גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוצר קטן, מחיר גדול: למה האריזות הקטנות עולות יותר?

עוד ועוד חברות מוציאות גרסאות מוקטנות של מוצרים מוכרים ■ היתרון: המוצרים נתפסים כמדודים ובריאים יותר ■ החיסרון: המחיר לא מתכווץ ואפילו מתייקר בחישוב ל-100 גרם ■ "גלובס" בודק איזו פרמיה נשלם על אריזה קטנה ונוחה

מי שפסע בין מדפי סופרמרקט אופייני בארה"ב, נתקל אולי בלא מעט אריזות סופר-משפחתיות-אקסטרה-מוגדלות, בקנה-מידה שלא מוכר על מדפים מקומיים בישראל. תחת הכותרת "אריזת חיסכון", המפחיתה את המחיר הסופי ליחידת משקל - אך מגדילה משמעותית את הנפח הכולל (ואת ההוצאה בהתאם), ניתן למכור לנו מצרכים בכמויות שאינן באמת דרושות לנו, או להציע חיסכון אמיתי במקום שהוא אכן יעיל.

אולם נראה כי המגמה האחרונה הולכת בכיוון אחר לגמרי: הקטנת מוצרים לממדים מופחתים מאלה של האריזה הכוללת, לשימוש אישי וחד-פעמי.

כך, למשל, עם השקת הבקבוקים החדשים של קוקה-קולה בנפח 250 מ"ל, וכך גם כחלק ממהלך נרחב ועדכני ברשת am:pm, שהכריזה על שיווק מכוון של מוצרים מוקטנים ללקוחות הרשת.

"בסקר שערכה הרשת לאחרונה", מסבירים ב-am:pm, "עלה כי קיים צורך וביקוש רב למוצרי צריכה בקטגוריות שונות באריזות קטנות יותר מהרגיל. המוצרים המוקטנים מסייעים לצרכנים אלה לקנות את המוצר בדיוק בגודל ובכמות המתאימה להם, שכן בין לקוחותינו יש צעירים רבים, משפחות צעירות, סטודנטים וקהל מבוגרים, שסגנון צריכתם שונה מכלל האוכלוסייה.

"מדובר בפלח שוק לא מבוטל שעד כה לא קיבל מענה הולם התואם למאפייניו וצרכיו: בקנייה נבונה של מוצרים המוקטנים העונים על הגודל והכמות המתאימה לקהל צרכני זה, נמנעת קנייה של מוצרים בגודל מלא שלעיתים רבות לא נעשה בהם שימוש".

מה היתרון באריזות מוקטנות? המחיר למשקל אולי גבוה יותר, אך הכמות מדויקת ונקודתית - במטרה לא לצרוך מעבר לנדרש. זה מתיישב היטב עם מגמות תזונתיות-בריאותיות, אך לא תמיד משתלם צרכנית, לא תמיד באמת משביע ולא בהכרח מסתדר עם אג'נדה אקולוגית המייחלת לפחות אריזות ובקבוקים.

בלא מעט מקרים הדגל הקלורי הוא שמוביל את ההצטמקות: דוגמאות מהעת האחרונה הם חטיפי הדגנים אנרג'י, שהשיקו פריכיות ביס מוקטנות ב-100 קלוריות לאריזה; או ריבועי הגרנולה של נייצ'ר ואלי שהושקו לאחרונה - 85 קלוריות ליחידה, מבטיחים היצרנים.

מחיר הנוחות

מה גובה אותה פרמיה שאנו משלמים, בסופו של דבר, על צריכה מדויקת? מעשרות אחוזים במרבית המקרים - ועד מאות אחוזים במקרים אחרים (דוגמת הקולה המדוברת), אם כי במקרה אחד מתוך אלה שדגמנו, נמצא כי דווקא המוצר הקטן הוא הזול יותר.

שאלת הכדאיות נוגע אם כך להיקף הצריכה והשימוש במוצר, וכשמדובר בצריכה משפחתית ומוצר פופולרי - כדאי על-פי רוב מבחינה כלכלית טהורה לדבוק במוצרים גדולים יותר.

שיקולים נוספים כמו שמירה על טריות עשויים לשנות את ההחלטה, וכך גם העובדה שלא תמיד יש זהות מוחלטת בין המוצרים: כך, למשל, נמכרות אריזות הטונה הקטנות עם כפית ומכסה פלסטיק, כחלק מהאפיון כמוצר נוחות "לדרך".

"הסיבה העיקרית להעדפת אריזות קטנות היא הרצון לשלוט בכמות המזון הנצרכת, כחלק ממגמת הבריאות והשמירה על המשקל", מסבירה גלי הרשנזון, מנכ"לית חברת סאפיו המתמחה במחקר שיווקי-אסטרטגי לזיהוי תובנות צרכניות יישומיות. "העדפת אריזות מוקטנות/אישיות בולטת במיוחד בקשר לצריכת מוצרים הנתפסים כלא בריאים או משמינים, מתוך רצון של ההורים לצמצם צריכה של מוצרים אלה על-ידי ילדיהם, וכאסטרטגיה לניהול משקל ולאיזון צריכת המזון בקרב מבוגרים.

"המוצר האישי והקטן גם משתלב בטרנד של אכילה מחוץ לבית - אריזות אישית נתפסות כמתאימות יותר לצריכה 'על הדרך' - קלות לנשיאה, אינן תופסות מקום ומאפשרות צריכה בעל מקום ובכל זמן. יש כאן גם התאמה להעדפות אישיות, בניגוד לצריכה מאריזות גדולות הנתפסת כיותר חברתית או משפחתית, ויכולת גיוון של הצרכן בסוגי המוצרים שהוא צורך".

- איך כל זה משתלב ברצון לחסוך בהוצאות?

"הצרכנים בהחלט מודעים לעובדה שהעלות היחסית של אריזה קטנה היא גבוהה יותר. עצם התועלת של השימוש באריזה הקטנה נתפס כמצדיק במקרים רבים את תשלום הפרמיה. הצרכן מאמין ששימוש באריזות גדולות הוא חסכוני רק לכאורה, שכן לעתים קרובות לא מסיימים אותן, וחלק במילא נזרק. הוא מאבד מהטריות, ההנאה פחותה, וזה גורם לזריקה ולבזבוז".

פערי מחירים

מטבע תזונתי חדש: 100 קלוריות

אתר אינטרנט חדש, "מועדון ה-100 קלוריות באריזה" (100cal.co.il), מנסה למפות מוצרים הארוזים באריזות המכילות 100 קלוריות - כדי להקל על השליטה בתזונה ולעודד יצרני מזון לארוז מוצרים בהתאם.

רעיון ה-100 קלוריות באריזה של סוגי מזון שונים הוא המצאה שאושרה כפטנט של היזמית הישראלית רוני גורדון. השימוש ב-100 קלוריות כמטבע תזונתי משחרר את הצרכן מהצורך לחשב תכולה קלורית של מזון ומאפשר לספור אריזות במקום קלוריות.

באתר בגרסתו הראשונית ניתן למצוא את כל אותם המוצרים שכבר מציעים 100 קלוריות ומפוזרים בנקודות המכירה.

"הרעיון נולד מתוך חיפוש אחר פתרון לבעיה אישית", אומרת גורדון. "ב-2002 התחלתי בהליך רישום הרעיון כפטנט בארץ ובעולם, ושנתיים לאחר מכן, ב-2004, החלו חברות המזון ותאגידי המזון בארה"ב ליצר מארזים של 100 קלוריות. כיום ניתן למצוא בארה"ב נקודות מכירה רבות בהן אזורים שלמים מוקדשים למוצרים בני 100 קלוריות לאריזה. שוק מוצרי 100 הקלוריות הפך לתעשייה שמגלגלת מיליארדי דולרים בשנה".

עוד כתבות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"