גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש התפוצצות מידע ברשת - כשזה נופל זו חתיכת נפילה"

טעות ההקלדה השבוע בבורסה בת"א שהביאה למחיקת כ-99% ממניות החברה לישראל, היא המשך ישיר לסדרת התקלות שתקפו את האתרים הגדולים בעולם במהלך החודש האחרון ■ אנליסטים: "התוהו ובוהו ברשת ילך ויגדל, וכך גם הנזקים"

טעות ההקלדה שלשום (א') בבורסה בתל-אביב ביום ראשון השבוע שהביאה למחיקת למעלה מ-99% ממניית החברה לישראל, התקבלה בהלם מוחלט והפכה לשיחת היום. כיצד יכולה שגיאה אחת לגרום לנזק כה גדול בזמן כל-כך קצר מבלי שאיש יהיה מסוגל למנוע אותה? על-פי הערכות בשוק, מדובר בטעות הקלדה של אחד מחברי הבורסה שביקש למכור מניות של חברה אחרת והזין מכירה גדולה למניות החברה לישראל. הטעות גררה גם נפילה של כ-2.5% במדד התיאורטי במעו"ף שבו מצויה מניית החברה לישראל.

התקלה בישראל באה בעיתוי נדיר לאחר סדרה של תקלות שתקפו את האתרים הגדולים ביותר בעולם במהלך חודש אוגוסט האחרון. הנזק העצום שנגרם כתוצאה מכשלים במערכות מחשוב ותקשורת גדולות העלה לדיון את הסוגיה הקשה של התלות ההולכת וגוברת של כולנו כפרטים, אבל גם כחברה, במערכות המחשוב הגדולות.

ה"גרדיאן" הבריטי אף הקדיש לכך כתבה בה תוארה סדרת הנפילות בשבוע שעבר של מערכות מחשוב שהשפיעו על גוגל, מיקרוסופט, אמזון ואפל - והתוצאות הקשות שהתחוללו בעקבותיה והביאו לאזהרות מצד מומחי מחשוב על כך שממשלות, בנקים ועסקים גדולים, מסתמכים יתר על המידה על רשתות מחשוב שהפכו להיות מסובכות מדי. צלצול האזהרה נשמע על-ידי המומחים בעקבות תקלות שנמשכו 3 שעות ושיתקו את פעילות נאסד"ק בניו-יורק ביום חמישי, במה שהיה אמור להיות יום שגרתי ושקט של מסחר.

ג'רון לנייר, הסופר והממציא של קונספציית המציאות הווירטואלית, הזהיר ב"גרדיאן" שהתשתית הדיגיטלית נעה לכיוון שהוא מעבר לשליטה האנושית: "כאשר אתה מנסה להשיג סקאלה גדולה עם אוטומציה והאוטומציה עוברת את גבולות הציפייה האנושית - ייווצר כשל. זה נכון לגבי ממשלות, חברות צריכה, גוגל או חברת ביטוח גדולה. זה מעורר כעס משום שתאוות הבצע מניעה פעולות בלתי מתקבלות על הדעת. במקרים רבים, המערכות שצפוי שיפלו נופלות בגלל הניסיון להפעיל אותן בצורה אוטומטית עם מינימום השגחה אנושית".

קריסת הנאסד"ק נגרמה בשל כשל בתקשורת בין פלטפורמות שונות. זה קורה כאשר כל פלטפורמה מדברת לעתים בשפה משלה. התקלה הייתה כל-כך חמורה עד שהפחיתה בשליש חלק מסוים מהמניות הנסחרות באותו יום.

"נזק כזה יקרה גם בהמשך בוודאות", אומר ניל מקדונלד מחברת הייעוץ גרטנר. "יש התפוצצות של מידע לאורך כל הארגונים. מורכבות המערכות אשר נוצרו על מנת לתמוך במרכזי המידע היא גדולה ועצומה באופן שקשה להסביר כך שנקלוט. גם את הנפילה לא ניתן להסביר".

קצה גבול היכולת

כמויות המידע הגלובליות העוברות ברשתות התקשורת, במדיה החברתית והצריכה הפרטית, וכמובן במסחר הבינלאומי כמו בין בורסות בעולם, "מותחת" אתרים ורשתות המחברות ביניהם לקצה גבול היכולת. כמות המידע שתעבור ברשת האינטרנט ב-3 דקות בשנת 2017, תהיה שווה לכל כמות הסרטים שיוצרה אי-פעם, לדברי סיסקו. תעבורת האינטרנט היום פר אדם נמדדת בגיגה ביטים, כאשר 6 גיגה ביט של מידע מועבר ברשת לאדם בשנה. ב-2017, יגדל המספר הזה ל-16. בשלב הזה המידע יימדד בזטא ביטים - טריליון גיגה ביטים.

מחשבים רבי-עוצמה נבנו על מנת להתמודד עם המסחר המקוון בין הבורסות בעולם והם מעצימים את הסיכוי לכישלון. במאי 2010, 862 מיליון דולר נמחקו משוק המניות בארה"ב ב-20 דקות בעקבות הוראת מכירה אחת של חברה.

"מיליוני הוראות קנייה ומכירה מתקבלות באלפיות שנייה, וכאשר דבר כזה נופל - זאת חתיכת נפילה", אומר מקדונלד. וזה מה שרואים שקורה בנאסד"ק.

מבול של הפסקות החשמל או המסחר החודש קיבלו תהודה בינלאומית גם בעקבות נפילת אתר ה"ניו-יורק טיימס" ב-14 באוגוסט. תולעת שתקפה את האתר פעלה בדיוק באמצע פעולת תחזוקה פשוטה, והפילה את האתר לשעתיים.

באותו היום, משתמשי מיקרוסופט החלו לדווח על בעיות בדואר האלקטרוני. זה השפיע על תעבורת המיילים בשרתי הדואר ופגע גם במיילים המגיעים למשתמשי הסמארטפונים. מה שקורה בדרך כלל במקרים כאלה הוא התפוצצות של ניסיונות חוזרים ונשנים לקבל ולשלוח מידע, ואז כמות התקלות בשרתים מוכפלת פי כמה. כך, שבסופו של דבר לקחו 3 ימים כדי לתקן את התקלה.

ב-16 באוגוסט, אתרי גוגל רבים החל משרתי דואר, יוטיוב ועד לליבת שרתי החיפוש, סבלו מעומס יתר במשך 4 דקות. במהלך 4 הדקות הללו ירדה תעבורת האינטרנט העולמית ל-40%. 3 ימים לאחר מכן, ב-19 באוגוסט, נפל אתר אמזון בארה"ב ל-49 דקות כאשר הגולשים נתקלו בהודעת שגיאה. לא נמסרו הסברים, אבל הערכה במגזין פורבס היא שהנפילה גרמה לנזק של 2 מיליון דולר באובדן מכירות. ב-22 באוגוסט, שרת המחשוב בענן של אפל סבל מקשיים שהשפיעו על מעט לקוחות, אבל פתרון התקלה נמשך 11 שעות.

"כמויות המידע פשוט מגיעות לכדי התפוצצות", אומרת רשל דיינס, אנליסטית בחברת הייעוץ פורסטר. "זאת משום שהמשתמשים יותר ויותר נסמכים על האינטרנט וחברות הענק. הנזק שנגרם להם הוא לא רק כלכלי, אלא בא לידי ביטוי גם במוניטין".

לנייר מסכם ואומר שהתוהו ובוהו בעולם הרשתות ילך ויגדל וכך גם הנזקים, וזה יקרה עד שהחברה האנושית תפסיק להשתמט מלפקח על המערכות. "עדיין לא ייצרנו את החברה האנושית שתוכל להתמודד עם מערכות המחשוב האדירות כהלכה", הוא אומר.

עוד כתבות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים תמורת 27 מיליון שקל

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?