גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדיום, וול-דאן או מהונדס? קבלו את קציצת העתיד

"הקציצה הצמחונית" שמופקת מבשר שגודל במעבדה כבר כאן ■ כיצד היא תשפיע על תפריט המזון העולמי? על המאבק בין צמחונים לקרניבורים? על האקולוגיה העולמית? ועל הכיס של סרגיי ברין? תשובות לכל השאלות

"זה קרוב לבשר, חסרה קצת העסיסיות"; "אולי חסר מלח"; "לא נעים לי לומר, אבל זה די דומה להמבורגר תעשייתי רגיל" - אלה היו התגובות המובילות של מבקרי מזון ותזונאים שהגיעו ביום שני השבוע ללונדון, לאירוע טעימת הבשר המשובט הראשון, שהופק מהרביה במעבדה של תאי חיה. מפתחי הקציצה המהונדסת תולים בה תקוות גדולות - לחיסכון כספי, אקולוגי ובחיי פרה - אבל בינתיים מדובר במיזם מחקרי יקר. אז מה הסיכוי שהקציצה המשובטת היא הדבר הבא? ואם מציעים לכם כזו - כדאי לטעום?

איך מכינים המבורגר משובט?

בשום רגע, המבורגר משובט אינו יצור חי. מדובר בהפקה שכולה מבוצעת במעבדה, על בסיס תאים בודדים שניטלו משריר של פרה בוגרת, חיה או מתה. תיאורטית, מרגע שלקחת את התאים פעם אחת והתחלת להרבות אותם במעבדה, הם יספיקו לנצח. אינך צריך לבקר שוב לעולם אצל הפרה המקורית.

לאחר שנוטלים את תא השריר מן הפרה, מגדלים אותו בתרכיז בצלחת פטרי. הצלחת כוללת חומרים שונים - פקטורי גדילה, סוכרים, ויטמינים ומינרלים - שתפקידם לגרום לתא השריר הבודד להתמיין ולהפוך לרקמה. כיום, קל יחסית להרבות תאים בצלחת פטרי, לרצועה דקיקה ושטוחה, ואז פשוט לוקחים רצועות-רצועות כאלה, ויוצקים מהן קציצה אחת. ייתכן כי בעתיד ניתן יהיה ליצור מלכתחילה רקמה תלת-ממדית, למשל בשיטות של הדפסה תלת-ממדית של תאים. אז יהיה המרקם דומה יותר לדבר האמיתי.

כדי להשיג מרקם דומה לשריר ולמה שהתרגלנו לאכול, המדענים מעריכים שיצטרכו לעודד את רצועות ההמבורגר "להתעמל" במעבדה, למתוח ולהצמיד אותן שוב-ושוב, כך שיתרחש התהליך הביולוגי שגורם לשריר להתחזק ולא להתנוון.

מה ההיסטוריה של פיתוח ההמבורגר הצמחוני?

הרעיון לגדל בשר במעבדה נהגה כבר בראשית המאה הקודמת. בשנות ה-90 הגיע הרעיון לרמה מעשית, כשנאס"א, סוכנות החלל האמריקאית, ביקשה לגדל כך מאגר זמין תמיד של חלבון בעבור האסטרונאוטים שלה, גם בחלל. בתחילת שנות ה-2000, נאס"א אכן גידלה כך בשר הודו. בד-בבד, קבוצה של מדענים מניו-יורק פיתחה רקמת דג שנראית כמו פילה.

ב-2003 גידלו חוקרים ישראלים-לשעבר מהרווארד, אורון כץ ויונת צור, "סטייק" של כמה סנטימטרים שהופק מתאי צפרדע, וגם בישלו ואכלו אותו. הם ממשיכים לפתח בשר מהונדס כמיזם אמנותי. המטרה היא לבשל במוזיאון סעודה מבשר מהונדס, ולאכול אותה בחברת החיה שתרמה לה את התאים הראשונים, כדי להראות שאהבתנו והערכתנו לחיה ורצוננו לאכול טוב אינם חייבים להיות בסתירה.

חוקר תאי הגזע Gabor Forgacs אכל גם הוא "יצירת בשר מעבדה" בהרצאה ב-TED ב-2011. כ-30 מעבדות ביולוגיות עובדות כיום על שיפור תהליך הגידול של בשר במעבדה.

מה מסבך את התהליך ומייקר אותו, עד כדי 200 אלף דולר לקציצה?

ההמבורגר המשובט שנאכל השבוע היה אמור להיות מוכן כבר בנובמבר אשתקד, אבל בישולו ואכילתו נדחו כמה פעמים מסיבות טכניות. ישנן כמה סיבות לקושי; תאי שריר אינם מתרבים במהירות. מעבר לכך, כדי שתאים יתרבו ולא ימותו, הם זקוקים לשליטה מוחלטת במדיום שבו הם שוהים, עניין עתיר כוח אדם בלב המעבדתי. מצע הגידול עצמו, גם הוא בינתיים יקר. כיום, תרופות ביולוגיות שמיוצרות בתהליכים דומים, נמכרות במאות מיליוני דולרים לכמה גורמים, גם בתהליך התעשייתי.

האם המבורגר משובט בריא יותר או פחות מהמבורגר רגיל?

ההמבורגר המשובט גדל בסביבה מבוקרת לחלוטין. לכן, פוטנציאלית, הוא יהיה בריא בדיוק במידה שאנחנו נהיה מוכנים לשלם על כך. רמת הבריאות של ההמבורגר הצמחי תקבע על-ידי 3 פרמטרים: אילו סוגי תאים אנחנו בוחרים לגדל, האם הבשר מתפתח באופן שמאפשר לו להכיל את כל הרכיבים התזונתיים הרצויים של בשר (למשל ברזל ו-B12) ומהם החומרים שבהם משתמשים כדי לעודד את רקמת הבשר לצמוח.

סוגי התאים: כאמור, ההמבורגר הנוכחי יוצר מרקמת שריר, אבל ניתן לגדל אותו כך שחלק מתאי הגזע המתרבים יתמיינו לתאי שומן, ולא לתאי שריר. שינוי כזה יצור כנראה המבורגר טעים יותר, אבל מי שצורך בשר כזה מסיבות של תזונה בריאה בלבד ולא טעם, יכול לבקש מנה שכולה רקמת שריר, ולקבל תוצאה עם טעם וערך תזונתי דומה לזה של חזה עוף.

רכיבים תזונתיים: בשר-מעבדה אינו מכיל B12, שהוא תוצר של פעילות חיידקית בתוך הקיבה של בעלי החיים. ניתן להוסיף B12 באופן מלאכותי לבשר המעבדה, אבל אין בכך יתרון בריאותי משמעותי על פני נטילת B12 כתוסף לצד ארוחה של טופו ועדשים. באשר לברזל, ניתן בעלות נוספת לפתח מערכת שתגרום להטמעתו בתוך הבשר, כך שיתנהג וייספג כברזל ממקור חי.

חומרים שבהם גדלה הרקמה: כדי למנוע מהרקמה להירקב במעבדה, נראה שיהיה צורך להשתמש כבר מתחילת הדרך בחומרים משמרים, בה בעת שכיום משתמשים בהם רק מרגע שחיטת הבשר.

יתרונות פוטנציאליים נוספים על פני בשר מן החי: כיום, חיות משק מגודלות בצפיפות רבה ומעבירות בקלות מחלות שיכולות להתפתח למחלות של בני אדם, כמו מחלת הפרה המשוגעת ושפעת העופות. כדי למנוע את ההדבקה, מלעיטים את החיות באנטיביוטיקה שגם היא עוברת אלינו דרך המזון. בשר מעבדתי יכול לגדול בתנאים סטריליים, שבהם החשש מזיהום במחלה של החי קלוש, ולכן אין צורך לתת אנטיביוטיקה.

האם ההמבורגר המשובט, מהונדס גנטית?

ממש לא. הרקמה עצמה נקראת "מהונדסת", משום שהיא גדלה במעבדה, אבל מקורה בתא אחד אמיתי של פרה, שאין עושים שום שינוי בגנטיקה שלו.

מי עומד מאחורי ההמבורגר המשובט?

את ההמבורגר שנאכל השבוע פיתח ד"ר מרק פוסט מאוניברסיטת מסטריכט שבהולנד. לעת עתה, ההמבורגר אינו מוצר תעשייתי. סרגיי ברין, ממייסדי גוגל, חשף השבוע שהוא אחד התורמים הגדולים למיזם, שעדיין אינו מסחרי.

מהו החזון האקולוגי של המיזם?

המטרה של ההמבורגר המשובט היא להפוך חומרים מן הצומח (כמו סוכר וחלבון) לבשר, בלי לעבור דרך גורם הביניים - הפרה. ההערכה היא כי במעבדה ניתן להגיע ליעילות רבה הרבה יותר, כי אין צורך בכל המערכות התומכות שצריך כשהייצור חי: לא מוח, לא עצמות, לא מערכת עיכול. כתוצאה מכך, בהמשך אמור להיות תהליך ייצור ההמבורגר המשובט זול הרבה יותר, וגם חסכוני באנרגיה לעומת גידול בשר חי.

בשיטה כזו ניתן גם לחסוך בשטחי מרעה, ולהפנות אותם לגידול מזון מן הצומח. כמו כן ניתן לחסוך במזון מהצומח שבו מאכילים כיום את בעלי החיים כדי ליצור בשר לעולם המפותח והמתפתח. כתוצאה מכך, יהיה יותר מזון מן הצומח זמין בעולם בעבור תושבי המדינות הלא מפותחות.

חיות המשק צורכות גם כמויות גדולות של מים טריים. המבורגר המעבדה צורך מים אף הוא, אבל פחות (תיאורטית).חיות המשק גם תורמות לזיהום סביבתי, כשבין היתר הן יוצרות גזי חממה.

מיהו קהל היעד של ההמבורגר המשובט?

צמחונים המתגעגעים לבשר וקרניבורים עם רגשות אשמה חריפים אמורים להיות קהל היעד העיקרי לקציצה בגרסתה הזולה. ואולם בקהילת הטבעונים והצמחונים קיימים גם קולות הטוענים כי תזונה דלת בשר בריאה יותר, ואין צורך לעודד את הציבור לאכול בשר, אפילו בלי קשר לסוגיה המוסרית.

ומה אומרים המחקרים?

הכימיקל שניפח אותי

מודאגים שמזהמים תעשייתיים יגרמו לכם לחלות בסרטן? עכשיו אפשר לדאוג קצת יותר, כי ייתכן שהחומרים הללו גם עלולים לגרום השמנה, סוכרת והתקפי לב. כך מראים שני מחקרים שונים שפורסמו באחרונה, האחד נערך בעכברים והשני - בנערות.

המזהמים התעשייתיים הינם תוצרים של תעשיית הפלסטיק, הדשנים או הצבעים, ונמצאים בכמויות משתנות בסביבתנו, כולל במזון שאנו אוכלים.

המחקר בעכברים נערך במעבדה לקרדיולוגיה, מטבוליזם, סוכרת ותזונה באוניברסיטת ליון בצרפת. החוקרים נתנו לעכברים "קוקטייל" של המזהמים הכימיים ביספינול A, Dioxin, PCB ופתאלתים.

העכברים צרכו תזונה עתירת שומן עם המזהמים הכימיים שתוארו לעיל במשך כל ימי חייהם - קוקטייל קבוע, אבל במינונים נמוכים, לא שונים מאלה שאליהם נחשפים בני אדם. קבוצה נוספת של עכברים צרכה רק מזון עתיר שומן, ללא מזהמים. התוצאות היו שונות בין העכברים לעכברות. אצל העכברות, תוספת המזהמים לתזונה החמירה את חוסר הסבילות לאינסולין (אחד הגורמים לסוכרת מבוגרים) וכן שיבשה את מנגנון עיבוד האסטרוגן, שמוכר כמנגנון הגנה נגד הפרעות מטבוליות. אצל העכברים חלו שינויים לרעה במנגנוני עיבוד הכולסטרול בפרט והשומנים בכלל.

בניסוי העכברים לא ניכר הבדל במשקל בין שתי הקבוצות, אך במחקר שנערך בנערות, נמצא כי בקבוצת הנערות שבשתן שלהן רמות גבוהות מן הממוצע של ביספינול A, היו פי שניים יותר נערות שמנות מאשר בקבוצה שהרמות אצלן היו ממוצעות ומטה.

ביספינולA נמצא בכמויות גבוהות יותר במזון שמגיע עטוף אריזת פלסטיק, שהוא גם בדרך כלל מזון משמין, כך שהקשר הסיבתי לא הוכח כאן באופן מוחלט. ואולם בשילוב מחקר העכברות, מתחילה להסתמן מגמה מדאיגה.

אוהב שוקולד? רואים לך בעיניים

איזו מנת מזון בעולם תגרום לכם לחוש את ההנאה הגדולה ביותר, תמורת הכי מעט נזק בריאותי? לו היה ניתן לבחון באופן אמפירי את רמות ההנאה שלנו מכל מזון ומזון, היה ניתן לתכנן מזון באופן שממקסם את ההנאה ממנו פר קלוריה. המחשבה הזו הנחתה את ד"ר ג'ניפר נאסר, כשיצאה לפתח מדד פשוט לבדיקת ההנאה ממזון.

מזון יכול להיות מהנה במגוון אופנים - הטעם עצמו כמובן, אך גם המרקם, הריח, מראה האוכל, ההקשרים התרבותיים שלו והזיכרונות שהוא מעלה. נאסר ביקשה לסכום את כל סוגי ההנאות הללו למדד אחד פיזיולוגי - ומשימה זו אפשרית, במידת מה. מנגנון ה'חיזוק החיובי' במוח מגיב לכל סוג של רגש או תחושה חיוביים.

כיום, כדי לראות בפעולה את מנגנון החיזוק החיובי במוח, יש לבצע הדמיות מוח יקרות (למשל MRI או PET). נאסר גילתה כי החומר דופמין, המופרש כחלק ממנגנון החיזוק החיובי, מגיע גם לעין ומשפיע על פעילותה: ככל שיש יותר דופמין בעין, כך היא מגיבה חזק יותר להבזק של אור. מודדים את התגובה החשמלית של העין במכשיר בשם אלקטרורטינוגרף, שאמנם כרוך בחיבור אלקטרודה לעין, אך עדיין זול ונוח יותר מאשר MRI.

נאסר נתנה לנבדקים את הסם מתאמפתמין, שפועל ישירות על מנגנון החיזוק החיובי במוח. העיניים שלהם השתוללו. אחר כך נתנה להם שוקולד - והעיניים שלהם השתוללו בדיוק באותה העוצמה. בכך הוכיחה שהדופמין המופרש בעקבות חיזוק חיובי, באמת מגיע מן המוח לעין וניתן לזיהוי בה. כאשר הנבדקים לגמו מים, נרשמה תגובת הנאה, אבל פחותה משמעותית.

כעת צריך רק להראות שהכלי מספיק רגיש כדי להפריד בין ההנאה מסוגים שונים של מזון, והנדסת המזון עשויה לעבור מהפיכה.

קציצות

עוד כתבות

עו''ד יפעת תומר ירושלמי, צילום: דובר צה''ל

מעצרם של הפצ"רית ושל התובע הצבאי לשעבר הוארך: "חשש לשיבוש לפחות ב-2 פעולות חקירה"

הדיון על הארכת מעצר תומר-ירושלמי וסולומש התקיים בדלתיים פתוחות, הפצ"רית נכנסה לאולם הדיונים לא אזוקה • החוקרת הציגה לשופטת דוח סודי והבהירה: "מדובר בפרשה לא פשוטה" • עורך דינה: "אין שום סיבה להניח שהפצ"רית תשבש חקירה" • הסיבה להארכת המעצר: שיבוש ומסוכנות • הציטוטים מהדיון

מארק צוקרברג, סונדאר פיצ'אי, סאטיה נאדלה, אנדי ג'סי / צילום: ap

"הקפקס": הסעיף שנחשב לשולי בדוחות ענקיות הטק, וכעת גונב את ההצגה

גוגל, אמזון, מיקרוסופט ומטא הציגו זינוק בהוצאות הון, קפקס (CAPEX), אך גם שמרו על רווחיות ● הוצאות אלה הן השקעות בתשתיות ובציוד הוני לטווח ארוך, שהפכו לליבת מהפכת ה־AI ● אולם בשוק עולות תהיות: האם ההחזר העתידי יצדיק את ההשקעה המסיבית?

בניין להב 433 / צילום: גלובס

אל על ורכבת ישראל מדווחות: המשטרה פשטה על משרדי ועדי העובדים כחלק מפרשת "יד לוחצת יד"

משטרת ישראל פשטה על משרדי ועדי העובדים של רכבת ישראל, אל על, האוניברסיטה העברית ומכון וינגייט ● זאת חלק מפרשת השוחד שבמסגרתה נעצרו עשרות בכירים, ובה מעורבים גם יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, ועדי עובדים גדולים וראשי ערים

קמפיין וולט שעלה בסוף השבוע / צילום: צילום מסך

פניתם לוולט וקיבלתם הודעה שהנציג דובר אנגלית? זו הסיבה

בחודשים האחרונים מצאו באפליקציית המשלוחים פתרון לעומס הפניות: חלקן מנותבות לנציגי שירות הממוקמים בגאורגיה, שלא תמיד מתקשרים היטב עם הלקוחות ● לפי החברה, שמעסיקה כ־1,400 נציגי שירות בישראל, מדובר בעיקר בזמן אירועי ספורט גדולים ובערבי חמישי

תקיפת צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Hassan Ammar

בכיר ישראלי מאיים: "ייתכן שנתקוף שוב - אם חיזבאללה לא יפורק מנשקו"

בכיר בחיזבאללה: "ישראל מפעילה לחץ מקסימלי, נדרשת עמדה לאומית" ● ראש הממשלה נתניהו החליט - 200 מחבלי חמאס לא יורשו לעבור לשטח העזתי ● משפחותיהם של החטופים החללים אל"ם אסף חממי ז"ל וסמ"ר עוז דניאל ז"ל עודכנו כי יקיריהן הושבו לישראל ● טראמפ בישר על הזיהוי של עומר נאוטרה ● עדכונים שוטפים

לוגו ביט / צילום: יח''צ

הקרב על הפקדונות: ביט תיתן ריבית 4%, אבל יש כוכבית חשובה

ביט מציעה ללקוחות להפקיד כסף באותם כיסי חיסכון כך שיצבור ריבית בפיקדונות ייעודיים ● הסכום המקסימלי להפקדה הינו 20,000 שקל, לאחר שלושה חודשים, הקרן והריבית ייפרעו אוטומטית

עזרא גבאי / איור: גיל ג'יבלי

"כולם חשדו שיש שטיקים": סוכן ביטוח אחד עומד בלב הפרשה החמורה

עזרא גבאי נחשב לאחד מסוכני הביטוח הפרטיים הגדולים בישראל, מחובר היטב לצמרת ההסתדרות, למרכז הליכוד, לעיריות ולחברות ממשלתיות ● כעת הוא נעצר בחשד למעורבות בפרשת השחיתות בהסתדרות ● סנגורו: "כל עסקה הייתה באמצעות מכרז"

אילוסטרציה / אילוסטרציה: Shutterstock, olesia_g

3,000 עסקים ישראלים ישתתפו בשופינג IL שיתקיים השבוע

שליש מהעסקים באירוע שיזמה גוגל גם מייצרים בישראל - הנתון הגבוה ביותר בשנים האחרונות ● כ-100 מצהירים על סכנת סגירה מיידית בשל המלחמה

המשקיע האינטליגנט / צילום: איור: גיל ג'יבלי

השקעה במניות לא תמיד משתלמת: מה קרה לגמלאים שנקלעו לשוק דובי?

בוול סטריט מתחזקת הגישה, מגובה בניתוחים, כי אין אלטרנטיבה למניות עבור החוסכים לטווח ארוך ● הסטטיסטיקה משקפת עדיפות למניות על פני השקעה באג"ח ובמזומן, אבל אף אחד לא מבטיח 100% ודאות ● ועל מה תסתמכו כשתצאו לפנסיה במהלכו של שוק דובי

הטבות המס לחברות הייטק / איור: Shutterstock

יש לכם חודשיים לבצע את תכנון המס הזה. והוא יכול לחסוך לכם הון

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - קיזוז הפסדי הון ● איך הפסדים בהשקעה אחת, יכולים לחסוך במס בהשקעה אחרת, על איזה נכסים ההטבה חלה ועד מתי אפשר לממש את הזכאות? ● כתבה ראשונה בסדרה

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

יו"ר אל על הופך גם לבעל מניות משמעותי בחברה. כמה הוא יחזיק?

עמיקם בן צבי יקבל 15% ממניות כנפי נשרים, החברה שבאמצעותה שולטת משפחת רוזנברג באל על ● עפ"י הדיווח של החברה לבורסה, ההסכם עם הבעלים, קני ואלי רוזנברג, נחתם בשבוע שעבר וצפוי לצאת לפועל לאחר קבלת האישורים הרגולטוריים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: שלומי יוסף

בית המשפט בביקורת על הבורר אורנשטיין: "בהתנהלותו נפלו פגמים"

המחוזי קבע כי פסק הבוררות שפרסם השופט בדימוס איתן אורנשטיין באפריל 2024, בנוגע לסכסוך בין היהלומן דן גרטלר לאנשי העסקים מנדי ומשה גרטנר, לא יקבל כרגע תוקף של פסק דין - אך גם לא יבוטל ויחזור לאורנשטיין "לשם השלמתו" ● השופטת דחתה את טענת גרטלר כי אורנשטיין היה בניגוד עניינים, אך מתחה עליו ביקורת לגבי פגיעה בזכות הטיעון של הצדדים

ווסטרן דיגיטל, סיגייט, סנדיסק משולב במכשיר נייד / צילום: Business Wire ,מצגת סנדיסק

400% תשואה: גם אנליסטים מנוסים לא עומדים בקצב הטרנד החדש בוול סטריט

עליות של מאות אחוזים מתחילת השנה במניות שלוש חברות הפועלות בתחום אחסון המידע, מיוחסות לייצור שבבי זיכרון שנהנים מביקוש גובר משוק הבינה המלאכותית ● ברקע, התחום סבל שנים מתמחור חסר ומיעוט השקעות ● ויש גם תזכורת מהיסטוריה ישראלית

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות, שלומי יוסף

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש הורה להאריך את מעצרו של יו"ר ההסתדרות בשבוע

המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ב-10 ימים: "אחת מפרשות השחיתות הציבורית הגדולות שנחקרו" ● השופטת: "אם בר-דוד ישוחרר, יש חשש לתיאום עדויות" ● סנגורו: "ידיו נקיות, הוא לא קיבל שקל" ● גם מעצר אשתו של בר-דוד ומעצרו של סוכן הביטוח עזרא גבאי הוארכו בשבוע ● סנגורו של גבאי טען: במשטרה אמרו לו - "תביא ראיה על ארנון ותלך הביתה"

סיכום חודש ספטמבר בתעשיית הקרנות / צילום: Unsplash

סיום המלחמה החזיר את הישראלים לבורסה בת"א: גיוסים של 2.7 מיליארד שקל בקרנות

אחרי חודשיים בהן נרשמה זליגה משמעותית של כספים מהקרנות המשקיעות בבורסה המקומית אל מעבר לים, המשקיעים הישראלים בקרנות חזרו באוקטובר לשוק המקומי ● לראשונה מזה 7 חודשים פדיונות בכוכבת של התעשייה – הקרנות הכספיות

עדי ברונר, גיל סמסונוב, רונן גולדשמידט, יגאל שמיר / צילום: באדיבות החברה

גליקמן-שמיר-סמסונוב זכה שוב בתקציב הפרסום של קופ"ח כללית בהיקף 30 מיליון שקל

מכרז הפרסום של קופת החולים הגדולה בישראל כלל תנאי שחייב שימוש באותם פרזנטורים - והסתיים כצפוי בניצחון המשרד שמלווה אותה בעשור האחרון ● yes השיקה את סדרת הדוקו-ריאליטי "אני נועה קירל" ● בשיבא נחנך "משעול לאה רבין" להנצחת פועלה ● ושמוליק ארבל מונה למשנה למנכ"ל בנק הפועלים ● אירועים ומינויים 

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

סם אלטמן כנראה לא יהיה המרוויח הגדול מהנפקת טריליון הדולר. אז מי כן יהנו?

בסוף השבוע האחרון, דיווחים ברחבי העולם ניסו לחזות איך הולכת להיראות הנפקת OpenAI, שמתוכננת לפי שווי של כטריליון דולר ● אבל יש עוד דרך ארוכה עד ההנפקה, ובינתיים סם אלטמן יצטרך להוכיח שהוא יודע להרוויח כסף מהעסק הכי מדובר בעולם ● ומי הנהנית העיקרית?

תאת טכנולוגיות / צילום: איור: גיל ג'יבלי, צילום: מתוך אתר החברה

האם יש עוד הזדמנות במניה הביטחונית שזינקה 100% בשנה?

מדור מיוחד של גלובס מנתח פעם בשבועיים מניה אחת. והפעם: תאת טכנולוגיות היא אחת מחברות התעופה והביטחון הוותיקות בבורסה עם חוזים מול ענקיות כמו לוקהיד מרטין ובואינג השוק שלה צומח בקצב מסחרר, המניה עלתה 300% בשנתיים, והתמחור עדיין לא יקר ביחס לענף ● מדור חדש

האם יש למועמדים סיכוי מול ממדאני / צילום: Reuters, RYAN MURPHY

הבוחרים בניו יורק לא מחכים: נתון שיא בשלב ההצבעה המוקדמת

מערכת הבחירות הסוערת לראשות ניו יורק מגיעה לישורת האחרונה, ושורה של סוגיות ליבה עומדות במוקד ● המועמד המוביל זוהראן ממדאני, המזוהה עם השמאל, מבטיח למסות עשירים וליישם מדיניות סוציאליסטית ● קרוב ל־600 אלף כבר הצביעו בשלב המוקדם

סטיבן א. סמית' בקמפיין פאפאיה / צילום: יח''צ

הפרזנטור החדש של פאפאיה

אחרי שפרשן הכדורסל האמריקאי המפורסם סטיבן א. סמית' נתפס משחק סוליטר בגמר ה–NBA, גייסה אותו חברת ההייטק הישראלית פאפאיה כפרזנטור אליפות הסוליטר העולמית שהיא מארגנת ● כעת היא עולה בקמפיין חדש מבוסס AI, וההשקעה במהלך כולו נאמדת במיליוני דולרים ● אירועים ומינויים