גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך רוקנו פקידי האוצר את הרפואה הציבורית מנכסיה

מה שנתפס כסוכריה קטנה לקופות-החולים התברר במהרה כמכה גדולה למערכת הציבורית, שתוכננה בקפידה על-ידי אנשי האוצר ■ כלכלנים קוראים לזה הפרטה, קופות-החולים קוראות לזה ביטוח משלים ■ פרק שני בסדרה

אגף התקציבים במשרד האוצר, 1997. עוד ועוד פרקים בחוק ההסדרים נכתבים על ידי החבורה הפעלתנית ברחוב קפלן 1 בירושלים, אבל פרק אחד ממשיך להדהד עד עצם היום הזה. עבור צמרת כלכלני הבריאות בארץ, הסעיפים שנכללו אז בספר התקציב הם בבחינת לבנת חבלה שהוצמדה למערכת הבריאות הציבורית בישראל, שלוש שנים בלבד אחרי שעבר בכנסת חוק ביטוח בריאות ממלכתי.

כתבות נוספות בסדרה:

מרכז לעומת פריפריה: חיים יותר שנים, פחות תינוקות מתים

משרד הבריאות אמור לפקח על בתי החולים - אך מנהל 11 מהם

35,000 תיירים רפואיים מכניסים לבתיה"ח מיליארד שקל בשנה

כשלי מערכת הבריאות: חדרי רנטגן סגורים ורופאים שעוזבים

"באוצר אף פעם לא רצו בחוק הזה, אז הייתה זו הדרך שלהם להחזיר את הגלגל לאחור", נזכר פרופ' דב צ'רניחובסקי, מכלכלני הבריאות המובילים בארץ.

קוראים לזה ביטוח משלים. באוצר מצאו דרך לבצע הפרד ומשול בתוך מערכת הבריאות, וסיפקו לקופות החולים סוכריה בדמות מוצר ביטוחי סמי-פרטי כדי לפצות על סעיף דרמטי אחר באותו חוק הסדרים מפורסם: ביטול "המס המקביל" שהפרישו המעסיקים במשק באפיק תקציבי שנצבע במיוחד לטובת מערכת הבריאות. הביטוח המשלים וביטול המס המקביל הם ההפך הגמור מהעקרונות המרכזיים שעיצבו את החוק הממלכתי: ניתוק מוחלט בין הגורם שמספק את השירותים לגורם שגובה את התשלום מהאזרח, ועצמאות תקציבית שתלויה בצמיחה של המשק (הפרשות העובדים והמעסיקים) - ולא בטוב לבם של אנשי האוצר. על פי מחקר של מכון ון-ליר, ביטול המס המקביל שחק את תקציב מערכת הבריאות ב-25% ריאלית והביא לאובדן של מיליארדי שקלים בשנה. הביטוח המשלים, לעומת זאת, לא רק שלא הכניס שקל שחוק לרפואה הציבורית - הוא רוקן אותה מנכסיה.

"מילא אם המטרה הייתה לשנות את תמהיל המימון כך שהמדינה תשלם פחות והציבור ישלם יותר באמצעות הביטוחים, אבל האוצר עשה משהו הרבה יותר חמור", טוען צ'רניחובסקי. "התקנות של הביטוח המשלים קבעו שכדי לממש את סעיף בחירת הרופא יש לעשות זאת אך ורק במרפאות ובתי חולים פרטיים. זו אולי חשיבה קצת 'מקאברית', אבל לא רק שהאוצר לא רצה את חוק ביטוח בריאות ממלכתי, נראה שהוא לא רצה בכלל בתי חולים ממשלתיים ובהזדמנות חגיגית זו מצא דרך לייבש אותם".

מחלקה ראשונה

עמיתיו של פרופ' צ'רניחובסקי, כלכלני בריאות ממרכז טאוב, מהמכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, ממכון גרטנר, מאוניברסיטת בן גוריון ומהאוניברסיטה העברית, לא חוששים מחשיבה מקאברית במקרה הזה. גם הם רואים בהשקת הביטוח המשלים נקודת מפנה טראומטית עבור המערכת הציבורית, עד כדי אסון.

"הביטוח המשלים התחיל כפלסטר, אבל היום ברור שזהו החטא הקדמון של המערכת", טוען פרופ' נדב דוידוביץ', יו"ר המרכז לחקר מדיניות בריאות בנגב באוניברסיטת בן גוריון, שהגיש לאחרונה עם עמיתיו מהאגודה לזכויות האזרח וארגון רופאים לזכויות אדם נייר עמדה לוועדה לחיזוק המערכת הציבורית בראשות שרת הבריאות יעל גרמן. לדבריו, אי אפשר להגדיר מוצר שמוחזק על ידי כ-80% מהציבור "מוצר משלים", ועצם העובדה שרוב רובם של הישראלים מרגישים שהם זקוקים לו מעידה על כשל שוק.

גם פרופ' עמיר שמואלי מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית סבור כי השיעור הגבוה של מחזיקי הביטוח המשלים מצביע על בעיה: ל"מה הדבר דומה? למצב שבו מרבית הנוסעים ברכבת ישראל יעשו זאת במחלקה ראשונה. כלומר, 4 מתוך 5 קרונות של הרכבת צריכים להיות קרונות מחלקה ראשונה". לדברי שמואלי, "תוכנית וולונטארית הנרכשת על ידי 80% מהאוכלוסייה אינה יכולה להיחשב מותרות או 'תוספת משלימה'. הרכישה המסיבית של הביטוח המשלים מעידה כי הציבור מעוניין בשירותים אלה ומוכן לשלם עליהם".

שמואלי ודוידוביץ' מתכוונים בעיקר לשני המרכיבים המשמעותיים בביטוח המשלים: בחירת רופא מנתח וחוות דעת מומחה נוספת. בלי אלה, ספק אם הישראלים היו נוהרים אל הביטוח המשלים. הם לא מציעים לבטל את הזכויות האלה, אלא להוציא אותן ממסגרת הביטוח המשלים ולהכניסן אל הביטוח הממלכתי. גם בתי החולים הציבוריים, לפי המודל של השניים, יוכלו לספק שירותי בחירת רופא וחוות דעת נוספת, אבל ללא תשלום נוסף. בית החולים יגדיר רשימה של רופאים מומחים אותם ניתן לבחור, ואלה יועסקו בתנאי שכר מיוחדים כל זמן שיבטיחו לעבוד במערכת הציבורית בלבד. מאיפה הכסף? בהיעדר מקור תקציבי מיוחד לצורך העניין, שמואלי ודוידוביץ' מציעים להעלות את מס הבריאות בכ-1%, וכך לתקצב בהתאם את בתי החולים הציבוריים.

"מס הבריאות פרוגרסיבי ושוויוני יותר מהתשלום הרגרסיבי לביטוח המשלים שרק הולך וגדל עם הגיל, ולפי החישובים שלנו ייקור מס הבריאות עדיין ישתלם ביחס לפרמיות של הביטוח המשלים, למעט עבור מי שנמנה עם העשירון העליון", מסביר דוידוביץ'. לדבריו, במודל שהוא וחבריו מציעים, בחירת הרופא אינה מבטיחה גם הקדמת תורים - ההיפך הוא הנכון. "מי שמבקש לבחור רופא מסוים צריך לדעת שזה יכול לקחת יותר זמן".

פרופ' צ'רניחובסקי, לעומת זאת, מציע להותיר את בחירת הרופא במסגרת הביטוח המשלים, אבל להטיל על המדינה לממן ביטוח משלים לבעלי אמצעים נמוכים כמו מקבלי קצבאות נכות והבטחת הכנסה. למעשה, צ'רניחובסקי מציע להפוך את הביטוח המשלים למוצר חובה ובכך לחזק את האופי הציבורי שלו. עוד הוא מציע לחייב את הקופות לאפשר למבוטחים בחירה של "חבילות", בדומה לחבילות שמציעות חברות הכבלים והלוויין. "הרי אם אני גבר זקן, תסכים איתי שאין לי מה לעשות עם סל שירותים מיוחד להיריון וטיפולי פוריות", הוא אומר. כך, המבוטחים יזכו באמת ל"מוצר משלים" שהם זקוקים לו והתחרות בין הביטוחים השונים תגבר.

הביטוח המשלים יצר מגמה אבסורדית שבה אזרח שמשלם מס בריאות מדי חודש נדרש לשלם פעם נוספת עבור שירות שממילא הוא זכאי לו. "הביטוח המשלים אמור היה להציע שירותים שלא נכללים בסל, אבל בפועל קופות החולים מסיטות שירותים שניתנים בסל כך שהמבוטח יממש אותם באמצעות הביטוח המשלים וישלם השתתפות עצמית. אם אני צריך שירות מסוים בקופת החולים בלי להפעיל את הביטוח המשלים לא יגידו לי 'אין', אבל יזכירו לי שאני צריך להמתין כמה חודשים", מסביר צ'רניחובסקי. "אתה משלם פעמיים כי הרופא הוא אותו רופא ולפעמים המרפאה היא אותה מרפאה", הוא אומר.

התמהיל המוזר הזה של "ציבורי-פרטי" חוזר על עצמו שוב ושוב: קופת חולים ציבורית גובה כסף פרטי עבור שירות שממומן על ידי מס הבריאות ותקציב המדינה, כלומר כסף ציבורי. הכסף הזה הולך בחלק מהמקרים לאסותא, לכאורה בית חולים פרטי אבל מוחזק (100%) על ידי קופת חולים מכבי, קופה ציבורית כמובן. חלק אחר הולך להרצליה מדיקל סנטר, גם הוא "לכאורה" בית חולים פרטי שמוחזק על די קופ"ח כללית (44%), ציבורית לחלוטין. משרד הבריאות אסר על הכללית להחזיק גרעין שליטה (51%) בבית חולים פרטי, אז העסקה שבה רכשה הכללית את המניות של איש העסקים יגאל אהובי נחתמה ככה שאיש לא יחזיק יותר מניות ממנה.

"קופת החולים הפכה ליציר כלאיים, פרטי-ציבורי", נכתב בנייר העמדה שהגישו באגודה לזכויות האזרח ובארגון רופאים לזכויות אדם, לוועדה לחיזוק המערכת הציבורית. "מהותה הציבורית הולכת ומתרוקנת מתוכה, והיא הולכת ומאמצת התנהגות של גוף מסחרי. אמנם נפח פעילות המשלימים קטן ביחס לסל הציבורי, אך הם מהווים ממשק מורכב של אינטרסים ושל יחסי גומלין עם רפואה פרטית. למרות היותו מפוקח על ידי משרד הבריאות על פי חוק ולמרות שאיננו כולל חיתום, הביטוח המשלים מתנהג בפועל ככל ביטוח מסחרי", נכתב עוד.

שוק של 10 מיליארד ש' בשנה

"העברת הביטוח המשלים לקופות החולים תהרוס את ענף הביטוח המשלים בחברות הביטוח, אך תימנע פעולה אמיתית להבראת הקופות. התוצאה תהיה הגדלת חלקן של חברות הביטוח בביטוח הבריאות של הפרט בכלל, לאו דווקא בביטוח המשלים". המילים האלה, שנאמרו ערב אישור חוק ההסדרים ב-97', רשומות על שמו של יאיר המבורגר, אז סגן יו"ר איגוד חברות הביטוח. מדהים כמה שהוא צדק: שיווק הביטוחים המשלימים ע"י קופה"ח הביא לניעור חברות הביטוח, כך ששיעור האזרחים המחזיקים בפוליסת בריאות פרטית זינק מ-15% ב-1995 לכדי 35% ב-2009 ולשיא של 42% ב-2012.

המבורגר וחבריו בחברות הביטוח הבינו שאת השיווק הטוב ביותר הם יקבלו דווקא מקופות החולים ומקברניטי המערכת הציבורית. כשהקופות מפעילות את כל מרצן בשכנוע הציבור שאסור לו להסתפק בסל הממלכתי, וכשמנהלי בתי החולים הציבוריים עסוקים בבכי על קריסה שנובעת מהביטוחים המשלימים שמנוצלים רק במערכת הפרטית בלבד, הציבור, מה לעשות - משתכנע. אז לא רק שהוא מפנים שאסור לו להסתפק בסל הממלכתי, הוא גם לא מסתפק בביטוח המשלים. את הכסף הוא מחליף בזהב ואת הזהב בפלטינום, ומחברת הביטוח הוא רוכש הכול ביחד. לא רק כיסוי לקטסטרופות ושירותי פרימיום כמו "רופא מלווה" או פאנל מומחים", אלא כפל ביטוחי קלאסי. להערכת מנכ"ל משרד הבריאות, הציבור מוציא כ-300-400 מיליון שקל בשנה עבור כפל ביטוחי. אלה 300-400 מיליון שקל שמעשירים את קופתן של חברות הביטוח, ללא כל תמורה.

בחודש שעבר פרסם אגף הממונה על הביטוח באוצר טיוטת הנחיה שתאסור על חברות הביטוח למכור פוליסות ביטוחי בריאות שמתמרצות את המבוטחים קודם לנצל את הביטוח המשלים, ורק אחר כך לפנות אליהן. למעשה, הייתה זו דרישה של משרד הבריאות שאף עמדה להיכלל בחוק ההסדרים, אולם הממונה על הביטוח פרופ' עודד שריג איים להתפטר ועמד על התנגדותו למהלך. רק כעבור מספר שבועות התרצה ופרסם את הטיוטה. השינוי יחול רק על פוליסות חדשות שישווקו החל מינואר 2014.

שוק ביטוחי הבריאות מגלגל מעל 10 מיליארד שקל בשנה: 3.2 מיליארד זורמים לביטוחים המשלימים וכ-7 מיליארד לפוליסות של חברות הביטוח. לפחות שליש מההוצאה של הביטוחים היא על בחירת מנתח - הלחם והחמאה של כל ביטוח בריאות ומה שמניע את היצרים במערכת הבריאות בתקופה האחרונה סביב האפשרות לאפשר בחירת מנתח גם בבתי חולים ציבוריים.

שוק ביטוחי הבריאות בישראל

עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד