גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרומנים של נתניהו

מערכות היחסים המורכבות של רה"מ עם שריו אנשי לשכתו

לבנימין נתניהו יש דפוס התנהגות קבוע לגבי כל דבר, אדם ועניין: זה מתחיל בהתאהבות, ממשיך לירח דבש, אחר כך מגיעה הבוגדנות, שמלווה בברוגז והתרחקות. אם האובייקט שרד והחיים הפוליטיים שלו נמשכים מספיק זמן, הרוטינה תתחיל מחדש: יהיה פיוס ושוב תחל ההתאהבות. זו המחזוריות. כמו פריחת החצבים בתחילת הסתיו.

בקדנציה הקודמת הוא אהב את שר התחבורה ישראל כ"ץ. בממשלה הנוכחית הוא שם את יובל שטייניץ במעמד המאהב הנבגד, ועם סילבן שלום נתניהו בירח דבש. הקשר הזה בא לידי ביטוי בפגישות, התייעצויות, שיחות, ואפילו בעוגת יומולדת שקטעה את ישיבת הממשלה באיבה.

ליד נתניהו יש כרגע ואקום. כשהוא מסתכל ימינה ושמאלה, אין לידו אף אחד. חצי מהממשלה חדש, ועם החצי השני היחסים התקררו. כל הסוסים שהיו קרובים אליו התרחקו, כל אחד מסיבתו שלו. סער, ארדן וכ"ץ, כולם ברחו מהאורווה, ועכשיו שלום הוא השותף. כ"ץ, שבחודשים הראשנים לכהונת הממשלה תפס גובה, העביר רפורמות וניצח בקרב על מזכירות הליכוד, נמצא כרגע בצד השני של הגלגל.

בקדנציה הקודמת, כשהשר עוזי לנדאו היה עסוק בשנמוך משרדו, הוא ויתר על הרבה דברים, כולל שם המשרד שלו, מה שאפשר לנתניהו להעניק לכ"ץ בתוספת למשרד התחבורה גם את התואר "תשתיות". ללנדאו אין מתפקדים, הוא לא צריך להיבחר בפריימריז ולא חייב כלום פרט לאיש אחד שקובע את גורלו, אז מה אכפת לו. לא פחות מהוויתור של לנדאו, הוכו פקידי האוצר בתדהמה מההשקעה של נתניהו בתשתיות ותחבורה.

אלא שבאחרונה נראה היה שכ"ץ לוקח מנהיגות על האגף הימני בליכוד, יצא בפומבי נגד נתניהו, הצביע נגד שחרור האסירים, והצהיר על הכוונה להקים ועדת חקירה בליכוד. המתח שנוצר עם כ"ץ הזכיר לנתניהו שהוא רוצה להחזיר הרבה דברים לקדמותם, וזה כולל את השם "תשתיות" למשרד האנרגיה, שממנו הוא בא. (בסמכויות נתניהו לא נגע) לכ"ץ לא נותר אלא לקוות שבפעם הבאה שהוא יצא נגד עמדת ראש הממשלה לא ירעילו לו את צ'אבי.

בלשכת ראש הממשלה טוענים שאין קשר בין הדברים. מעניין אם גם ארדן, שהצביע נגד שחרור האסירים ושנמצא במחלוקת קשה עם יעלון על סמכויות משרדו, יענש ולא יוענקו לו סמכויות. גורמים בלשכת רה"מ טוענים שלא מדובר בעונש לכץ וכי הסמכויות הועברו לארדן. בוגי, דרך אגב, לא שמע על כך.

עם סוכן מוסד באמבטיית בוץ

כץ הוא לא היחיד שנשלח לשבת בפינה בעונש. לא רק שהוא נפצע השבוע ברגל והסתובב בסנדלים וגרביים במשרד ראש הממשלה, אז גם השר לעניינים אסטרטגיים, יובל שטייניץ, גילה השבוע איך נתניהו גומל לנאמניו. כבר כמה חודשים ששטייניץ מסתובב בידיעה שימנה את סגן ראש המוסד היוצא, יוסי כהן למנכ"ל משרדו. השבוע הוא גילה שלנתניהו היו תוכניות אחרות עבור כהן, והוא מייעד אותו להיות ראש המל"ל הבא.

אחרי שמועמדיו האחרים של נתניהו לתפקיד (הרצל בודינגר, עידו נחושתן והמזכ"ץ לשעבר יוחנן לוקר) נתנו תשובה שלילית, העביר נתניהו במהלך מהיר את מועמדותו של כהן לאישור נציבות שירות המדינה, לפני שמלחמת הבוץ תתחיל.

אם רה"מ לא היה מזדרז, היה מוצא את עצמו סוכן המוסד רב המעללים באמבטיית הבוץ שבה מצאו את עצמם גלנט, פרנקל, ליידרמן ורבים וטובים אחרים. באחרונה כבר היה מי שהחל לפשפש בציציותיו של איש המוסד כדי למצוא נקודות אפילות בעברו, וכידוע, מי שמחפש מוצא, ומי שלא מוצא- ממציא.

בחודשים הקרובים יחל כהן בחפיפה עם יעקב עמידרור, ראש המל"ל היוצא שנסיבות פרישתו לא לגמרי ברורות. מלכתחילה רצה עמידרור לכהן יותר משנתיים אבל פחות משלוש. עמידרור אמנם זכה להערכה רבה מרה"מ, אבל כבר היה מותש. אלא שבאחרונה היו כמה אירועים שהעכירו את האווירה ויצרו קלקולים. הסיפור עם צ'יינה בנק, ההסכם עם טורקיה שלא מניב את הפירות, ניגוד העניינים של עמידרור כביכול בסוגיית הגז, ועוד סוגיות של עבודה קלוקלת מול כמה מדינות שלהן אחראים הכפופים לו או שהאצבע המאשימה הופנתה אליו.

נוסף על כך החרם שעשו עליו במשרד החוץ וריב הסמכויות עם שטייניץ נטול ההגדרות שנכנס למגרש המל"ל, וכמובן שבלשכת רה"מ לא פספסו הזדמנות לפספס והזדרזו להבאיש את ריחו וחתרו תחתיו. בריב הזה דרך אגב, פסק נתניהו דווקא לטובת שטייניץ. השיקול שלו היה פוליטי קר. בעוד עמידרור הוא פקיד, שטיייניץ הוא חייל.

וגם עם מזכיר הממשלה הנכנס, יעקב מנדלבליט, נוצר מתח. על אף שהשניים לא יושבים על אותה המשבצת בלשכה, לא רק כי מנדלבליט חובש כיפה כמו עמידרור, אלא כי הוא גם הוא אלוף לשעבר שראה את המטכ"ל מבפנים אבל לפני פחות מעשור. בעוד מנדלבליט הוא אלוף במיל' טרי יחסית שמכיר את המטכ"ל הנוכחי, עמידרור מהבחינה הזו הוא אזרח ותיק. ואם לא די בזאת, אז מנדלבליט, ניסה למקם את עצמו גם בתחום המדיני לצדו של ראש הממשלה, ודרך לעמידרור על היבלות.

בזמן האחרון, דרך אגב, מתחזק מנדלבליט בלשכה. הוא מעורב בהכל ומצליח להשפיע על ראש הממשלה גם בנושאים שלא קשורים לענייניו המקצועיים הישירים. הוא משפטן, בעל רקע ביטחוני, נמצא עם נתניהו בפורומים סגורים, ונתניהו, שחייב ביומיום להישען על הסביבה, מרגיש שמנדלבליט הוא משענת נוחה. הוא שותף סוד, גם בענייני הקואליציה. עד עכשיו הצליח מנדלבליט לדחוק לאחור את כל הבוחשים סביב ראש הממשלה, אלא שאצל נתניהו לא יחלוף זמן עד שהוא יעביר את מנדלבליט מתוכנית הפעלה לסחיטה וייבוש.

פוסט ראיון האוזר

ואפרופו מזכיר הממשלה, בלשכה קראו בעיון רב את הראיון בהארץ עם המזכיר היוצא, צביקה האוזר. התגובות היו מעורבות, אבל על התיזה שפיתח בעניין המשפטיזציה שמחלישה את הדרג המדיני והצבאי, היתה ביקורת לא מעטה.

במשרד שבו מרבית בעלי התפקידים הבכירים הם עורכי דין, התקבל הרעיון הזה בלעג וגיחוך. מזכיר הממשלה מנדלבליט היה בעבר הפצ"ר, מנכ"ל המשרד, הלא הוא עו"ד הראל לוקר בא מהפרקטיקה הפרטית, שליחו המיוחד של נתניהו הוא עו"ד מולכו, וגם נציגתו למו"מ עם הפלשתינים, ציפי לבני, הוא עורכת דין במקצועה. והם לא היחידים. יש עוד.

תראו מי שמדבר, התלחשו במסדרונות, הרי האוזר, עורך דין בעצמו, היה מתנדב להציע את מרכולותו בכל פעם שהיה נדרש עורך דין בסביבה והתערב בנעשה בלשכה בכל פעם שנדרשה הבנה במשפט. ותיק במשרד אף נזכר איך רצה האוזר להביא עו"ד להחליף את המתווך עופר דקל, כשזה עזב.

תוכן שיווקי

בהקשר הזה שמו לב בלשכה לנקודה מעניינת. השליח המיוחד מולכו מתעקש שכששמו יוזכר יצורף לו התואר "עו"ד". האמת? זו זכותו. הוא הרוויח את התואר והמעמד ביושר, אבל יש מי שתוהים למה הוא צריך להבליט את הפרקטיקה, בניגוד ללוקר, ללבני, למנדלבליט ואפילו להאוזר עצמו, שלא עומדים על כך שהתואר ילווה את שמם ואולי אף מצניעים זאת. אולי התשובה נעוצה בעובדה שמולכו הוא עורך דין פעיל, אולי יש פה תוכן שיווקי.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים