גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הביטחון שילם ארנונה ב-600 מיליון שקל ב-2012

80% מסך כל תשלומי הארנונה מרוכזים ב-30 רשויות מקומיות בלבד ■ משרד הביטחון: "מחנות צה"ל הם לא בנקים ולא חברות ביטוח" ■ הרשויות המקומיות: "צה"ל הסתיר מידע מהרשויות על השטח הקיים בתוך הבסיסים"

תקציב הביטחון הוא אחד המוקדים לדיון ציבורי סוער בישראל, אולם מתברר כי עול הארנונה לא פסח גם על משרד הביטחון. "גלובס" חושף היום כי בשנת 2012 שילם משרד הביטחון על המתקנים הצבאיים השונים ב-113 רשויות מקומיות ארנונה בסך 600 מיליון שקל. 80% מסך כל תשלומי הארנונה השוטפים מרוכזים ב-30 רשויות מקומיות בלבד, ובהן גם מועצות אזוריות המונות אלפים בודדים של תושבים.

לטענת המשרד, ב-1998 שילמה מערכת הביטחון 100 מיליון שקל ארנונה לרשויות המקומיות, ב-2005 זינקו תשלומי הארנונה ל-300 מיליון שקל ובשנת 2012 - ל-600 מיליון שקל. מדובר עלייה של 50% בתקבולי הארנונה של הרשויות לשנה ממשרד הביטחון, ובשיעור כולל של 500% מאז 1998.

"אנחנו מחלבת הארנונה הכי גדולה בישראל, שמשלמת הרבה יותר מכל גורם אחר", מסר ל"גלובס" בכיר במשרד הביטחון, "ב-2012 שילמנו 600 מיליון שקל ארנונה ועל מה? על בסיסים שנמצאים ברובם מחוץ לערים, הם גדולים, מורכבים, כי יש בהם הרבה שימושים, גם מגורים, גם משרדים, גם מחסנים, ושימושים מיוחדים נוספים". אותו גורם הסביר כי מוקד הבעיה הוא בעובדה שבצווי הארנונה של הרשויות המקומיות אין בכלל הגדרה של תעריף ארנונה לשימוש ביטחוני. "113 רשויות מקומיות גובות ארנונה ממשרד הביטחון לפי הגדרות שונות ומשונות ולפי ראות עיניה של כל רשות", מוסיף הגורם, "אף אחד לא נתן את הדעת לכך שצריך להיות מענה הולם בתוך צווי הארנונה, וכתוצאה מכך התפתח שוק נוראי, שהגדיל את מחלבת הארנונה מ-100 מיליון שקל ל-600 מיליון שקל. השטחים שעליהם נמצאים מתקנים צבאיים הם על פי רוב שטחים שמתנהלים כשטחים גליליים, שלא מקבלים שירותים מהרשויות המקומיות כמו תיקון פנס רחוב, שעסקים אחרים כן מקבלים. בחלק מהמקומות אפילו לא פינוי אשפה בגלל המגבלה הביטחונית להיכנס למתקנים.

בבסיסי חיל האוויר למשל, הרשויות גובות מאיתנו ארנונה על משטחי אספלט ומסלולי המראה של מטוסי קרב. על חניה תת קרקעי ת של מטוסי קרב מחייבים אותנו בחלק מהרשויות המקומיות על ארנונה כמו על חניונים בתשלום. הדבר הזה נמשך גם כשמדובר ברמפות לטנקים שנמצאים בשומקום, או במוצבים שנמצאים בגבול. אין לנו אפשרות בכל בסיס לאפשר למודדים להיכנס, והעיריות גובות מאיתנו לפי שומות מנופחות מיליוני שקלים. כל העיסוק בארנונה פוגע בביטחון המידע, העיריות מבקשות למדוד כל דבר, ומחר המודד שיש לו סיווג בטחוני יעביר את הנתונים לפקיד בעירייה שאין לו סיווג ביטחוני, ומחרתיים הנתונים יגיעו לאויב. חייבים להחריג את מחנות צה"ל מהסיפור הזה של הגבייה המופרזת, מחנות צה"ל הם לא בנקים ולא חברות ביטוח. הם שטחים גליליים וראיה לכך היא שאפילו דיני התכנון והבנייה שלנו שונים מטעמים של ביטחון המדינה. העיריות מנהלות איתנו משפטים ומשלמות לעורכי דין לפי אחוזים מטורפים, כך שכל רשות עושה הישר בעיני עורכי הדין שלה. המציאות היא שוק פרוע שיצא מכל פרופורציות. לאן נגיע ב-2015, למיליארד שקל ארנונה?".

ממשרד הביטחון נמסר כי "מערכת הביטחון משלמת ארנונה בהתאם לכל דין ולצווי המסים של הרשויות המקומיות. עם זאת, המשך התשלומים במתכונת הנוכחית יוצר עיוותים וגביית תעריפים שאינם מותאמים לשימושים במחנות צה"ל, ושהביאו לזינוק חד בהיקף התשלומים. מערכת הביטחון מקיימת בימים אלה עבודת מטה במטרה להסדיר את סוגיית הארנונה על מחנות צה"ל.

"העיוותים בתשלומי הארנונה כוללים תשלום של עשרות מיליוני שקלים בשנה למועצות אזוריות המונות אלפים בודדים של תושבים, תשלום תעריפים גבוהים במיוחד לרשויות במרכז הארץ לאור העובדה שהן מוגדרות גם בשנת 2013 כעיירות עולים, תשלום ארנונה בגין רמפות לטנקים ברמת הגולן, תביעות לתשלומי ארנונה על מוצבים מבצעיים לאורך הגבולות עם לבנון וסוריה ועוד".

עו"ד אורי דויטש ממשרד עו"ד פלג, כהן דויטש, המייצג את משרד הביטחון בכמה הליכים, מסביר כי "הרשויות המקומיות צריכות לחייב את משרד הביטחון בארנונה רק על שטחים שנעשה בהם שימוש מהותי ויומיומי ולא על שטחים כמו מוצבים, שלעתים כלל לא מאוישים, וההצדקה לחיובם היא רק אם בעתיד תפרוץ באזור מלחמה. בצפון עשרות מיליוני שקלים משולמים על ידי משרד הביטחון רק על מוצב אחד. בגלל המאפיינים הייחודיים של מתקנים ביטחוניים, ראוי שייקבעו להם סיווגים מיוחדים, כי המצב היום שבו כל רשות גובה לפי התעריף שהיא מוצאת לנכון הוא בלתי נסבל, מה גם שהרשויות המקומיות לא מספקות שירותים למתקנים הביטחוניים. היום אין אף הגדרה באף רשות לכמה מתקן ביטחוני צריך לשלם בגין ארנונה, והתעריף עומד על 35% מחיוב רגיל. מוצבים נחשבים לקרקע תפוסה, והתעריף בגינם יכול להגיע עד ל-50 שקל למ"ר. שטחי אש מגיעים גם למאות דונמים. מה השלב הבא? יחייבו את שדה הקרב בזמן מלחמה? הרי ארנונה לא מהווה שיקול כשמדובר בצרכים ביטחוניים. בגלל ארנונה יקטינו בונקר של מטוס? ואם צה"ל רוצה לקנות עוד מטוסים, צריך לשלם עוד ארנונה".

"צה"ל בנגב הוא גורם מפריע"

ברשויות המקומיות רואים את הדברים אחרת. רוב המתקנים הצבאיים ממוקמים בתחומן של המועצות האזוריות, בעיקר בפריפריה. מדובר בשטחים רבים וגדולים שלעתים גוזלים שטח רב מהמועצה האזורית. כך, למשל, במועצה האזורית רמת הנגב, ששטחה 4.8 מיליון דונם, מהווים השטחים הצבאיים 75% משטח המועצה. מבחינת הרשויות, קיומם של מתקנים צבאיים בשטח המועצה אינו פוגע רק בשטחה של הרשות המקומית, אלא גם במרקם החיים: תנועה באזורי שטחי אש היא בעייתית. בשל תנועה רבה של כלי רכב צבאיים כבדים על הכבישים נפגעות תשתיות רבות בתחומי המועצה, ובגלל תקלות מבצעיות, אזורים רבים הופכים להיות שטח צבאי סגור למשך זמן רב.

"הייתי שמח אם בנגב היו יותר מפעלים אזרחיים", אומר ראש המועצה האזורית רמת נגב ויו"ר המועצות האזוריות שמוליק ריפמן, "פעילות אזרחית עדיפה על פעילות צבאית, כי היא בסופו של דבר לא מיטיבה עם התושבים שמתגוררים דרומית לבאר שבע. התנועה המסיבית של צבא בכבישים, ירי בלתי נפסק מבסיסים כמו צאלים, זו לא חוויה מרנינה, והייתי שמח אם היו יותר אזורי תעסוקה שחסרים אצלנו מאשר מתקנים ביטחוניים. יש פה משחק דו צדדי של המדינה, שמצד אחד מעודדת את מעבר צה"ל לנגב ממניעים שהם לא ציוניים אלא נדל"ניים - כי דונם ברמת נגב עולה 15 אלף שקל ודונם במרכז הארץ עולה 1.5 מיליון שקל - ומצד שני, צה"ל בנגב הוא גורם מפריע ומעכב פיתוח אזרחי בתחום החקלאות והתיירות. ברמת נגב צה"ל משלם ארנונה כמו כל גורם אחר, רק על שטחים בנויים ולא על קרקע תפוסה. שטח המועצה הוא 4.8 מיליון דונם, ו-70% ממנו שטח אש.

אנחנו לא גובים שקל אחד על שטח אש, שטחי אימונים או קרקע תפוסה. על מוצב שיש בו מגורים, חיילים ומחסנים - כן. הקפיצה הגדולה בארנונה בין מה ששילמו פעם להיום לא נובעת מהגדלה משמעותית בארנונה, אלא מהעובדה שצה"ל במשך שנים הסתיר מידע מהרשויות על השטח הקיים בתוך הבסיסים. אני פעם בשלוש שנים שולח מודדים לבסיסים כדי להבין מה קורה שם. צה"ל לא מדווח על מה שהוא בונה ולא מעוניין לדווח, למרות שהוא מחויב לכך. 20 שנה צה"ל לא דיווח כמה הוא בונה ולכן נולדה הקפיצה, כי דאגנו למדוד כמו שצריך. רשויות מקומיות היו צריכות ללכת לבתי משפט כדי לקבל את המידע, ולא קיבלו את המידע במקרה של מתקנים מסווגים. זה לא נכון לומר שאנחנו לא נותנים שירותים, בנגב אנחנו מפנים אשפה, ובנגב מדובר בנסיעות ארוכות ומשאבים רבים. אנחנו מסייעים לצה"ל בטיפול בבעיית זבו ב החול בנגב, ומוודאים שלא ישפכו שפכים לוודאיות.

בבסיס כנף 25 חיות 90 משפחות ומבחינתי מדובר בתושבי רמת נגב, הם משלמים ארנונה ומגיע להם שירותים. המועצה לוקחת משם ילדים לבית ספר. ובבסיס רמון בנינו מעון יום וגן ילדים. קרי ההדרכה של עיר הבה"דים נמצאת בשטח השיפוט שלנו. אנחנו העברנו החלטה במועצה ש-60% מההכנסות העתידיות של עיר הבה"דים יעברו לירוחם ו-40% למועצה רמת נגב, אבל על זה תכריע ועדת הגבולות שהקים שר הפנים לבחינה של חלוקת ההכנסות בינינו. אם הממשלה תעביר מהלך שמשרד הביטחון לא ישלם ארנונה, היא תצטרך למצוא מקור אחר להכנסות, וזה לא יעמוד במבחן בית המשפט".

עו"ד ירון נדם, שותף במשרד עו"ד בן אליעזר ושות' העוסק במיסוי מוניציפלי, "רשות מקומית גובה ארנונה על נכסים בתחומה למימון הפעולות שלה אך המושגים 'נכס' ו'מחזיק' מקבלים משמעות שונה כשמדובר במשרד הביטחון. כשמדובר במתקנים ביטחוניים, חובת תשלום הארנונה לצורך מתן שירותים, מעלה תהייה".

לדברי עו"ד נדם, המועצה המקומית מג'דל שמס, למשל, הגישה תביעה נגד משרד הביטחון בדרישה לתשלום ארנונה בסך של 1.3 מיליון שקל בגין מוצב צה"ל הנמצא על גבול סוריה. האם פקודת העיריות חלה על מחנות צה"ל והאם מוצבי גבול הם "נכס" בר חיוב בארנונה? האם ניתן לראות בשטחי האימונים של צה"ל בנגב "קרקע תפוסה"? נדם טוען כי ברוב המקרים הם אינם צורכים שירותים מהרשות המקומית ומערכת הדינים שחלה שם שונה מהמערכת האזרחית. העיריות יטענו שאין שום משמעות להיעדר הזיקה הכלכלית הנובעת מהנכס וגם אין רלוונטיות למידת השירותים הניתנים מצד הרשות, מאחר שהארנונה היא בעלת אופי של מס, וכפי שאין האזרח הפשוט יכול לפטור את עצמו מתשלום ארנונה לרשות המקומית משום שזו לא נתנה לו שירות זה או אחר, כך אין המדינה יכולה לפטור עצמה מתשלום ארנונה שהוטלה כדין על נכסיה רק משום שהעירייה לא מפנה עבורם אשפה.

פטור חלקי

נדם מסביר כי משרד הביטחון ומחנות צה"ל נהנים מפטור חלקי מארנונה לאור הוראות הפקודה המנדטורית שפטרה את המדינה מהחובה לשלם ארנונה כללית על נכסיה. לאורך השנים חלו שינויים בחוק, ומתחילת 1995 חייבת המדינה בתשלום ארנונה בסך 30% מחיוב ארנונה מלא.

בעיה נוספת הנגרמת בשל הטלת ארנונה על מחנות צה"ל, לדברי נדם, היא נושא ביטחון המידע. ספק אם מי מקובעי המדיניות מעוניין כי בידי הרשויות המקומיות יהיה קיים מאגר מידע הכוללת פרטים מסווגים על אודות מחנות צה"ל, מיקומם, שטחם, השימוש שנעשה בהם וחשיפת גורמים אזרחיים לאמל"ח מיוחד ולסד"כ הצה"לי.

ב-2005 קבע מבקר המדינה כי "טיפולם של משרד הביטחון והרשויות המקומיות בנושא לקוי באופן יסודי". בדוח נוסף שפורסם ב-2008 קבע המבקר כי הטלת הארנונה על מחנות צה"ל נעשתה ללא אמות מידה ברורות.

לדברי נדם, "יש רשויות שלא עומדות מנגד, למשל עיריית פ"ת שביולי השנה הגישה תביעה נגד משרד הביטחון בטענה כי הוא חייב לה יותר מ-15 מיליון שקל בגין תשלומי ארנונה. לטענת העירייה, משרד הביטחון מחזיק כמה נכסים בתחום העיר, ובהם גם מחנה סירקין. אולם, בי-2009-2012, כך נטען, משרד הביטחון לא שילם את כל תשלומי הארנונה על הבסיס ועל הנכסים האחרים בעיר.

"נדרשת חקיקה ראשית שתקבע הטלת מס מעין ארנונה ברמה ממלכתית ולא פרטנית של כל רשות ורשות, בסכום קבוע עם קריטריונים אחידים שאינם תלוי שטח 'מבנה' או 'קרקע' ואינם קבועים לפי הסיווגים המקובלים בצו הארנונה לפי גחמה של רשות זו או אחרת".

ביהמ"ש: תעש לא תשלם לעיריית יבנה 68 מיליון שקל על שטח עזוב

לפני כשנתיים הוכרעה מחלוקת בין עיריית יבנה לבין משרד הביטחון ומפעל תעש, שהחזיק במשך שנים בקרקע במקום שבו הייתה פסולת רעילה, והפסיק לבצע בה שימוש.

העירייה דרשה חיוב ארנונה רטרואקטיבי בסך 68 מיליון שקל בגין עצם ההחזקה בקרקע במשך 10 שנים, בנימוק כי עצם השימוש בקרקע על ידי תעש מונע מאחרים לבצע שימוש בקרקע ולשלם בגינה ארנונה לעירייה. תעש ומשרד הביטחון ערערו על החיוב לבית המשפט המחוזי בתל אביב, שביטל את החיוב, וקבע כי כל עוד לא הוכח שימוש פיזי בקרקע, אין לחייב בארנונה. "סבורני כי ההחלטה של הוועדה חסרת כל בסיס משפטי או עובדתי ודינה להתבטל", קבע השופט אורי שוהם וחייב את עיריית יבנה בתשלום של 30 אלף שקל הוצאת משפט.

בבעלות תעש 120 דונם ביבנה, ששימשו בזמנו להחזקת תחמושת כולל שלל ממלחמת ששת הימים.

לנדאו: "נפעל לטובת חקיקה שלפיה בתי מלון ישלמו ארנונה משתנה"

נכון יהיה שבתי המלון ישלמו ארנונה משתנה בהתאם לתפוסת החדרים וההצלחה בתקופות לאורך השנה", כך טענה ראש עיריית נתניה מרים פיירברג, שהביעה את נכונותה לבנות מתכונת כזו לבתי המלון בעירה. לדברי שר התיירות ד"ר עוזי לנדאו, "בכוונתנו לשכנע את משרד הפנים שהדבר הזה נחוץ ואפילו הכרחי. נפעל לטובת העניין גם באמצעות חקיקה*. לנדאו התייחס לתעריפים הגבוהים של בתי המלון בארץ בין היתר בשל עלויות הארנונה הגבוהות.

לנדאו הוסיף כי לאחרונה אושרו מענקים בהיקף של 200 מיליון שקל לבניית 1,000 חדרים בבתי מלון בארץ בהשקעה של 700 מיליון שקל. "מדוע זול יותר בבתי המלון באירופה? משום שההיצע אצלנו מצומצם. וכשהציבור מוכן לשלם, בתי המלון לוקחים", הוא אמר.

לנדאו התייחס למשימות שיווקיות שעומדות בפני המשרד במטרה להגדיל משמעותית את מספר התיירים הנכנסים לישראל: "2.5-3.5 מיליון תיירים נכנסים לישראל בשנה. 700 אלף מתוכם הם מבקרי יום שלא מבקרים באתרי תיירות. זה מספר נמוך מדי. בכוונתנו לצאת למאבק על התודעה בקרב הציבור העולמי ולהפוך את ישראל לאחד היעדים שעומדים לבחירה בפני מי שמתעתד לצאת לחופשה. מגרמניה למשל אנחנו מביאים 200 אלף תיירים השנה. זה שבר של אחוז מאוכלוסיית המדינה שבה אני בטוח שמודעים לקיומה של ישראל כיעד תיירותי. אנחנו לא בתודעה, אנחנו לא נמצאים על מדף התיירות והכול נע סביב שיווק, שיווק ושיווק". לנדאו ציין כי המשרד יפתח את אפיק השיווק הדיגיטלי בקרב קבוצות מטרות בינלאומיות לתיירות נכנסת לישראל.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

השקל נחלש ביותר מ-1%, 3.79 שקלים ● מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר