גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזדמנות? מניית ביומד עם 3 פעילויות שנפלה 34% בשנה

החברה מורכבת משתי חברות עם מוצרים מעניינים בתחומי האורולוגיה והגניקולוגיה, שמתקשות בחדירה לשוק ■ אליהן מוצמד בסיכה חלום גדול מתחום הקרדיולוגיה

אליום מדיקל , שנסחרת בבורסה לפי שווי שוק של 56 מיליון שקל, פועלת בשלושה תחומים. יש לה שתי "רגליים" יציבות בתחומי הגניקולוגיה והאורולוגיה, שבהם היא מייצרת ומשווקת מכשור רפואי זעיר פולשני, ו"חצי רגל" במוצר קרדיולוגי.

בתחום האורולוגיה מדובר על סדרת סטנטים המותאמים באופן מיוחד לדרכי השתן, השופכה והמרה; ובתחום הגניקולוגי על מכשיר לאיחוי רקמות רכות, המשמש למשל לטיפול בצניחת רצפת האגן. אך דווקא המוצר השלישי - פילטר למניעת תסחיפים בניתוחים קרדיולוגיים, שעדיין נמצא בניסויים - הוא החלום הגדול של החברה.

שלושת התחומים אינם לגמרי סינרגטיים, וזו כנראה תוצאה של גלגולים רבים שהחברה עברה. במקור אליום הייתה חברת סטנטים, שהקים פרופ' דניאל יחיא (מייסד חברת אינסטנט, שנמכרה למדטרוניק ב-200 מיליון דולר). ב-2010 היא מוזגה לשלד אלוטקס, שהיה בבעלות קבוצת ביומדיקס; ב-2011 מוזגה גם חברת איחוי הרקמות IBI, גם היא בשליטת ביומדיקס; וב-2012 מוזגה לאליום גם חברת גרדיה, שניסתה להגיע לבורסה אבל הנפקתה כשלה.

"הגעתי לאליום כדי לעסוק במה שאני מאמין שהוא התחום הרפואי של העתיד - רפואה זעיר פולשנית", אומר המנכ"ל הטרי יחסית של החברה, אסף אלפרוביץ', בעבר סמנכ"ל הכספים של סינרון, אומריקס ותפרון.

"שוק הסטנטים אינו גדול"

המוצר של אליום המקורית הוא סדרה של סטנטים שמותאמים במיוחד לצינורות במערכת האורולוגית (דרכי השתן). המתחרים שלה בתחום הם סטנטים שהוסבו מתחום הלב. לעומתם, הסטנטים של אליום תוכננו מראש לתחום האורולוגי, ולכן יש להם יתרונות בצורה (למשל הסטנט לשופכה הוא משולש, כמו השופכה עצמה), גמישות, עמידות ובאופן שבו ניתן להסירם בתום השימוש. לאחר כמה שנים בשוק, המכירות עדיין לא מלהיבות - ב-2012 הן עמדו על 1.7 מיליון שקל בלבד.

"כחברה ישראלית היכולת שלנו לפרוץ לשוק מוגבלת, במיוחד כשהמוצרים שלנו חדשניים ודורשים חינוך של השוק", אומר אלפרוביץ'. לכן החליטה החברה לעבור לשיטה של הסכמי הפצה אסטרטגיים, כאשר השותף השיווקי אמור לקחת על עצמו את כל ההשקעה ברגולציה ובחינוך השוק. הסכמים כאלה נחתמו בברזיל, שם הוא כלל סכום מינימום של 12 מיליון דולר ל-5 שנים מ-2014 (אם אכן המוצר יקבל אישור שיווק), ובסין - שם ייתכן שהאישור יושג עד 2016, ויניב 58 מיליון שקל לאורך 8 שנים.

חשוב לציין כי עד כה חברות מכשור רפואי ישראליות שלא היה להן כוח שיווקי והתבססו בעיקר על מפיצים, לא כל כך הצליחו. לדברי אלפרוביץ', ההבדל הוא שהמפיצים של אליום הם בלעדיים בכל מדינה, ואף התחייבו לכמויות מינימום.

בדוחות החברה לשנת 2012 נרשמה רווחיות גולמית שלילית. "זה נבע מהפחתה של נכסים בלתי מוחשיים מהרכישות שביצענו", אומר אלפרוביץ', "הרווחיות הגולמית האמיתית היא כ-40%, והמטרה שלנו היא להמשיך לשפר את זה באמצעות טכנולוגיה שהטמענו". הוא מציין גם כי בטווח הקרוב ההשקעה בשיווק תהיה 30%-40% מהכנסות החברה. כלומר, החברה לא תגיע לרווחיות בקרוב, גם אם לא מביאים בחשבון את ההשקעה במו"פ של המוצר הקרדיולוגי החלומי.

"הסטנטים של אליום טובים, אבל השוק שאליו הם פונים אינו גדול, והשווי המקסימלי של חברה בשוק כזה הוא 40-50 מיליון דולר", אומר גורם המקורב לתחום. אותו גורם סבור כי דברים אלה נכונים גם לגבי המוצר הגניקולוגי, שנמכר ב-2012 ב-0.8 מיליון שקל.

מתחרה בניתוחים

המוצר הגניקולוגי הוא מעין "סיכת עכביש", כמו נעץ מרובה רגליים. מניחים את בסיס הנעץ על גבי הרקמות שרוצים לאחות, וכשלוחצים שש "רגליים" נשלפות קדימה והצידה. המוצר משמש לטיפול בצניחת רצפת האגן אצל נשים, ובדליפת שתן אצל גברים. "המתחרים שלנו מחברים רשת שיכולה להחזיק רק חצי קילו של איברים פנימיים, ואנחנו מחזיקים שני קילו", מסביר אלפרוביץ', "כמו כן, בסיכת העכביש הרגליים נפתחות הצידה ולא פנימה, ולכן לא פוגעות בכלי דם פנימיים".

השוק בתחום רצפת האגן הוא ענק, אבל אותו גורם מומחה דווקא טוען כי למוצר עצמו אין שוק גדול. "פרוצדורה כזו עולה על הפרק רק כשחושבים שניתוח לא ייתן תוצאה טובה. ובמה רופא מתגאה? שלניתוחים שלו יש תוצאות טובות. צריך לשדל המון רופאים לעבור לפרוצדורה, כי כל אחד יבצע רק כמה מהן בשנה. גם עלויות השיווק מאוד גבוהות".

למוצר יש אישור FDA ו-CE לשיווק בארה"ב ובאירופה, בהתאמה. אלפרוביץ' מציין כי ירצה לחתום בתקופה הקרוב שיתופי פעולה כמו בתחום הסטנטים.

בין שני השווקים שאליהם פונה אליום יש דמיון, אך לא סינרגיה מושלמת. "אליום חיפשה זמן רב עוד מוצר אורולוגי, אבל לא מצאה", אומר גורם שמכיר את החברה.

"גרדיה היא היהלום"

המוצר השלישי, שנמצא רחוק יותר מהשוק, הוא פילטר נגד תסחיפים שהגיע במקור מגרדיה. לעומת המוצרים המתחרים בתחום, את הפילטר הזה ניתן לעגן בכל מקום על גבי כל תיל מוליך שאיתו מבצעים צנתור, והוא לא מוגבל לתיל של חברה מסוימת. כמו כן, הוא אמור לקצר פרוצדורות מסוימות של צנתור מ-20 דקות ל-2 דקות. אלפרוביץ' מציין כי "עיקר הכסף הולך לגרדיה, היא היהלום". המוצר נמצא בניסויים קליניים ב-10 מרכזים רפואיים, לצורך השגת אישור FDA. היום קיבל המוצר אישור שיווק בישראל. החברה גייסה לאחרונה 11.8 מיליון שקל בהנפקה לציבור.

גורם המתמחה בתחום הקרדיולוגיה מציין כי, "השוק הזה מאוד חם. רק בישראל פועלות בו שש חברות, ויש עוד עשרות בעולם. לגרדיה יש מוצר טוב וייחודי, אך המחסום העיקרי הוא השיפוי הביטוחי. בתי החולים וחברות הביטוח לא השתכנעו שהם צריכים לשלם על מניעת תסחיפים. אם נראה שינוי בגישה הזו, השוק הזה יוכל להתפתח, ובהתאם מצבה של אליום ישתנה דרמטית".

בהחלט ייתכן כי בעתיד אליום תתפצל שוב לחברות נפרדות, או שחלקים ממנה יימכרו. אלפרוביץ' מדגיש כי המבנה המשפטי של החברה מאפשר זאת.

מעל מניית אליום מרחף ענן מסוים, והוא הצהרת כוונותיה של ביומדיקס, המחזיקה בשרשור בכ-16% בחברה, למכור את כל החזקותיה בכל חברות הבנות. "מאז ההצהרה הזו הם לא מכרו אף מניה", מרגיע אלפרוביץ'. בעלי עניין נוספים בחברה הם קרן הון הסיכון גרדיה, חברת ההשקעות הזרה פילבסט וקרן פונטיפקס, שלאחרונה הגדילה חלקה בחברה במסגרת הנפקת מדף.

אליום

עוד כתבות

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים