גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל גאון החזקות: "לא עשינו הסדר חוב או 'תספורת'"

בניגוד למבול ה"תספורות" בשוק, הצליחה גאון אחזקות להימנע מהסדר חוב, על ידי מכירת השליטה בה לקרן ויולה ■ המנכ"ל, אבי הוכמן: "עשינו זאת גם במחיר דילול בעלי המניות, שטובת החברה עמדה לנגד עיניהם"

על רקע מבול הסדרי החוב של חברות החזקה מקומיות שלוו מהציבור סכומי עתק ונקלעו לקשיים (אי.די.בי, דלק נדל"ן, אפריקה ישראל, אלביט הדמיה, חבס, קמן ואחרות) בולט לטובה המקרה החריג של חברת גאון אחזקות. החברה שנקלעה לקשיים, בין היתר על רקע קריסת רשת אייס אוטו דיפו שהייתה בשליטתה, הצליחה להימנע מהסדר בדקה ה-90 הודות למהלך שהובילו בעלי המניות שלה, בראשות משה גאון, למכירת השליטה בה לקרן ויולה.

הקרן שילמה 70 מיליון שקל בסוף מאי בתמורה לכ-57% ממניות החברה (בנוסף יש לה אופציה להגדלת חלקה בחברה בעוד 10%, תמורת 20 מיליון שקל), לאחר הליך מימוש נכסים משמעותי שעברה גאון אחזקות. מאז אותה עסקה עלה מחיר המניה ב-35%, והוא משקף כעת לגאון שווי של 193 מיליון שקל - עדיין רק מחצית מהשווי לפיו הונפקה ב-2007. בד בבד ירדה תשואות האג"ח של החברה - שבעבר נסחרה בתשואת זבל דו ספרתית - לכ-6% בלבד.

כעת מתפנה אבי הוכמן, שעוד מעט סוגר שלוש שנים בתפקיד מנכ"ל גאון אחזקות, לדבר על מצבה של החברה. "גאון לא עשתה הסדר חוב, לא תספורת ולא תסרוקת, ועמדה מאחורי כל התחייבויותיה עד הגרוש האחרון", הוא אומר בראיון ל"גלובס". "עשינו זאת גם במחיר דילול בעלי המניות, שטובת החברה עמדה לנגד עיניהם".

לדעתך, זה אמור להיות הסטנדרט המחייב בשוק?

"חד משמעית. אני עוקב אחרי השוק בשנתיים האחרונות ואני רואה חברות שמקבילות לגאון באופיין כחברות החזקה, שגייסו חוב, נקלעו לקשיים, ובניגוד לתהליך שאנו עברנו מצאו עצמן על שולחן ההסדר או התספורת. בעניין הזה קבוצת גאון הייתה חריג והיא מוכיחה שאפשר גם אחרת. וזה לא שזה לא כואב".

אז מה באמת דעתך על נושא ההסדר בחברת ההחזקות הגדולה ביותר, אי.די.בי של נוחי דנקנר?

"איני מכיר את כל הפרטים שם. ברמה העקרונית, ללא תרומת הבעלים לתהליך, ואיני נכנס לאיזה סוג בעלים, כנראה שאי אפשר להגיע לפתרון. אם אתה רוצה להקטין את החוב שלך אז עליך לשלם בכסף או בשווה כסף: דילול ו-ויתור. יש מקום להסדרים ולהבנה, וזה לא יכול לבוא ללא מאמץ ותרומה של הבעלים".

בהקשר זה ראוי לציין, כי לאחרונה מונה לדירקטור בחברה אבי ורטהיים, שחברת אינספייר שבשליטתו פשטה רגל מבלי שהוא עצמו טרח להביא כסף מהבית. "אני בטוח שבעלי המניות של גאון אחזקות בחרו את הדירקטורים הטובים ביותר לטובת החברה", מגיב הוכמן ביובש על המינוי הזה.

"תהליך עם הרבה אמוציות"

עם השלמת העסקה עם ויולה, איבדו משה גאון ויתר דבוקת השליטה הקודמת, שכללה את אורי דוד ועזבון סמי שמעון, את השליטה בחברה שייסד בני גאון, אביו של משה. הרוכשת, ויולה פרייבט אקוויטי, מנוהלת על ידי הראל בית-און, יונתן קולבר וסמי תותח, והיא חלק מקבוצת ויולה.

"עסקת ויולה הצילה את גאון ומנעה הסדר חוב", אומר הוכמן. "התהליך שעברנו מול הקרן היה לא פשוט ובאופן טבעי יש בו אמוציות. אבל גם בויולה הבינו את הרגישות בתהליך מול בעלי מניות שצריכים לקבל החלטות לא קלות".

כאמור, בשנים האחרונות התמודדה גאון אחזקות עם משבר בעסקיה, כאשר ההתדרדרות המשמעותית נרשמה בעקבות קריסת רשת ה"עשה זאת בעצמך" אייס אוטו דיפו. "קיבלתי חברה שהיא תוצר של הפריחה של שוק ההון וגיוסי החוב ללא ביטחונות כשהמודל היה של מיחזורי חוב ומינופים אדירים", אומר הוכמן. "מיד לאחר מינויי נאלצתי להתמודד עם שינוי סביבתי מאוד חד, כשהסנטימנט לחברות ההחזקה נעלם".

מה יקרה עכשיו עם גאון אחזקות, ואיתך, תחת בעלי הבית החדשים?

"אחת הסיבות המרכזיות לכך שויולה ביצעה את ההשקעה בגאון היא שהם הזדהו עם האסטרטגיה החדשה שהכנסתי לגאון: התמקדות בתחום האגרו (חקלאות), והתמקדות בתעשיית המים ותשתיות המים. זה תחום צומח, בכל העולם, כשהדרישה לתשתיות מים היא כמעט אין סופית. ממה שאני מבין, ויולה מתכוונת להמשיך באסטרטגיה הזו. הם ביקשו ממני להמשיך ולהוביל את האסטרטגיה הזו, ויש לי עוד לאן להוביל את זה".

בשנים האחרונות מימשתם הרבה מאוד מנכסי החברה. מה עדיין יש בה כיום?

"בגאון היום יש בסיס של אגרו (החברה הבת, ר' ש') בתוכה יש לנו החזקה בצינורות המזרח התיכון ובפורטפוליו של חברות נוספות, עם חשיפה לעולם הפרויקטים ולעולם הטכנולוגי".

ומה קורה עם החזקות בתחומים האחרים, שלא תואמים את האסטרטגיה?

"יש עוד השקעות שלא מימשנו כמו בחברת אהבה, שיווק בוטנים, בניין משרדים בפרנקפורט. פעם חשבו שגאון תהיה קונגלומרט וכיום אנו באסטרטגיה של מיקוד וסינרגיה בתוך החברה. ההחזקות שאינן קשורות לתעשיית המים מיועדות למימוש".

איפה גאון תהיה בעוד כמה שנים?

"החברה תהיה חברה מובילה בתחום תשתיות המים ושירותים נלווים, בישראל ובעולם. יש כאן ידע עצום בתחום המים ונמנף אותו בגדול".

"אין שום סיבה שהדואר יהיה אגרקסקו 2"

זו לא הפעם הראשונה שהוכמן נמצא בחברה שנקלעה למצב מאתגר ביחס לבעלי החוב שלה. בשנים 1998-2003 הוא שימש כמנכ"ל חברת הטלפוניה הפולנית Netia, שנסחרה בנאסד"ק ובתום מהלך של הסדר, בעלי האג"ח לקחו את השליטה בה.

"זו חברה פולנית שהייתי מעורב גם בהליך גיוס החוב שלה, ושהייתה לחברה הפולנית הראשונה שהונפקה בנאסד"ק", נזכר הוכמן. "הייתה שם מריבה בין בעלי מניות שגרמה לחברה להיכנס לדיפולט מול בעלי האג"ח. זה נגמר בסופו של דבר בכך שבעלי המניות דוללו גם והחברה עברה בעיקרון לשליטת בעלי האג"ח. לאחר שהחוב הומר להון מניות, החברה הפכה לבעלת מאזן חזק, וכיום היא חברת תקשורת מובילה בפולין".

פתרון של המרת חוב למניות מסייע לכולם?

"בוודאי. מדובר בהחלפת כסף בשווה כסף, אם אין מאיפה להביא את הכסף. זה כלי שיכול להביא ל-win-win לכולם. אבל הוא דורש רצון טוב של כולם".

היית בעוד חברה ששמה מוזכר בנשימה אחת יחד עם קשיים פיננסיים - דואר ישראל הממשלתית, שנראה שמצבה הפיננסי רחוק מלהיות איתן.

"את הדואר קיבלתי כחברה עם גירעון של 500 מיליון שקל בהון העצמי, והפסד ממוצע של כ-80-100 מיליון שקל לשנה, בשנים שקדמו להגעתי. קידמתי את סגירת הרשות והקמת חברה, והובלתי שינוי פנימי וכניסה לשירותים חדשים. החברה הפכה להיות חברה רווחית, לאחר תהליכים פנימיים לא פשוטים".

הגופים המוסדיים שקנו את האג"ח של הדואר נפגשו לאחרונה לפגישת חירום עם ראשי החברה. יש חשש שהדואר יהיה "אגרקסקו" נוסף, כלומר עוד חברה בשליטת המדינה שמבצעת תספורת לבעלי החוב?

"אני עמדתי מאחורי הגיוס ואני גאה במהלך זה. איני מכיר את התזרים הנוכחי של הדואר, אבל עד כמה שאני זוכר ומכיר את הדואר הוא יכול וצריך לעמוד בחוב. אם הדואר נקלע לבעיה הבעלים צריכים להיכנס לעובי הקורה ולפעול, ולא משנה אם הבעלים הוא המדינה או גוף פרטי.

"איני מכיר את כל האירועים שקרו בדואר מאז לכתי, אבל לחברת דואר ישראל פוטנציאל עסקי אדיר. אני מאוד מקווה שלא יהיה כאן אגרקסקו 2 ואין שום סיבה שבעולם שזה יקרה. לדואר יש נכסי ם רבים שאינם משועבדים ושווים הרבה יותר מ-400 מיליון שקל (היקף חוב האג"ח, ר' ש'). ברוב המקומות הנכס של בזק צמוד לנכס של הדואר - בזק ידעה להציף ערך של מקרקעין והדואר עוד לא התחיל. לא צריך להיות פה עוד מקרה אגרקסקו".

אתה רצית לקדם שינוי בבנק הדואר ולהפוך אותו לבנק "אמיתי" שיהיה "חברתי". זה לא צלח.

"לצערי הרב הבנק החברתי בדואר לא קרם עור וגידים. כבר שלוש שנים אני לא שם ולכן איני יודע את הסיבות לכך, אבל הייתי מאוד שמח לראות את הדואר פעיל יותר בשוק השירותים הפיננסיים. הדבר הנכון לעשות הוא להפוך את בנק הדואר לבנק מסחרי לכל דבר, כפי שקרה בשוויץ, בגרמניה ובצרפת".

עוד כתבות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי