גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רק לא אגרטל או קערה: המתנה המועדפת לחג - גיפט קארד

אם אתם מארחים בערב ראש השנה, יש סבירות גבוהה שתקבלו מהאורחים כלי לבית - גם אם תעדיפו כרטיס מתנה ■ סקר פאנלס עבור "גלובס" מגלה כמה אנחנו משקיעים במתנות, כמה רצים להחליף אותן וכמה פשוט מעבירים אותן הלאה

באחד מהפרקים של הסדרה "מה זה השטויות האלה" שוברת עדי אשכנזי את הראש בחיפוש אחר מתנה למכרים לרגל החג. "אז איך מוצאים משהו ב-70 שקל שהוא גם פרקטי גם יפה וגם ישדר את הסלידה שאתה מרגיש לאנשים האלה?", היא תוהה. באחד המונולוגים היא מנסה להיות זו שתצעק כי המלך הוא (אולי) עירום: "למה מביאים לחג דברים שלא צריך? בשביל מה כל הקערות והענפים האלה? למה לא מביאים דברים שבאמת יעזרו? מה רע בשתי שישיות מים, חבילת נייר טואלט ואקונומיקה?"

מסכימים איתה? או שבכל זאת תעדיפו גם השנה לקבל קערה לסלט?

החופש הגדול כבר מאחורינו, ועוד לפני שהתאוששנו מהוצאות החופשה והחזרה לבית-הספר, נותר שבוע בלבד לצאת למירוץ הקניות לחגים, החל ממוצרי מזון ועד מתנות.

רוב הצרכנים יעדיפו להביא למכריהם כמתנת חג קערה, אגרטל, סט מגבות וכל מה שנכנס תחת קטגוריית כלי הבית, אולם מה יעדיפו אותם צרכנים לקבל בעצמם מהמכרים? מסתבר שדווקא לא כלי בית אלא כרטיס מתנה (גיפט קארד), שיאפשר להם לבחור את המתנה לעצמם - כך עולה מסקר שביצע עבור "גלובס" מכון המחקר פאנלס.

הסקר בוצע ב-23-26 באוגוסט ובחן את הרגלי רכישת המתנות לקראת החגים בקרב למעלה מ-400 מרואיינים בגילאים 18 ומעלה.

איזו מתנה תעדיפו לקנות למארחים?

אם אתם מארחים, סביר להניח שתקבלו מהאורחים שלכם איזשהו חפץ לבית - כך לפי כמעט 40% מהנשאלים, שמעדיפים לפי הסקר להביא כלי בית. 22% מעדיפים להביא בקבוק יין (נתון שבלט בעיקר בקרב בעלי הכנסה הגבוהה מהממוצע), 15% מעדיפים להגיע עם זר פרחים או עם עציץ חגיגי, 5.5% מעדיפים להביא שוקולד, 2% מעדיפים להתמקד במוצרי טיפוח, וכ-4% לא נוהגים להביא מתנות כלל.

רק 7.5% בוחרים להביא למכרים כמתנת חג גיפט קארד - יכול להיות משום שזו מתנה שלא "עושה רושם", כשאינה כוללת אריזת מרשרשת או מוקפדת שתביע היטב שלא באתם בידיים ריקות.

מדוע זה מוזר? משום שבעוד שזו אינה מתנה בולטת בקרב נותני המתנות, זו המתנה שצוינה ראשונה בסקר כמועדפת ביותר מהצד השני של המתרס - כלומר כמקבל המתנה.

מה הייתם מעדיפים לקבל כמתנה?

כאמור, החופש לבחור הוא הקו המנחה מבחינת מקבלי המתנה. במילים אחרות, נראה כי רבים לא סומכים על החמות או הגיסה שתדע לקלוע בול לטעמם: 34% מעדיפים לקבל גיפט קארד כמתנה לחג, 16% השיבו כי מעדיפים לקבל כלי בית לחג, שיעור זהה מעדיפים לקבל בקבוק יין, 6.5% מעדיפים לקבל זר פרחים או עציץ, 6% ישמחו לקבל שוקולד, 5% יעדיפו לקבל פריט אופנה או ביגוד, וכ-4% יעדיפו לקבל מוצר טיפוח.

בחנויות וברשתות יודעים לספר על תנועה אופיינית לתקופת החגים: אחרי ששוקע גל הקונים וההיסטריה האופיינית בימים שלפני החג, מגיע גל המחליפים. אז מה באמת עושים עם המתנה שמקבלים? כמעט 50% משתמשים בה, אבל שיעור דומה השיבו כי הדבר תלוי במתנה. 3.5% בלבד כבר הצהירו כי יחליפו אותה, וכ-4% ממחזרים ומעבירים את המתנה הלאה בהזדמנות אחרת.

30%: הוצאה של 250-500 שקל

שאלת המתנות מתחילה להסתעף כשחושבים על מעגל מקבלי המתנות האישי של כל אחד ואחת מאיתנו - האם מביאים רק למארחים? קונים לכל הילדים במשפחה המורחבת? מביאים מתנה לבוס? לשכנה שמשקה את העציצים כשאתם בחו"ל?

כמובן שחוץ מכאב הראש נכנס פה שיקול של תקציב. בדקנו בכמה מוערכת הוצאת החג על מתנות בלבד: כ-30% סבורים כי התקציב הכולל שלהם על מתנות החג ינוע בין 250 שקל ל-500 שקל. כ-20% סבורים כי טווח התקציב למתנות יהיה 500-1,000 שקל. כ-20% נוספים מעריכים כי ישקיעו 100-250 שקל על מתנות החג. כ-8% מעריכים כי יוציאו יותר מ-1,000 שקל, ושיעור דומה השיבו כי ישקיעו עד 100 שקל בלבד.

כמה משקיעים במתנה לקרובים?

הנשאלים בסקר התבקשו להעריך כמה הם מוציאים בדרך-כלל עבור כל בן משפחה שהם קונים לו מתנה (ילדים, הורים, אחים).

כ-40% מוציאים על כל אחד מהקרובים 50-100 שקל, כ-30% מוציאים 100-200 שקל לכל מתנה, כ-12% השיבו כי יתקצבו כל מתנה בסכום של עד 50 שקל, כ-8% העריכו סכום הגבוה מ-200 שקל לכל אחד.

גובה ההכנסה משפיע כמובן על תקציב המתנה: בעלי הכנסה ממוצעת ומעלה הם אלה שנוהגים להוציא כ-100-200 שקל למתנה, ובעלי הכנסה נמוכה מעריכים את ההוצאה לכל מתנה ב-50-100 שקל.

כמעט 60% קונים ברשתות

החנויות כבר ערוכות עם שורה של מבצעים והוזלות, עמדת עטיפת המתנות מאוישת בכוח-אדם נוסף, ואינספור רעיונות למתנות מחכים לקונים.

מי יהיו בתי העסק שייהנו מתנועת הקונים? מתשובות המשתתפים בסקר לשאלה היכן הם קונים את מתנות החג עולה כי כ-56% בוחרים לעשות זאת ברשתות הגדולות.

כ-29% מעדיפים את החנויות הפרטיות, כ-3% השיבו שהם מוצאים את מבוקשם באינטרנט, ויש גם יצירתיים, גם אם בודדים מאוד: 2% השיבו כי הם מכינים מתנות לבד.

לטובת המחליפים: מה מחייבות תקנות ביטול עסקה?

1. שמרו אריזות: אל תפתחו את אריזת המוצר או הסירו תוויות. שמרו את פתקי ההחלפה.

2. ביגוד והנעלה: אם תווית הבגד לא הוסרה, ניתן לבטל את העסקה בטווח של שני ימי עסקים. החלפת מוצר בטווח של 14 ימים.

3. אופן ההחזר: במקרה של ביטול עסקה (החזר כספי), אופן החזרת התשלום תלוי באופן התשלום על המתנה: בתשלום עם תווי שי או שובר מתנה לא מוחזר כסף אלא זיכוי בלבד (שתנאיו מוגבלים בדומה לתשלום באמצעות תווי השי). עבור החזר על מוצר ששולם במזומן אתם זכאים להחזר במזומן (או בצ'ק מזומן). עבור תשלום בכרטיס אשראי - אם החשבון חויב בפועל, ייעשה החזר במזומן; אם לא, החזר יבוצע לבעל כרטיס האשראי.

4. למה אין החזר כספי? מוצרים שלא ניתן לקבל עבורם החזר אלא זיכוי להחלפה בלבד: ספרים, תיקים וארנקים, הלבשה תחתונה ומוצרי מזון.

קיבלתם תלושי שי? הכירו את הסייגים

תלושי החג של המעבידים מחולקים בימים אלה, ורבים משתמשים בהם כאמצעי תשלום עבור מתנות החגים. במועצה לצרכנות וב"אמון הציבור" נתקלים בלא מעט תלונות של לקוחות מאוכזבים שלא מצליחים לממש את התווים כרצונם.

מה צריך לדעת?

1. לא במבצעים: בחנויות רבות לא מכבדים את התלושים בקנייה הכוללת מבצעים או הוזלות שאופייניות בתקופה זו של השנה - ברשתות אופנה עם מכירות סוף עונה ובחנויות כלי הבית עם מבצעים עבור מתנות. רשתות בודדות לא מחריגות את השימוש בתווי שי גם במבצעים בהן הרשת גולף.

2. אין צבירת נקודות: חברי מועדון לא צוברים את הטבות המועדון בתשלום בתווי שי.

3. הגבלת מימוש: חלק מהרשתות מגבילות את שווי המימוש של הקנייה בתווים. אם בכוונתכם לממש את התווים בקניות ברשתות מזון, שימו לב שברשתות המוזלות (שופרסל דיל או מגה בול) מכבדים 90% מערך התו. ברשתות העירוניות התווים מכובדים במלואם.

4. מספר סידורי: אם קיבלתם את תווי השי ככרטיס מגנטי - מומלץ לשמור את המספר הסידורי באמצעותו ניתן לחסום כרטיס שאבד ולקבל חלופי.

5. עד מתי? אם אין בכוונתם להשתמש בתווים בקרוב - סמנו לכם ביומן את מועד התפוגה שלהם.

6. מי מכבד? תווי שי מנייר מכובדים גם ברשתות ובחנויות פרטיות שלא מצויות בהסכם רשמי עם מנפיקי התו - אפשר לבדוק זאת בנקודות המכירה.

7. הנחות על התווים: דרך מרבית מועדוני הצרכנות ניתן לרכוש תווי שי ב-15%-25%.

מתנה

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש