גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכה זה כמו תינוק

המאבק הדתי-חילוני במצרים נולד עם "האחים" ולא קרוב לסיום

מי זוכר שעד לפני כחודש חגגו אלפי מצרים בכיכר תחריר בתופים, במחולות ובקרני-לייזר ירוקות ומרהיבות. מי זוכר את מסוקי חיל האוויר המצרי, שביצעו יעף ברכה בשמי הכיכר וזכו לתשואות. מעטים העריכו אז שהאחים המוסלמים יוותרו בקלות, אבל מעטים גם שיערו שתגובתם על סילוקם מכל עמדת שלטון תהיה מהירה וחריפה. כל-כך חריפה, עד שתגבה בתוך ארבעה ימים את חייהם של יותר מ-700 מצרים - אזרחים, שוטרים וחמושים.

מיליציה חדשה נולדה ברחובות קהיר-אלכסנדריה-אל-מיניא-אל-פיום וערים נוספות. שם רשמי עדיין אין לה וגם לא תוכנית מאורגנת, אבל קבלות כבר יש.

אנשיה מעלים באש כנסיות, צולפים בשוטרים ומסתערים על תחנות משטרה. זו מציאות חדשה. אפשר להגיד על הממסד הביטחוני בקהיר, כי קברניטיו פעלו בבוטות כשהדיחו את הנשיא מוחמד מורסי וגזלו מהאחים המוסלמים את ההישג שלו נכספו מיום הקמתם, לקבל נתח בעוגת השלטון.

איום חמור מכדי שיטופל בכפפות-משי

אבל קשה לומר על הגנרלים שהם צמאי-דם ותאבי שלטון. לכן, את תגובת האש החזקה והבלתי מתפשרת שלהם נגד חמושי הרחוב אפשר להסביר בדרך אחת: האיום שטומנים חמושים אלה לסדר הציבורי הוא חמור ומסוכן מכדי שיטופל בכפפות-משי.

ההתנגשות של הימים האחרונים הייתה צפויה. טיבן של מהפכות עממיות, שאחריהן מגיע גל שני ושלישי, לעתים אף חריף מקודמו. לידתו של סדר חדש היא כלידת תינוק: ראשיתה ברצון טוב, והיא כרוכה בייסורים. המהפכה המצרית לא הסתיימה בהדחתו של חוסני מובארק. שם היא החלה. עד שיתגבש אותו סדר חדש יחלפו עוד שנים ארוכות, אולי עשור או שניים.

מאבקי דמים בין דתיים לחילוניים במצרים אינם מחזה חדש. הם אחד מאבני הבניין של הפוליטיקה המצרית מראשית הופעתם של האחים המוסלמים ב-1928. שיאים רבים מנה העימות המתמשך, חלקם לא פחות חריפים מזה שמתחולל היום. הם, או יוצאי חלציהם, רצחו ראש ממשלה (את מחמוד נוכראשי ב-1948), ניסו להתנקש בחיי נשיא (גמאל עבד אל-נאצר ב-1954), ורצחו את יורשו (אנואר סאדאת ב-1981); מייסדם, חסן אל-בנא, שילם בחייו ונורה למוות מאש סוכני המשטר ב-1949.

גם חמאס טומנת ידה בתבשיל?

הם נרדפו בידי המדינה, אבל בעקשנות רבה התנחלו בלבבות. אחרי שהוצאו אל מחוץ לחוק בעקבות רצח סאדאת, התמודדו בבחירות לפרלמנט כמועמדים עצמאים. לאחר שרשמו ניצחון גורף בבחירות לפני שנתיים, פיזר הצבא את הפרלמנט. כשהגיעו סוף-סוף אל הנשיאות, הודרו משם בגסות בתום שנה. מנהיגיהם ידעו לתקוע יתד בקרב שכבות נרחבות בציבור, אבל לא השכילו להביא את עצמם לעמדות שלטון, בין אם בטוב או ברע. במצרים מתבדחים כבר שנים, כי האחים המוסלמים לא החמיצו הזדמנות להחמיץ הזדמנות. על נשיאי מצרים אומרים, שבעיותיה של המדינה גדולות עליהם. מאז נאצר, אין ולו אחד מהם שסיים את הקריירה בכבוד.

ההיסטוריה חוזרת, כבר אמר מישהו? עם הקמתם, יסדו האחים המוסלמים זרוע צבאית פעילה ומסוכנת. מאז, ובחלוף השנים, הם "התאזרחו".

הפכו לתנועה חברתית, ואת האגף הצבאי שלהם תפסו פלגים אחרים, כמו אל-גמאעה אל-איסלאמייה, שאנשיה רצחו את סאדאת. כעת שב המצב לסורו. האחים נלחמים במשטר כמו בימים ההם. בצמרת הצבא המצרי חושדים שגם חמאס טומנת ידה בתבשיל, באמצעות הזרוע הצבאית שלה. התנועה הפלסטינית היא בתה הרעיונית של האחים המוסלמים, והיא ניזונה מאותו מקור כספי - ממשלת קטאר.

ידידי מוניר מחמוד, מדריך טיולים ודובר עברית משובחת, העלה בימים האחרונים שאלת תם. "תארו לכם, אתם הישראלים, שבכיכר רבין הייתה מתנחלת במשך חודש וחצי קבוצה קיצונית ומנהלת את החיים באזור כאילו היה שלה. אנשיה היו תולים דגלים של אל-קאעידה, משמיעים הצהרות קיצוניות נגד הממשלה ואוגרים נשק. מה הייתם עושים?".

לפני 19 שנה יצאה משטרת ישראל למבצע כוחני לפירוק קבוצה בהנהגת עוזי משולם, שהתבצרה בווילה ביהוד - ודרשה לחשוף את האמת מאחורי היעלמות ילדי תימן - ולא היוותה סכנה ממשית לסביבה. שריוניות, מסוק וצלפים נשלחו לשבור לו ולאנשיו את השיניים. המבצע זכה לתמיכה ציבורית גורפת, על אף שיהודים הרגו יהודי. שלומי אסולין, מחסידי משולם, נורה למוות אחרי שירה לעבר המסוק המשטרתי.

כל יום דמים מסבך את המצב

מי שתוהה היכן השיגו חמושי האחים כה הרבה נשק, שיילך לניקולא סרקוזי, שטרח רבות בעת שכיהן כנשיא צרפת לסילוקו של מועמר קדאפי מהשלטון בלוב. סרקוזי, בפרץ בלתי מוסבר של תכיפות, שכנע את ידידיו במועצת הביטחון של האו"ם להכריז מלחמה על דוגמן המסלול מטריפולי. ש

נתיים אחרי, לוב היא מדינה מפורקת, ומחסני הנשק שלה פרוצים. סוחרי נשק זריזים מיהרו לקפוץ על המציאה. כך זרם הנשק הלובי למצרים, למורדים בסוריה ולרצועת עזה. כל מצרי יכול לרכוש היום רובה אוטומטי, רימון-יד ואקדח. זו רק שאלה של מחיר.

האינטרס העליון של המשטר המצרי הוא להשיג רגיעה בהקדם. כל יום דמים שחולף מסבך עבורם את המצב. אמנם מי שגרר את הקצינים למחול-המוות הם האגפים הקיצוניים באחים המוסלמים, וכנראה גם גורמים הנמנים עם הזרם הסלפי. אבל לאירועים דרמטיים מסוגם של אלה יש דינמיקה משלהם, שמתפתחת מתוך היומיום.

רובו המכריע של הציבור תמך בקצינים כאשר הדיחו את מורסי. אבל היד הקשה שהם מפעילים עלולה להקים עליהם יריבים ומתנגדים מתוך אלה שרק אתמול תמכו בהם ומאלה שישבו על הגדר.

הכותב הוא הפרשן לענייני ערבים של גל"ץ

עוד כתבות

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: למרות ביקורת מהמדינה, העליון אישר הליך גישור לפיצוי החוסכים

השופט גרוסקופף קבע כי הדיון בערעור שהגישו חוסכים על הפטור שקיבלו סוכני נטו מתביעות יידחה ל-2026 ● חלק מהחוסכים מתנגדים: "הגישור נועד לחפות על המחדלים וירחיק את הריפוי" ● בהסדר חוב נמכרה פעילות נטו לארבע עונות בכ-50 מיליון שקל

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

נקבע למועד אחר? / צילום: Shutterstock

הבוס שלך כבר לא פנוי בשבילך

אמזון רוצה צוותים גדולים יותר. בנק אוף אמריקה משטח את ההיררכיה ● אמריקה התאגידית מצמצמת שכבות של מנהלים, ועולם העבודה משתנה באופן דרמטי

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

אפייה משובחת וביסטרו חכם: "זיגו" מכניס דם חדש לזכרון יעקב

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע