גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המערכת הפנסיונית הכללית בישראל בעייתית"

ד"ר זאב רותם, יועץ אסטרטגיה בתחום הביטוח והחיסכון: "במרכיבים שקובעים בסופו של דבר את רמת הפנסיה - למרבית החוסכים אין סיכוי לזכות בפנסיה מספקת" ■ "יש להקים רובד פנסיוני שני, מעל הרובד הראשון של ביטוח לאומי"

"למרות הזעם הציבורי המיידי, מדובר בצעד שמחויב היה לקרות, אפילו עוד קודם, בהינתן מודל הפנסיה הצוברת שקיים בישראל מאז 1995", כך אומר ד"ר זאב רותם, יועץ אסטרטגיה מוביל בתחום הביטוח והחיסכון, שבין היתר ייעץ בעבר לאגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר ולחברות בתחומי הביטוח, הפנסיה וההשקעות.

רותם מתייחס בדבריו להודעת אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, שהוא בוחן את הנחות התשואה במקדמי המרה לקצבה, באופן שצפוי להוביל להקטנת קצבת הזקנה שהכסף הפנסיוני של החוסכים בקרנות הפנסיה החדשות יכולים לקנות עם יציאתם לגמלאות.

לדברי רותם, "המהלך הנוכחי של האוצר מוצדק ואין מנוס ממנו. התשואה הצפויה על כספי החוסכים נמוכה מ-4% ולכן חייבים לקחת הנחות ריאליות, כי אחרת צודק האוצר באמרו שהחוסכים הפעילים היום (הצעירים) מסבסדים את החוסכים שיצאו כבר לפנסיה ויוצאים היום (הוותיקים). אבל", מדגיש ד"ר רותם, "הבעיה היא לא המהלך הנקודתי, אלא המערכת הפנסיונית הכללית במדינה".

לדברי רותם, "בתור יועץ אסטרטגי עם הרבה שנות ניסיון, אני מכיר את המצב שבו חברה או מדינה לוקחת כיוון אסטרטגי מסוים ומרגע זה היא שבויה במהלך. בכל רגע מסוים מתקבלות ההחלטות הנכונות לאותה נקודת זמן, אבל בתמונה הכוללת חלה הידרדרות, כי הכיוון שנבחר הינו שגוי. זה המצב כיום עם המערכת הפנסיונית בישראל".

- מהם הכשלים המרכזיים לדעתך במערכת הפנסיונית בישראל?

"המערכת סובלת מכשלים מהותיים שגם גורמים לכך שלחוסכים לא תהיה פנסיה מספקת וגם פוגעים בכלכלת המדינה וכתוצאה, גם באזרחים. אם מחפשים גורם אחד מרכזי במשק שמשפיע על החולשה של הכלכלה, על העדר הצמיחה, על העדר מקומות עבודה איכותיים ועל הפערים בין האזרחים - הוא הכיוון השגוי של המערכת הפנסיונית.

"הצד החיובי של התמונה המתסכלת הזו, הינו שאם יהיה שינוי כוון אסטרטגי בתחום החיסכון הפנסיוני, הוא יכול לשנות את פני הכלכלה והמשק"

"עד אמצע שנות התשעים המדינה דאגה לפנסיה של האזרחים דרך פנסיה תקציבית או אבטחת תשואה לקרנות הפנסיה (הממשלה הייתה מנפיקה אג"ח מיועדות בריבית קבועה לקרנות הפנסיה ומשתמשת בכסף להשקעות בתשתיות, בתעשייה ובשירותים חברתיים). מאז, המדינה השאירה את ההגנות רק על החוסכים הוותיקים ואילו את הצעירים העבירה למערכת הפרטית של פנסיה צוברת".

- כיצד כשלים אלה באים לידי ביטוי?

"חצי מהאוכלוסייה מוגן ומובטח בפנסיה תקציבית או בקרנות הוותיקות וחצי חשוף לגמרי בלי כל הגנה. גם הפעם השינוי המוצדק שהאוצר בוחן, יפגע רק בחוסכים בקרנות החדשות ולא נוגע לאלו שזכאים לפנסיה תקציבית או נמצאים בקרנות הוותיקות. הדור הצעיר שלנו, שגם סובל מחוסר יכולת לרכוש דירה ומסיכוי נמוך למצוא מקום עבודה קבוע בשכר הוגן, יסבול בעתיד גם מהעדר פנסיה מספקת".

"במרכיבים שקובעים בסופו של דבר את רמת הפנסיה - שהם השכר הריאלי במשק, משך תקופת החיסכון, היקף ההפרשות לחיסכון, דמי הניהול ומבנה ההשקעות - למרבית החוסכים אין סיכוי לזכות בפנסיה מספקת לחיים נאותים. לדוגמה, חוסך שמתחיל בגיל 30 בשכר החציוני במשק שהינו 6,500 שקל והשכר הריאלי שלו עולה ב-2% לשנה, יגיע בגיל 67 לשכר של כ-13,500 שקל שממנו יקבל בהנחות התשואה החדשות של האוצר (2% נטו) גמלה חודשית בשיעור תחלופה של פחות מ-40% בגובה של כ-5,000 שקל".

אגב, לדבריו של רותם יש עוד כשל בשוק הפנסיוני הנוכחי והוא נוגע לאופן השימוש בכספי החיסכון לטווח ארוך של הציבור. "כספי החיסכון הפנסיוני, מהווים בכל העולם את המאגר והמקור להשקעות בתשתיות, בדיור, ובתעשייה - שהן נותנות בסיס לתעסוקה. בישראל, כספים אלה אינם תומכים כלל במשק. כיום, המפקח על הביטוח כפה על הקרנות מערכת כללים ותמריצים שמובילה אותם להשקעות עם סיכון גדול (כמו עשרות המיליארדים שנתנו לטייקונים וחלקם עובר כיום תספורת) ולפיזור גדול בעולם. הכלכלה הישראלית משוועת להשקעות ואלה אינן מגיעות", הוא אומר.

- כיצד ניתן לשפר את מצב החוסכים בפנסיה הצוברת?

"ראשית יש להגדיל את משך תקופת החיסכון על ידי העלאת גיל הפרישה ואת היקף ההפרשות לפנסיה. למשל, נפגשתי לאחרונה עם ראש היחידה הכלכלית במשרד ראש הממשלה של צ'כיה והוא סיפר לי שהם עשו שינוי דרמטי בחיסכון הפנסיוני: הם העלו את גיל הפרישה בהדרגה והגדילו את ההפרשות ל-25%. העלאת גיל הפרישה מתחילה משנת 2028 שאז ילידי שנת 2010,שבה עשו את השינוי יגיעו לגיל העבודה, ועל כל 7 שנים תהיה דחייה של שנה בגיל הפרישה, כך שתוך 56 שנה יעלו מגיל 65 לגיל 73".

- אבל דחיית גיל הפרישה כמוה כקיצוץ בקצבה של החוסך, שיידרש להמתין שנים רבות יותר לזכאות לקצבה שהוא חסך עבורה יותר שנים.

"נכון, אבל כנראה שאין ברירה, כי אם כיום יש לחוסך הממוצע כ-20 שנה לחיות בפנסיה, אזי בעוד 50 שנה, תתארך תוחלת החיים, אולי אפילו למעל 100 שנה.

"אבל, דחיית גיל הפרישה בלבד, בלי להסתכל על המשמעויות למשק, עלולה ליצור בעיה אחרת חמורה הרבה יותר לאותם צעירים פגועים, שעבורם חלק משמעותי מהמשרות שהם יכולים להיכנס אליהן כיום לא יתפנו. דבר זה עלול להעצים את בעיית התעסוקה של הצעירים ואת היכולת שלהם להתחיל לחסוך לעתיד. בלי שינוי משמעותי בהשקעות במשק וביצירת מקומות עבודה איכותיים מצבם של הצעירים רק יחמיר".

לדבריו, "יש להקים רובד פנסיוני שני, מעל הרובד הראשון של ביטוח לאומי, שיהיה בניהול ממלכתי. ברובד הזה יוכלו כל האזרחים לחסוך עד תקרת השכר הממוצע במשק. מעל השכר הממוצע יישאר הרובד הפרטי, כפי שהוא קיים כיום ולחברות הביטוח והפנסיה תהיה אפשרות לפתח מוצרים מתוחכמים בהתאם לצרכי החוסכים.

"המערכת הקיימת של עמיתים או של הביטוח הלאומי יכולות לתפעל את הקרן הממלכתית, בעלות נמוכה ביותר ולהוריד את דמי הניהול לרמה הקיימת בעמיתים, שהיא נמוכה - 0.2% ביחס לרמה הממוצעת כיום של כ-1% מהצבירה".

באוצר גורסים כי מדינות שלקחו על עצמן את האחריות על הפנסיה נמצאות במשבר חמור בהרבה מאשר ישראל, כאשר ההיסטוריה שלנו מלמדת שניהול קרנות פנסיה שלא בסקטור הפרטי לא בהכרח הצליח (הקרנות הוותיקות שהיו בבעלות ובניהול ההסתדרות נקלעו לגירעונות ענק ונדרשו לסיוע אדיר מהמדינה).

"הדוגמאות שהמפקח על הביטוח נותן לכישלון פנסיה ממשלתית זהות למודל של פנסיה תקציבית. בדטרויט, שזו הדוגמה שבה הוא השתמש, זכויות עובדי המדינה לפנסיה מובטחות, והמימון נעשה מתקציב העיר או מהפרשות של כספים על ידי העיריה, לאורך השנים.

"באמת, אחד הכשלים הגדולים ביותר של המערכת הפנסיונית בישראל היא המשך הפנסיה התקציבית בצורתה הנוכחית. חוב זה הוא אחד הגורמים העיקריים לגירעון בתקציב המדינה - כדי לסגור את הגירעון מעלים מיסים ומצמצמים שירותים. חלק מהפתרון הכולל הוא מהלך של צמצום הפערים בין הנהנים מהפנסיה התקציבית (עובדי מערכת הביטחון והמדינה הוותיקים) לחוסכים הצעירים".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה