גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סייד קשוע: "ישראל קיצונית, גזענית וימנית"

גם העונה הרביעית של "עבודה ערבית" שמשודרת בערוץ 2 לא גורמת ליוצר הסדרה, סייד קשוע, להפסיק להתייסר על המציאות הישראלית ■ "יש לנו מערכת מפחידה משומנת היטב של הצדקת כל דבר ישראלי"

אם לא הספיקו לסייד קשוע כל הבעיות שיש לו בקשר לעם היהודי, אז הנה, בדיוק היום שוב דופקים את הערבי.

- סייד, לא נמאס לך לעסוק כל החיים רק בזה? די, תרים ידיים. נכשלנו, נכשלת.

"לא. לא נמאס. זו הסוגייה הכי בוערת, זה הדבר הכי קיומי, לא מעניין אותי שום דבר אחר. לא הייתי רוצה לכתוב על תקן שכיר חרב או על תקן מי שעושה את זה אך ורק לפרנסתו או על מנת לבדר. זה מה שמדאיג אותי לעומק, זה מה שבאמת מדיר שינה מעיניי. אני מתעסק בזה כל היום. פעם חשבתי שאני בן אדם שקם בבוקר ואומר 'פאק! אני צריך להכין סנדוויצ'ים לילדים ולהסיע אותם לבית ספר', ולא בן אדם שחושב 'פאק! אני ערבי!'. אבל היום אני מבין שכן, אני הבן אדם שקם בבוקר ואומר: 'פאק! אני ערבי שצריך להכין סנדוויצ'ים לילדים ולהסיע אותם לבית ספר'".

קשוע, 38, הוא תסריטאי ויוצר סדרת הדרמה "עבודה ערבית", שהעונה הרביעית שלה משודרת בימים אלה בזכיינית ערוץ 2 קשת, מחבר שלושה ספרים וכותב במוסף "הארץ" טור סאטירי שלאחרונה קצת ממרר את חייו. "אחרי תשע שנים", הוא מסביר, "יש שבועות שאני נתקע ופשוט אין לי. אני לא יכול לסלוח לעצמי כשיוצא לי טור לא טוב. לא יכול להרשות לעצמי לזייף, זה חייב להיכתב ממקום כן ואמיתי. וזה כל שבוע, כל שבוע. פעם היה הרבה יותר קל. פעם בכמה זמן יוצא לי טור שבו אני מסביר שאין לי מה להגיד. אנשים אומרים לי שאני כותב ככה הרבה, אבל זה לא נכון, עברו ארבע שנים מאז הפעם האחרונה שכתבתי 'השבוע אין לי מה להגיד'".

תחושה של כישלון

הרבה השתנה בקשוע מאז העונה הראשונה של "עבודה ערבית", שבה היה ירוק ותמים, לפחות מבחינה טלוויזיונית. אם בצילומי העונה הראשונה הוא עסק בעיקר ביחס שבין הדיבור בעברית לדיבור בערבית למטרות אותנטיות ואמינות, היום הוא נטפל לנקודות רייטינג ולוקח הכל כל כך קשה, כל כך אישי. "לאנשים, גם בתוך קשת, תמיד יש ביקורת", מספר קשוע. "כשאתה צעיר, פעם ראשונה בזה, ולא מבין בזה, אתה לוקח את הביקורת קשה עד כאב. המון תסכול. היו הרבה בלגנים בעונה הראשונה".

- אתה מרגיש שכולנו בישראל - ערבים או יהודים - קצת פגים?

"לא, ממש לא. הפגים תמימים, אתה יודע. בוא נגיד שהלידה אף פעם לא טבעית במדינה הזאת".

- לידת עכוז.

"לידת עכוז בניתוח קיסרי שהיה צריך בשבילו גם להוציא את כיס המרה ולזרוק את הגווייה לעזאזל או משהו כזה".

- מה אתה חושב על הפריים טיים בארץ?

"הייתי מאוד רוצה שזה ייראה אחרת".

- קדימה, אתה סמנכ"ל פרוגרמינג עכשיו.

"זה הרבה כסף, לא?".

- הכי הרבה כסף.

"אז אני פונה לכל המעסיקים - הייתי עושה רק דברים שמביאים רייטינג, רק רייטינג".

הערבי שמנסה להתקבל

לצד הרייטינג היציב של הסדרה, שנסק עד 25.9% בממוצע בעונה השלישית, ובעונה הנוכחית עומד עד כה על 22.4%, קשוע ממשיך לקבל תגובות מעורבות. "בגלל שהייתה לי טראומה מהתגובות בעונה הראשונה, אני מאושר יותר לשמוע ביקורת טובה מהערבים, בעיקר כשהם מבינים שזו סדרה קומית. היה קשה לשמוע 'הוא מכר אותנו בשביל חופן שקלים', 'פוגע בגאווה הערבית'. עד שנתנו לנו במה בפריים טיים. למרבית הציבור לא היה מושג מי אני ופתאום צץ מישהו שצוחק על ערבים במקום לתת הרצאות נגד הכיבוש".

- "עד שנתנו לנו במה בפריים טיים", נשמע תמיד כמו עלה התאנה של הפריים טיים - גם תחת הכובע של דרמה איכותית וגם תחת הכובע של סדרה שעוסקת בערבים.

"אף אחד לא אמר לי בוא לכתוב. גם ב'הארץ' אני זה שהרמתי את הטלפון הזה, וגם ב'עבודה ערבית' זה מאבק וטלפונים לכל העולם ואחותו כדי שתהיה סדרה בפריים טיים של ערוץ 2".

- יש לי תחושה שאתה ו"עבודה ערבית" מציגים רק צרות קלילות וחמודות, במקומות הקטנים שאפשר קצת לצחוק עליהם. אין סבל אמתי, אלא סבל בורגני, כזה שהחברה הישראלית-יהודית מסוגלת לעכל. לא בא לך לכתוב אופרת רוק סאטירית שתרעיד את כולם?

"זו 'עבודה ערבית' מהגדרתה, מהמקום שלה ובדרך שלה. יש כמה פרקים שגורמים לבכי וזה מאוד קשה, אני מבטיח לך. הדרך הכי טובה עם האג'נדה של 'עבודה ערבית' היא יותר לתקוף את הגזענות של החברה הישראלית ולהציב סוג של מראה של הערבי שמנסה להתקבל כמטאפורה לחברה שמנסה להתקבל - ותמיד נדחית, אגב. בעונה הראשונה אמג'ד היה אמור לחזור לכפר בסוף העונה, אבל שיניתי את זה ועדיין לא החלטתי מה צריך לקרות.

"נתבקשתי לשמור על זה פתוח. כל בן אדם נורמלי שרוצה לעבור ממקום למקום, יכול. כערבי, אתה לא יכול לעשות את זה. בשטחים אפשר לעשות את זה, אבל פה לנטוש את הכפר זה מורכב. חושב שקל לי לגור פה בשכונת דניה ולחשוב איך זה ישפיע על הילדים שלי בלי שהם יהיו פרנואידים כמוני? איך אני מוצא מינון נכון? איך אני מלמד אותם? איך אני מתמודד עם השאלות? הילדה שלי מתביישת לשמוע מוזיקה ערבית. איך היא מקבלת חינוך הכי טוב וגם אני שומר עליה שלא תיפגע מאמירות כאלה או אחרות?".

"במסגרת הדברים שאני מנסה לעשות - אילו הייתי כותב על הערבי במוסמוס או בטירה, זה היה הולך לכיוון אחר. אילו הייתי יודע שהייתי יכול לבקר את החברה הערבית ופונה לקהל ערבי, אולי זה מה שהייתי עושה. במסגרת של ביקורת, זה משהו שמאוד חסר לי. אין ביקורת על החברה הערבית בסדרה הזאת. הלוואי שהייתה, הייתי קורע להם את הצורה. במקום זה, יש ביקורת על עצם העובדה שאתה כבר מחולק, יש ביקורת על התפיסה של חיי היומיום ועל בעיות של זהות.

"אנחנו חיים במקום קיצוני, גזעני וימני. טירה, המקום שבו גדלתי ואני מבקר בו את המשפחה שלי כל שבועיים, היא לא אופציה. כל יישוב ערבי אחר הוא לא אופציה. מה האופציות בשבילי? לעבור לחיפה? יכול להיות. לפעמים אני אומר 'מה אני צריך את הטירוף של ירושלים?'. בירושלים המזרחית אי אפשר לחיות. גרנו שם, עד שצריך לקנות דירה ולך תמצא משכנתה. ואני לא רוצה לקנות בשטח של 67', לקבל זכויות של ישראלי על הגב הפלסטיני. הכל מסובך".

עלה של זין

אלוהים או אללה נמצא בפרטים הקטנים. קשוע מספר איך באחד הלילות האחרונים קם להאכיל בשלוש לפנות בוקר את בנו, כששמע ברקע סאונד מתקתק של רוח נעורים. כששמיעת הלילה התחדדה, הוא זיהה גם את המילים הפרובוקטיביות שעולות בדרך כלל מיציעי בית"ר ירושלים במשחקים נגד בני סכנין - "הנביא מוחמד מת". "כל מה שרציתי, זה שהבת שלי לא תשמע את זה", הוא נזכר בחיוך מריר מאוד. לפני שחזר לישון, הוא הדליק את המזגן וסגר את חלונות הבית, כמו הופך את ביתו ומשפחתו לחללית בטוחה באטמוספירה של גזענות אינסופית.

- המיעוטים מצליחים להגיע לכל מקום בטלוויזיה, זוכים בריאליטי, מקבלים הכרה בפריים טיים בצורה טבעית יותר מפעם - אתה חושב שעדיין צריך את "עבודה ערבית" בטלוויזיה?

"בטח, חד-משמעית כן. זו קומדיה וסאטירה שבסופו של דבר אנחנו מנסים לטפל בסוגיות משמעותיות עבורי בחברה הישראלית, להעביר סוג של מסר. יכול להיות שבמסגרת הגזענות והאפרטהייד בשטחים לא צריכים אותנו. הלוואי שהייתי יכול לכתוב באווירה סלחנית. המסרים מאוד מתגוננים, כי אילו היה הסכם שלום בשטחים ובעזה, היה הרבה יותר יעיל גם מבחינתי וגם מבחינת הצופים לטפל בגזענות, להתעסק רק בנושאים של זהות, בלי לטפל בסוגייה הקשה".

- אתה חושב שהיהודים מבינים כשהמסר כל כך מתון?

"אני לא מאמין שהנקודה הזאת במסגרת שטיפת מוח תקשורתית היא מה שעושה את ההבדל, כי אנשים מנתקים את הדמות מהמציאות. כל מי שחושב שהערבים לא צריכים להגיד תודה על הכיבוש - נחשב שמאלן, וזה השיח כאן. זה לא רק התקשורת. אני מסתכל על הממשלה, על חומר הלימוד, על ימי הזיכרון ועל האלימות. החגים, המשפחתון, הדגלים והלאומיות. זה שקר מוחלט ממה שנקרא נראטיב של גיבוש העם. יש בי כעס גדול ותסכול על הסנוור והעיוורון של הממשלה. לא עוצרים לרגע לחשוב אולי באיחוד האירופי צודקים.

"יש לנו מערכת מפחידה משומנת היטב של הצדקת כל דבר ישראלי. אתה מפקיע קרקעות של ערבים רק כי אתה יכול, רק כי אתה חזק, בירושלים ובחברון. פרסומות של המשרד לפיתוח הנגב והגליל מיועדות רק ליהודים. אם יקראו גם ליהודים וגם לערבים - יודע כמה זה ישחרר ויקל לדעת שמישהו קורא לך לבוא למושב ולא רק מנסה למנוע ממך? תאר לך מצב אוטופי של שתי משפחות - יהודית וערבית - שעושות פרסומת למשרד פיתוח הנגב והגליל".

- בוא נדבר עליך כעל עלה תאנה.

"עלה תאנה? כל הערבים שגרים בישראל יכולים להיחשב כעלה תאנה. אין דרך לברוח מזה. רופא שעובד בהדסה, סטודנטים שלומדים באוניברסיטה העברית, חברי כנסת ערבים. אני מבחינתי צריך למכור - עיתון, ספרים או טלוויזיה - ואם אני רוצה להמשיך להגיד את הדברים אני צריך לעצבן ולהצחיק. לא חושב שקיבלתי פרס על תקן עלה תאנה. יודע מתי הרגשתי עלה תאנה? אולי כשהתקבלתי לפנימייה או לבצלאל, כי אז היה לי ספק לגבי הכישרון".

- אז מה אתה בעצם - ענף של עץ זית או עלה תאנה?

"לא יודע מה עדיף - להיות בפה של יונה או על זין של יהודי".

הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"