גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועצה לצרכנות: הרשתות לא מסמנות מוצרי מזון בפיקוח

שנתיים אחרי חרם הקוטג', שהעלה לדיון את פיקוח המחירים על מוצרי המזון - בדיקת המועצה לצרכנות מגלה כי החנויות מתעלמות מהתקנות שמחייבות לסמן מוצרים בפיקוח ■ וכך הצרכנים לא יודעים שהחמאה מפוקחת, ואילו הקוטג' כבר לא

רק 20 מוצרים נותרו היום ברשימת המוצרים שמחירם נתון לפיקוח ממשלתי: לחם ומלח, שנמצאים באחריות משרד הכלכלה, ומוצרי חלב וביצים, שנמצאים בפיקוח משרד החקלאות.

אלא שגם לגבי המוצרים האלה קיים ערפל בתודעה הציבורית, ולא במקרה. למרות התקנה המחייבת את החנויות לסמן את אותם מוצרים, כדי להקל על הצרכנים ולהגביר את השקיפות, כמעט 90% מהמינימרקטים וכשליש מהסופרמרקטים אינם עושים זאת - כך עולה מבדיקת סיירת המועצה לצרכנות.

ואכן, ההתעלמות מהחוק עושה את שלה, והצרכנים מבולבלים, חסרי מודעות וחסרי ידע. מסקר שערך השבוע מכון גיאוקרטוגרפיה עבור המועצה לצרכנות עולה כי 71% לא ראו בשנה האחרונה שלט ליד מוצרים בפיקוח.

והשילוט הוא בעיה משנית. הציבור לא מודע לרשימת המוצרים שבפיקוח: מהסקר עולה כי היכרות הציבור עם רשימת המוצרים היא דלה: 55% לא יודעים שחמאה היא מוצר בפיקוח, 52% לא יודעים שמלח הוא מוצר בפיקוח, 40% לא יודעים שלחם לבן הוא מוצר בפיקוח, ו-23% לא יודעים שחלב הוא מוצר בפיקוח.

גרוע מכך, הציבור סבור כי חלק גדול מהמוצרים הבסיסיים שהוא קונה כן נמצא תחת פיקוח מחירים: גבינת קוטג', שהייתה בעבר בפיקוח והוצאה מהרשימה, עדיין נהנית מהילת המוצר המפוקח, כאשר 65% חושבים בטעות שמחירה מפוקח.

ולא רק קוטג'. בין המוצרים שלא נכללים ברשימה והרושם של הציבור לגביהם הוא הפוך: סוכר (82% לא יודעים האם הוא בפיקוח או לא), אורז, פסטה, שמן זית, ביצים אורגניות, שמן סויה, מעדני חלב שוקולד לילדים, קמח ושוקולד חלב.

חשוב להבין שכדי שמוצר ייכלל ברשימת המוצרים שבפיקוח, הוא חייב להתאים בדיוק להגדרות שקבעה הממשלה: למשל, חלב ניגר 3.6% מועשר או חלב בטעמים אינם נתונים לפיקוח, ולכן לכל חברה ולכל רשת יש חופש לקבוע את המחיר (שלרוב יהיה יקר מהמוצר שבפיקוח).

גם גבינה צהובה שאינה עמק, או מלח שולחן במארז שאינו 1 ק"ג - לא נכללים ברשימה זו.

ברוב המינימרקטים אין שילוט

מה העלו ממצאי הבדיקה? סיירי המועצה לצרכנות מצאו כי בעשרות סופרמרקטים ומינימרקטים ברחבי הארץ לא מציגים את השלטים כלל, או שמציגים אותם באופן לקוי ובלתי ברור. לעיתים אף נעשה שימוש מבלבל במיקום השלט, כשהוא מוצב רחוק מן המוצר שבפיקוח וקרוב למוצר חלופי שאינו בפיקוח, מה שעלול להטעות את הצרכן בבחירת המוצר מהמדף.

בדיקת סיירי המועצה נעשתה בשבוע שעבר ב-107 סניפים של רשתות שיווק וב-24 מינימרקטים ומכולות. מתוך כלל נקודות המכירה, 36% הציגו שילוט לא תקין (שאינו קיים לפחות באחת מהמחלקות הרלוונטיות), ב-21% נמצא שילוט לקוי (קיים שילוט איך אינו מוצג בצורה ברורה), ו-43% הציגו שילוט תקין.

כאמור, מי שכמעט ואינו מקפיד על התקנות הם מינימרקטים ומכולות. ב-88% מהחנויות השילוט לא היה תקין, ב-8% היה לקוי, ורק ב-4% הוצג שילוט תקין.

בשליש מסניפי רשתות השיווק לא מוצגים שלטים. מהבדיקה עלה כי אמנם בכ-60% נמצא שילוט תקין, אך ב-32% השילוט שנמצא לא היה תקין וב-9% היה לקוי.

מבין 3 הרשתות הגדולות, הרשת שבה בולטת במיוחד ההתעלמות מהתקנות היא יינות ביתן (שמוזגה עם כמעט חינם): ב-63% מהסניפים שנסקרו לא היה שילוט תקין. ההקפדה אינה גורפת גם ברשתות הגדולות: ב-78% מהסניפים בשופרסל נמצא שילוט תקין, וב-65% מסניפי מגה.

איפה האכיפה?

יצוין כי התקנה לא נולדה יש מאין, אלא כתוצאה ממחאת הקוטג' בקיץ 2011, שהמחישה את חוסר המודעות לנושא הפיקוח על המחירים והניעה את המועצה לצרכנות ליזום את חובת השילוט.

התקנות מחייבות את רשתות השיווק ויתר הקמעונאים בתחום המזון להציב שילוט ברור בסמוך לכל מוצר מזון שמחירו בפיקוח. התקנות אף מדגישות כי השילוט יהיה "באותיות וספרות ברורות וקריאות". ממש במקביל חויבו היצרנים לסמן על המוצרים את הכיתוב "מוצר בפיקוח ממשלתי".

והנה, שנתיים אחרי פרוץ חרם הקוטג', מתברר כי גם המעט שעשתה הממשלה על מנת לסייע לצרכן לבצע קניות בתבונה - לא קורה בפועל.

לאור זאת, במועצה לצרכנות דורשים אכיפה: "זלזול כזה בחובות חוקיות מצד בתי עסק לא יתאפשר אם תבוא פעולת אכיפה נמרצת של המדינה. המועצה לצרכנות תעביר את ממצאיה, כולל שמות בתי העסק, לרשות לסחר הוגן, לשם ביצוע פעולות האכיפה הנדרשות", אומר עו"ד אהוד פלג, מנכ"ל המועצה.

איציק אלרוב, יוזם חרם הקוטג' ומייסד תנועת "הצרכנים", אומר כי "אמנם הפיקוח על המחירים אינו הפתרון לבעיית יוקר המחיה בשוק המזון, אך יחד עם זאת, חשוב שהציבור יידע מהם המוצרים המפוקחים והזולים יותר. על הרגולטור להשלים את פעילות הפיקוח אף על הביצוע של התקנות ברשתות השיווק".

פרשנות: מאחורי הקלעים של פיקוח המחירים / אילנית חיות

עניין השילוט אינו עניין טכני כלל, ועיקר וחשיבותו לצרכן עליונה. כיום ישנם 20 מוצרי מזון בסיסיים (לחם, ביצים, מוצרי חלב ועוד) שמחירם מצוי בפיקוח ממשלתי. המחיר המרבי למוצר נקבע בהתאם לשינויים במחירי הסחורות בעולם וכן בהתאם לשינויי בעלות ייתר התשומות.

ברקע להתקנת התקנות עמדו ממצאים שנחשפו ב"גלובס", ולפיהם מחירי המזון שהיו בפיקוח עלו וירדו בהתאם לשינויים בשוק, בזמן שמחירי המזון המקבילים שלא בפיקוח נסקו בעשרות אחוזים.

כך למשל בתקופה שנבדקה (2008-2011), מחירה של גבינה צהובה עמק בפיקוח נותר ללא שינוי, ואילו מחירה של אותה גבינה שלא בפיקוח - גבינת עמק במדף - עלה בשיעור של 11.5%.

עוד נמצא כי מחירה של גבינה צהובה שלא בפיקוח היה כפול ממחירה של גבינה צהובה שבפיקוח, למרות שמדובר באותה גבינה.

המחאה טרפדה החרגת מוצרים נוספים

פיקוח המחירים אינו נוח ליצרנים, וזאת בלשון המעטה. בפועל, מגביל הפיקוח את שיעורי הרווח על המוצרים, וכשמדובר במוצרים בסיסיים, מדובר במסה גדולה במיוחד. כך למשל, רוב החלב הניגר הנמכר בישראל הוא חלב בפיקוח.

לאורך השנים עשו היצרנים ניסיונות שונים כדי להתחמק מפיקוח. דוגמה בולטת היא החמאה. היצרנים ייצרו חמאה בגודל כפול מהמחיר שבפיקוח, והיא נמכרה לצרכן במחיר גבוה יותר. התנהלות זאת נאסרה לאחרונה על-ידי הרגולטור.

יצוין כי בעבר רשימת מוצרי המזון שהיו תחת פיקוח מחירים ממשלתי הייתה רחבה הרבה יותר. כפי שקבע מבקר המדינה, הוצאת המוצרים מפיקוח לא נעשתה משיקול ענייני, אלא בעקבות דיל פוליטי שנרקם בין משרד האוצר למשרד החקלאות. התוצאה בפועל הייתה שמחירי המוצרים שיצאו מפיקוח נסקו ללא היכר ולא בהלימה לשינויים במחירי העלות. הקוטג', סמל המאבק, היה אחד המוצרים שמחירו עלה דרמטית בעקבות הוצאתו מפיקוח.

למרות זאת, הממשלה לא החליטה על החזרה של מוצרים לפיקוח, אם כי חרם הקוטג' והמחאה החריפה שנפתחה בעקבות זאת צמצמו את האפשרות שמוצרי מזון נוספים יוצאו מפיקוח בזמן הנראה לעין.

האם יש כוונת מכוון?

יש להניח כי היעדר השילוט ברשתות נובע מחוסר תשומת-לב, ואילו בנקודות המכירה הפרטיות הדבר נובע מחוסר מודעות להשלכות.

לא מן הנמנע כי המצב הקשה ברשת יינות ביתן מושפע גם מהמיזוג עם רשת מחסני כמעט חינם שיצר בעיות תפעוליות רבות.

מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן, אמר היום ל"גלובס" כי "לשופרסל יש נהלים מחמירים. ברשת של 276 סניפים ייתכן שיש בעיות מקומיות, ואנחנו נבדוק אותן ונתקן".

מוצרים ללא פיקוח

רשתות

פיקוח

מוצרים בפיקוח

מוצרים בפיקוח

עוד כתבות

זירת הפיגוע סמוך לעין חרוד / צילום: תיעוד מבצעי מד''א

שני הנרצחים בפיגוע המשולב - אביב מאור ושמשון מרדכי

שמשון מרדכי ואביב מאור נרצחו בפיגוע בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז היום על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים וטורקיה גינו ● החל מ-1.1: ההנחיות החדשות של צה"ל למשרתי המילואים ● המאמצים לאיתור רן גואילי והמסר הישראלי למתווכות ● עדכונים שוטפים

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

רחוב בפריז / צילום: Shutterstock

הטרנד החדש בתיירות: ריטריטים במדינות עם תוחלת חיים ארוכה - שמעכבים הזדקנות

אל מול הנופשים האינסטגרמיים, שכוללים ריזורטים מפנקים, אוכל מהוקצע ונופים מרהיבים, התפתחה לה תיירות שאולי מצטלמת פחות טוב, אבל מחברת אותנו יותר לעצמנו ● מחופשה שכולה ברכבת, דרך טיול שמעודד אתכם להספיק כמה שפחות ועד היעדים שבהם תצטרכו להחזיר ערך למקומיים ● שמונה הצעות

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

הרב עמיאל הירש / צילום: Shahar Azran

אחד הרבנים המשפיעים בניו יורק: "שנאת היהודים בארה"ב התפוצצה, השינוי דרמטי ומובהק"

הרב עמיאל הירש הוא מהדמויות המשפיעות ביהדות ארה"ב, וגם אחת השנויות במחלוקת ● הוא הרב הבכיר בקהילה רפורמית ניו יורקית, ומעז לערער על הקונצנזוס של המחנה שממנו צמח ● הוא לא מהסס לפגוש גורמים אנטי-ציוניים, מצעירים שפונים אליו ועד ראש העיר ממדאני, למרות הסערה שזה יצר: "האתגר גובר מבחינת מספרים ומבחינת העוינות"

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן? / צילום: Shutterstock

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן?

מהי אולומואוצקי טברוז'ק, היכן נמצא רחוב שלושת החצים, ואיזו תחנת רדיו שידרה מבניין בית הספר "המנחיל" שברמת גן? ● הטריוויה השבועית

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

תחזיות 2026 / עיצוב: אלישע נדב

גלובס מנתח את האירועים הגדולים של השנה הקרובה בעולם

מרוץ החימוש הגרעיני מאיים להתחדש, אירופה זקוקה לחיילים והמשבר התקציבי מעמיק ● ישראל, ארה"ב והונגריה הולכות לקלפיות, ההנפקות הגדולות אי פעם בדרך לוול סטריט והמונדיאל שייערך בשלוש מדינות הוא היקר בכל הזמנים ● הצצה מרתקת לתחזיות ענקיות הפיננסים בכלכלה העולמית, ומה חושבים הבנקים הישראליים ● פרויקט מיוחד

לינק אנד קו 08 פלאג–אין / צילום: יח''צ

במחיר של 230 אלף שקל: הפלאג-אין שמציג טווח חשמלי כמעט כפול מהממוצע

לינק אנד קו הסינית, חברה אחות של וולבו, מציגה קרוס-אובר גדול ומפואר עם סוללה מסיבית וטווח חשמלי רציני, במחיר כניסה מרשים ● היא עדיין לא מלוטשת מבחינה דינמית, כמו מותגי הפרימיום האירופיים, אך מציעה יחס תמורה לכסף שעליו היצרנים המערביים יכולים רק לחלום

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

טופ גאם / צילום: אייל פישר

ברווח של פי 4 על השקעתה: קרן AP יוצאת מטופ גאם

קרן AP רכשה את מניות טופ גאם בשנת 2020 וכעת מכרה את החזקותיה תמורת 145 מיליון שקל - דיסקאונט של 16% על מחיר המניה, אך לדברי החברה, המכירה נסגרה לפני מספר ימים, ובינתיים המניה טיפסה ● הרוכש העיקרי: בית ההשקעות אלטשולר שחם שרכש 7% ממניות טופ גאם ב-100 מיליון שקל

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

חוסל בלבנון מחבל מיחידת המבצעים של משמרות מהפכה

מנהיג דאעש בדמשק נעצר ע"י כוחות הביטחון של סוריה ● כוחות הביטחון פעלו הלילה לאכיפה חוזרת כנגד מבנים לא חוקיים ישראלים ● המשפחות המתנגדות לוועדת החקירה הפוליטית צפויות למקד את הלחץ בח"כים החרדים ● אלי פלדשטיין התייחס בראיון לעימות עם יונתן אוריך בחקירה וטען: "יש ללשכה חומרים על גלנט" ● עדכונים שוטפים

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר / צילום: תמר לוין

עם נוף לחרמון: בכמה נמכר בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר?

במושב שדה אליעזר בעמק החולה, נמכר בית פרטי בן 5 חדרים תמורת 3.83 מיליון שקל ● הבית בשטח בנוי של 180 מ"ר, על קרקע בשטח של דונם וממוקם בהרחבה החדשה של המושב ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון