גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיעור עסקי על עידן האוליגרכיה בכדורגל (או סתם מקרה קיצון)

התמוטטות הפרויקט המגלומני באנז'י מחצ'קלה, הוא בעיני רבים תמרור אזהרה לקבוצות כדורגל שבונות על משקיעים מיליארדרים קפריזיים

זה היה מהיר ובלתי צפוי: בתחילת החודש, בתוך פחות משבועיים, פרויקט מאות המיליונים של אנז'י מחצ'קלה שהחל להיבנות בינואר 2011, עת רכש את הקבוצה האוליגרך סולימאן קרימוב - התפרק לרסיסים.

תקציר האירועים: הקבוצה הרוסית, שאשתקד עוד איימה על האליפות וסיימה את העונה במקום השלישי, הודיעה למאמנה רנה מולנסטין, ההולנדי שעבד במשך 11 שנים בצוות של אלכס פרגוסון במנצ'סטר יונייטד - על פיטוריו, אחרי 16 ימי עבודה בלבד. במועדון אמרו כי התקציב, שעמד בעונה שעברה על כ-136 מיליון אירו (שני בליגה הרוסית), ייחתך באופן מיידי בכ-70%. השחקנים היקרים של הקבוצה קיבלו מסר כי הם רשאים, ואף נדרשים, לעזוב. חלקם כבר החלו לעשות זאת, כנראה מבלי שאפילו הספיקו לתלות תמונה של האישה והילדים בלוקר בחדר ההלבשה: החלוץ אלכסנדר חוחורין, שב-4 ביולי נרכש מדינמו מוסקבה תמורת 19 מיליון אירו - נמכר לשם בחזרה ב-15 באוגוסט, תמורת אותו סכום; הקשר איגור דניסוב הספיק לבלות חודש וחצי באנז'י - ובשבוע שעבר עזב כלעומת שבא.

הכוכבים הזרים של הקבוצה צפויים גם הם להיעלם עד סגירת חלון ההעברות. בראשם סמואל אטו, שהצטרף לקול תרועות וחצוצרות וזכה לשכר השנתי הגבוה בהיסטוריה של המשחק (כ-20 מיליון אירו נטו). כמוהו גם הווינגר הברזילאי וויליאן, שהגיע בינואר תמורת 35 מיליון אירו משחטאר, וצפוי להתעופף ליעד כלשהו בפרמיירליג.

וכך, הקבוצה שזרקה בשנתיים וחצי למעלה מ-200 מיליון אירו על רכש, לפני משכורות עתק, תישאר ללא כלום. למה התרסקה מחצ'קלה בצורה כה חריפה, והאם ניתן ללמוד מכך שיעור עסקי על עידן האוליגרכיה של הכדורגל?

***

ההסבר העיקרי להחלטה של קרימוב בן ה-47 לחתוך את קבוצת הכדורגל שלו, קשור לפי דיווחים לריג'קט שספג בעסקיו. ימים ספורים לפני שהחל לצמצם את האופרציה באנז'י, אורלקלי, יצרנית הדשנים הגדולה בעולם שהוא מחזיק המניות הגדול ביותר שלה, סיימה את שיתוף הפעולה עם שותפתה בבלארוס, ובכך פירקה את הקרטל ששלט ב-70% מהיצע האשלג בעולם. ההודעה הזאת טלטלה את שוק האשלג העולמי ופגעה בכיס של קרימוב: במהלך החודש האחרון נפלו מניות אורלקלי ביותר מ-25%, וגרמו לו להפסדים של כ-300 מיליון אירו. לא סכום שירסק אוליגרך שהוערך במארס האחרון על-ידי "פורבס" כאיש ה-20 בעושרו ברוסיה (עם הון המוערך ביותר מ-5 מיליארד אירו), אך בהחלט מכה שלאחריה כל אחד היה עושה בדק בית ורואה איפה הוא יכול לצמצם. הצעצוע שנקרא כדורגל, השקעה שהיא בעיקר פילנטרופית במהות שלה, היתה מהראשונות לספוג את גלי ההדף.

מפתה להסתכל על המקרה הזה כאבן בוחן למבנה השליטה הרצוי על מועדוני כדורגל בעולם. הרי קרימוב הוא לא איש העסקים הראשון שמזרים כסף גדול למועדון, מחליט מסיבה כזו או אחרת, שנמאס לו - ומשאיר אותו עם שוקת שבורה. בישראל למדו את זה אוהדי בית"ר ירושלים על בשרם בשנים האחרונות. האם לא עדיף מבנה בעלות פחות אקסטרווגנטי, אבל יותר יציב? מבנה שכולל אוהדים וקהילה שתמיד נשארים בעלי השליטה, כמו במודל הגרמני הנודע?

את התשובה לשאלה האחרונה לא בטוח שניתן להסיק דווקא מהמודל של אנז'י, שמלכתחילה נבנה על כרעי-תרנגולת. קרימוב, יליד מחוז דאגסטן מוכת הטרור הצ'צ'ני, שהיא אחת מהרפובליקות העניות ביותר ברוסיה וכרך שמתגוררים בו רק 600 אלף תושבים - לעולם לא היתה יכולה להפוך לאימפריה. היא תמיד היתה מוטציה שיסודותיה רעועים: השחקנים אפילו לא התגוררו או התאמנו במחצ'קלה בירת דאגסטן, מחשש לביטחונם, אלא במוסקבה, ונסעו לעיר מאובטחים למשחקים. קבוצה כזאת, מעיר כזאת, תתקשה לגייס ספונסרים, לא תוכל לעולם למכור מנויים יקרים, ותתקשה להיות עסק כלכלי שמסוגל לקיים את עצמו - במיוחד בעידן הפייננשל פייר-פליי.

המקרה של אנז'י רחוק ממקרים של קבוצות אחרות בעולם. למשל, השייח'ים מקטאר ששופכים הון על פריז סן-ז'רמן, מועדון מכרך ענק ועשיר שכבר שנים לא היתה לו קבוצת כדורגל מצליחה ואוהדיו רעבים להצלחה; או המקרה של רומן אברמוביץ' בצ'לסי, הקבוצה הלונדונית המתקדמת, מהמדינה עם תרבות הכדורגל המובילה בעולם. המקרים האלו מספרים על מיליארדרים גדולים שקנו קבוצות עם פוטנציאל לייצר הון עצמי, וגם אם יעזבו מחר הרי שהמועדונים יצליחו לנחות על שתי הרגליים. פ.ס.ז' זכתה בתארים עוד לפני שבקטאר חשבו עליה, ותמשיך להיות מועדון גדול גם אחריהם. שלא לדבר על צ'לסי, שמלבד המסורת שהחלה הרבה לפני אברמוביץ', אפילו הצליחה לייצר תחתיו מודל בר-קיימא כשסיימה את עונת 2011/12, לראשונה בעידן אברמוביץ', ברווח תפעולי קל.

אצל אנז'י? אצלה זה בסך הכל סיפור על בחור עני מדאגסטן, שעשה כסף גדול בעשר אצבעותיו, ורצה להחזיר חלק ממנו לקבוצתו הענייה, שהיתה כלום לפניו וכנראה תחזור להיות כלום גם אחריו. היא תחזור להיות קבוצת ליגה שנייה ברוסיה, ללא שאיפות גדולות.

***

אוהדי אנז'י לפחות הרוויחו שנתיים של זיכרונות מקבוצה טובה שעשתה תוצאות יפות בליגה הבכירה. בלי קרימוב, אפילו לזה הם לא היו מגיעים. ועם כל הכבוד ליציבות המובטחת שהרומנטיקנים יספרו לכם עליה אצל קבוצות שמחוברות לקהילה - זיכרונות כאלו שווים לאוהדים אמיתיים הרבה-הרבה יותר ממאבקים ממושכים על מקומות בשיפולי הליגה המקומית. אם נלך רגע לספרד, הרי שללא מודל הכסף הגדול של הבעלות הפרטית - קבוצה כמו מלאגה לעולם לא היתה מגיעה לרבע גמר ליגת האלופות, כמו שהצליחה לעשות אשתקד. אז מה אם עכשיו הבעלים שלה מקטאר לקח צעד אחורה. אם תשאלו את רוב אוהדי בית"ר ירושלים - הם בשמחה רבה היו חוזרים עכשיו כמה שנים אחורה, לתקופת האופוריה הענקית והתארים בימי השיא של גאידמק, גם בידיעה ברורה שיגיעו שוב לאותה נקודה פחות סימפטית שבה הם נמצאים כיום.

כך שאם יש פראיירים שמוכנים להניע את התעשייה הזאת, ולשפוך אינסוף כספים לכיסים של מועדונים, שחקנים וסוכני שחקנים - למה בעצם לעצור אותם? מי בדיוק מפסיד מזה?

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"