גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מערכת בנקאית פיראטית בדרום ת"א מגלגלת מיליארדים

מסתננים, פליטים ומהגרי עבודה מפקידים את כספם בצ'יינג'ים, בפיצוציות ובחנויות ■ תמורת עמלה הכסף נשמר ומועבר למשפחות בארצות המוצא או אפילו כתשלום לבדואים בסיני ■ עכשיו הרשויות רוצות נתח

הוראות סעיף 3 לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, לפיהן 'אין פוגעים בקניינו של אדם', הן בבחינת הוראות על, אם אין הוראה מפורשת בדין שמכוחה ניתן להפקיע בעלותו של אדם בנכס או להשעות זכויותיו בו. משהגעתי למסקנה כי תכלית תפיסת [הכסף] הינה חילוט, ושהחקירה עשויה להימשך עוד זמן רב, כאשר הפגיעה במשיב ובצדדי ג' הינה קשה ולא מידתית, אני מורה על השבת הכסף התפוס למשיב".

בדברים אלה סיכם שופט בית משפט השלום בראשון-לציון, שמעון שטיין, את החלטתו בעניינו של שישאי גברהמסקל, 30, מבקש מקלט מאריתריאה, שמפעיל דוכן קטן למוצרי סדקית ברחוב הגדוד העברי בתחנה המרכזית הישנה. הדוכן של גברהמסקל מהווה גם כתובת לפיקדונות של מאות אלפי שקלים, כספים שמופקדים אצלו למשמורת על-ידי מבקשי מקלט אחרים מאריתריאה, ומיועדים להעברה למשפחותיהם שנותרו מאחור באפריקה. לפני כשנה, בפשיטה של בלשי היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות (יאחב"ל) ושל פקחים של היחידה לנותני שירותי מטבע (נש"מ) במשרד האוצר, נתפסו בדוכן שלו 450 אלף שקל במזומן.

המדינה ביקשה לעקל אותם שוב ושוב, בנימוק שהם ישמשו עירבון להרשעה עתידית שלו בעבירות מס; השופט שטיין קבע כי יש להחזיר 80% מהכסף, לטובת אלה שהפקידו אצל גברהמסקל, בלי קשר להמשך המשא ומתן על סעיפי האישום העתידיים. כך, בעצם, ניתנה לגיטימציה מסוימת לבנק המאולתר.

שישאי גברהמסקל לא לבד. בשנה האחרונה פשטו בלשי משטרה ופקחי משרד האוצר על עשרות 'בנקים' דומים וצ'יינג'ים חוקיים באזור התחנה המרכזית ובשאר החלקים של דרום תל-אביב, ותפסו מיליוני שקלים של מבקשי מקלט - שנותרו חסרי כול בפעם המי-יודע-כמה בחייהם.

הפעם זה קרה כחלק מחוק חדש, שצפוי להיכנס לתוקף בעוד שבועיים, הקובע כי במשך שלוש השנים הבאות ייאסר על מסתננים להעביר כספים אל מחוץ לישראל. עדכון החוק נועד להפחית את האטרקטיביות של ישראל כיעד מועדף על מחפשי עבודה, מאפריקה בעיקר, ולהקשות את החיים על כ-60 אלף שכבר הגיעו לכאן.

מעבר לפגיעה בחופש הקניין הבסיסי, שעליו דיבר השופט שטיין, החוק הזמני חל גם על נותני שירותי מטבע - בנקים, צ'יינג'ים, סוכנויות העברת כספים בינלאומיות וכדומה, ואף מטיל סנקציה פלילית חמורה במקרה של מעורבות בהפרת החוק, עד שנת מאסר בפועל. העבירה החדשה נכנסת גם לרשימת עבירות המקור התומכות בעבירה הפלילית של הלבנת הון.

לפי נתונים של היחידה לנותני שירותי מטבע במשרד האוצר, דרך צ'יינג'ים חוקיים ולא חוקיים באזור התחנה בלבד כבר הוצאו מישראל כ-2 מיליארד שקל, ובנוסף מגלגלים שם מחזור של כ-400 מיליון שקל בהמרות מטבע. ביחידה טוענים כי אלה מספרים רשמיים שנאספו בשטח, וההערכה היא שבפועל הסכומים גבוהים אף יותר.

עוד טוענים שם, כי מאחר שחלק נרחב ממחזור הכספים הזה מתקבל מאנשים חסרי זהות רשמית, העסקות אינן מדווחות כנדרש בחוק, ובעלי הצ'יינג'ים חומקים מתשלום מס. על הרקע הזה בוצעו בשנה האחרונה כמה מבצעים של פקחי משרד האוצר בשיתוף עם שוטרי יאחב"ל, שחשפו תופעה חדשה ומרתקת: בנקים פיראטים של "אנשי אמון" מקרב מבקשי המקלט, שמחזיקים בעסקיהם - ולעתים על גופם ממש - מאות אלפי שקלים במזומן.

"גילינו העברות במיליארדים לכל מיני מדינות, לא רק לאפריקה", אומר בכיר בנש"מ. "בחסות האנונימיות של המסתננים בצ'יינג'ים, גורמי פשיעה וארגוני טרור מעבירים כספים למחוזות שונים ברחבי העולם. לאחרונה אכן תפסנו אצל מסתננים סכומי כסף גדולים במזומן והכספים הללו מיועדים לחילוט לטובת המדינה. בשלב זה מדובר בכמה מיליונים, שיעברו תהליך חילוט בבית משפט. כמובן שיהיו גם פשרות והסדרים שונים - בכל זאת, אנחנו גם בני אדם".

ישראל, חרטום, דובאי, מצרים

לואל צגאי ישב בחדר החקירות של היחידה הארצית לחקירות פשיעה כלכלית (יאל"כ), לאחר שהרשויות תפסו בתקרת החנות שלו בנווה-שאנן 272,500 שקל ועוד 59,535 דולר במזומן. צגאי נעצר כבר לפני שלוש שנים, במסגרת חקירה של רשת בדואים מסיני, שחוטפים אפריקאים המבקשים להסתנן לישראל, ובאמצעות אנשי קשר בתל-אביב סוחטים כופר של עשרות אלפי דולרים מבני משפחותיהם בארץ. בחקירתו הוא ציין שחלק מהכסף נועד לשחרר חטופים אריתריאים במצרים, על מנת שיוכלו לעבור לישראל. הדולרים, הסביר צגאי, שייכים לאיש עשיר מאריתריאה, מעין ברון רוטשילד מקומי, שמלווה כסף לאריתריאים שרוצים לצאת לעבוד בישראל. שאר הכסף, אמר, נשלח מהמסתננים בארץ לבני משפחתם בחו"ל.

"נכנסתי לישראל בדצמבר 2007", סיפר לחוקרים. "יצאתי מאריתריאה לאתיופיה, מאתיופיה לסודן, מסודן למצרים וממצרים לישראל. בהתחלה עבדתי במלון בהרצליה ועכשיו השכרתי חנות ברחוב נווה שאנן, 4,000 שקל לחודש. הכסף שתפסתם אצלי בחנות זה של אריתריאים שאין להם איפה לשים את הכסף. יש לי רשימה בבית למי שייך כל הכסף. רק 130 אלף שייכים לי. הדולרים הם של האיש העשיר מאריתריאה שאנשים היו מלווים ממנו. יש לי משפחה בחרטום ובדובאי, אני אוסף כסף מהאנשים ושולח לדובאי, ושם יש סוחר שממיר את זה לכסף אריתריאי, ולאחר מכן הוא מועבר לאיש העשיר".

החוקר, רס"ר אופיר גולן, מעמת אותו עם מסמכים המוכיחים שבוצעו דרכו העברות כספים גם למצרים, ולא רק לדובאי, ומטיח בו שמדובר בכספי כופר אשר שולמו לחוטפים בסיני. זמן מה אחרי החקירה צגאי שוחרר למעצר-בית. כתב האישום נגדו, בסופו של דבר, התבסס על סעיף של סיוע למסתננים, ולא על סחיטת מסתננים, כפי שנחשד בתחילה. הכסף שנתפס נמסר לרשות המסים, שביקשה מבית המשפט לעקל אותו כעירבון לתשלום שומת מס שתיקבע לו.

המהלך הזה קומם את סנגורו של צגאי, עו"ד ניר זנו ממשרד ניר זנו וזהבה קרן, שמייצג עוד כמה מבקשי מקלט שכספם הוחרם. "הופכים אותם לעבריינים בעל כורחם וגם לוקחים להם כסף", הוא מלין ביום שמש לוהט בפתח דוכן הדסקית של שישאי גברהמסקל. "גם צגאי וגם גברהמסקל הם אנשי עבודה, מוכרים ויציבים בעסקיהם. אנשים שמים אצלם כסף למשמורת מפחד שיגנבו להם אותו ברחובות או שיגרשו אותם ביום אחד. אלה תנאי החיים הקהילתיים בדרום תל-אביב שיצרו את הפונקציה הזו".

רשות המסים רואה את הדברים באור קצת אחר: "חישבנו לו שומה על בסיס עסק לממכר מזון וחטיפים במקום סואן", כתב חוקר מע"מ בתצהיר לבית המשפט. "מאחר שהמקום פועל גם בלילה, יש להוסיף 35% לפדיון ועוד 36% על שני עובדים. לפי תחשיב הרווח הממוצע בעסק מסוג זה, 65%, הכנסתו החייבת במס היא 1,608,100 שקל. כמו כן למדנו על פעילות ענפה של העברת כספים לחו"ל. הוא הודה שגבה עמלה של 20-15 שקל לכל 100 דולר, ולדבריו הוא מעביר לחו"ל סכומים בין 10,000 דולר ל-40 אלף דולר בחודש, ויש עוד העברות של 300 אלף שקל בשנה מתשלום כופר עבור חטופים בסיני.

"לפיכך, סך כל ההכנסה החייבת נקבע על 3,108,000 שקל, אבל מאחר שהנתונים אינם מאומתים דיים, למען הזהירות נקבעה הכנסתו החייבת במס על שני מיליון שקל בלבד, והוא נדרש לשלם 855,938 אלף שקל".

צגאי, בשפתו הדלה, מתקשה לתאר את התהליך הפלילי ועל אחת כמה וכמה את זה הכלכלי. הוא לא הגיב על שומה שנשלחה לו בדואר, ומשלא הגיב, הוגשה לבית משפט מחוזי בקשה לעיקול הכסף שנתפס במשטרה. הבקשה התקבלה על-ידי בית המשפט במעמד צד אחד, ועו"ד זנו הפליליסט נאלץ להעביר את הלקוח למשרדו של גלעד ברון המתמחה בעבירות כלכליות ומיסוי.

"קודם המשטרה תופסת כספים שלא כדין ורק לאחר מכן, על מנת 'להכשיר את השרץ', ממהרת המדינה לעכב את הכספים תוך העברת חלקי מידע ועריכת שומה מופרזת ובלתי סבירה", כתבו עורכי הדין ברון ונעם שרעבי בבקשה לביטול העיקול, והציגו עוד פרט חשוב: יומן שנתפס בחנות של צגאי ובו רישום מדויק של הפיקדונות.

"האנשים האלה, חלקם מקבלים שכר בדולרים, ביקשו להפקיד את כספם אצלו", טען עו"ד שרעבי בבית המשפט והצביע על קבוצת אריתריאים שהתייצבו באולם. "הם לא יכולים לפתוח חשבון בנק וגם לא יחזיקו כסף בביתם כי הם ישנים שמונה אנשים בחדר. האנשים האלה נמצאים פה, זה הכסף שלהם".

בשלב הזה הודיעה נציגת רשות המסים, עו"ד קרן יזדי, כי היא מסכימה לשחרר את מרבית הכסף ולהותיר ברשות המדינה רק את 130 אלף השקלים של צגאי, עד שנציגיו יגיעו לשומה מוסכמת.

לצגאי, ובעיקר ללקוחות שלו, זה כבר לא משנה: "אני לא יודע איפה האנשים שמים עכשיו את הכסף", הוא אומר. "לא אכפת לי. אני לא שולח יותר כסף לאריתריאה, להורים שלי שם לא חסר כלום".

- התעמרות או מאבק לגיטימי?

תיק צגאי פקח את עיני חוקרי רשות המסים לסצנה הכלכלית בקהילת מבקשי המקלט, והוא גם משקף תהליך אכיפתי שהפך לאחרונה שגרה עסקית באזור התחנה המרכזית - מעצר, תפיסת כסף, עיקול, חילוט. לעתים הכסף משוחרר וחוזר לבעליו.

כך, בוקר אחד ביולי 2012, פשטו בלשים של יאחב"ל על צ'יינג' חוקי במדרחוב נווה שאנן, כדי לאבטח את פקחי יחידת הנש"מ ורואי החשבון של חברת פאהן קנה בע"מ. הביקורת התייחסה לתקופה מיולי 2008 עד יולי 2012 ומצאה לא מעט חוסרים בחובות הדיווח. אין צורך לדון כאן בכל הממצאים, למעט נתון אחד רלבנטי: במהלך ארבע השנים האלה העביר הסניף הקטן בנווה שאנן 35 מיליון שקל לחו"ל (לשם השוואה, מחזור המרת המטבע באותו צ'יינג' עמד על 2 מיליון שקל בלבד).

במסגרת הבדיקה גם נמצא כי ב-5,000 עסקות העברה לחו"ל לא נרשמה זהות מבקש ההעברה, וכי העסקות לא דווחו כעסקות בלתי רגילות חרף החובה לעשות כן בעסקות של למעלה מ-1,000 שקל, כאשר מבצע העסקה אינו מזוהה. כעת עומד הצ'יינג' בפני ועדת העיצומים של יחידת נש"מ. אבל זה רק ההליך המינהלי; לא מן הנמנע כי יוגש נגד הבעלים גם כתב אישום פלילי בעבירה של הלבנת הון.

"זה בדיוק המקרה שמדגים מדוע פורחים הצ'יינג'ים במדרחוב נווה שאנן", אומר פקיד בכיר ביחידת הנש"מ. "רק ברחוב הקטן הזה יש עשרה צ'יינג'ים חוקיים. בכל מתחם התחנה יש כ-30. עכשיו צא וחשב בכמה כסף מדובר".

מרבית הצ'יינג'ים חזרו כבר לעבוד ומנהלים משא ומתן עם יחידת הנש"מ בניהולו של יואב צבר, המומחה מספר 1 של מדינת ישראל בנושא הבוער של הצ'יינג'ים.

"נו באמת", תוהה מקורב לבעל הצ'יינג'. "מי כאן המלבינים, האריתריאים או אנחנו? ומה כבר מלבינים, משכורות של אריתריאים מסכנים? איפה כאן תכלית ההלבנה? זה לא רציני. לא חייבים לעצור אנשים, לאלץ אותם להשקיע כסף בייצוג משפטי ולהפסיד בעיצומים כספיים. המבצעים האלה מרגישים כמו מבצע הסברה אלים לחוק החדש".

"רבים מהם בכלל מתנהלים על-פי הוראות חוק איסור הלבנת הון", מסביר עו"ד רונן רוזנבלום, המייצג את אחד הצ'יינג'ים שעומדים כעת בפני ועדת העיצומים. "נכון שיש מקום לתת שירות חוקי ומקצועי לציבור רחב ביותר של עובדים זרים לא חוקיים; ונכון שתפקיד רשויות האכיפה הוא לוודא שהדברים נעשים בהתאם לחוק; אבל יש לעשות זאת באמצעים מידתיים ולא באמצעות גלי מעצרים, פשיטות וסנקציות כספיות שמתאימות למאבק בפשיעה חמורה. מדובר בנותני שירותי מטבע, שספק אם מחזור עסקאותיהם מתקרב בכלל לקנס".

האוצר: "עושים עלינו חוואלות"

בנש"מ טוענים כי יש כיום כעשרת אלפים חשבונות בנק מוסדרים של מסתננים מבקשי מקלט, ועדיין שוהים בישראל עוד כ-50 אלף שמנהלים את ענייניהם הכספיים ב"בנקים" פרטיים.

מבחינת האוצר, מדובר במיליארדים שמסתובבים והם אינם יודעים היכן בדיוק. המהלך האחרון כלל למידה של הנושא והנחת יסודות לאיסוף מידע מודיעיני בשטח. כאשר מושמעת ביקורת על הכוחנות ועל חוסר המידתיות של מהלכים אלה, נשלפת התשובה הישראלית המוכרת: חשד לכך שארגוני הטרור משתמשים במערכת הבנקאות הפירטית לצורך העברות כספים לשטחי הרשות הפלסטינית, עזה, סיני וסודן. "הם עושים עלינו חוואלות", אומר פקיד באוצר.

- חוואלות?

"זה מושג מקצועי מהשטח, שכולל מערכת סיבובית של כספים, שימוש בעובדים זרים לצורך העברות כספים לשטחים וקיום התחייבויות בחו"ל".

- בינתיים אתם הולכים על בחורים שמוכרים בבוטקה סיגריות וכרטיסי חיוג.

"אנשי האמון האלה, אסור להם לנהל בנקים. מדינת ישראל מאפשרת למסתננים לפתוח חשבון בנק, בצ'יינג', בדואר. כל מי ששומר להם את הכסף, גם אם הוא סודני, שיבוא וידווח כדי שנדע לאן הולך הכסף הזה. אולי הוא הולך למימון טרור? שיבואו לבקש אישור לנש"מ, נשקול, אבל אי אפשר לתת להם להמשיך להחזיק כסף בכמויות אדירות כאלה".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "על מנת להביא לדיווחי וגביית מס אמת, וכחלק מהמאבק נגד מעלימי מס, נוהגת רשות המסים לבצע ביקורות בעסקים בכל רחבי הארץ, כולל במתחם התחנה המרכזית. ככלל, כאשר נישומים אינם מדווחים על הכנסותיהם כנדרש עפ"י החוק, מוצאות להם שומות בהתאם לנתונים הנמצאים באותה העת ונקבעת שומה בהתאם לנתונים החדשים.

"בכל המקרים שצויינו בכתבה לא נמתחה כל ביקורת מצד בית המשפט על התנהלות רשות המסים, שפעלה בסמכות ועל-פי דין, ולראיה בית המשפט נענה לבקשות הרשות. במקרים של שישי ולואל, מדובר בתפיסת כספים בסכומים ניכרים, שלא ניתן הסבר למקורם וזאת במסגרת פעילות של המשטרה".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד