גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל אגרקסקו: היעד שלנו - מכירות במיליארד שקל ב-2016

שנתיים וחצי לאחר הקריסה הגדולה ורכישתה בידי גדעון ביקל, המנכ"ל הצעיר של אגרקסקו-כרמל, דני דנן, חושף תוכניות: לסחור עם קניה, להתבסס בסקנדינביה, לתבל את האוכל בהונג קונג וללמד את הסינים לגדל תותים

"היעד שלנו הוא לסיים את 2013 עם מכירות של 200 מיליון שקל, את השנה הבאה עם מכירות של 400 מיליון וב-2016 כבר נעמוד על מחזור מכירות של מיליארד שקל", כך אומר בראיון ראשון ל"גלובס" דני דנן (37), המנכ"ל הטרי של אגרקסקו-כרמל, שהוקמה על חורבותיה של מעצמת הייצוא החקלאי שקרסה לפני כשנתיים ברעש גדול.

"שינינו את פני החברה לחלוטין, יש לנו אנשי מכירות טובים, סניפים ונציגויות בהולנד, צרפת, גרמניה, ספרד, איטליה ובריטניה. אנשי המכירות שלנו הם סיירת המטכ"ל של הענף. עם העבודה הנמרצת שלהם, לצד המותג החזק של אגרקסקו-כרמל ותוכנית עסקית טובה - אנחנו נקום ונעלה למעלה", מבטיח דנן.

יעד למחזור מכירות עתידי של כמיליארד שקל יכול להיות צנוע עבור חברה שכבר מיצבה את עצמה בשוקי העולם מאז אמצע שנות החמישים, וחתמה את 2010 עם מכירות בהיקף של כ-2.5 מיליארד שקל. "היה אז מחזור מכירות מרשים, אך הרווח היה שולי וזניח. זה כבר עניין של ניהול בעייתי", אומר דנן, וניכר שהוא בורר את מילותיו בקפידה כשהוא מתבקש להתייחס לנסיבות שהובילו לקריסה של מה שהוא מכנה "אגרקסקו הישנה".

מבחינתו, מאז שמגדל הפרחים והיצואן, גדעון ביקל, השתלט עליה, עת רכש אותה בכ-42 מיליון שקל יחד עם שותפו חן למדן, לחקלאי הישראלי יש את "אגרקסקו החדשה" - חברה פרטית שפועלת על בסיס תוכנית עסקית סדורה, ששואפת להשיא רווחים, ומבחינתו, באמת שאין טעם לשרוף אנרגיות ומשאבים על דבר שהיה.

את זה עושה ממילא כונס הנכסים הרשמי, שחוקר את נסיבות טביעתה של ספינת הדגל של היצוא החקלאי באישור בית המשפט המחוזי בתל אביב. במסגרת הבדיקה, סביר שנבדקת גם מידת האחריות של הממשלה - שהחזיקה ב-30% ממניות אגרקסקו ואף הזרימה לה עשרות מיליוני שקלים - להתרסקות.

אלא שמתוקף המינוי לתפקיד המנכ"ל שקיבל מביקל לפני כשלושה חודשים, דנן מנסה לנווט את מה שנשאר מהחברה לחוף מבטחים. ומה שנשאר ממנה זה בעיקר השם. רבים מבין המגדלים איבדו אמונם בחברה, העתיקו את פעולות היצוא שלהם לחברות אחרות, הבולטת שבהן היא מהדרין, ויש כאלה שהקימו התארגנויות עצמאיות כדי לשלח את יבוליהם אל שוקי העולם. מבחינת דנן, זאת צרה גדולה.

דנן מסמן את שיקום האמון של מגזר המגדלים בחברה הישנה-חדשה כיעד מרכזי שהגדיר לעצמו לתקופה הקרובה, טוען שבפאלחות כבר מריחים מרחוק ניחוחות מוכרים של בית, ומתחילים לחזור אליו. "יותר מ-20 חקלאים הצטרפו אלינו בחודשיים האחרונים. מדובר בחקלאים גדולים ומשמעותיים מאוד.

עשינו גם שותפות עם שני בתי אריזה אסטרטגיים של אבוקדו והדרים. אני נפגש עם החקלאים כל הזמן, ואני מזהה אצלם את הכמיהה לחזור הביתה, למקום של רוגע ושפיות. הם מאמינים במותג שלנו, יודעים שהוא חזק ובועט. יש לנו כבר 150 חקלאים שמייצאים באמצעותנו והמספר עוד יעלה. זה לא יקרה במכה אחת. אנחנו בתהליך, נתקדם אל היעד עקב בצד אגודל. החקלאים מבינים שאין כאן הרבה חברות מובילות וחזקות, ושבעיקר נחוץ גוף שינווט אותם בצורה אמינה וטובה".

כשהוא מנסה לדבר אל לבם של החקלאים, הוא מדבר הרבה על "בית". כשהוא מכוון אל הראש ולביזנס הוא מזכיר להם את ה"ארכי-סיטונאים" ש"שוחטים" את היצואן החקלאי הבודד בהיעדר כושר מיקוח. "מאז שאגרקסקו הישנה קרסה והתפרקה, הפכנו ממעצמת יצוא חקלאי למשלחים של תוצרת לחו"ל, וקרה כאן משהו רע: כולם שולחים סחורה, ארכי-סיטונאים בשוקי היעד מורידים מחירים, אף אחד לא מתחייב בפני החקלאי הישראלי לשום דבר, והתוצרת הישראלית האיכותית נמכרת מתחת למחיר הריאלי מזה שהיא אמורה לקבל ובצדק. זה אסון, ואני בשוק מזה. נוצר כאן מצב של חוסר יעילות משווע, שמקורו בהיעדר הכוונה והוא בפירוש נגרם בעקבות ההתפרקות של אגרקסקו. יש כרגע אנדרלמוסיה שלמה בענף והמשימה שלנו היא להכניס סדר חדש ואיזון. לנו יש את היכולת לשווק את התוצרת הישראלית אל לקוחות קצה באופן עצמאי, וכך החקלאי הישראלי יחתוך את אותם ארכי-סיטונאים. פשוט נתחיל לשווק ולמכור".

שיווק 365 ימים בשנה

ערב קריסתה, אגרקסקו ייצאה תוצרת לכ-80 מדינות בעולם וניהלה 42% מהיצוא החקלאי הישראלי. בהערכה אופטימית, היא מנהלת כיום רק 5% ממנו, וגורמים אחרים שמעורים בענף מעריכים שהאחוזים נמוכים הרבה יותר. בכל מקרה, עם קריסתה החלה חברת היצוא החקלאי מהדרין להוביל את הייצוא החקלאי הישראלי. כיום מהדרין מנהלת כ-20% מהייצוא החקלאי ונחשבת לגדולה ביותר בענף.

מנכ"ל אגרקסקו-כרמל מפרגן לה: "מהדרין עושה עבודה טובה ואין ספק שהיא גוף מוביל כיום", אומר דנן. "אין לי ספק שהיא גם זכתה קצת מן ההפקר, בעקבות המשבר באגרקסקו, אך לזכותה יש לומר שהיא החלה לצמוח ולצבור כוח עוד טרם הקריסה של אגרקסקו".

- איפה אגרקסקו טעתה?

"היא התנהלה בצורה מאוד מנופחת, לא התמקצעה וקפצה קצת יותר מדי מעל הפופיק, ולדאבוני הרב, זה הוביל אותה אל המקום שאליו הגיעה".

- החזקת אניות קירור למשל, שגרמה לחברה הפסדים אדירים.

"למשל. הגוף הזה נכנס לתחום שצריך לדעת להפעיל: לא רק לשלוח אניות עם סחורה לשווקים, אלא לדאוג שהן יחזרו מלאות. הבעיה היא שזה לא תחום שיכול להיות טבעי עבור אגרקסקו ובעייתי שחברת שיווק מעמיסה על עצמה התחייבויות כה כבדות. קרה גם שהחקלאים היו מחליטים מה נוח להם לגדל, וכך ניסו להכתיב לשווקים בחו"ל את התוצרת במקום להתאים את עצמם לדרישות בעולם".

- במתכונתה החדשה, החברה פחות מנופחת?

"משמעותית. הישנה העסיקה כ-600 עובדים בישראל ובחו"ל וכיום היא מונה רק 91 עובדים, בישראל ובנציגויות שלה בעולם. כשבאנו להקים את החברה הזאת ולהרים אותה על הרגליים, לא היה לנו ספק שנצטרך לצמצם את המנגנון שלה באופן מהותי".

- איזו בשורה אגרקסקו-כרמל מבקשת להביא לשוקי היעד?

"אנחנו נהיה חברה שמבוססת על חקלאות ישראלית, אבל כזאת שגם יודעת לעשות עסקאות בכל העולם במשך 12 חודשים בשנה ובלי תלות בגידולים עונתיים בישראל. מחוץ לעונת הגידול בארץ, את המנגו נקנה במקסיקו, את האבוקדו בקניה ואת ההדרים בצ'ילה. נייצר מצב חדש שהמותג אגרקסקו-כרמל יהיה על המדף 365 ימים בשנה. החברה הישנה הפסידה את זה, וזה פספוס ענק מבחינתה, כי גוף שלא רושם נוכחות קבועה לאורך כל השנה - מאבד את הלקוחות יש כאן אבסורד גדול: העולם רוצה אותנו. חקלאים בעולם רוצים לעבוד עם החברה הזאת, כי הם מכירים במותג. עשינו בדיקה בצרפת, שם אנחנו מותג מספר שתיים. עכשיו אנחנו מתכוונים לשתף פעולה עם הרצון הזה".

התוכנית העסקית החדשה של אגרקסקו-כרמל מצהירה גם על פריצה לשווקים חדשים, כמו מדינות סקנדינביה והמזרח הרחוק: "הייצוא החקלאי הישראלי למדינות המזרח נעשה כיום בהיקפים מאוד קטנים ובדיקות שקיימנו מעלות שיש לנו מה לעשות בחלק מהשווקים שם. יש היום יצוא מאוד מינורי של תבלינים להונג קונג, שעוד לא התחיל לגרד את הפוטנציאל, למרות שבשוק הזה מוכנים לשלם על תוצרת טובה. בסין, כמו במקומות נוספים בעולם, נקים מיזמים בתחום החקלאות ונביא לשם זנים של תותים ישראליים. מספיק שכל סיני יאכל תות - ואנחנו על הסוס", אומר דנן.

לדבריו, פעילות עבר בלתי ממוקדת גרמה לאובדן שווקים בסקנדינביה, וזאת "למרות שאוכלים שם הכל: מהדרים ועד אבוקדו ופלפלים. עכשיו צריך להגיע אליהם ישירות, עם התוצרת הישראלית. התוצרת שלנו הגיעה לשווקים האלה עד כה באמצעות ארכי-סיטונאים, שהורידו על הדרך עמלת ביניים גדולה מאוד כך שהמגדל הישראלי לא ראה הרבה מזה".

- מה אתם מבטיחים לחקלאי כדי שישווק באמצעות חברה שלפני כשנתיים תפסה כותרות בנסיבות של קטסטרופה?

"יש לנו את הגב החזק של קבוצת ביקל. אנחנו לא חברה ממונפת, אנחנו חברה שפועלת עם תוכנית עסקית, מנהיגה שקיפות פיננסית וחותרת ליעילות. כשאני מדבר עם חקלאים ומשכנע אותם לחזור הביתה, אני מתרשם שמה שמעניין את רובם זה מה המחיר שיקבלו על הגידולים שלהם. אני לא יכול להבטיח להם מחיר, אז אני לא מבטיח. אבל אני כן מבטיח שהם יקבלו מחיר הוגן לצד ביטחון על הכסף. היו כבר מקרים שמישהו הבטיח למגדלים מחיר שהוא כמעט פי 2 מהמחיר הריאלי שהתקבל בסוף. זה דבר שלעולם לא נעשה: לא נבטיח דבר שלא נצליח לעמוד בו".

"בלי הרפתקאות פיננסיות"

עם רכישת אגרקסקו, מגדל הפרחים והבעלים של קבוצת ביקל, גדעון ביקל, סגר מעגל: בשנות ה-80' הוא שבר לראשונה בתולדות המדינה את המונופול של אגרקסקו כשעתר לבג"ץ, ניצח וקיבל היתר לייצא תוצרת חקלאית. בענף הייצוא החקלאי אין עוררין על כך שביקל עשה עסקה טובה כשרכש את המתחרה הגדולה בסכום מגוחך יחסית - "רק" 42 מיליון שקל בעוד שרק לפני מספר שנים הוערך השווי של אגרקסקו בכ-600 מיליון שקל. "אין לי ספק שביקל עשה כאן השקעה טובה", אומר דנן, "הוא יחזיר אותה ולא בעוד הרבה זמן. הוא מכיר את הענף ואת השוק מלפני ולפנים, הוא איש אדמה, חקלאי מאז שהוא ילד. הוא יודע מה הוא עושה".

סיפור ההיכרות של דנן עם ביקל החל במפגש אקראי בסוף שנות ה-90' באחד מבסיסי צה"ל ביהודה ושומרון. דנן, מפקד מחלקה צעיר ביחידת שדה, הציג לפקודיו את ביקל, שהוזמן כדי להרביץ בהם קצת מור"קים (מורשת קרב) ממלחמת יום הכיפורים. "היה לי מעניין לשמוע אותו ושמרנו על קשר. דיברנו המון על צבא", משחזר דנן.

מאז חלפו עוד כמה שנים, דנן השתחרר, ובשנת 2000 מצא את עצמו בתפקיד מנכ"ל משותף של החברה "שמירה כהלכה", שהעניקה שירותי אבטחה לבתי עסק ולבניינים בסקטור החרדי במרכז הארץ, ומאוחר יותר, ב-2005, חברת צוות 3 רכשה 50% ממנה בכ-10 מיליון שקל.

"הנסיבות הובילו לכך שפגשתי את ביקל בעניין מיגון בית האריזה שבבעלותו. הוא זכר אותו מאותו מור"ק, וכאן החל סיפור אהבה. עד מהרה הוא הציע לי לעבור לעבוד איתו", מספר דנן.

דנן שימש במשך כ-5 שנים מנכ"ל קבוצת ביקל, עד שהחליט לגוון, פנה לשוק הסולארי, וייסד את חברת פרנדלי אנרג'י שעוסקת ביבוא ובהתקנת מערכות סולאריות. ב-2011 אנרפוינט איטליה רכשה אותה, ומאז הוא משמש מנכ"ל אנרפוינט ישראל.

בימים שאגרקסקו נראתה יותר כמו מקרה אבוד ופחות כמקרה לשיקום, עם חובות של כ-550 מיליון שקל לנושים, חדלת פירעון שמבקשת את הגנת בית המשפט ורו"ח עו"ד שלמה נס שמונה לה כמפרק - ביקל חשב על רכישתה ושיתף את דנן במחשבותיו. "מבחינתו זו סגירת מעגל, לרכוש את החברה שבה התחרה במשך שנים. הוא זיהה כאן הזדמנות עסקית טובה, והיה נחוש וחדור אמונה במהלך", מספר דנן, "לאחר שרכש את אגרקסקו הוא קרא לי, עם הצעה שהתאימה לי וביקש שאנהל את החברה החדשה. אמרתי ישר 'כן' ואני לא מצטער".

- בלי התלבטויות? בלי חשש?

"לא היו חששות והתלבטויות. הבנתי שאני מקבל את מפתחות הזהב לניהול מותג אדיר. עכשיו, חובת ההוכחה חלה עליי".

- אגרקסקו במתכונת הנוכחית שלה תחזור להיות ענקית הייצוא החקלאי?

"אנחנו מכוונים לכך שנהיה בין שלוש חברות הייצוא החקלאי הגדולות. אין לנו שאיפות להיות החברה הכי גדולה והכי מובילה בענף. אנחנו לא מתכוונים לגשת להרפתקאות פיננסיות. זאת תהיה חברה רגועה ומסודרת".

זינוק ביצוא החקלאי של ישראל: כמיליארד ש' מתחילת 2013

היצוא החקלאי של ישראל זינק במהלך המחצית הראשונה של 2013 בכ-9%, כך עולה מנתוני מכון היצוא. בששת החודשים הראשונים של השנה, הסתכם היצוא החקלאי בכ-930 מיליון דולר והוא מהווה כ-3% מסך יצוא הסחורות של ישראל.

הנתונים מצביעים על התאוששות מרשימה ביצוא החקלאי, לאחר שבשנת 2012 הוא לא גדל ביחס לשנה הקודמת ואף רשם ירידה קלה של אחוז. בשנת 2012 הסתכם היצוא החקלאי של ישראל בכ-1.37 מיליארד דולר.

44% מהיצוא החקלאי של ישראל הוא של ירקות, תפוחי אדמה וגידולי מקשה, 14% פרי הדר, 11% גידולי מטעים, בשיעור דומה גידולי זרעין ומוצרי ריבוי. עלייה של 136% חלה במחצית הראשונה של השנה ביצוא אבוקדו ופירות אחרים ביחס לשנת 2012. לאחר השיא המרשים שרשם הענף, הסתכם יצוא הפירות והאבוקדו בחציון הראשון בכ-71 מיליון דולר.

דני דנן

היצוא החקלאי של ישראל

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

טראמפ: ישראל הסכימה לתנאים להפסקת אש ל-60 יום בעזה

קטאר ומצרים יעבירו את ההסכם לחמאס; טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● שגריר ארה"ב מאיים: אולי מפציצי ה-B2 צריכים לבקר בתימן ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

בעקבות הזינוק בבורסה בת"א: גל מימושי מניות בהיקף של כמעט 3 מיליארד שקל ע"י בעלי עניין

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי