גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנט בכאפיה, נתניהו במונית

עד כמה רחוק מותר לפוליטיקאי ללכת כדי להגיע אל ההמון?

מפוליטיקאים סקנדינביים היה אפשר לצפות קצת ליותר זהירות. מפוליטיקאים הודיים היה אפשר לצפות קצת ליותר עורמה. מה היו עושים פוליטיקאים ישראליים במקומם?

קחו, למשל, את המחווה התיאטרלית של ראש ממשלת נורבגיה, ינס סטולטנברג. הוא סיים את הפגישה השבועית של שריו עם המלך, ביום שישי שעבר, והתפנה למשימה חשובה יותר: לנהוג מונית ברחובות אוסלו. לא, מצבו הכספי לא חייב אותו לעשות חלטורות. למען האמת, הוא לא נהג זה 8 שנים. אבל הוא החליט שאין טוב ממושב הנהג, כדי להאזין לעם.

לא היה שום דבר אינטימי בגימיק הזה. מצלמה נסתרת הנציחה את רגעי התדהמה של הנוסעים, כאשר זיהו את ראש הממשלה ("האף שלך דומה לסטולטנברג", אמרה אישה זקנה; "החלטת לנהוג בשעות הפנאי?", שאל גבר צעיר כמעט כלאחר יד). אפשר לצפות בקטע ארוך של מסע המונית, עם כיתוביות באנגלית (http://tinyurl.com/lb6rk5e).

סטולטנברג, אומרים הפרשנים, נאבק עכשיו נגד סקרי דעת הקהל. הם אמנם מראים שהוא הפוליטיקאי הפופולרי ביותר בנורבגיה, אבל הם גם חוזים ניצחון לאופוזיציה בבחירות בחודש הבא. סקנדינבים, אף כי יש להם יותר מלוכות ממה שנשארו בכל שאר אירופה, הם אנשים שוויוניים להפליא. אם המלך מחליף במו ידיו את צמיגי מכוניתו, מדוע שראש הממשלה לא ינהג מונית?

כמובן, הציפייה שאיש לא יכיר אותו, מפני שהוא מואיל להרכיב משקפי שמש, הייתה קצת הזויה. המצלמה הנסתרת העמידה בספק את כנותו. הוא היה צריך גם לזכור מה קרה לראש ממשלה שבדי ולשרת חוץ דנית שהתהלכו ברחובות ללא שומרי-ראש (שניהם נרצחו). אבל סטולטנברג יכול להיות מקור השראה.

אם אינני טועה, השליט האחרון שנהג להתחפש ולרדת לרחוב היה הניזאם של היידראבאד, שמלך על המדינה ההודית הגדולה ביותר בימי השלטון הבריטי. לפניו, מפורסם הרבה יותר, היה הרון א-רשיד, הח'ליף ירום הודו בבגדאד, במאה השמינית.

לבד, ברחוב הריק

היו ימים, שבהם נשיאים וראשי ממשלות היו הולכים ברגל למשרד, או לפרלמנט, או יוצאים לטיול ליד הבית. הנשיא לינקולן היה צועד ליד הבית הלבן בעצם הימים של מלחמת האזרחים, כאשר צבאות הדרום היו די קרובים, והעיר שקקה מרגלים וסוכנים. זה נגמר לא טוב.

ולדימיר פוטין צעד ברגל בסוף השבוע שעבר, לאחר הלוויית מדריך הג'ודו הראשון שלו. הדיווחים אמרו שהוא "נמלט מן המצלמות", חלף על פני מכונית השרד שלו, וצעד איזה קילומטר ברגל. להקל על הספונטניות שלו, המשטרה הקדימה לסגור את הרחוב לתנועה.

אבל פוטין צעד לבד, ברחוב ריק מאדם. איזה הבדל בינו ובין בוריס ילצין, האיש שהוריש לו את הנשיאות מסיבות שלא התבררו עד עצם היום הזה. ילצין לא היה צריך להעמיד פנים שהוא אוהב אנשים. טיפה מרה או לא טיפה מרה, הוא באמת אהב אותם. כאשר התמנה למזכיר המפלגה הקומוניסטית במוסקבה, באמצע שנות ה-80, ילצין נהג לנסוע למשרד בבוקר בחשמלית.

חבריו בפולטיביורו של המפלגה הקומוניסטית לא אהבו את זה. פופוליזם לא התיישב עם סוציאליזם. הם חרקו שיניים כאשר התברר מה גדולה האהדה האישית כלפיו. בעיניהם, פופולריות אישית הייתה הקדמה לפולחן-אישיות ולשלטון יחיד. בהנהגה הקומוניסטית הקולקטיבית, הכול נועדו להיות אפורים ומהוהים באותה המידה. כמה שהם צדקו. ילצין היה קברן משטרם.

הימין ההינדואי והכיפות המוסלמיות

הקדמתי כאן והסמכתי את סקנדינביה להודו. שם, זאת אומרת כאן, צוין בסוף השבוע שעבר סוף חודש הרמדאן, או "רמזאן" כפי שמבטאים ההודים. אמנם רק 13.4% מן האוכלוסייה הם מוסלמים (רק 163 מיליון בני אדם), אבל גם לא-מוסלמים מתענגים על החג שהם מכנים בפשטות "עיד". משרדי הממשלה נסגרים, הרבה עסקים מגיפים את דלתותיהם. פוליטיקאים לא-מוסלמים עושים מעשה אשכנזים אצל מרוקאים לעת מימונה: הם באים לסעוד, לברך, ובעיקר להיראות.

בחפלת עיד אשר כזאת ניגש כוכב קולנוע מזדקן אל ה"צ'יף מיניסטר" (ראש הממשלה) של מדינת מאדיה-פראדש, במרכז הודו (אחת מ-28), והציע לו כיפה מוסלמית. הצ'יף הוא ממנהיגי מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר בהודו, שיש לה קשרים הדוקים עם הימין הדתי ההינדואי. במרוצת חייו, הימין הזה לא ראה כיפות מוסלמיות בעין יפה.

הצ'יף מיניסטר לא היסס. הוא חבש את הכיפה בחיוך רחב. המעמד הזה נמרח על עמודי עיתונים בכל רחבי הודו, לצד צילום בן שנתיים של פוליטיקאי ימני שדחה את הכיפה. למרבה החשיבות, הדוחה הוא המועמד הכמעט-ודאי של האופוזיציה לכהונת ראש ממשלת הודו בבחירות של השנה הבאה. שמו נארנדרה מודי, והוא משופע ביתרונות, כולל כריזמה וכוח רטורי. הוא גם חשוד באיבה למוסלמים, ואינו מתאמץ במיוחד להפריך את החשד. הוא אישר זה לא כבר שהוא "הינדואי לאומי".

התזכורת על סירובו לחבוש את הכיפה לעת עיד מביכה את מפלגתו. בהודו הכול מעלים לפחות מס שפתיים לרעיון ה"חילוניות". בעיני עצמה, הודו היא מדינה רב-לאומית, דמוקרטית וחילונית.

האם פוליטיקאים חילוניים צריכים או יכולים לעשות מחוות דתיות? באמריקה, אשר נשבעה אמונים להפרדת דת ממדינה, פוליטיקאים משוחחים בקול רם עם אלוהים, מבקרים במקדשיו, מארחים סעודות איפטאר (גם בבית הלבן, הרבה לפני הדייר הנוכחי), מדליקים נרות חנוכה עם כיפה.

בהודו קצת יותר קשה. נארנדרה מודי בכיפת מוסלמי? נו, זה בערך כמו נפתלי בנט בכאפיה. כבר יותר סביר לשלוח את מר נתניהו לנהוג מונית. אבל ישראלים אינם נורבגים. קודם כול, הם לא יאמינו שזה הוא; שנית, הם לא יתנו לו לדבר, מפני שכך לימדו אותם מראייני הטלוויזיה שלהם.

צריך להודות, שהארון א-רשיד הציג תקדים מסוכן מאוד לכל שליט. פוליטיקאים המתרועעים עם ההמון עלולים לנהוג כמותו, ופוליטיקאים שאינם מתרועעים עלולים להאמין שהם טובים ממנו. אלף לילה ולילה.

לרשימות קודמות: yoavkarny.com

עוד כתבות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מציאות הפוכה / צילום: Shutterstock

אם תסתכלו על הנתונים האלה תקבלו רושם שונה לחלוטין על מה שעומד לקרות בשווקים

בזמן שמחירי המניות מאותתים על צפי להורדת ריבית, תשואת השיא באג"ח הממשלתיות משקפת תחזית הפוכה ● בשוק הסחורות הבהלה לזהב שוברת שיאים, תרחיש השמור לחששות מפני גלישה למיתון, בעוד שהנפט משדר עסקים כרגיל ● אז מה ההסבר לנתונים הסותרים לכאורה, וכיצד ניתן להרוויח מכך

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

הם בחרו לספוג קיצוץ בשכר - והם אומרים שהם מאושרים יותר

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים