גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלכימיה אדריכלית: שילוב מנצח של אדריכלות אקולוגית מדנמרק ויזמות ישראלית

ג'ייקוב לנג הדני מ-BIG ומעוז פרייס הישראלי מאמינים שאפשר לשלב אדריכלות אקולוגית מדנמרק שמניעה שינויים מניו-יורק ועד סין, בחשיבה היזמית של ישראל ■ ראיון מרענן

הם צעירים, הם מבריקים, הם נראים נפלא, והם קוראים לעצמם בלי בושה או צניעות מעושה (BIG Architects (www.big.dk). שמונת האדריכלים השותפים במשרד הדני המצליח יכולים לטפוח לעצמם על השכם, אם יתפנו לרגע מעבודתם על עשרות פרויקטים בו-זמנית.

אחת הסיבות שבזכותה הם "מרשים לעצמם" את חטא הגאווה, היא ששם החברה נגזר בפשטות ובתעוזה שיווקית משמו של המייסד - ביורק אינגלס גרופ. אינגלס עצמו הוא כוכב אדריכלות כריזמטי ומרצה מבוקש בפורומים כמו TED. הסיבה השנייה היא שהם באמת גדולים. החברה שהוקמה ב-2005 מעסיקה כ-160 עובדים בקופנהגן ובניו-יורק, מתכננת פרויקטים בקנה מידה עצום באירופה, בצפון אמריקה, במזרח התיכון ובסין, וזוכה להצלחה הן בקרב היזמים והרשויות, והן בקהילת התכנון והאדריכלות העולמית, עם מספר פרסים שיצדיקו את שמה.

בפגישה שנערכה במגדל תל-אביבי המשקיף על הנוף, ג'ייקוב לנג, הנמנה עם הצוות המצומצם של השותפים ב-BIG, מסתכל על העיר הפרושה לפניו ומאמין שאפשר לחולל בה שינויים קטנים אך משמעותיים. "הפילוסופיה של המשרד היא Yes is More - זוהי גישה שעיקרה לא להגיד 'לא' לקשיים שבדרך, אלא לחבק את האתגרים שאנחנו נתקלים בהם וליצור תוכנית שעונה על כל השאלות שנזרקות לקדירה.

"אנחנו לא באים לרצות את הקליינט-היזם או את העיר, אלא את כולם - גם את המשתמשים הסופיים, בין אם אלה תושבים או עובדי משרדים, או שחקנים באולם כדורסל. זה לוקח לעתים יותר זמן עד שנחשוב שיש לנו את כל התשובות. זה קצת כמו אבולוציה של רעיונות שחלקם נותנים מענה טוב יותר וחלקם פחות, ואז אנחנו מצליבים ומכליאים ביניהם".

- אחד הפרויקטים המעניינים שעליו זכה המשרד בפרסים והוא הוצג ברחבי העולם הוא "ההר". לא הבנתי מה צמח שם?

"'הר' הוא פרויקט שנמצא באזור בעייתי בקופנהגן. היה צריך לפתור בעיית מחסור בחניה באזור מגורים קיים. כשני שליש מהפרויקט היו מיועדים לספק מקומות חניה לתושבי האזור, ורק שליש מגורים".

- בניתם בתוך הר או שיצרתם הר מלאכותי?

"קופנהגן מאוד שטוחה ולכן דווקא העיצוב של הר, בתכנון סביבתי תלת-ממדי, יצר סביבה מאוד מעניינת עבור השכונה. בנינו את החניה במפלסים, ובכל מפלס יש מספר דירות שלכל אחת מהן גינה פרטית ונוף יפה. ההר כולו נראה כפארק להולכי רגל".

התוצאה היא מה שנראה כלפי חוץ כהר בתצורת טרסות, בת 11 קומות, ובסה"כ 160 דירות הפונות לשני עברי ההר.

את סכנות הזיהום של גזי הפליטה בחניה פתרו באמצעות אוורור טבעי צדי, המנוקז הרחק מהבתים. "יש לנו הרבה רוחות וגשם, את הרוח אנחנו מנצלים לאוורור ואת מי הגשמים מאכסנים על הגג, לשימוש חוזר", הוא מתאר מה שנשמע כאוטופיה במונחים ישראליים.

"הייחוד של הפרויקט הזה הוא בשילוב של שתי הפונקציות", אומר לנג. "הצורך בחניה והצורך במגורים. זו אלכימיה ארכיטקטונית. אף אחד לא רוצה לגור במגרש חניה, וקשה מאוד למכור דירות כשאומרים לאנשים בואו לגור מעל חניון. בתכנון שיצרנו כך אנחנו מקבלים היבריד שבו כולם מרוצים".

- למעשה קיבלתם משימה מורכבת מול הלקוחות, שממנה יצאתם עם החלטה להיטיב את הנוף. האם הרשויות פתוחות לחידושים?

"הרשויות בדנמרק בהחלט קשובות. אנחנו מרגישים שהמשימה שלנו היא לא רק בנייה ותכנון ללקוחות, ולא רק העשרת היזם או שיפור איכות החיים של בעלי דירות, אלא שיפור החיים של כולם. להביא משהו נוסף, ערכים לסביבה והשפעה על תכנון עירוני.

"אני מאמין שזו השליחות של האדריכלות. לא רק לתכנן על מנת לבנות אלא לתכנן שינויים בעלי השפעה לטווח הארוך. אם היינו מתכננים את החניון בנפרד מהמגורים אף אחד לא היה קונה. האידאל הוא כמובן לשתף את הלקוח גם בשלב הרעיונות. אנחנו לא אדריכלים אולד-סקול, שחושבים שעבודתנו היא אמנות. אנחנו חושבים באופן כלכלי ורוצים להגיע לשורת הרווח בסוף. ואני מאמין שהלקוחות רוצים גם לקחת חלק בגאווה על הפרויקט המוגמר ולהיות בעליו של פרויקט זוכה פרסים".

החברה מעורבת בפרויקטים גדולים בניו-יורק, בפריז, בבייג'ינג ובשטוקהולם. כשסוקרים אותם מרחוק, חלקם נראים דמיוניים. אבל לנג מציין שהחשיבה מאוד מעשית. "יש כמובן פרויקטים שנותרו בשלבה רעיוני בלבד, אבל לעתים רחוקות מאוד אנחנו מתכננים פרויקט שלא מיועד לבנייה בפועל".

במקרה כזה הם מרשים לעצמם לגעת גם בפוליטיקה: בביאנלה לאדריכלות בוונציה ב-2012 תכננו פרויקט קונספט, של שדה תעופה ואזור מחיה בגרינלנד. לאי הארקטי שבשליטה דנית אין תשתית משלו ואוכלוסייתו ענייה וסובלת מאפליה בדנמרק היבשתית. "ניסינו לחשוב על פתרון רב-תכליתי ככל שניתן. באיסלנד, 60% מההכנסה מתיירות מגיעה מתיירים המשתהים בין טיסות, בדרך למקומות אחרים. המחשבה הייתה לעשות תרגיל דומה בגרינלנד. לשפר את תשתית שדה התעופה כך שיוכל לקלוט מטוסים גדולים בדרך לארה"ב. בהמשך הצענו, שאם כבר עושים כזה פרויקט ענק, למה לא לשלב אותו בנמל".

- כאשר פרויקט כזה מייצג את דנמרק בוונציה, האם זה מניע גם עשייה?

"אנחנו מאמינים שכן. זה מעורר דיון ומצטרף כרעיון מעשי לתוכניות פיתוח אחרות, כמו נפט וכרייה. גם אם זה לא מעשי כרגע, יש לכך תרומה בכיוון".

לא על שורת הרווח בלבד

את ביקורו בארץ מחלק לנג בין פגישות שנועדו לפיתוח עסקי לבין ביקור אצל קרובי משפחה. הקשר הישראלי-המקצועי נוצר בעקבות פנייה של האדריכל הישראלי מעוז פרייס, ממשרד האדריכלים (MP (www.mp-arch.com, שמנסה להכניס את שיטות העבודה ותפיסת העולם של BIG לשדה התכנון הישראלי.

פרייס למד תואר שני באדריכלות בניו-יורק ואת משרדו הפרטי בארץ הקים אחרי שצבר ניסיון במשרדים גדולים בארץ ובחו"ל. העובדה ש-BIG הוא משרד המתנהל כעסק צומח ורב זרועות, סייעה לו לפנות למחלקת הפיתוח של החברה ולהיענות בעניין רב.

"תכננתי חופשה בקופנהגן ומכיוון שעקבתי אחר המשרד במשך שנים החלטתי לנצל את ההזדמנות לפגישת היכרות. יצרתי קשר מראש וכבר בפגישה הראשונה הצעתי להתחיל לעבוד איתם יחד".

- פשוט כך? איך משרד כה גדול בוחר עם מי לעבוד בשלוחות של עסקיו בחו"ל?

לנג: "כמובן שלי אישית יש עניין בעבודה עם ישראל, אני מבקר כאן לא מעט. אך השיקולים המקצועיים קשורים בעיתוי ובהתאמה הספציפית. ניכר שבישראל יש תנופת פיתוח. השוק הישראלי פורח בתחום הבנייה למגורים, וכאן יש הזדמנות להכניס חשיבה חדשנית".

- הפריחה שאתה מדבר עליה נתונה לתנודות וללחצים פוליטיים וכלכליים. פרויקטים שאפתניים עלולים לייקר את הדיור ללקוח הסופי.

פרייס: "אנחנו בשלבים מקדמיים. פגשנו מספר יזמים ויש עניין במה שיש לנו להציע".

- כשהתהליך הרעיוני כל-כך מורכב, מה רמת הסבלנות של המזמינים? ארכיטקטים נדרשים בדרך-כלל להגיש הצעות תכנון בלוח זמנים מאוד צפוף?

פרייס: "זו בדיוק הבעיה בארץ. לוקח שנים לקנות ולהגיע לעסקאות קרקע, ואז נותנים לי שבוע לתכנן, תמיד בלחץ זמן".

- אז מה הסיכוי להפעיל מתודות חשיבה סביבתיות ותכנון חכם כאן בישראל?

לנג: "אני מאמין שבכל מקום בעולם וגם בישראל, החשיבה הופכת ליותר פתוחה. שורת הרווח כמובן חשובה, אבל גם הייחוד והפיתוח נעשים חשובים".

פרייס: "בשנים האחרונות, נכנס גם בארץ העניין של שם האדריכל ונכנסו כוחות בינלאומיים - בניין של מאייר, בנין שפיליפ סטארק היה מעורב בתכנונו. אבל מעבר לכך, אני חושב שאנו צריכים לפחות לנסות לייצר אדריכלות שפותרת בעיות ושמחזירה גם ליזמים וגם לעיר. זה כמובן לא קל. דרוש שינוי בחשיבה ובגישה, ואנשים רגילים למה שהם מכירים. אבל יזמים מבינים את הערך המוסף שעיצוב מסוג זה יוצר עבור פרויקט. חדשנות בעיצוב מצליחה להעלות את מחיר הפרויקט".

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת ב-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.6% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות