גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איפה תמצאו את סל הקניות הזול ביותר לראש השנה?

בדיקת "גלובס": שופרסל דיל מצמצמת פערים מול רמי לוי ■ מגה בול נותרת היקרה ביותר מבין מתחרותיה במתחמים השונים ■ פערי המחיר מגיעים לעשרות אחוזים

עוד לפני שתספיקו להתאושש מחופשת הקיץ, תמצאו את עצמכם ישובים לשולחן החג. ראש השנה נמצא מעבר לפינה, וברשתות כבר נערכים עם מבצעים לחג. באמצעות המרכז למחקרים צרכניים בדק "גלובס" מהי הרשת הזולה לקניות לחג, ועד כמה כדאי לנסוע למתחם תחרותי כדי לערוך את הקניות.

הבדיקה בוצעה במהלך השבוע האחרון באמצעות רכישה בפועל של סל מוצרים המכיל כ-30 מוצרים בקטגוריות מגוונות, והמוצרים נתרמו לעמותת חסד איילון. הרכישה בוצעה ב-3-4 סניפים ב-5 מתחמים: חולון, חיפה (נשר), ירושלים (תלפיות), כפר-סבא וצפת.

גם הפעם, רמי לוי זוכה לכותרת "הסל הזול ביותר" בזכות שני סניפיו שנדגמו בסקר. ברשת מעמיקים במבצעים, אבל הפעם נושפת שופרסל בעורפו של לוי: במתחמים שבהם נמצאות שתי הרשתות, הפערים בין השתיים נמוכים ובמתחמים שבהם לוי נעדר - שופרסל דיל לרוב מוקמה כזולה, להוציא מתחם צפת שבו מחסני השוק הייתה הזולה ביותר.

עוד בגזרת הרשתות הזולות נמצא סניף קוסט 365. הרשת שבאופן עקבי הייתה היקרה מבין הרשתות בכל מתחם היא מגה בול.

זו השנה החמישית ברצף שבה מבצע "גלובס" בדיקת סלים דומה בשיתוף המרכז למחקרים צרכניים. גם אם בשנים האחרונות, מאז 2010, נרשמה עלייה מתונה במחירים - נראה כי השנה (אולי עם התפוגגות רשמי המחאה החברתית) העלייה בשיעור ניכר הרבה יותר.

מלחמת המתחמים

מלחמת המחירים במתחמים השונים מובילה לפערים משמעותיים: בעוד תושבי חולון ישלמו יותר, משום שהתחרות באזור מנומנמת יחסית, תושבי חיפה ייהנו ממחירים זולים יותר במתחם נשר בעיר.

מהבדיקה עולה כי הסל היקר ביותר נמצא במתחם חולון, והוא מסתכם בכ-550 שקל במגה בול ויעלה כמה שקלים פחות בחצי חינם. הסל הזול בבדיקה נמצא בסניף רמי לוי בנשר, שהסתכם ב-387 שקל - פער של 163 שקל מהסל היקר שהם 30%.

הרשת היקרה במתחם נשר הייתה מגל בול עם סל שעלה 541 שקל. סל שופרסל דיל במתחם זה עמד על כ-400 שקל - קרוב לרמי לוי ורחוק מהמחירים היקרים שהציגה מגה בבול בבדיקה זו.

תוצאות דומות גם במתחם תלפיות: הסל ברמי לוי הסתכם ב-406 שקל, הסל בשופרסל דיל עמד על 440 שקל - רחוק מהסל של מגה בול שהסתכם ב-526 שקל.

במתחם חולון הפער בין הזול ליקר היה נמוך בהרבה ועמד על 50 שקל. הרשת הזולה במתחם זה הייתה שופרסל עם סל שהסתכם ב-500 שקל - באופן אירוני מחיר שיקר בכ-100 שקל ממחירי אותה שופרסל דיל בנשר.

גם במתחם כפר-סבא, מחירי שופרסל דיל היו הזולים יחד עם מחירי קוסט 365 של המשביר. הסל של שתיהן עמד על כ-490 שקל. סל יינות ביתן במתחם זה עמד על 524 שקל, וסל מגה בול על 545 שקל.

פערים של מאות אחוזים במחיר

תחרות, כאמור, היא מילת המפתח. היא גם אחראית לכך שבסניף שופרסל דיל בחיפה משלמים חצי שקל לק"ג עגבניות, בעוד שבכפר-סבא המחיר לק"ג עגבניות באותה הרשת בדיוק עומד על 5 שקלים - פי עשרה.

בשעה שדבש יד מרדכי נמכר בכ-16 שקל ביינות ביתן וברמי לוי, לקוחות מגה בול ישלמו 31 שקל עבור אותו מוצר.

דוגמה אחרת היא המחיר לבקבוק יין הר חרמון אדום (רמת הגולן), שנמכר ב-22 שקל במחסני השוק וב-36 שקל במגה בול.

בחיפה תשלמו פחות על בשר

אחת המחלקות שבה מלחמת המחירים קולנית יותר היא מחלקת הבשר, העוף והדגים, וכאן - הפערים עשויים להיות משמעותיים.

במתחם שבו נמצא הסל ביותר, מתחם נשר בחיפה, גם רוב מחירי העוף והדגים הזולים ביותר: לדוגמה, פילה דג אמנון נמכר ב-20 שקל לק"ג בשופרסל דיל, ובמחיר כמעט כפול במגה בול במתחם: 39 שקל.

גם במתחמים האחרים נמצאו פערים: ק"ג עוף טרי ברמי לוי תלפיות נמכר ב-10 שקל וב-18 שקל בשופרסל דיל ומגה בול - שבחיפה, אגב, מוכרות ק"ג עוף ב-12 וב-15 שקל בהתאמה.

כך גם דג נסיכת הנילוס שבסניף קוסט 365 בכפר-סבא נמכר ב-14.20 שקל, לעומת 30 שקל בסניף יינות ביתן באותו מתחם.

מה מאפיין את הסלים השנה?

דוד עידן, העומד בראש המרכז למחקרים צרכניים, מדגיש כמה נקודות: ראשית, הוא אומר, הפערים במחירים בתוך הרשתות בסניפים השונים משקפים את התחרות הנקודתית - סביב מתחמים שונים.

לדוגמה: סך הסל בסניף שופרסל דיל סניף נשר, חיפה הסתכם בכ-400 שקל - כ-100 שקל, שהם 20% פחות, מסל זהה שנרכש בשופרסל דיל במתחם חולון, שם התחרות סוערת פחות.

"כבר למדנו כלל אצבע", מזכיר עידן, "במתחמים תחרותיים המחירים יורדים. בולטת העובדה ששופרסל דיל מוזילה מחירים במתחמים צפופים, בעיקר במקומות בהם נמצאים גם סניפים של רמי לוי".

עם זאת, הוא מוסיף כי בתוך סניפי רמי לוי, מגה בול או יינות ביתן, הפערים היו נמוכים בהרבה ועמדו על 20 שקל ופחות.

נקודה שנייה היא שהתנודות בין הסל הזול ביותר עשויות לנוע בקלות עם הוספה או הוסרה של מוצר אחד, גם מהסל שנדגם לצורך הבדיקה. "תוצאות ההשוואה נכונה לרגע זה, וידוע שהמאזן יכול להשתנות גם כתוצאה מפרסום הסקרים".

במטרה להעמיק את התחרות, גם מוצרים שאינם מזוהים בהכרח עם החג נכנסים למעגל ההנחות: שמפו פאנטן נמכר ב-20 שקל במקום ב-30 שקל, ויש עוד עשרות דוגמאות. מכאן שמדובר בזמן טוב להצטייד במוצרים שיכולים להישאר לאורך זמן, כמו מוצרי ניקיון, שימורים ועוד. אחרי סוכות המחירים צפויים לחזור למבצעים נקודתיים.

ומה קרה למחירים בהשוואה לשנה שעברה? "למרות מלחמות המחירים וריבוי שחקנים חדשים במתחמים, באופן כללי סל ראש השנה תשע"ד יקר לעומת סל ראש השנה תשע"ג", אומר עידן.

מדובר על התייקרות גורפת בכל הרשתות: במתחם חולון, למשל, מחיר סל שופרסל דיל עלה מ-433 בשנה שעברה ל-500 שקל השנה (כ-15%), סל מגה בול עלה מ-392 שקל ל-554 שקל (התייקרות של כ-35%), הסל ביינות ביתן עלה מ-407 שקל ל-511 שקל (כ-25%), וסל חצי חינם עלה בכ-6%.

עידן ממליץ לצרכנים שרוצים למצות את החיסכון האפשרי "לא לפסול נסיעה של חצי שעה למתחם שבו התחרות מייצרת סל זול יותר. נסיעה כזו יכולה לחסוך גם 300 שקל מסל משפחתי שמגיע ל-1,200 ול-1,500 שקל. מי שגר בצפת וייסע לטבריה יוזיל את הסל ב-15%" - בקיזוז עלות הדלק.

הצעה אחרת היא "לרדוף אחר מבצעים" ולפצל את הקנייה בין חנויות במתחם אחד. נדרשות סבלנות והקצאה של זמן, אך זה יכול להוביל לחיסכון של מאות שקלים.

"ככל שנתקרב לחג, הקרב על עגלת הקניות ילך ויעמיק, ויהיו מוצרים שמחירם ייחתך גם בחצי מחיר. מי שלא הוריד מחירים עדיין יעשה זאת בימים הקרובים", אומר עידן.

- ומה קורה ברשתות עירוניות?

עידן: "בשונה מרשתות הדיסקאונט, שבהן המבצעים גולשים מעבר למדפי החג, ברשתות העירוניות מורידים מחירים של מוצרים שהם ליבת החג, כמו דבש ורימונים".

פרשנות: שתיים רבות, השלישית צופה מהצד / אילנית חיות

"הסל הזול ביותר לחג" היא כותרת ששווה הרבה כסף. עם ישראל מחפש, ובצדק, איפה הוא יכול לקנות בזול. הסקרים, ללא ספק, תורמים לא רק להחלטת הקנייה, אלא גם לגיבוש או לחיזוק התדמית של כל רשת. לתוצאותיהם יש השפעה ארוכת-טווח ומצטברת. לכן, הם כלי שיווקי ממדרגה ראשונה.

אף סקר לא מתיימר להוציא קביעה חד-משמעית שמשקפת את המחירים של כל אלפי המוצרים הנמכרים בכל רשת, בכל רגע נתון. הסקרים משקפים את המחירים של המוצרים שנבדקו בסקר ובסניף הנבדק בלבד, בתזמון מסוים. יתרה מכך, ידוע לכל שחלק מהרשתות נערכות לסקרים ומוזילות לכבודם את המחירים.

לאורך השנים הצליח רמי לוי לבסס את מעמדו כמותג-על, הנהנה מתדמית של רשת זולה יותר מכל מותג אחר. זו לא הפעם הראשונה וכנראה גם לא האחרונה שבה רמי לוי מציע את הסל הזול ביותר, לפחות בסקרים. במציאות, ייתכן שהפערים מצומצמים יותר.

לזכותו של רמי לוי ייאמר כי המחירים שלו מתעדכנים בזמן אפסי בהתאם לתחרות בכל אזור. רמי לוי הבטיח להיות זול מהמתחרים - והוא עושה הכול כדי לקיים בזמן אמת.

אבל הסקרים הללו גם מספרים את סיפורה של התחרות בשוק. זה מכבר החליטה רשת שופרסל לתת פייט אמיתי לרמי לוי וגם היום, אחרי שניהלה נגדו קרבות מחיר קשים בכמה אזורים בארץ, היא ממשיכה באותה המדיניות. במתחם נשר, הסל של מגה בול יקר יותר מרמי לוי ב-39% - אבל בהשוואה לשופרסל דיל, הסל יקר יותר ב-4% בלבד. גם במתחם תלפיות מגה בול יקרה יותר מרמי לוי ב-29%, אך בהשוואה לשופרסל דיל במתחם מדובר בפער של 7.3%.

לא מן הנמנע כי בבדיקה של סל קניות רחב במיוחד, ובו כמה עשרות מוצרים, הפער היה מצטמצם. המסקנה היא כי בזמן שרמי לוי ושופרסל דיל נלחמים ביניהם, מגה עומדת מהצד.

גם במתחם כפר-סבא, שבו הסל הזול ביותר נמצא בשופרסל דיל, הפער מול מגה בול עומד על 12%, ואילו מול קוסט 365 של המשביר לצרכן, הפער הוא 1.2% בלבד.

רשת מגה הציגה לאחרונה תוכנית אסטרטגית לרשת. בין היתר, היא הבטיחה הצעת ערך ללקוחותיה. מגה, שהציגה רווחיות תפעולית שלילית ברבעון הראשון של השנה, לא יכולה להרשות לעצמה להיות הרשת היקרה ביותר בכל מתחם שנבדק.

התוצאה הזאת מעלה את החשש בקרב הצרכנים שמגה אכן יקרה, ושהשינויים ברשת בשלב הזה יותר דקלרטיביים מאשר מציאותיים. התוצאות האלה בוודאי לא מסייעות למגה להילחם בתדמית שמכבידה עליה.

מוצרים לחג

בחיפה משלמים פחות

סל קניות לחג

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"