בבתי חולים בתדירות גבוהה יחסית לאזרחי מדינות אחרות, גם עבור בעיות קטנות. כתוצאה מכך בתי החולים צפופים מאוד, בעיה שמעודדת את המדינה לחפש טכנולוגיות שיאפשרו לטפל בחלק מהחולים מחוץ לבתי החולים.

"בניגוד לארה"ב, רפואה ביפן היא לא תחום שנכנסים אליו בשביל הכסף. המשכורות נמוכות והעבודה בתחום נחשבת להתנדבות או שלחיות, בדומה לנזיר או לכומר. שכרם של הרופאים לא קשור למספר הפרוצדורות - הוא פשוט קבוע", אומר אשידה.

ינאי מוסיף: "כדי למכור מכשיר רפואי ביפן צריך להגיע עד למעלה, עד לדרגים הגבוהים. יש להתחיל מבתי חולים מרכזיים, מובילי דעת קהל. אם לא חדרת אליהם, לא תצליח בדרך כלל למכור גם לבתי החולים האחרים".

- מה השיקולים בבחירת מוצרים רפואיים?

אשידה: "קודם כל - בטיחות. אחר כך יעילות ואחרי כן - מהירות. מוצרים יפנים הם טובים מאוד, אבל התעשייה הזו רק מתפתחת לאחרונה כך שאין לי העדפה להם על פני מוצרים זרים, שאליהם התרגלתי מאוד לאורך השנים. אני מעריך מאוד את הרפואה בישראל, שאותה אני מכיר מחברים ישראלים שלמדו איתי בבוסטון".

מי שקולו מיוצג פחות במערך קבלת ההחלטות הזה הוא החולה. קגימוטו: "החולים כאן, בעיקר המבוגרים מביניהם אבל גם הצעירים, לא מתווכחים עם הרופא אלא מקבלים בדרך כלל את מה שהוא אומר. יש מעט חולים שיגידו 'אני רוצה את זה', בדרך כלל מדובר על משהו שהיו לו יחסי ציבור בטלוויזיה".

סייגו סוגיאמה, קרדיולוג ופרופ' בבית הספר הגבוה למדעי הרפואה באוניברסיטת קוממוטו ביפן, אומר כי בקרב הקהל הצעיר שלו, הדפוסים הללו משתנים. "הצעירים כבר כן מחפשים את הטיפול הרפואי המיטבי באינטרנט", הוא מספר, אבל מודה שהרעיון של חוות דעת שניה עדיין זר להם

ומה לגבי רפואה בלתי קונבנציונלית? ביפן מייחסים משמעות לרפואה המסורתית. אפשר למצוא לא מעט רופאים בעלי השכלה רפואית מודרנית, אשר עושים שימוש גם בכלים מסורתיים. הטיפולים הללו מתבססים על ניסיון מצטבר של אלפי שנים ולא בהכרח נשענים על מחקרים קליניים.

האם יש לחברות ישראליות אופציה לשגשג בארץ השמש העולה? גיורא ירון, יו"ר איתמר מדיקל, מאמין שכן: "אני מאוד נלהב מהשוק היפני, כי יפן בנתה עבור ההיי-טק הישראלי כמה וכמה חברות. עבורי למשל ב-P Cube, כל תקציב השיווק שלנו הלך לארה"ב, וכשראינו איך המוצרים מתקבלים ביפן, נאלצנו להפוך את התוכנית על הראש. גם בחברת פסעבה (שאינה של ירון) היה דפוס כזה. אנחנו מאוד אופטימיים גם לגבי איתמר ביפן, כי יש במדינה זו כמעט אותו מספר קרדיולוגים כמו ארה"ב, והם חזקים מאוד במניעה".

* הכותבת הייתה אורחת חברת איתמר מדיקל ביפן

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים