גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש התפוצצות מידע ברשת - כשזה נופל זו חתיכת נפילה"

טעות ההקלדה השבוע בבורסה בת"א שהביאה למחיקת כ-99% ממניות החברה לישראל, היא המשך ישיר לסדרת התקלות שתקפו את האתרים הגדולים בעולם במהלך החודש האחרון ■ אנליסטים: "התוהו ובוהו ברשת ילך ויגדל, וכך גם הנזקים"

טעות ההקלדה שלשום (א') בבורסה בתל-אביב ביום ראשון השבוע שהביאה למחיקת למעלה מ-99% ממניית החברה לישראל, התקבלה בהלם מוחלט והפכה לשיחת היום. כיצד יכולה שגיאה אחת לגרום לנזק כה גדול בזמן כל-כך קצר מבלי שאיש יהיה מסוגל למנוע אותה? על-פי הערכות בשוק, מדובר בטעות הקלדה של אחד מחברי הבורסה שביקש למכור מניות של חברה אחרת והזין מכירה גדולה למניות החברה לישראל. הטעות גררה גם נפילה של כ-2.5% במדד התיאורטי במעו"ף שבו מצויה מניית החברה לישראל.

התקלה בישראל באה בעיתוי נדיר לאחר סדרה של תקלות שתקפו את האתרים הגדולים ביותר בעולם במהלך חודש אוגוסט האחרון. הנזק העצום שנגרם כתוצאה מכשלים במערכות מחשוב ותקשורת גדולות העלה לדיון את הסוגיה הקשה של התלות ההולכת וגוברת של כולנו כפרטים, אבל גם כחברה, במערכות המחשוב הגדולות.

ה"גרדיאן" הבריטי אף הקדיש לכך כתבה בה תוארה סדרת הנפילות בשבוע שעבר של מערכות מחשוב שהשפיעו על גוגל, מיקרוסופט, אמזון ואפל - והתוצאות הקשות שהתחוללו בעקבותיה והביאו לאזהרות מצד מומחי מחשוב על כך שממשלות, בנקים ועסקים גדולים, מסתמכים יתר על המידה על רשתות מחשוב שהפכו להיות מסובכות מדי. צלצול האזהרה נשמע על-ידי המומחים בעקבות תקלות שנמשכו 3 שעות ושיתקו את פעילות נאסד"ק בניו-יורק ביום חמישי, במה שהיה אמור להיות יום שגרתי ושקט של מסחר.

ג'רון לנייר, הסופר והממציא של קונספציית המציאות הווירטואלית, הזהיר ב"גרדיאן" שהתשתית הדיגיטלית נעה לכיוון שהוא מעבר לשליטה האנושית: "כאשר אתה מנסה להשיג סקאלה גדולה עם אוטומציה והאוטומציה עוברת את גבולות הציפייה האנושית - ייווצר כשל. זה נכון לגבי ממשלות, חברות צריכה, גוגל או חברת ביטוח גדולה. זה מעורר כעס משום שתאוות הבצע מניעה פעולות בלתי מתקבלות על הדעת. במקרים רבים, המערכות שצפוי שיפלו נופלות בגלל הניסיון להפעיל אותן בצורה אוטומטית עם מינימום השגחה אנושית".

קריסת הנאסד"ק נגרמה בשל כשל בתקשורת בין פלטפורמות שונות. זה קורה כאשר כל פלטפורמה מדברת לעתים בשפה משלה. התקלה הייתה כל-כך חמורה עד שהפחיתה בשליש חלק מסוים מהמניות הנסחרות באותו יום.

"נזק כזה יקרה גם בהמשך בוודאות", אומר ניל מקדונלד מחברת הייעוץ גרטנר. "יש התפוצצות של מידע לאורך כל הארגונים. מורכבות המערכות אשר נוצרו על מנת לתמוך במרכזי המידע היא גדולה ועצומה באופן שקשה להסביר כך שנקלוט. גם את הנפילה לא ניתן להסביר".

קצה גבול היכולת

כמויות המידע הגלובליות העוברות ברשתות התקשורת, במדיה החברתית והצריכה הפרטית, וכמובן במסחר הבינלאומי כמו בין בורסות בעולם, "מותחת" אתרים ורשתות המחברות ביניהם לקצה גבול היכולת. כמות המידע שתעבור ברשת האינטרנט ב-3 דקות בשנת 2017, תהיה שווה לכל כמות הסרטים שיוצרה אי-פעם, לדברי סיסקו. תעבורת האינטרנט היום פר אדם נמדדת בגיגה ביטים, כאשר 6 גיגה ביט של מידע מועבר ברשת לאדם בשנה. ב-2017, יגדל המספר הזה ל-16. בשלב הזה המידע יימדד בזטא ביטים - טריליון גיגה ביטים.

מחשבים רבי-עוצמה נבנו על מנת להתמודד עם המסחר המקוון בין הבורסות בעולם והם מעצימים את הסיכוי לכישלון. במאי 2010, 862 מיליון דולר נמחקו משוק המניות בארה"ב ב-20 דקות בעקבות הוראת מכירה אחת של חברה.

"מיליוני הוראות קנייה ומכירה מתקבלות באלפיות שנייה, וכאשר דבר כזה נופל - זאת חתיכת נפילה", אומר מקדונלד. וזה מה שרואים שקורה בנאסד"ק.

מבול של הפסקות החשמל או המסחר החודש קיבלו תהודה בינלאומית גם בעקבות נפילת אתר ה"ניו-יורק טיימס" ב-14 באוגוסט. תולעת שתקפה את האתר פעלה בדיוק באמצע פעולת תחזוקה פשוטה, והפילה את האתר לשעתיים.

באותו היום, משתמשי מיקרוסופט החלו לדווח על בעיות בדואר האלקטרוני. זה השפיע על תעבורת המיילים בשרתי הדואר ופגע גם במיילים המגיעים למשתמשי הסמארטפונים. מה שקורה בדרך כלל במקרים כאלה הוא התפוצצות של ניסיונות חוזרים ונשנים לקבל ולשלוח מידע, ואז כמות התקלות בשרתים מוכפלת פי כמה. כך, שבסופו של דבר לקחו 3 ימים כדי לתקן את התקלה.

ב-16 באוגוסט, אתרי גוגל רבים החל משרתי דואר, יוטיוב ועד לליבת שרתי החיפוש, סבלו מעומס יתר במשך 4 דקות. במהלך 4 הדקות הללו ירדה תעבורת האינטרנט העולמית ל-40%. 3 ימים לאחר מכן, ב-19 באוגוסט, נפל אתר אמזון בארה"ב ל-49 דקות כאשר הגולשים נתקלו בהודעת שגיאה. לא נמסרו הסברים, אבל הערכה במגזין פורבס היא שהנפילה גרמה לנזק של 2 מיליון דולר באובדן מכירות. ב-22 באוגוסט, שרת המחשוב בענן של אפל סבל מקשיים שהשפיעו על מעט לקוחות, אבל פתרון התקלה נמשך 11 שעות.

"כמויות המידע פשוט מגיעות לכדי התפוצצות", אומרת רשל דיינס, אנליסטית בחברת הייעוץ פורסטר. "זאת משום שהמשתמשים יותר ויותר נסמכים על האינטרנט וחברות הענק. הנזק שנגרם להם הוא לא רק כלכלי, אלא בא לידי ביטוי גם במוניטין".

לנייר מסכם ואומר שהתוהו ובוהו בעולם הרשתות ילך ויגדל וכך גם הנזקים, וזה יקרה עד שהחברה האנושית תפסיק להשתמט מלפקח על המערכות. "עדיין לא ייצרנו את החברה האנושית שתוכל להתמודד עם מערכות המחשוב האדירות כהלכה", הוא אומר.

עוד כתבות

סניף אמריקן דולצ'ה ברעננה / צילום: גדי יוסף

תחום המסעדות לוהט: רשת ההמבורגרים הגדולה רוכשת פיצרייה ברעננה

לגלובס נודע כי קבוצת ההמבורגריות BBB רכשה את מותג הפיצה אמריקן דולצ'ה - הכולל סניף אחד של פיצרייה ברעננה ומסעדה איטלקית נוספת בעיר - תמורת כמיליון שקל ● בכוונת BBB לפתוח בשנים הקרובות כ-25 סניפים של הפיצרייה בפריסה ארצית, שיופעלו במודל זכיינות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה

יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך טווח" ● פרטים חדשים על פרשת הברחת הסחורות מישראל לעזה ● שליחו של ביידן נגד נתניהו: "לא אומר אמת, כפוי טובה" ● עדכונים שוטפים

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פוםוום נפלה בקרוב ל-60% בשל אובדן לקוח מהותי

פוםוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

התודות לטראמפ: הודו ואירופה חתמו על "אם כל העסקאות" לסחר חופשי

העובדה שהודו ניצבת כעת בפני מכסי מגן של 50% מצד ארה"ב, והאיחוד האירופי מתמודד עם מכסי מגן של 15%, סייעה לדחוף את שני הצדדים להסכמות ● בין היתר, המכס ההודי על יבוא מכוניות מסוימות יירד מ-110% ל-40%, ויתאפשר יצוא יין אירופי להודו, בעוד ההודים יוכלו לייצא לאיחוד טקסטיל, תכשיטים ומוצרים נוספים ללא מכס

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

גם מרתון לא יעזור לכם: מקסימום הקלוריות שאפשר לשרוף נחשף

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

הספארי ברמת גן עובר דירה? לא כל כך מהר

החתימה על הסכם העברת הספארי ברמת גן אומנם מתוכנן להמשך השבוע, אך המעבר לא נראה באופק ● כדי שהמהלך יקרה צריך לשנות את הגבולות המוניציפליים של רמת גן ועוד יותר חשוב - צריך לבחור מנכ"ל לרמ"י, דבר שבינתיים לא נראה באופק

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

פיטורי בינה מלאכותית? המעסיקים בכלל חושבים אחרת

סקר מעסיקים של רשות החדשנות מעלה כי בשנת 2025 לא נרשמה פגיעה מהותית בהיקף המשרות בענף ההייטק, כאשר רק 13% מהחברות שביצעו פיטורים קשרו זאת להטמעת כלי בינה מלאכותית

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

תכנית המתאר לצפון מערב העיר ת''א / 3700 - אבן גבירול / הדמיה: יח''צ

בשורת התשתיות מחלחלת גם לנדל"ן: תוכניות הענק שמתקדמות לאישור סופי

הקפיצה הצפויה בשימוש בתחבורה ציבורית, בעקבות מהפכת המטרו והרכבות הקלות, צפויה לקדם גם פיתוח נדל"ני מואץ במתחמי ענק חדשים בלב גוש דן ● לקראת כנס התשתיות, בדקנו אילו תוכניות נמצאות בשלבי תכנון מתקדמים, מה הן מציעות ואיך הן ישנו את סביבתן?

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים שזרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ראש הממשלה נתניהו במסיבת עיתונאים: "אם איראן תתקוף את ישראל, נגיב בעוצמה"

דיווח: ההיערכות של טורקיה למקרה שהמשטר האיראני ייפול ● בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● דיווחים שוטפים

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם ● סבב הפיטורים נערך כחלק משינוי ארגוני באחת החברות הפרטיות הרווחיות ביותר בישראל

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

בצל היחלשות הדולר והמתח מול טראמפ: הפד צפוי לעצור את הפחתת הריבית

בעקבות מדדי מחירים שמעידים על אינפלציה רוחבית, הפד צפוי להפסיק הפעם עם רצף הורדות הריבית שלו ● ברקע, היחסים המתוחים בין נשיא ארה"ב ליו"ר הבנק המרכזי והדולר שממשיך לאבד גובה

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר קיימא ● סוכנות C, מקבוצת פובליסיס, הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים