גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף עידן: שופטת הפירוקים ורדה אלשיך פורשת מכס השיפוט

אלשיך, שהייתה אמורה לפרוש באוגוסט 2014, מקדימה את פרישתה לנובמבר הקרוב ■ תוחלף ע"י איתן אורנשטיין ■ לאחרונה נפוצו שמועות על פרישתה בשל פרשת הפרוטוקול המשופץ ■ לשכת עוה"ד: "מוטב מאוחר מאשר לעולם לא"

סוף לקריירה השיפוטית של השופטת ורדה אלשיך: במכתב ששיגרה היום (ג') לנשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, ולשרת המשפטים, ציפי לבני, הודיעה שופטת הפירוקים התל-אביבית על רצונה להקדים את פרישתה ולצאת לגמלאות כבר בנובמבר הקרוב. מועד פרישתה המקורי של אלשיך אמור היה להיות אוגוסט 2014.

בכך שמה אלשיך קץ למסכת שמועות שליוותה את ישיבתה על כס השיפוט בחודשים האחרונים, על כך שבכוונתה לפרוש משיפוט נוכח אירועי פרשת "הפרוטוקול המשופץ".

פשרה בניצוחו של נאמן

בקיץ אשתקד קבע נציב תלונות הציבור על שופטים, אליעזר גולדברג, כי אלשיך ערכה שורה של תיקונים מהותיים בפרוטוקול דיון שנערך באולמה בספטמבר 2011, שחלקם נעשו במטרה להחמיר את התלונה שהגישה, בצירוף הפרוטוקול, לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין כנגד אחד מעורכי הדין שהשתתפו בדיון, עו"ד רפאל ארגז.

באוגוסט 2012 סיכם שר המשפטים דאז, יעקב נאמן, על פשרה בין פורום ראשי המחוזות בלשכת עורכי הדין, שקידמו את התלונה ואת ההליכים נגד אלשיך, לבין השופטת.

במסגרת הפשרה התנצלו הצדדים הדדית, אלשיך ביטלה את התלונה המשמעתית נגד עו"ד ארגז, ואילו הלשכה ביטלה את כוונתה לדרוש נקיטת הליכים נוספים נגד אלשיך. אלשיך אף לא חויבה לכתוב מכתב התנצלות כלפי עו"ד ארגז, והנוסח שפורסם בהודעת שר המשפטים שימש מעין התנצלות פומבית הדדית.

הפשרה בניצוחו של נאמן באה זמן קצר לאחר שנשיא העליון, אשר גרוניס, פירסם החלטה בעניינה של אלשיך, שבה הודיע כי על אף ההחלטה החריפה של נציב התלונות על שופטים בעניינה של אלשיך - לא יינקטו נגדה כל צעדים.

גרוניס הסתפק בכך שהבהיר לאלשיך כי הוא "רואה בחומרה" את המקרה, הזהיר אותה מפני הישנות מקרים כאלה בעתיד ותייק את מכתבו בעניינה בתיקה האישי. דבריו גררו ביקורת חריפה ולוו בשמועות שלפיהן השניים סיכמו בחשאי על פרישה מוקדמת של אלשיך מכס השיפוט. שמועות אלה הוכחשו, ואולם כעת נראה כי היה בהן ממש.

יו"ר פורום ראשי המחוזות בלשכת עורכי הדין, עו"ד אפרים נוה, מסר בתגובה להודעת הפרישה של אלשיך: "מוטב מאוחר מאשר לעולם לא. השופטת אלשיך היא בעלת זכויות רבות במשפט, אך התעקשותה לאחוז בקרנות המזבח לאחר שהתבררו מעשיה בפרשת הפרוטוקול ששיפצה, ונוכח ממצאי נציב התלונות על שופטים, היוותה כתם כבד על המערכת המשפטית. אנו מאחלים לאלשיך הצלחה בכל אשר תפנה".

סופה של תקופה

פרישתה הקרובה של השופטת המחוזית ורדה אלשיך מכס השיפוט מסמנת גם את סופה של תקופה בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. אלשיך, סגנית נשיאת בית המשפט, חלשה על מחלקת הפירוקים והכינוסים במחוזי בתל-אביב במשך שנים ארוכות ועיצבה אותה כצלמה וכדמותה.

לאורך שנות עבודתה דנה אלשיך, 69, בתיקים הבולטים והחשובים בתחום, בהם תיקי הכינוס והפירוק של רשתות, קבוצות וחברות כמו קלאבמרקט, פיקנטי, תבל, טאוור אייר, התעשייה הצבאית (תעש), פויכטונגר, ברגר קינג, פיצה מטר, אמבלייז, אפריקה ישראל, הבנק למסחר, דלק נדל"ן ועוד.

לדברי עו"ד ד"ר יוסי שגב, שהרבה להופיע מול אלשיך לאורך השנים, תחת הנהגתה של אלשיך הפך בית המשפט המחוזי בתל-אביב 'לאורים ותומים' בנושאים משפטיים שונים. "בית המשפט בתל-אביב, שהוא הגדול בארץ, ריכז אליו את הדיונים בנוגע לעסקים הכי גדולים, ואלשיך התוותה בפסיקותיה את הדרך גם בנושאים של אחריות מנהלים, תספורות, התנהגות של מנהלים ושל נושים ובנושאים נוספים".

- אילו תכונות איפשרו לשופטת אלשיך להצליח בתפקידה?

עו"ד שגב: "יש בה שילוב נדיר של יכולת מסחרית - היכולת 'לא להרוג עסקים' לצד יכולת משפטית - היכולת ללכת בהתאם למה שדורש החוק. אלשיך קבעה נוהגים וכללים שאפשרו לשני הדברים לחיות ביחד. היא לא הייתה ממהרת להוציא צווי פירוק, נותנת לצדדים זמן להגיע להסדרים, ולכן היא הטביעה את חותמה. היא הייתה שופטת מאוד מעשית, ובית המשפט העליון נתן בדרך-כלל גיבוי להחלטותיה, ולא הפך אותן".

עו"ד אייל רוזובסקי מסכים עם שגב כי אלשיך תיזכר כשופטת פורצת-דרך. לדבריו, "חלק גדול מדיני הבראת החברות התפתחו בעקבות פסיקותיה. למעשה, אלשיך פיתחה כמעט במו-ידיה את 'צ'פטר 11' הישראלי, שבאחרונה זכה לעיגון בחקיקה הישראלית" (מדובר בבקשת חברה בקשיים להגנה מהליכי פירוקה על-ידי נושים, הליך פופולרי מאוד בארה"ב, כאשר חברה חשה כי נושיה צפויים לבקש מבית המשפט לפרקה ולמכור את נכסיה - ח"מ.).

פעלה כשריף - לטוב ולרע

איש אקדמיה בכיר אמר ל"גלובס" כי "כשמסתכלים על תחום הפירוקים והכינוסים בישראל, אין ספק שהתחום הוא ורדה אלשיך. המשק עבר בשנים האחרונות תהפוכות שהחקיקה לא הצליחה לעקוב אחריהן, ואלשיך נתקלה בהן בשטח ופתרה אותן".

עו"ד גיא גיסין מגדיר את פרישתה של אלשיך משיפוט כאירוע "מצער מאוד". "אלשיך עיצבה את המסלול וחצבה בסלע את ההלכות והדין לעולם חדלות-הפירעון הישראלי. היא ידעה תמיד למצוא את הדרך להגנת הנושים מחד גיסא, ולהגנה על העסקים, העובדים והישרדותם".

לדבריו, "אלשיך משאירה לכולנו מורשת מפוארת וכללים מנחים".

אמנם אלשיך הייתה שופטת מבריקה ופורצת-דרך מבחינה משפטית, אבל הדרך שבה היא ניהלה את הדיונים המשפטיים הייתה שנויה במחלוקת. היא נחשבה לשופטת קצרת-רוח, אפילו קפריזית, שלא מהססת לגעור במתדיינים בפניה ולומר להם מה היא חושבת.

לדברי עו"ד שגב, "בניגוד להרבה מאוד שופטים, אלשיך אמרה תמיד את מה שהיא חושבת בפנים. אם היא לא האמינה למישהו, היא אמרה לו: 'אני לא מאמינה לך'; ואם מישהו התחכם או משך את הזמן, היא עשתה את מה שצריך לעשות לאדם כזה ולא איפשרה את ההתחכמויות הללו. לכן, אנשים אמרו שהמזג השיפוטי שלה, הישיר והבוטה, הוא לא מזג שיפוטי רצוי או ראוי".

לדברי איש האקדמיה הבכיר, "ברובד האישי, אלשיך פעלה כשריף - לטוב ולרע. באולם של אלשיך החוק היה החוק שלה. זו לא סיטואציה נוחה וטבעית, כי כללי המשחק צריכים להיות ברורים. במובן הטוב של המילה, היא לקחה את החוק לידיים; במובן הרע - זה לא תמיד הדבר הכי נוח ונכון".

- אלשיך נאלצה לקחת את "תפקיד השריף" בגלל התחום שבו עסקה?

"היא שמחה לקחת על עצמה את התפקיד הזה, ושמה את עצמה הרבה פעמים במרכז. הפן האישיותי שלה בהחלט הכתיב הרבה דברים. אני חושב שזו לא הדרך הנכונה. היא נבונה, ויש לה ניתוחים מרשימים, אבל יש לה לשון חדה מאוד, אולי מדי, ולאורך הדרך הרבה מאוד אנשים נפגעו ממנה ומסגנונה".

בניגוד לעמדת איש האקדמיה, עו"ד שגב לא רואה במזג השיפוטי של אלשיך בעיה מיוחדת - אולי להיפך. "כשעוסקים בפירוקים עומדים בבית המשפט אנשים שהפסידו את כספם, כולם כעוסים, הזמן משחק תפקיד חשוב, ויש אינטרסים נוגדים רבים. במצב כזה אי-אפשר לנהוג במזג שיפוטי של נימוס ועדינות. צריך 'לחתוך בבשר החי', ומהר. לכן המזג השיפוטי של אלשיך תאם למאטריה שבה היא עסקה".

עו"ד רוזובסקי מציין כי קוצר-הרוח של אלשיך למתדיינים הופנה בעיקר כלפי כאלה שאינם בקיאים דיים בתחום. "לזכותה ייאמר כי קוצר-הרוח הופעל במידה שווה למתדיינים מכל הסוגים".

היורש איתן אורנשטיין - "ישר מאוד. סרגל עקום לידו"

מי שצפוי להחליף את שופטת המחוזי ורדה אלשיך בראש מחלקת הפירוקים במחוזי בתל-אביב הוא השופט איתן אורנשטיין (57), שמכהן כשופט מחוזי מאז אוקטובר 2009 וכבר הספיק לדון בכמה תיקים גדולים וחשובים, ובראשם תיק הסדר החוב של קונצרן אי.די.בי.

קודם למינויו לשיפוט עבד אורנשטיין במשך שנים כעורך דין וכשותף במשרד יוסי שגב.

עו"ד שגב אמר ל"גלובס" כי הוא משוכנע שאורנשטיין הוא השופט שמתאים ביותר להחליף את אלשיך בתפקידה, והוא ראוי גם להגיע עד לבית המשפט העליון.

"נתתי מתנה מאוד-מאוד גדולה למערכת המשפט כשאיתן עזב את המשרד ופנה לשיפוט. הוא בחור חכם מאוד, חרוץ מאוד וישר מאוד. 'סרגל עקום לידו'. יש לו ידע משפטי ענק, והוא בא מעולם המעשה, כי הוא עשה אצלנו את התיקים הגדולים ביותר".

גם עו"ד רוזובסקי אינו מודאג יתר על המידה מעתיד מחלקת הפירוקים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. "כדרכו של עולם, אנשים מגיעים לשלב שבו הם פורשים, ויש להם ממשיכי דרך. קרוב לוודאי שמחליפיה של אלשיך ימשיכו מאותו מקום שאליו הגענו מבחינת הדין המהותי, איש-איש עם סגנונו".

ואיש האקדמיה הבכיר מסכם: "העמדות שלי אינן תמיד כמו אלה של אורנשטיין, אבל יש לו מזג שיפוטי טוב משל אלשיך, ואני חושב שהוא בחירה מצוינת. מההחלטות של אורנשטיין עד כה רואים השפעה ענקית של אלשיך עליו, אבל יש להניח שבבוא הזמן הוא יפתח סגנון משלו".

עוד כתבות

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן