גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מודי כידון: "נוחי דנקנר משלם את מחיר ההצלחה שלו"

מודי כידון מסיים קדנציה כיו"ר איגוד חברות הפרסום, נרדף ועמוס אויבים ■ בראיון ל"פירמה" הוא עונה לטענות כי נחלץ לעזרת החבר והלקוח מאי.די.בי: "אני רק מודי כידון, ואני לא יכול לעזור לנוחי דנקנר... פה בארץ יש רצון לירות בקטרים"

"אני מרגיש שעושים לי סיכול ממוקד, כי אנחנו מצליחים ופוגעים. אבל זה רק אומר שאני פוגע טוב.

קצת מפתיע שאת הדברים הללו אומר מודי כידון, מי שנחשב מאז ומעולם לנסיך בענף הפרסום. עם עברו כטייס, הבית בסביון, הנסיעות בסטייל לחו"ל וחברים כמו נוחי דנקנר, הוא נתפס כסוג של טפלון שרבב לא דבק בו על אף שהוא יודע לקדם את ענייניו היטב. בימים אלה הוא מסיים את תפקידו כיו"ר איגוד חברות הפרסום, ויוצא כשהוא לראשונה מתייצב בצד ומעורר כלפיו לא רק קנאה או כעס בשל הקשרים שלו ושל שותפו מושיק תאומים, אלא לטענתו, איבה של ממש.

כידון אומר שמסע הרדיפה לא מסתיים רק בשמועות. "זה הרבה יותר מקמפיינים", הוא אומר בראיון מיוחד ל"פירמה". "במשך כשנה וחצי כנראה שמאזינים לכל הטלפונים שלי, כשאני נוסע באוטו אני לא נוסע לבד - מלווים אותי. אני כל הזמן במעקבים. אני חווה לצערי קמפיינים שליליים מצד קולגות לענף אשר מנסים בדרכים שונות לפרוק את תסכולם וניסו לטפול עליי עלילות, הם אף הרחיקו והשקיעו סכומי עתק בחוקרים פרטיים ש'ליוו' אותי. בשנתיים האחרונות אף פעם לא הייתי 'לבד' תמיד הייתי מאוזן ואו נצפה".

- מי עוקב אחריך?

"מי שעושים את זה הם כנראה גורמים מסחריים שרצו להוכיח קשר כזה או אחר (עם נוחי דנקנר - ע.ב.ל), ומאחר שקשר כזה לא קיים זה לא צלח. השקיעו מאות אלפי דולרים בניסיון לקשר אותי לדברים שלא היו. אני בטוח בזה במאה אחוז, ובעיניי, חצו פה את הגבולות האדומים בגדול".

המהלכים של כידון עוררו תרעומת רבה מצד גורמים בתעשייה. הוא יצא למאבק במטרה לשנות את אופן ההתנהלות של שוק המדיה בישראל. זה בא לידי ביטוי בחבירה ליורם באומן, בניסיון לקבל אישור מהממונה על ההגבלים העסקיים ליצור גוף מדיה חזק, כשעל הדרך הם נכנסו חזיתית ובגלוי במובילת השוק - קבוצת מקאן אריקסון.

לצד זה, העלה כידון את נושא שינוי שיטת התגמול ומעבר משיטת עמלות היתר לשיטות אחרות, כמו תשלום לפי פרויקטים או שעות עבודה. כיוון ששוק המדיה הוא צינור החמצן של משרדי הפרסום, כידון, במהלכיו, דרך בעוצמה על כמה יבלות. אדלר חומסקי למשל, שחולקים עם גיתם כמה תקציבים (שופרסל, בנק הפועלים), נאלצו לעבור בעבודה עם פועלים לשיטה שלא בהכרח חפצו בה, גליקמן נטלר סמסונוב מצאו ששיתוף הפעולה שלהם עם מקאן מאוים, ומעל לכל - כידון פתח חזית ישירה מול מקאן אריקסון.

העובדה שמשרדיהם של כידון ובאומן אינם נחשבים לחזקים במיוחד בתחום המדיה, הביאה לטענות כאילו כידון משתמש באיגוד כדי לקדם אינטרסים אישיים. בסופו של דבר, תמיד עלה שוב ושוב שמו של נוחי דנקנר.

"מנסים לערער את מעמדנו"

בשנה החולפת בעל הברית והחבר הטוב של כידון, נוחי דנקנר, הסתבך כך שאפילו ההישארות שלו בקבוצת אי.די.בי אינה מובטחת. הדבר עשוי בעתיד להוציא מחדש לשוק תקציבים כמו שופרסל וסלקום, מה שיסביר אולי כמה תיאוריות קונספירציה סביב כידון ששווקו באחרונה באגרסיביות על ידי כמה מיריביו המרים.

קמפיין מקיף נגד כידון הרחיק לכת ואף דיבר על "חשד לשוחד ומעשה הונאה", כביכול, של כידון בכל הקשור לעסקי דנקנר. אלה, הגדיר זאת בכיר בתעשייה, "באו לידי ביטוי בשנה האחרונה, שבה מודי כידון וכנראה לא רק הוא 'נחלצו' לעזרת ה'מיטיב' נוחי דנקנר, תוך מתן הלוואות אישיות ובקניית אג"חים... כיוון שתקציבי אי.די.בי מהווים כ-40% ממחזור גיתם ושינוי שליטה באי.די.בי יגרום לאובדן תקציבים אלו ולהיעלמותו של המשרד מהמפה... פעם היו קוראים לזה שוחד", קינח אותו בכיר בתעשייה, "היום קוראים לזה עזרה לחברים".

- מודי, האם השקעת באופן אישי בעסקים של דנקנר? היית חלק מההנפקות?

"אני חבר מאוד טוב של נוחי. אנחנו חברים 40 שנה, האמנתי ואני מאמין בו. אבל החלטות לגבי השקעות כאלה ואחרות אני עושה עם עצמי לבד, ולא עם אף אחד אחר". אין לי שום רצון לחלוק את המידע הזה. אני יודע שחיפשו כל הזמן דברים, חיפשו בלי סוף. רצו להראות שיש קשר בין הדברים ולא הצליחו למצוא, ולא בכדי".

- ניסו להציג קשר לא כשר.

"במסגרת המלחמה בין חבריי הפרסומאים, כל הזמן ניסו להגיד שיש פה ניגוד אינטרסים, שאני עוזר לנוחי והוא עוזר לי. תיאוריה שהומצאה באחד או שניים ממשרדי הפרסום, סיפור דמיוני שלא צלח. עם כל הכבוד, אני רק מודי כידון ואני לא יכול לעזור לנוחי דנקנר".

- קשה להתעלם מזה שיש לכם תקציבים בסיכון גבוה - תקציבי קבוצת אי.די.בי. אם נוחי דנקנר יאבד את הבעלות על הקבוצה אתם עלולים לאבד אותם.

"אני מכיר את שני האנשים שמסתובבים בשוק ומפיצים את התורה הזאת. הם מאוד חפצים בזה, אבל גיתם עובד עם שופרסל 27 שנים - הרבה לפני שנוחי הגיע לשם. עברנו שם שש הנהלות, אני מעורב שם אישית ברמה יומיומית. לכן, אם חס ושלום שופרסל לא תישאר של אי.די.בי, אני מאמין שנישאר שם. בסלקום עשינו עבודה מדהימה. אם יבוא בעל בית חדש, ואני מקווה שלא יבוא, הוא יצטרך לבחון את מה שעשינו ולהחליט, כמו כל לקוח שקם בבוקר ויכול להחליט שהוא מחליף משרד".

"צריך לחבק את עופר ותשובה"

הקשר האישי של כידון ודנקנר, כבר ברור, לא התקבל בעין יפה בענף הפרסום. אבל ברגע המשבר הוכיח כידון שהוא חבר אמתי. מקורביו סיפרו שהוא לקח את המשבר של דנקנר באופן אישי. "זאת חברות אמת", הוא אומר.

לרגעים קשה לו להסתיר את הכעס על הדרך שבה התנהגו כלפי דנקנר, כמו גם כלפי טייקונים אחרים במשק הישראלי. כשהוא מתבקש להעריך את מידת הסיכוי שדנקנר ייצא מהסיפור הזה עם אי.די.בי ביד הוא עונה: "במתווה של אייל גבאי הוא כתב שכל החברות התפעוליות נהדרות. הבעיה המרכזית של נוחי זה עודף מימון באחזקות. נוחי משלם את מחיר ההצלחה שלו. הוא עשה כאן דברים גדולים, ופה בארץ יש רצון לירות בקטרים.

"כשהסתכלתי על הפופוליזם של להתנפל על אינטל, טבע, אמרתי לעצמי 'מה הם חושבים לעצמם? אם חס ושלום יגרשו מפה את אינטל, קריית גת, במקום להיות עיר צומחת תהפוך להיות קריית האבטלה'. זה מטורף...מי ייצר מקומות עבודה? לא המדינה. זה נוחי ואינטל וטבע".

כידון גם מתרגז מאוזלת היד של המדינה לנוכח קריסת "בטר פלייס". "זה היה מפעל ציוני גאוני. מדינת ישראל הייתה צריכה לעזור לה. בגלל שזה שייך לעידן עופר, איזו שמחה לאיד הייתה פה. גם הסיפור עם עידן עופר מטריף אותי. הוא בא ואומר 'העולם הולך לגלובליזציה, אנחנו חייבים להיות חברה חזקה יותר ולצורך זה חייבים לעשות מיזוג עם פוטאש כי כך נשיג מחירים טובים יותר'. מיד היו שקפצו 'חס ושלום, נוציא מחצבים של מדינת ישראל' והרסו פה עסקה אדירה".

- הציבור מתקומם שעוזרים לטייקונים ולא לו.

"אנשים לא מבינים שאם לא יהיו פה קטרים שיסחבו את העגלה נלך אחורה. לשר האוצר לקח זמן להתחיל להניע, אבל גם הוא התחיל לדבר כך. שצריך לעזור לאנשים האלה, לחבק את עידן עופר ויצחק תשובה כי הם אלה שמייצרים פה פרנסה".

- לחבק אותם בכל מחיר? חלקם עושים את זה בכסף של הציבור.

"הם בראש ובראשונה מסכנים כסף שלהם, אחרי זה הם לוקחים אשראי מהבנק. כל הקהילה העסקית חטפה בגלל פופוליזם. לקחו כמה סמלים וקעקעו את כולם. המחאה החברתית, התסכול של שנים, גורמים לזה שיהיה נורא קל להתנפל על הקהילה העסקית. כמו שמהצד השני יש כאלה פופוליסטים שרוצים להפוך את ישראל למדינה קומוניסטית, צריך גם מי שיציג את ההישגים שאליהם הגענו בזכות יזמים. אבל אנשי הקהילה העסקית עומדים בגל הזה לבד ונשטפים. כשההמונים רצים לכיכרות, לא מקשיבים. ההמונים רצים אחרי סמלים ולא מבינים באמת. ובשביל זה צריך את המנהיגים, אבל להם נוח במצב הזה".

- מה דעתך על יאיר לפיד כשר אוצר?

"בשבילי הוא הפתעה לטובה. אדם בלי השכלה כלכלית שנכנס תוך שלושה חודשים לכזה משרד ולמד - זה יוצא דופן. ייקח לו עוד שנה-שנתיים להבין יותר, אבל הוא עושה רושם של ראש פתוח בלי אג'נדות. נקי וחף מאינטרסים. הוא בא לעשות עבודה ועם יועצים טובים זה יעבוד. כולם יושבים בסלון ומקטרים שהפוליטיקאים לא טובים, אבל כששואלים מי מוכן ללכת לפוליטיקה אף אחד לא רוצה. אז הולך מישהו מצוין ויורים בו חצים. יעקב פרי היה ראש השב"כ, מנכ"ל סלקום, יו"ר בנק המזרחי - הכל היה נפלא. הוא רק בא לפוליטיקה, וחצים עפים לעברו. שיביאו עוד פרי ולפיד, עוד אנשי עשייה ולא פופוליזם זול. אנשים שבאים לעשות מילואים, כמו חיים שני מנכ"ל משרד האוצר, צריך לחבק ולהגיד תודה".

הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

משה לארי / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי טפחות: רווח של 1.5 מיליארד שקל – מחציתו יחולק כדיבידנד

מדובר בעלייה של 4% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, כאשר הבנק מציג תשואה גבוהה על ההון של 17.6% ● בניגוד לבנקי לאומי והבינלאומי, שהגיעו לשיעור חלוקה של 75% מהרווח הנקי - מזרחי טפחות, בדומה לדיסקונט, בוחר לחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד

תקלת אינטרנט / צילום: Shutterstock

תקלת ענק באינטרנט מונעת גישה לאתרים רבים

בעקבות התקלה אתרים שונים חדלו לעבוד ובהם רשת X ,OpenAI, ספוטיפיי, גריינדר ועוד ● חברת קלאודפלייר פרסמה עדכון בו היא מציינת כי היא בודקת את המקור של התקלה ● "התקלה פגעה בפעילות העסקית ובפרודוקטיביות של צוותי פיתוח ברחבי העולם"

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

מנגרוב מעדכנת את פעילותה בישראל, השותפים הישראלים הקימו קרן חדשה

לפי גורמים, קרן ההון־סיכון האירופית מנגרוב לא מתכוונת להמשיך להתנהל בישראל, ובכלל, במתכונת שהייתה נהוגה בעשור האחרון - בין היתר עקב שינוי מבנה השותפויות הגלובלי שלה ● עם זאת, גורמים מדגישים כי צמצום הנוכחות הפיזית בארץ אינו שולל את המשך ההשקעות בחברות ישראליות

איתן יוחננוף / צילום: איל יצהר

"יוקר המחיה מדכא מכירה. פער של 100% במחיר לעומת אירופה לא נובע רק מתמחור"

אם שואלים את איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף, הממשלה רק מפריעה לשוק המזון - והגיע הזמן שהיא "תשחרר רגולציות" כדי שהמחירים יירדו ● בראיון לגלובס, רגע לפני כנס קמעונאות המזון ישראפוד שבו ייקח חלק, הוא מציג את הפתרון שלו ליוקר המחיה בישראל, מגלה מדוע מכר את זול סטוק ומדוע קנה אדמה חקלאית, ומסביר למה אין סיכוי שימכור אייפונים בסניפים כמו המתחרים

הריסת מיכל הדלק הראשון שתוחם את קריית חיים / צילום: תש''א

נהרס מיכל הדלק הראשון שתוחם את קריית חיים

מדובר בחלק הראשון של פרויקט פינוי מפרץ חיפה מהתעשייה בה, שצפוי להימשך עד 2030 ● לאחר מכן יוקמו שם שכונות ואזורי מסחר ותעסוקה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

הנשיא טראמפ מאשר: ארה"ב תמכור מטוסי F-35 לסעודיה

נתניהו: "אני רואה בחומרה רבה את ההתפרעויות האלימות ואת הניסיון לקחת את החוק לידיים ע"י קומץ קיצוני" ● ממצא שאותר בעזה יועבר לישראל: "לא מדובר בחלל חטוף" ● מדינת ישראל הגישה בקשה לפסילת תובע בית הדין ICC, כרים ח'אן, וביטול הצווים הנוגעים לישראל ● בישראל מעריכים: ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם על "נתיב למדינה פלסטינית" לא תהיה מחייבת ● עדכונים שוטפים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל

בנק ישראל משחרר את החבל: הבנקים יוכלו להגדיל את הדיבידנדים שיחלקו

הבנק הבינלאומי הודיע כי יחלק דיבידנד בסכום של 75% מהרווח הנקי ברבעון, חלקו מעודפי הרווח שלו ● בנק ישראל: "בנק עם עודפי הון גבוהים יכול לחלק דיבידנד נוסף, בכפוף לדרישות ההון ולשמירה על יחסי הון הולמים התואמים את סביבת הסיכונים הנוכחית"

ההנחות על החשמל יצטמצמו? / צילום: Shutterstock

רשות החשמל משנה את הכללים, וההנחות לצרכנים בסכנה

הרשות מעדכנת את מבנה תעריף החשמל ומעלה את העלויות הקבועות, מה שמצמצם את מרחב התמרון של הספקיות הפרטיות ● החשש: ההפסדים בשוק שגם כך מתקשה להרוויח יעמיקו, והשינויים בהכרח יגולגלו לצרכנים ● האם המכרז החדש לרכישת חשמל יספק פתרון?

דיוויד טפר, ביל ומלינדה גייטס, ביל אקמן, ריי דליו, קת'י ווד, סטנלי דרוקנמילר / צילום: רויטרס - BRENDAN MCDERMID, Richard Brian

המהלך המפתיע של ביל אקמן, ולמה 3 משקיעי על מוכרים את אותה המניה?

בימים האחרונים פרסמו כמה מהמשקיעים החזקים בעולם את השינויים בתיקים שלהם ברבעון השלישי של השנה ● ביל גייטס מכר מניות מיקרוסופט ב-8.8 מיליארד דולר, ביל אקמן עושה את ההפך מבאפט ומוכר מניות גוגל, שלושה מיליארדרים מוכרים מניות אנבידיה. וגם: גורו ההשקעות שמגדילה אחיזה במניות כחול לבן

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

ישראל מאבדת את היתרון במזרח התיכון. רק דבר אחד יכול להציל אותה

מכירת המטוס המתקדם פותחת מרוץ חימוש במזרח התיכון שאין לדעת איפה יעצר ● אי־הכרעת חמאס שידרה מסר בעייתי לציר הסוני המתון, והיעדר האופק המדיני בנושא הפלסטיני מרחיק את ערב הסעודית - על כן, טראמפ כאיש עסקים, עושה ביזנס בצירים אחרים ● רק נורמליזציה עשויה לאזן את מחיר ההפסד לישראל

קיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Zhanna Manukyan

בגלל "אואזיס": בריטניה תאסור בחוק ספסרות מקוונת בכרטיסים

פלטפורמות כמו Viagogo לא יוכלו למכור יותר כרטיסים במחיר העולה על מחיר הקנייה שלהם ● מניית החברה צנחה במסחר בארה"ב ● החוק תקף לאירועים חיים, כולל משחקי ספורט

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

בריטניה משנה כיוון: בדרך לאמץ את המודל הדני להרתעת מהגרים לא-חוקיים

ממשלת הלייבור השיקה את הרפורמה ה"מחמירה ביותר נגד ההגירה בעשור האחרון" בעקבות הקריסה בסקרים ● על הפרק: השעיית איחוד משפחות, הענקת מקלט זמני בלבד ואיום בסנקציות כדי לגרש בהצלחה למדינות אפריקה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

ירידות בוול סטריט; הביטקוין ירד ל-90,000 דולר

בורסות אירופה נסחרות בירידות, בעקבות הירידות שנרשמו בוול סטריט והחששות סביב הערכות שווי מנופחות בתחום ה-AI ● הקאק מאבד מערכו כ-1.5% ● הניקיי והקוספי נפלו במעל 3%

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל ואילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

"שחקנית של מחיר": המכשול של פלאפון בדרך לרכישת הוט מובייל

פלאפון חתמה על מזכר עקרונות לרכישת חברת הסלולר מהוט תמורת 2.1 מיליארד שקל ● רשות התחרות עלולה להתנגד למהלך, שכן הוט מובייל נתפסת כחברה התורמת להורדת מחירים בשוק

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"עשוי להגיע מתחת ל־3" - האם ההימור הזה על השקל מוצדק?

מתחילת השנה התחזק השקל ב–10.4%, וביותר מ–2% בחודש האחרון ● אך הורדת הריבית הצפוייה, הירידות בוול סטריט והתאוששות הדולר בעולם, מאיימות על המשך המגמה ● דיסקונט: בתרחיש ביטחוני-גיאופוליטי אופטימי, השקל עשוי אף לרדת מתחת לרמה של 3 שקלים

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

אנבידיה הצטרפה לגיוס הענק בסטארט-אפ החדש של אמנון שעשוע

ענקית השבבים הצטרפה לסבב הגיוס בן 200 מיליון הדולר של דאבל איי.אי טכנולוגיות, חברת הסטארט-אפ החדשה של מייסד מובילאיי ● החברה, המפתחת "סוכני בינה מלאכותית" ומודלי שפה המתמחים בתחומים שונים, גייסה עד היום 221 מיליון דולר

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

הכנסת הרחיבה את סמכויות בתי הדין הרבניים בתחום המזונות. מה המשמעות?

רק בפברואר האחרון בג"ץ קבע כי בתי הדין הרבניים אינם מוסמכים לדון במזונות ילדים ללא הסכמת שני ההורים ● האם הוא צפוי להתערב כעת בחקיקה של הכנסת שעקפה את פסיקתו, ומה היה המצב המשפטי עד עכשיו? ● גלובס עושה סדר

אקזיט / אילוסטרציה: Shutterstock

עובדת עם קטאר וסעודיה: החברה האמריקאית שקנתה את לוקוסוויו הישראלית בחצי מיליארד דולר

חברת לוקוסוויו, שפיתחה מערכות לניהול בניית תשתיות חשמל וגז, נמכרה ב-525 מיליון דולר באקזיט מרשים, לאחר שגייסה 75 מיליון דולר ● הרוכשת היא חברת אייטרון, ספקית מערכות תוכנה וחומרה לניהול תשתיות אנרגיה ומים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בתל אביב מתחזקות; השקל נחלש, נייס צונחת בכ-16%

מדד ת"א 35 נופל בקרוב ל-1.5% ● המניות הדואליות חוזרות מוול סטריט עם השפעה שלילית של כ-1% ● מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על ירידות נוספות בדרך ● בקנטור מסתכלים על הירידות בביטקוין ומזהים הזדמנויות ● וגם: מה צפוי בדוחות אנבידיה?

דוגמאות למודעות ובהן התחזות לאנשי מפתח למטרת הונאה / צילום: צילום מסך

"המניות יעלו ב-300%": גל ההונאות הפיננסיות מתפשט במודעות גוגל

פרסומות המתחזות לאישים בכירים במטרה לבצע הונאה שטפו תחילה את הרשתות החברתיות, וכעת מופיעות ביעד חדש ● גוגל: "השקענו רבות במערכות לשיפור האיתור והאכיפה"