גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועצה לצרכנות: הרשתות לא מסמנות מוצרי מזון בפיקוח

שנתיים אחרי חרם הקוטג', שהעלה לדיון את פיקוח המחירים על מוצרי המזון - בדיקת המועצה לצרכנות מגלה כי החנויות מתעלמות מהתקנות שמחייבות לסמן מוצרים בפיקוח ■ וכך הצרכנים לא יודעים שהחמאה מפוקחת, ואילו הקוטג' כבר לא

רק 20 מוצרים נותרו היום ברשימת המוצרים שמחירם נתון לפיקוח ממשלתי: לחם ומלח, שנמצאים באחריות משרד הכלכלה, ומוצרי חלב וביצים, שנמצאים בפיקוח משרד החקלאות.

אלא שגם לגבי המוצרים האלה קיים ערפל בתודעה הציבורית, ולא במקרה. למרות התקנה המחייבת את החנויות לסמן את אותם מוצרים, כדי להקל על הצרכנים ולהגביר את השקיפות, כמעט 90% מהמינימרקטים וכשליש מהסופרמרקטים אינם עושים זאת - כך עולה מבדיקת סיירת המועצה לצרכנות.

ואכן, ההתעלמות מהחוק עושה את שלה, והצרכנים מבולבלים, חסרי מודעות וחסרי ידע. מסקר שערך השבוע מכון גיאוקרטוגרפיה עבור המועצה לצרכנות עולה כי 71% לא ראו בשנה האחרונה שלט ליד מוצרים בפיקוח.

והשילוט הוא בעיה משנית. הציבור לא מודע לרשימת המוצרים שבפיקוח: מהסקר עולה כי היכרות הציבור עם רשימת המוצרים היא דלה: 55% לא יודעים שחמאה היא מוצר בפיקוח, 52% לא יודעים שמלח הוא מוצר בפיקוח, 40% לא יודעים שלחם לבן הוא מוצר בפיקוח, ו-23% לא יודעים שחלב הוא מוצר בפיקוח.

גרוע מכך, הציבור סבור כי חלק גדול מהמוצרים הבסיסיים שהוא קונה כן נמצא תחת פיקוח מחירים: גבינת קוטג', שהייתה בעבר בפיקוח והוצאה מהרשימה, עדיין נהנית מהילת המוצר המפוקח, כאשר 65% חושבים בטעות שמחירה מפוקח.

ולא רק קוטג'. בין המוצרים שלא נכללים ברשימה והרושם של הציבור לגביהם הוא הפוך: סוכר (82% לא יודעים האם הוא בפיקוח או לא), אורז, פסטה, שמן זית, ביצים אורגניות, שמן סויה, מעדני חלב שוקולד לילדים, קמח ושוקולד חלב.

חשוב להבין שכדי שמוצר ייכלל ברשימת המוצרים שבפיקוח, הוא חייב להתאים בדיוק להגדרות שקבעה הממשלה: למשל, חלב ניגר 3.6% מועשר או חלב בטעמים אינם נתונים לפיקוח, ולכן לכל חברה ולכל רשת יש חופש לקבוע את המחיר (שלרוב יהיה יקר מהמוצר שבפיקוח).

גם גבינה צהובה שאינה עמק, או מלח שולחן במארז שאינו 1 ק"ג - לא נכללים ברשימה זו.

ברוב המינימרקטים אין שילוט

מה העלו ממצאי הבדיקה? סיירי המועצה לצרכנות מצאו כי בעשרות סופרמרקטים ומינימרקטים ברחבי הארץ לא מציגים את השלטים כלל, או שמציגים אותם באופן לקוי ובלתי ברור. לעיתים אף נעשה שימוש מבלבל במיקום השלט, כשהוא מוצב רחוק מן המוצר שבפיקוח וקרוב למוצר חלופי שאינו בפיקוח, מה שעלול להטעות את הצרכן בבחירת המוצר מהמדף.

בדיקת סיירי המועצה נעשתה בשבוע שעבר ב-107 סניפים של רשתות שיווק וב-24 מינימרקטים ומכולות. מתוך כלל נקודות המכירה, 36% הציגו שילוט לא תקין (שאינו קיים לפחות באחת מהמחלקות הרלוונטיות), ב-21% נמצא שילוט לקוי (קיים שילוט איך אינו מוצג בצורה ברורה), ו-43% הציגו שילוט תקין.

כאמור, מי שכמעט ואינו מקפיד על התקנות הם מינימרקטים ומכולות. ב-88% מהחנויות השילוט לא היה תקין, ב-8% היה לקוי, ורק ב-4% הוצג שילוט תקין.

בשליש מסניפי רשתות השיווק לא מוצגים שלטים. מהבדיקה עלה כי אמנם בכ-60% נמצא שילוט תקין, אך ב-32% השילוט שנמצא לא היה תקין וב-9% היה לקוי.

מבין 3 הרשתות הגדולות, הרשת שבה בולטת במיוחד ההתעלמות מהתקנות היא יינות ביתן (שמוזגה עם כמעט חינם): ב-63% מהסניפים שנסקרו לא היה שילוט תקין. ההקפדה אינה גורפת גם ברשתות הגדולות: ב-78% מהסניפים בשופרסל נמצא שילוט תקין, וב-65% מסניפי מגה.

איפה האכיפה?

יצוין כי התקנה לא נולדה יש מאין, אלא כתוצאה ממחאת הקוטג' בקיץ 2011, שהמחישה את חוסר המודעות לנושא הפיקוח על המחירים והניעה את המועצה לצרכנות ליזום את חובת השילוט.

התקנות מחייבות את רשתות השיווק ויתר הקמעונאים בתחום המזון להציב שילוט ברור בסמוך לכל מוצר מזון שמחירו בפיקוח. התקנות אף מדגישות כי השילוט יהיה "באותיות וספרות ברורות וקריאות". ממש במקביל חויבו היצרנים לסמן על המוצרים את הכיתוב "מוצר בפיקוח ממשלתי".

והנה, שנתיים אחרי פרוץ חרם הקוטג', מתברר כי גם המעט שעשתה הממשלה על מנת לסייע לצרכן לבצע קניות בתבונה - לא קורה בפועל.

לאור זאת, במועצה לצרכנות דורשים אכיפה: "זלזול כזה בחובות חוקיות מצד בתי עסק לא יתאפשר אם תבוא פעולת אכיפה נמרצת של המדינה. המועצה לצרכנות תעביר את ממצאיה, כולל שמות בתי העסק, לרשות לסחר הוגן, לשם ביצוע פעולות האכיפה הנדרשות", אומר עו"ד אהוד פלג, מנכ"ל המועצה.

איציק אלרוב, יוזם חרם הקוטג' ומייסד תנועת "הצרכנים", אומר כי "אמנם הפיקוח על המחירים אינו הפתרון לבעיית יוקר המחיה בשוק המזון, אך יחד עם זאת, חשוב שהציבור יידע מהם המוצרים המפוקחים והזולים יותר. על הרגולטור להשלים את פעילות הפיקוח אף על הביצוע של התקנות ברשתות השיווק".

פרשנות: מאחורי הקלעים של פיקוח המחירים / אילנית חיות

עניין השילוט אינו עניין טכני כלל, ועיקר וחשיבותו לצרכן עליונה. כיום ישנם 20 מוצרי מזון בסיסיים (לחם, ביצים, מוצרי חלב ועוד) שמחירם מצוי בפיקוח ממשלתי. המחיר המרבי למוצר נקבע בהתאם לשינויים במחירי הסחורות בעולם וכן בהתאם לשינויי בעלות ייתר התשומות.

ברקע להתקנת התקנות עמדו ממצאים שנחשפו ב"גלובס", ולפיהם מחירי המזון שהיו בפיקוח עלו וירדו בהתאם לשינויים בשוק, בזמן שמחירי המזון המקבילים שלא בפיקוח נסקו בעשרות אחוזים.

כך למשל בתקופה שנבדקה (2008-2011), מחירה של גבינה צהובה עמק בפיקוח נותר ללא שינוי, ואילו מחירה של אותה גבינה שלא בפיקוח - גבינת עמק במדף - עלה בשיעור של 11.5%.

עוד נמצא כי מחירה של גבינה צהובה שלא בפיקוח היה כפול ממחירה של גבינה צהובה שבפיקוח, למרות שמדובר באותה גבינה.

המחאה טרפדה החרגת מוצרים נוספים

פיקוח המחירים אינו נוח ליצרנים, וזאת בלשון המעטה. בפועל, מגביל הפיקוח את שיעורי הרווח על המוצרים, וכשמדובר במוצרים בסיסיים, מדובר במסה גדולה במיוחד. כך למשל, רוב החלב הניגר הנמכר בישראל הוא חלב בפיקוח.

לאורך השנים עשו היצרנים ניסיונות שונים כדי להתחמק מפיקוח. דוגמה בולטת היא החמאה. היצרנים ייצרו חמאה בגודל כפול מהמחיר שבפיקוח, והיא נמכרה לצרכן במחיר גבוה יותר. התנהלות זאת נאסרה לאחרונה על-ידי הרגולטור.

יצוין כי בעבר רשימת מוצרי המזון שהיו תחת פיקוח מחירים ממשלתי הייתה רחבה הרבה יותר. כפי שקבע מבקר המדינה, הוצאת המוצרים מפיקוח לא נעשתה משיקול ענייני, אלא בעקבות דיל פוליטי שנרקם בין משרד האוצר למשרד החקלאות. התוצאה בפועל הייתה שמחירי המוצרים שיצאו מפיקוח נסקו ללא היכר ולא בהלימה לשינויים במחירי העלות. הקוטג', סמל המאבק, היה אחד המוצרים שמחירו עלה דרמטית בעקבות הוצאתו מפיקוח.

למרות זאת, הממשלה לא החליטה על החזרה של מוצרים לפיקוח, אם כי חרם הקוטג' והמחאה החריפה שנפתחה בעקבות זאת צמצמו את האפשרות שמוצרי מזון נוספים יוצאו מפיקוח בזמן הנראה לעין.

האם יש כוונת מכוון?

יש להניח כי היעדר השילוט ברשתות נובע מחוסר תשומת-לב, ואילו בנקודות המכירה הפרטיות הדבר נובע מחוסר מודעות להשלכות.

לא מן הנמנע כי המצב הקשה ברשת יינות ביתן מושפע גם מהמיזוג עם רשת מחסני כמעט חינם שיצר בעיות תפעוליות רבות.

מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן, אמר היום ל"גלובס" כי "לשופרסל יש נהלים מחמירים. ברשת של 276 סניפים ייתכן שיש בעיות מקומיות, ואנחנו נבדוק אותן ונתקן".

מוצרים ללא פיקוח

רשתות

פיקוח

מוצרים בפיקוח

מוצרים בפיקוח

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ דן בשידור ישיר בעתירות לגבי מינוי ראש השב"כ

רה"מ נתניהו מבקש למנות את האלוף דוד זיני לראש השב"כ בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי הוא בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את המינוי, והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● כהונת סגן ראש השב"כ, ש', כמ"מ ראש השירות צפויה להסתיים באמצע יולי

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט