גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אובמה על מהומות הדמים במצרים: נבטל תרגיל צבאי משותף

(עדכון) - אובמה התייחס לכאוס במצרים במסיבת עיתונאים שכינס ■ מניין הקורבנות עומד על 525 ■ ארדואן קרא למועצת הביטחון של האו"ם להתכנס במהרה: "מי שנשאר שקט בפניו של הטבח אשם כמו מי שמוציא אותו אל הפועל"

המהומות האלימות במצרים נמשכות: מאות מאנשי האחים המוסלמים הסתערו על אחד מבנייני הממשלה בבירה קהיר והוא עולה בלהבות. כך דיווחה היום (ה') הטלוויזיה המצרית. רשת CNN מדווחת כי כ-3,000 מתומכי האחים המוסלמים התגודדו במסגד אל-אימן ברובע "עיר נאצר" בקהיר. עד כה מניין הקורבנות בעימותים במצרים עומד על למעלה מ-525 הרוגים. במקביל, הוארך מעצרו של הנשיא המודח מורסי ב-30 ימים ותומכיו מבטיחים צעדת מחאה גדולה היום באלכסנדריה.

נשיא ארצות הברית ברק אובמה מסר הערב הצהרה מיוחדת ובה התייחס לראשונה למהומות הדמים במצרים, שגבו מאז אתמול את חייהם של מאות בני אדם. בהצהרה, שנמסרה מבית הנופש שלו במסצ'וסטס, הודיע אובמה על ביטול תרגיל צבאי משותף לצבאות מצרים וארצות הברית.

"מצרים היא מדינה בעלת היסטוריה ארוכה ויש לה תפקיד חשוב ביותר לשלום במזרח התיכון", אמר אובמה. "לפני שנתיים קיבלנו כולנו השראה מהעם המצרי, שרדף אחרי חירויות וחופש כלכלי.

רשת הטלוויזיה אל-ג'זירה דיווחה בצהריים כי במסגד בקהיר נמצאו גופותיהם של 250 בני אדם שנהרגו במהומות במצרים. בצילומי הטלוויזיה נראו שורות ארוכות של גופות עטויות תכריכים. אם אכן נשמרות במסגד 250 גופות, מספר זה ככל הנראה לא נכלל במניין ההרוגים הרשמי של משרד הבריאות המצרי שעומד כעת על לפחות 525 בני אדם.

במקביל, מדווחת סוכנות הידיעות המצרית כי מצרים העבירה 84 אנשים, בהם מנהיגים וחברים בתנועת "האחים המוסלמים" לבית דין צבאי, שם הם צפויים לעמוד לדין באישומים שונים החל מרצח, אלימות והצתת כנסיות ברחבי המדינה.

מוקדם יותר הודיעו אנשי "האחים המוסלמים" כי יקיימו הערב מצעד מחאה בקהיר במחאה על הפינוי האלים שלהם אמש משני המחנות שהקימו בעיר. "נצעד היום ממסגד אל-אימן כדי למחות על ההרג", נכתב בהודעת המפלגה. "תמיד נשאר לא אלימים", כתב דובר התנועה רחאד אל חדאד בחשבון הטוויטר, "נשאר חזקים ונחושים לפתרון. נמשיך לדחוף עד שנמוטט את ההפיכה הצבאית".

ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן קרא למועצת הביטחון של האו"ם להתכנס במהרה ולפעול אל מול "הטבח במצרים". "מי שנשאר שקט בפניו של הטבח אשם כמו מי שמוציא אותו אל הפועל", אמר ארדואן במסיבת עיתונאים באנקרה.

הממשל המצרי: "לא ניתן להשלים עם המצב"

ארץ הנילוס התעוררה הבוקר למציאות חדשה וחסרת תקדים של מצב חירום במדינה עליו הכריז הממשל - זאת לאחר העוצר שהוטל אתמול על 11 מחוזות במדינה. למצב החירום שהוכרז למשך כחודש ישנן משמעויות קשות ביותר: מצב זה מאפשר לכוחות הצבא להיכנס לערים ולעצור אנשים ללא הגבלת זמן. במצרים חוששים מחידוש המהומות גם היום ומעלייה במספר הנפגעים לאחר הכרזת מצב החירום.

ראש ממשלת מצרים חאזם אל בבלאווי הגן אמש על ההחלטה לפנות בכוח את תומכי מורסי. "הגענו למסקנה שהמצב הגיע לנקודה ששום מדינה המכבדת את עצמה אינה יכולה לקבל", אמר ותיאר "התפשטות אנרכיה ותקיפות על בתי חולים ותחנות משטרה".

שר הפנים המצרי אמר הלילה כי הוא מבטיח להחזיר את מצב הביטחון במדינה למצב שהיה בתקופת מובארק. השר, מוחמד אברהים, שוחח עם עיתונאים לאחר שהמשטרה השתלטה על שני המחנות המרכזיים של האחים המוסלמים בקהיר. "אני מבטיח שברגע שהתנאים יתייצבו והרחובות במצרים ישובו ליציבות, הביטחון יחזור לכנו כפי שהיה לפני ה-25 בינואר ועוד יותר מזה". סגן הנשיא מוחמד אל-בראדעי התפטר במחאה על פעולות כוחות הביטחון.

בעולם מגנים: "המצב במצרים מצער"

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי התייחס למהומות האלימות המתחוללות במדינה: "בשבוע האחרון, בכל הזדמנות, אנחנו ואחרים קראנו לממשלה במצרים לכבד את זכות ההפגנה וחופש הביטוי, וקראנו לכל הצדדים לפעול לפתור את המשבר בדרכי שלום". אמר קרי שגינה את האלימות במצרים, וקרא לכל הצדדים במדינה להביא לרגיעה ולפיתרון פוליטי. "אירועי היום מצערים", אמר קרי. "הם פוגעים בשאיפות המצריות לשלום ולדמוקרטיה".

"הייתה לנו תכנית פוליטית על השולחן, שקיבלה את הסכמת האחים המוסלמים", אמר שליח האיחוד האירופי ברנרדינו לאון, שהוביל ביחד עם סגן שר המדינה האמריקני וויליאם ברנס את מאמצי הפיוס במצרים. "הם יכולים היו לבחור באפשרות הזאת, כך שכל מה שקרה היום לא היה הכרחי".

עוד כתבות

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר