גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": מיזוג כור-דסק"ש טוב לדנקנר ולנושים

המיזוג בין שתי החברות הנמנות עם קבוצת אי.די.בי של דנקנר, צפוי להשפיע על המשקיעים ובעלי החוב כמעט בכל שכבות הפירמידה ■ "גלובס" מנתח מי יושפע ממנו במיוחד, מי ייהנו ממנו, ומי עלולים לנסות להערים קשיים

המיזוג בין כור לחברה האם שלה, דסק"ש, שאושר בסוף השבוע על-ידי הדירקטוריונים של שתי החברות מקבוצת אי.די.בי, צפוי לגרום עם השלמתו לשינוי משמעותי בהרכב המאזן של שתי החברות, ולהשפיע על כל פירמידת אי.די.בי שבראשה עומד (עדיין) נוחי דנקנר.

במסגרת המיזוג, תרכוש דסק"ש, המחזיקה כיום ב-67.3% ממניות כור, את יתרת המניות הנמצאות בידי הציבור (19.3%) ובידי אי.די.בי פתוח (13.4%), בתמורה ל-1.06 מיליארד שקל במזומן (פרמיה צנועה של 4% ביחס למחיר השוק אתמול בבוקר), מה שיהפוך את כור לחברה פרטית בבעלות מלאה של דסק"ש.

מחזיקי האג"ח של כור, בהיקף של 1.35 מיליארד שקל, יוכלו לבחור האם להיפרע מהחוב כבר עתה לפי ערך הפארי, או ששטר הנאמנות ישונה באופן שבו הם יקבלו את יתרת תזרים המזומנים של האג"ח, כשהיא מהוונת לפי תשואת אג"ח ממשלתית בתוספת ריבית של 1.3% לשנה. אפשרות נוספת היא שכור תפקיד במועד השלמת המיזוג מזומן בסכום שיבטיח את הפירעון המלא של האג"ח.

עסקת המיזוג מתבססת על המקורות של כור, לה יתרות נזילות של כ-3.75 מיליארד שקל (כולל העודף מההשקעה במניות קרדיט סוויס), ומותנית בקבלת אישור בית משפט לחלוקת דיבידנד מיוחד על-ידה שלא מיתרת הרווח, שכן לכור יתרת רווח שלילית גדולה. באמצעות חלקה בדיבידנד המיוחד, תממן דסק"ש את רכישת מניות כור מידי אי.די.בי פתוח (החברה האם שלה) והציבור.

"גלובס" מנתח איך צפויים מחזיקי ניירות הערך בפירמידה של נוחי דנקנר להיות מושפעים מהמיזוג, מי מהם יקבל אותו בזרועות פתוחות, ומי עלול להערים קשיים.

מחזיקי אג"ח כור

שלוש סדרות האג"ח של כור הן קצרות יחסית, והמח"מ שלהן נע בין שנה לשנתיים, כשפירעון הקרן האחרון אמור להתבצע בספטמבר 2017. איגרות החוב של כור הונפקו בשנים 2006 ו-2009, לפני שנכנסו לתוקף תקנות חודק, כך שלמחזיקי האג"ח אין ביטחונות כלל.

נכון להיום נסחרות אג"ח כור בתשואות של 1.2%-2.8%, מעל לפארי שלהן, בשל הסיכון הנמוך שקיים בחברה, לאור עודף הנכסים הנזילים ביחס לחוב. אולם בעבר הלא רחוק לא זה היה המצב: לפני כשנתיים, לפני השלמת עסקת מכירת מכתשים אגן לכימצ'יינה, נסחרו האג"ח בתשואה של 15%, על רקע אי הודאות לגבי השלמת העסקה.

היתרון הגדול במיזוג מבחינת מחזיקי אג"ח כור הוא סיום הרומן עם דנקנר, וחוסר הוודאות הנלווה לו. הם יזכו לקבל את כספם שלא ישמש יותר לביצוע השקעות ענק בעלות פרופיל סיכון גבוה, כפי שהיה בעבר.

בעלי מניות כור

בעלי מניות כור, שיקבלו כאמור מזומן בפרמיה נמוכה יחסית על מחיר השוק הנוכחי עבור מניותיהם, נמצאים בדילמה. מלבד מניות קרדיט סוויס שצפויות להימכר והחזקות אחרות (בהן בית ההשקעות אפסילון) בשווי של מאות מיליוני שקלים בודדים, מחזיקה כור בנכס איכותי: 40% ממניות יצרנית מוצרי ההדברה מכתשים אגן, וכן אופציה שנתנה כמצ'יינה הסינית לכור (הלוואה שכנגדה שועבדו המניות הללו) שמתומחרת במסגרת העסקה ב-192 מיליון דולר.

רק בעוד 5 שנים יתברר שוויה האמיתי של האופציה הזו, שנמצא עכשיו סביב הכסף. ייתכן שבעלי המניות יפסידו כאן אפסייד אדיר, אם וכאשר שוויה של מכתשים אגן יעלה בעתיד. מנגד ייתכן ששוויה של מכתשים יירד והאופציה תהיה שווה אפס, ואז התמורה לה יזכו כעת תתברר בעתיד כגבוהה.

במסגרת המיזוג תהפוך כור לחברה בת של דסק"ש, כך שמי מבעלי מניות כור שירצה להמשיך ולהיות חשוף לאופציית מכתשים, יצטרך לרכוש את מניות דסק"ש. לאחר עלייה של 220% בשנה האחרונה, שנבעה מעליות נאות בהחזקות העיקריות - סלקום, שופרסל ונכסים ובניין - האפסייד בדסק"ש כבר מוגבל יותר, גם לאחר המיזוג. על רקע זה, ייתכן שבעלי מניות כור יערימו קשיים על המיזוג, ויבקשו לקבל פרמיה גבוהה יותר עבור הוויתור על אופציית מכתשים אגן.

מחזיקי ני"ע של דסק"ש

כאמור, בעקבות המיזוג תהפוך כור לחברה בת בבעלות מלאה של דסק"ש, כשהחוב שלה צפוי להימחק. עבור מחזיקי האג"ח של דסק"ש מדובר במהלך חיובי, שיוסיף יציבות לדסק"ש עקב הגישה לקופת המזומנים הדשנה של כור, שתפתור את בעיית הנזילות בחברה.

כזכור, לפני שנה נאלצה דסק"ש לממש חלק קטן מהחזקותיה המרכזיות ואף מכרה את כלל מניותיה במקסימה והמ-לט על מנת לפרוע חובות. עם השלמת המיזוג היא לא תיאלץ לממש נכסים בלחץ כדי לעמוד בהחזר חובותיה. ייתכן שהשלמת המהלך אף תביא להעלאת דירוג החוב של דסק"ש, שעומד כיום על BBB.

עבור בעלי המניות של דסק"ש, שכאמור חוו עלייה משמעותית בשנה האחרונה, השלמת המיזוג תביא לגיוון ההחזקות בפורטפוליו עם אפשרות ליהנות מהפוטנציאל העתידי הגלום במכתשים אגן.

נושי אי.די.בי פתוח

אי.די.בי פתוח, שלה חובות בהיקף של כ-5.6 מיליארד שקל, מחזיקה ב-13.4% ממניות כור, בגינן היא צפויה לקבל כ-450 מיליון שקל עם השלמת המיזוג. החברה תזכה במהלך הזה נזילות, שתאפשר לה להמשיך ולפרוע את חובותיה במועד. בתוספת הכסף שאמור להתקבל ממכירת כלל ביטוח, הדבר יאפשר לאי.די.בי פתוח לטעון שהיא סולבנטית ואינה צריכה הסדר חוב (להבדיל מהחברה האם חדלת הפרעון, אי.די.בי אחזקות).

מי שעשוי להרוויח מהמהלך זה - מלבד דנקנר שמוריד מגבו את מחזיקי האג"ח הלוחמניים של החברה - הם הבנקים הנושים של פתוח: הפועלים, דיסקונט, לאומי,BNP פאריבה ו-HSBC (סך החוב כלפיהם מסתכם בכ-1.6 מיליארד שקל).

מח"מ החוב של הבנקים קצר משמעותית מזה של אג"ח אי.די.בי פתוח שהיקפן עומד על 3.6 מיליארד שקל. כל מזומן שנכנס לקופתה של אי.די.בי פתוח מבלי שנעשה בה הסדר חוב שמשנה את לוח הסילוקין משחק לידי הבנקים, כיוון שהם יכולים להיפרע מחובותיהם (שחלק מהם כבר הופרש לחובות מסופקים) באופן מהיר יותר, ולהקטין את החשיפה שיש להם לדנקנר.

מבנה פירמידת

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שיגור כטב''ם / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים